Szexuális zavarok

Szexuális zavarok

Módosítva: 2023.05.19 20:54

A szexuális zavarok olyan különböző problémákat jelentenek, amely zavarják vagy akár teljesen meg is akadályozzák az egyén képességét a szexuális aktus élvezetére, végrehajtására. Az ilyen típusú zavarok érinthetik mind a férfiakat, mind a nőket, és különféle formában jelentkezhetnek.

Szexuális zavarok - Tartalom

Mik azok a szexuális zavarok?

Szexuális zavarok tünetei

Szexuális zavarok okai

Szexuális zavarok más betegségek miatt

Urológiai problémákkal kapcsolatban fellépő szexuális zavarok

Szexuális zavarok kezelése

Szexuális zavarok megelőzése

Szexuális zavarokkal kapcsolatos szolgáltatásaink

 • szakorvosi vizit
 • vizeletvizsgálat
 • laborvizsgálat
 • gyógyszeres kezelés
 • hasi ultrahangvizsgálat 

Mik azok a szexuális zavarok?

A szexuális zavarok különböző formában jelentkezhetnek mind a nők, mind a férfiak esetében. 

Szexuális vágy csökkenése: Gyakori szexuális zavar, hogy az egyénnek nincs vagy csak nagyon alacsony a szexuális vágya.

Nemi izgalmi zavarok: Az egyén nem tud kellőképpen izgalmi állapotba kerülni, erekciós problémái vannak, vagy nem tapasztalja a megfelelő testi reakciókat.

Orgazmus zavarok: Az egyén nehézséget tapasztal az orgazmus elérésében, vagy az orgazmus intenzitása, minősége csökkent.

Fájdalmas szexuális élmények: Az egyénnek fájdalmai vannak a szexuális tevékenység során, vagy fájdalmas érzései vannak az intim területeken.

Szexuális orientáció zavarai: Az egyén szexuális vonzódása eltér a normától és ez szexuális zavarokat okozhat az életében.

Ejakulációs zavarok: Az egyén korai vagy késői magömlést tapasztalhat, vagy nincs ejakulációja.

A szexuális zavarok okai sokszínűek lehetnek és magukban foglalhatják az egészségi állapotot, az életmódot, a hormonális változásokat, a pszichológiai tényezőket és a gyógyszereket. A szexuális zavarokat azonban kezelni kell és számos terápiás megközelítés áll rendelkezésre a szexuális zavarok megoldására.

Szexuális zavarok tünetei

A szexuális zavarok tünetei változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen ntípusról van szó és az egyén egyedi helyzetétől függően. A szexuális zavarok leggyakoribb tünetei az alábbiak:

Szexuális vágy csökkenése: Szexuális zavarnak számt a szexuális vágy csökkenése vagy akár teljes hiánya.

Nemi izgalmi zavarok: Az egyénnek nehézségei vannak az izgalmi állapot elérésében, az erekció kialakulásában vagy fenntartásában, a hüvely nedvesedésében, vagy nem érzékeli a megfelelő testi reakciókat.

Orgazmus zavarok: Az egyén nehézségeket tapasztal az orgazmus elérésében, az orgazmus intenzitása vagy minősége csökken.

Fájdalmas szexuális élmények: Az egyén fájdalmat érezhet a szexuális tevékenység során, vagy fájdalmat érezhet az intim területeken.

Szexuális orientáció zavarai: Az egyénnek nehézségei lehetnek a szexuális orientációja vagy a szexuális identitása miatt.

Ejakulációs zavarok: Az egyén korai vagy késői magömlést tapasztalhat, vagy nincs ejakulációja.

A szexuális zavarok tünetei jelentős stresszt, frusztrációt és kihívásokat okozhatnak az egyénnek és az életminőség csökkenéséhez vezethetnek. Ha bármilyen szexuális zavarra utaló tünetet tapasztal, fontos, hogy konzultáljon orvosával, hogy megértsék a probléma okait és megtalálják a megfelelő kezelést.

Szexuális zavarok okai

A szexuális zavarok okai változóak lehetnek, és gyakran több tényező együttes hatása áll a háttérben. 

 • Pszichológiai tényezők: A szexuális zavarok leggyakoribb oka a stressz, a szorongás, a depresszió és a korábbi szexuális traumák, amelyek befolyásolják az egyén szexuális teljesítményét és vágyát.
 • Fizikai tényezők: A szexuális zavarokat különböző fizikai állapotok is okozhatják, mint például cukorbetegség, szívbetegségek, magas vérnyomás, Parkinson-kór, sclerosis multiplex, hormonális egyensúlyhiány vagy mellékhatások bizonyos gyógyszerekből.
 • Életmódbeli tényezők: Az életmód számos szempontja befolyásolhatja a szexuális egészséget, beleértve az alkoholfogyasztást, a dohányzást, az étrendet, a testmozgást és az alvási szokásokat.
 • Szociális tényezők: A szexuális zavarokhoz hozzájárulhatnak a szociális tényezők, például a párkapcsolati problémák, a munkahelyi stressz, a szegénység és a kulturális tényezők, mint például a vallási vagy etnikai hátterek.

Fontos megjegyezni, hogy a szexuális zavarok gyakran több okra vezethetők vissza és az egyéni esetekben egyedülállóak az okok és a kezelésük is. Ha szexuális zavarokat tapasztal, fontos, hogy orvosával beszéljen, aki meg tudja állapítani a pontos okot és az egyénre szabott kezelést javasolja.

Más betegségek okozta szexuális zavarok 

Számos betegség okozhat szexuális zavarokat, melyek közül az alábbiak gyakran fordulnak elő.

Endokrin rendellenességek

Az endokrin rendszer zavarai, például a pajzsmirigy betegségei, a cukorbetegség és a mellékvese rendellenességei szexuális zavarokat okozhatnak.

Szív- és érrendszeri betegségek

 Az érrendszeri betegségek, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívbetegségek szintén szexuális zavarokat okozhatnak.

Neurológiai rendellenességek

 A neurológiai rendellenességek, például a Parkinson-kór, sclerosis multiplex, gerincsérv, agyi bénulás, epilepszia és egyéb idegrendszeri betegségek is okozhatnak szexuális zavarokat.

Gyógyszer mellékhatások

Bizonyos gyógyszerek, például az antidepresszánsok, a vérnyomáscsökkentők, a szorongásos gyógyszerek és az epilepszia gyógyszerei szintén szexuális zavarokat okozhatnak.

Rák és a kezelése

A rák és a kemoterápia, sugárkezelés és a sebészeti beavatkozások szexuális zavarokat okozhatnak.

 Amennyiben szexuális zavarokkal küzd, fontos, hogy beszéljen orvosával, aki megfelelő kezelést dolgoz ki Önnek.

Kapcsolódó cikkünk

A stressz és pszichés okok is vezethetnek merevedési zavarhoz

Rengeteg férfit érint, ám csak kis részük gondol arra, hogy ezzel a problémával szakemberhez forduljon és segítséget kérjen. Holott a merevedési zavar és akár a csökkent nemi vágy is kialakulhat stressz és pszichés tényezők hatására, ezért ha a fizikai okok kizárhatók, nagyon sokat segíthet a pszichés gondozás. Ezt a témát járta körbe Kispál Mónika, az Urológiai Központ pszichológusa. 

Urológiai problémákkal kapcsolatban fellépő szexuális zavarok

Az urológiai problémák számos szexuális zavart okozhatnak. Az urológiai problémák közé tartozik például a prosztata megnagyobbodása, a prosztatagyulladás, a húgyhólyaggyulladás, a húgycsőgyulladás, a vizelet inkontinencia és a vizeletürítési nehézségek.

Ezek az urológiai problémák számos különféle szexuális zavarokat okozhatnak, mint például a merevedési zavarok, az ejakulációs problémák, a fájdalmas szexuális élmények, a csökkent szexuális vágy és a szexuális teljesítmény csökkenése. A prosztatamegnagyobbodás különösen gyakori probléma az idős férfiak körében és a merevedési zavarok egyik vezető okát jelenti.

Fontos megjegyezni, hogy az urológiai problémák jelentős hatással vannak az érintett személy életminőségére, mentális egészségére és kapcsolataira is. Ha valaki urológiai problémákkal küzd, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében a szexuális zavarok kialakulásának megelőzése végett.

Szexuális zavarok kezelése

A szexuális zavarok kezelése a zavarok okától függ. Ha a szexuális zavarokat egy alapbetegség okozza, akkor a kezelés az alapbetegség kezelésére irányul. Ha a szexuális zavarok pszichológiai eredetűek, akkor a terápia segít azok megoldásában.

 • Gyógyszeres terápia: Vannak olyan gyógyszerek, amelyek segítenek a szexuális zavarok kezelésében. A férfiaknál a merevedési zavarok kezelésére például használnak PDE5-gátlókat, melyek elősegítik a vér áramlását a nemi szervbe. A nőknél például hormonpótló terápiát alkalmaznak a menopauza okozta szexuális zavarok kezelésére.
 • Pszichoterápia: A szexuális zavarok pszichológiai okainak kezelésére a pszichoterápia lehet hatékony. A terápia segít az önértékelés javításában, a szorongás és a depresszió kezelésében.
 • Életmódváltoztatások: Az egészséges életmód fontos szerepet játszik a szexuális funkciók megőrzésében. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés fontos lépések a szexuális zavarok megelőzésében és kezelésében.
 • Sebészeti beavatkozások: Bizonyos esetekben sebészeti beavatkozások lehetnek szükségesek a szexuális zavarok kezelésében. Például, ha az erekben megszakadt a véráramlás a nemi szervben, akkor az erek sebészeti kezelése segít a merevedési zavarok kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy a szexuális zavarok kezelése az egyéni esetektől függ. A megfelelő kezelést csak a kezelő orvos tudja javasolni, aki megvizsgálja a páciens tüneteit és egészségi állapotát.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szexuális zavarok megelőzése

A szexuális zavarok megelőzése számos egyszerű életmódváltoztatással és egészséges életmóddal lehetséges. Az alábbiakban néhány fontos pontot emelnénki ki a szexuális zavarok megelőzéseképp.

Egészséges életmód: Az egészséges életmód rendkívül fontos a szexuális zavarok megelőzésében. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés kulcsfontosságúak  a szexuális zavarok megelőzésében.

Alkohol és dohányzás elkerülése: Az dohányzás és alkohol rendszeres fogyasztása számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a szexuális zavarokat is. 

Intimitás: A rendszeres szexuális aktivitás javítja az egészséget és csökkenti a szexuális zavarok kialakulásának kockázatát. Az intim kapcsolatok hozzájárulnak az önértékelés javításához, a stressz csökkentéséhez és a boldogságérzet növeléséhez.

Életmód: Rendszeres egészségügyi ellenőrzések segíthetnek az egészséges életmód fenntartásában és az egészségügyi problémák korai felismerésében. Fontos, hogy rendszeresen látogasson el orvosához és rutinvizsgálatokon vegyen részt a szexuális zavarok elkerülése érdekében.

Orvosi segitség felkeresése: Ha szexuális zavarokkal küzd, fontos, hogy azonnal keresse fel az orvosát. Az orvosi segítség időben történő igénybevétele nagyban segíthet a szexuális zavarok kezelésében és megelőzésében.

Beszéljen a partnerével: Ha szexuális problémákkal küzd, fontos, hogy nyíltan beszéljen a partnerével. A közös megértés és az együttműködés segít a problémák megoldásában és a szexuális zavarok gyógyszermentes kezelésében.

Ezek az egyszerű tippek segíthetnek a szexuális zavarok megelőzésében és az egészséges szexuális élet fenntartásában.

Téma szakértői

Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok