Gyermek urológia

Gyermek urológia

Módosítva: 2024.04.08 10:24

Urológiai problémák bárkit érinthetnek, felnőtteket és gyermekeket egyaránt. A gyermek urológia mégis rendelkezik néhány különlegességgel, ugyanis más típusú betegségek jellemzőek ilyenkor, valamint természetesen sokszor máshogyan kell a kivizsgálást és a kezelést is végezni. A gyermek urológia gyakori betegségei közé tartoznak a here leszállási zavarok, a fityma elváltozásai, a húgyúti fertőzések és a különböző fejlődési rendellenességek.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért fontos a gyermek urológia?
Mik a gyermek urológia gyakori betegségei?
Milyen tünetek esetén érdemes igénybe venni a gyermek urológia ellátását?
Hogyan zajlik a gyermek urológia kivizsgálása?
Milyen kezelési lehetőségekkel rendelkezik a gyermek urológia?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért fontos a gyermek urológia?

A gyermek urológia elsősorban a vizeletelvezető rendszer, vagyis a húgyhólyag és a húgyutak betegségeivel foglalkozik már csecsemő kortól kezdve. A húgyutak az életkor előrehaladtával megváltoznak. Változik például a hólyag kapacitása és a vizelet visszatartásának képessége is. A gyermek urológia emellett a nemi szervek betegségeivel, tehát a here, pénisz, prosztata, fityma és a vagina elváltozásait is gyógyítja. A gyermek urológia fontossága abban rejlik, hogy gyakran érintik ezt a korcsoportot az urológiai betegségek. Ezeknek a betegségeknek egy része megegyezik a felnőtteket érintő urológiai betegségekkel, de egy másik részük csak a gyermekekre jellemző. A gyermek urológia fontos területe a veleszületett betegségek és a fejlődési rendellenességek gyógyítása. A gyermek urológia betegségei kezeletlen esetben krónikussá válhatnak és számtalan súlyos szövődményt okozhatnak. A kezeletlen gyermek urológia betegségek akár élethosszig tartó meddőséget vagy veseelégtelenséget is okozhatnak, éppen ezért minden esetben komolyan kell venni ezeket a kórképeket!

Az urológiai betegségek nagy többsége zavaró tüneteket okoz. Ilyenek lehetnek például a fájdalmas vizelés, az alhasi fájdalom, a vizelet inkontinencia, a gyakori vizelési inger stb. Egy felnőtt észleli, hogy megváltoznak a vizelési szokásai és orvoshoz fordul, mivel zavarja. A gyermekek esetén életkortól függően előfordulhat, hogy nem jelez tüneteket a gyermek. Ilyenkor a szülők felelőssége, hogy felismerjék, ha gyakoribbá vált a gyermek vizelése vagy fájdalmat érezhet közben. A pelenkás csecsemők körében még nehezebb lehet felismerni a gyermek urológia betegségeinek tüneteit. A gyermek urológia szakemberei azért is különlegesek, mert tudják, hogyan segíthetnek a gyermekeknek abban, hogy kényelmesen beszéljenek a pisilésről és a nemi szerveikről. Ez egy gyermeknek érzékeny és kínos téma lehet. A gyermek urológia szakemberei úgy tudnak beszélni a gyerekekkel, hogy az támogató és könnyen érthető legyen.

A gyermek urológia betegségeinek felismerése tehát kihívást jelenthet, viszont nem szabad elhanyagolni a tüneteket! Amellett, hogy fájdalmat és szenvedést okoznak a gyermek urológia betegségei, hosszú távon súlyos, életre szóló károsodásokat is okozhatnak. Ha felmerül a gyermek urológia valamelyik betegségének gyanúja, forduljon bizalommal és mihamarabb Központunk szakorvosaihoz!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a gyermek urológia gyakori betegségei?

A gyermek urológia olyan állapotokat kezel, ami a csecsemők, gyermekek vagy tinédzserek húgyutait, húgyhólyagját vagy nemi szerveit érinti. Egyes húgyúti megbetegedések már a születéskor jelentkeznek, míg mások a születés után, a gyermek felnövekedése során jelentkeznek. A gyermek urológia tehát a veleszületett állapotok, fejlődési rendellenességek, illetve az évek során szerzett betegségek, fertőzések kezelésével is foglalkozik. A gyermek urológia gyakori betegségei a következők lehetnek:Gyermek urológia - Urológiai Központ

 • Vizelési panaszok: Gyakori gyermekek körében az éjszakai ágybavizelés vagy a gyakori nappali balesetek. Ezek hátterében állhat inkontinencia is, de sok esetben más oka van a bevizelésnek, például cukorbetegség, fertőzés vagy pszichés okok miatt is kialakulhat.
 • Veleszületett fejlődési rendellenességek: Ezek érinthetik a veséket, a húgyutakat, a húgyhólyagot vagy az ivarszerveket. Ilyen például a vesicoureteralis reflux, a hidronefrózis, a varicocele és a hüvely elváltozásai.
 • Fitymaszűkület: A fityma a hímvessző makkját borító bőrfelület. Fitymaszűkület esetén ez a bőrszövet túl szorosan illeszkedik a makkhoz, és nehezíti a fityma hátrahúzását. Ez egy gyakori állapot a kisfiúk körében. A fitymaszűkület fájdalmat, gyulladást, vizeletürítési nehézségeket vagy a későbbi szexuális érintkezés során problémákat okozhat.
 • Fityma gyulladása: A fitymaszűkület következtében gyulladás is kialakulhat, de ennek hátterében fertőzés vagy trauma is állhat. A fityma gyulladása fájdalommal, duzzanattal, pirossággal, viszketéssel és gennyképződéssel járhat.
 • Vesekövek és hólyagkövek: A húgyúti rendszerben keletkező kövek fájdalmat okoznak ahogyan ürülni próbálnak a vizelettel, de akár el is zárhatják a vizelet útját,
 • Húgyúti fertőzések: A húgyúti fertőzések a felnőttekhez hasonlóan a gyermek urológia gyakori betegségei is. Gyakoribbak a lányok körében, különösen a szexuális életet megkezdett tinédzser lányoknál. A húgyúti fertőzések felszálló módon elérhetik a vesét is, vesemedence gyulladást okozva.
 • Lágyéksérv: A lágyéksérv (inguinalis hernia) azt az állapotot jelenti, amikor a bél vagy más hasi szervek egy része kiemelkedik a hasfalban lévő gyenge pontokon keresztül, ami gyakran a lágyék területe. Ez általában a hasi izmok és szövetek gyengeségéből vagy sérüléséből ered.
 • Le nem szállt herék: A magzatfejlődés során a herének a hasüregből a herezacskóba kell vándorolnia, azonban ez a folyamat zavart szenvedhet. A here leszállási zavar érintheti az egyik vagy mindkét oldali herét. Ha here a hasüregben marad, alulfejlődik és könnyebben alakulhat ki benne daganat, valamint zavart szenvedhet a hormontermelés és terméketlenné is válhat az adott fiú. A here leszállási zavar súlyossága változhat. Néhány esetben a here még mindig le tud szállni a herezacskóba, miután a baba megszületett, más esetekben azonban szükség lehet sebészeti beavatkozásra, hogy a here megfelelő helyzetbe kerüljön.
 • Urológiai szerveket érintő daganatok: A gyermek urológia egyik leggyakoribb rákos elváltozása a Wilms-daganat, más néven nefroblastóma. Ez a vesékből eredő daganat általában a kisgyermekekben fordul elő, de később is jelentkezhet. Előfordulhat gyermekeknél a más említett hererák, valamint a herékből eredő szarkóma és a germinalis sejtes tumorok. Bár ritkán, de előfordulhatnak gyermekeknél is húgyutakat vagy húgyhólyagot érintő daganat, de ezek főként serdülőkorban vagy később jelentkeznek.

  Kapcsolódó cikkünk

  Mi derülhet ki egy vizeletvizsgálatból?

  A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni. 

Milyen tünetek esetén érdemes igénybe venni a gyermek urológia ellátását?

Az alábbi tünetek esetén lehet érdemes urológushoz fordulni gyermekünkkel:

 • Vizelési panaszok: Érdemes felkeresni a gyermek urológia ellátást, ha a gyermek gyakori vagy fájdalmas vizelésről, égő érzésről, vizeletürítési nehézségekről panaszkodik. Ha nem jelez semmilyen problémát, de észrevesszük, hogy gyakoribbá válik vagy tovább tart a vizeletürítés, ha vért vagy habzást veszünk észre benne, is javasolt a gyermek urológia. Ha olyan gyermeknél fordul elő éjszakai ágybavizelés, aki korábban már szoba tiszta volt, szintén javasolt a gyermek urológia kivizsgálás céljából.
 • Véres vizelet: Amennyiben a gyermek vizeletében vagy a pelenkában vért észlel, keresse fel a háziorvost vagy a gyermek urológia ambulanciát.
 • Hasfájás és duzzanat: Javasolt a gyermek urológia és a kivizsgálás akkor is, ha a gyermeknek tartós hasfájása van, különösen akkor, ha a fájdalomhoz a hasban tapintható duzzanat vagy tömött érzés társul.
 • Herepanaszok: Komolyan kell venni, ha a gyermek herefájdalomról vagy duzzanatról panaszkodik, vagy ha bármilyen eltérést észlelnek a herezacskóban vagy a here környékén, például csomót tapintanak. Kivizsgálás céljából ilyenkor is ajánlott a gyermek urológia.
 • Ismétlődő húgyúti fertőzések: Az ismétlődő húgyúti fertőzéseket minden esetben érdemes kivizsgáltatni a gyermek urológia ambulancián. A gyógyszerek csak a fertőzést szüntetik meg, de kivizsgálás után a hajlamosító tényezők, például a vesicoureteralis reflux is kezelhető.
 • Derék- és vesetáji görcsös fájdalom: Ezek a tünetek komplikált húgyúti fertőzésre és a vesemedence gyulladására utalnak. Kis gyermekek körében veszélyes ez az állapot, mindenképp javasolt felkeresni ilyen esetben a gyermek urológia szakorvosait.

Hogyan zajlik a gyermek urológia kivizsgálása?

A gyermek urológia vizsgálatai közül az orvos először is átnézi gyermeke tüneteit és kórtörténetét, valamint fizikális vizsgálatot is végez. A tünetek és a fizikális vizsgálat alapján az urológus meg tudja határozni, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség a diagnózis felállításához. Ezek közé tartozhatnak a következők:

Milyen kezelési lehetőségekkel rendelkezik a gyermek urológia?

A gyermek urológia kezelési lehetőségei nagyrészt megegyeznek a felnőtt urológia kezelési lehetőségeivel. Felírható gyógyszeres terápia a fertőzések és gyulladások megszüntetése érdekében, valamint a láz és fájdalom csillapítása miatt. Gyermek urológia esetén előfordulhat, hogy más típusú, a gyermekekre kevésbé káros gyógyszereket javasol az orvos, mint a felnőtteknél. A gyermek urológia sok betegsége esetén – különösen a fejlődési rendellenességek esetén – sebészeti beavatkozásra is szükség van. A betegség típusától függően további kezelést is javasolhat az orvos, valamint kombinálhatja a gyógyszeres és sebészi terápiát.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok