Vizeletvizsgálat kiértékelése: ezt mutatják az értékek!

Vizeletvizsgálat kiértékelése: ezt mutatják az értékek!

Módosítva: 2024.05.31 09:13

Gondolkozott már azon, hogy mit jelenthetnek a vizeletvizsgálat során mért paraméterek? Életünk során mindannyiunknak többször is kell vizeletmintát adnia vizsgálatokhoz, azonban sokan nem tudják pontosan mit is mérnek benne, és mit jelent a lelet, amikor kézhez kapják. Az alábbi cikkben ehhez adnánk egy útmutatót: ismerje meg, mit mutatnak az értékek a vizeletvizsgálat kiértékelése során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Milyen esetekben javasolt a vizeletvizsgálat kiértékelése?
Milyen vizsgálatokat foglal magában a vizeletvizsgálat?
Mit mutat a vizeletvizsgálat kémiai kiértékelése?
Mi vizsgálható mikroszkóp alatt a vizeletvizsgálat kiértékelése során?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Milyen esetekben javasolt a vizeletvizsgálat kiértékelése?

A vizeletvizsgálat egy gyakran kért és hasznos diagnosztikai módszer az orvosok kezében. A vizeletvizsgálat ugyanis értékes információkat árul el a szervezet állapotáról, amik máshogyan, például fizikális vizsgálattal vagy képalkotókkal nem lennének kimutathatóak. A vizeletvizsgálat a vérvételhez hasonlóan a szervezet belső folyamatairól, az anyagcsere és a homeosztázis fennállásáról vagy felborulásáról, illetve a húgyutak egészségéről tudósít minket. A vérvételhez képest viszont az a vizeletvizsgálat előnye, hogy nem kell hozzá megszúrni a beteget, tehát egy non-invazív diagnosztikai módszer, ezért nem is jár vérvesztéssel. Ehelyett a vizeletvizsgálat teljesen biztonságos, fájdalommentes, a szervezetből amúgy is ürülő, salakanyagokat és felesleges vizet tartalmazó vizeletből történik. Előnyei miatt a vizeletvizsgálat egy közkedvelt diagnosztikai eszköz az orvostudomány legtöbb területén; az urológia számára pedig különösen fontos, ugyanis a vese és a húgyutak működéséről, egészségéről is tájékoztatást ad. A vizeletvizsgálat kiértékelése éppen ezért az általános egészségi állapotfelmérés vagyis a ,,nagylabor” vizsgálat részét is képezi, valamint speciális esetekben is kérheti az orvos. Akkor is javasolt a vizeletminta levétele és a vizeletvizsgálat kiértékelése, ha valakinek vizeletürítési vagy vizelettel kapcsolatos panaszai vannak. A vizelési panaszok közé tartozik például a gyakori vizelési inger, az égő érzés vizeletürítéskor, a fájdalmas vizeletürítés vagy a vizelet színének/szagának megváltozása. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány speciális esetet, amikor a vizeletvizsgálat kiértékelése igencsak hasznos lehet:

 • Húgyúti fertőzések: A vizeletvizsgálat kiértékelése segíthet a bakteriális vagy gombás húgyúti fertőzések - például húgyhólyag- vagy vesegyulladás - diagnosztizálásában.
 • Vizeletkristályok vagy vizeletkövek: Vese vagy húgyúti kövesség esetén megjelenhetnek apró kövek vagy kristályok is a vizeletben. Az apróbb vizeletkövek ugyanis spontán ürülhetnek, ám a nagyobbakhoz orvosi beavatkozásra van szükség. Ezek ürülése ugyanis rendkívüli fájdalommal jár és el is akadhatnak a húgyutakban további szövődményeket okozva.
 • Mérgezések vagy gyógyszerreakciók: Bizonyos mérgezések, vese- vagy májproblémák is kimutathatóak a vizeletmintából, valamint gyógyszerek mellékhatásai és a gyógyszerek szintje is nyomon követhető a vizeletvizsgálat kiértékelése során.
 • Terhesség monitorozása: A terhesség alatt a vizeletvizsgálat kiértékelése segíthet a magas vérnyomás, a húgyhólyag gyulladás vagy más terhességi problémák korai felismerésében.
 • Magas vérnyomás: A tartósan fennálló magas vérnyomás ronthatja a vesefunkciót, melynek egyik jele (a fehérje megjelenése a vizeletben) kimutatható a vizeletvizsgálat kiértékelése során. Ismert veseprobléma vagy magas vérnyomás esetén tehát érdemes rendszeresen ellenőrizni a vizeletet.
 • Cukorbetegség: A vizeletben lévő cukor mennyiségének mérése segíthet a cukorbetegség diagnosztizálásában, illetve a kezelés hatékonyságának ellenőrzésében.

  Kapcsolódó cikkünk

  Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

  A fájdalmas vizelés, a sürgető vizelési inger és a húgyhólyagfájdalom gyakori tünetek, amelyeket számos betegség, állapot okozhat. Sokan azonnal a húgyúti fertőzésre gondolnak, és ez valóban igen sokszor diagnosztizálható betegség, de a krónikus panaszok mögött meghúzódhat akár a hólyagfájdalom szindróma is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a két állapot közti hasonlóságokra és különbségekre hívta fel a figyelmet.

Milyen vizsgálatokat foglal magában a vizeletvizsgálat?

A vizeletvizsgálat során több minden is mérhető, az orvos a tünetek és klinikai kép alapján dönti el, hogy pontosan miket kér. Általánosságban elmondható, hogy a vizeletvizsgálat során elsőként a vizelet színét és megjelenését vizsgálják, ezt követik a kémiai vizsgálatok, majd a vizeletminta mikroszkóp alatti elemzése.

A vizelet színét és megjelenését szabad szemmel nézik a vizeletvizsgálat során, ugyanis önmagában már ez a típusú vizeletvizsgálat is sokat elmond. Ez a vizeletvizsgálat ellenőrzi, hogy tiszta vagy zavaros-e vizelet, és hogy halvány, sötétsárga vagy más színű. A normál vizelet színe a szinte áttetsző, világos sárgától a sárgás színeken át a sötét borostyánbarnáig terjedhet, de érdemes tudni, hogy ez nagyban függ attól, hogy mennyire koncentrált vagy híg (vizes) a vizelet. A vizelet koncentráltsága pedig az elfogyasztott folyadék mennyiségétől függ, vagyis a szervezet hidratáltságától. A vizelet színét befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek is, valamint az elfogyasztott ételek, de természetesen betegségek hatására is változhat, ami befolyásolhatja a vizeletvizsgálat eredményét.

Érdemes tudni, hogy a felhős vizelet nem mindig betegségre utal. Például a spermiumok és a bőrsejtek is zavarossá tehetik a vizeletvizsgálat mintáját, de természetesen zavaros vizelet esetén gondolni kell húgyúti vagy nemi úton terjedő fertőzés fennállására (ilyenkor a baktériumok és a fehérvérsejtek tehetik felhőszerűvé a vizeletet), valamint a fehérje jelenlétére.

Mit mutat a vizeletvizsgálat kémiai kiértékelése?

A vizeletvizsgálat fontos részét képezik a kémiai vizsgálatok, amikor bizonyos anyagok jelenlétét és mennyiségét mutatják ki a vizeletből. Az orvosok ehhez használhatnak speciális tesztcsíkokat, úgynevezett vizelet gyorstesztet. Vizeletvizsgálat kiértékelése - Urológiai KözpontA vizelet gyorsteszten olyan vegyi anyagokat tartalmazó párnák vannak, amelyek reakcióba lépnek a vizelet bizonyos összetevőivel és megváltozik a színük. A színváltozás mértékéből a vizeletben jelen lévő anyag mennyiségére is lehet következtetni. Ez a gyors vizeletvizsgálat lehetőségét adja meg, de pontosan is mérhetőek a vizeletben jelen lévő anyagok koncentrációi hosszabb idő alatt és laboratóriumi körülmények között. A vizeletvizsgálat kiértékelése során általában a következő paramétereket mérik:

 • pH-szint: A vizeletvizsgálat fontos lépése a vizelet pH-szintjének meghatározása. Ez a teszt a vizelet sav-bázis egyensúlyát méri. A vizelet magas pH-értéke olyan állapotokra utalhat, mint például a veseproblémák vagy a húgyúti fertőzés. Az vizelet alacsony pH-értéke olyan állapotokat jelezhet, mint a cukorbetegséggel összefüggő ketoacidózis és hasmenés.
 • Fajsúly vizsgálat: A fajsúly vizeletvizsgálat a vizeletben lévő összes kémiai részecske koncentrációját mutatja. A vizelet fajsúlyának változása utalhat dehidratált állapotra, de más betegségek jele is lehet.
 • Fehérje: A vizeletvizsgálat kiértékelése magában foglalja a fehérjék, például az albumin mennyiségének meghatározását a vizeletben. A normálisnál magasabb vizeletfehérje-szint utalhat például szívelégtelenségre, veseproblémákra vagy a kiszáradásra is.
 • Glükóz: A glükóz vizeletvizsgálata során a vizeletben lévő cukor (glükóz) mennyiségét mérik. Normál körülmények között nem szabadna glükóznak lennie a vizeletben, így a glükóz jelenléte cukorbetegség vagy terhességi cukorbetegség jele lehet.
 • Ketontestek: Akkor képződnek ketontestek a szervezetünkben, amikor úgy érzékeli, hogy ,,éhezik”, és zsírok, zsírsavak lebontásával próbál energiához jutni a test. Ez leggyakrabban cukorbetegség esetén fordulhat elő és életveszélyes állapotot is okozhat. A vizeletvizsgálat kiértékelése során kimutathatóak a ketontestek jelenléte.
 • Bilirubin: A bilirubin egy sárgás színezék, amely az epében található. Ha bilirubin van a vizeletben, az máj- vagy epeúti problémákra utalhat.
 • Nitrit: A pozitív nitrit teszteredmény húgyúti fertőzésre utalhat, ugyanis bizonyos baktériumok nitritet termelnek. Érdemes tudni, hogy ennek a fordítottja, a negatív nitrit teszt még nem jelenti egyértelműen a baktériumok hiányát, ugyanis nem minden baktérium képes a nitrátot nitritté alakítani.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi vizsgálható mikroszkóp alatt a vizeletvizsgálat kiértékelése során?

A vizeletvizsgálat kiértékelése során egy további lépést jelent a vizeletüledék mikroszkóp alatti elemzése. Ennek során láthatóvá válnak a vizeletben jelen lévő sejtek, sejttörmelékek, baktériumok és esetlegesen a húgyúti kövek. A mikroszkópos vizeletvizsgálat kiértékelése során a következő paramétereket vizsgálják:

 • Vörösvérsejtek: A mikroszkópos vizeletvizsgálat során kimutathatóak a vizeletben jelen lévő vörösvértestek. Ezek megnövekedett száma vérzésre utal, a vörösvértestek alakja alapján pedig az is megmondható, hogy a veséből vagy a húgyutakból származnak-e. Ez segít megtalálni a véres vizelet okát, azonban érdemes tudni, hogy a vizeletvizsgálat mintája nagyon könnyen szennyeződhet vörösvérsejtekkel és a mikroszkópos vizsgálat nem tudja azonosítani, hogy honnan származik a vér. Történhet vérzés például aranyérből vagy menstruáció miatt is. Így a véres vizelet okának megtalálásához a vizeletvizsgálat kiértékelése mellett további vizsgálatokra is szükség lehet.
 • Fehérvérsejtek: Ha a vizeletvizsgálat kiértékelése során megnövekedett számban találnak fehérvérsejteket, az fertőzésre vagy gyulladásra utalhat a húgyutakban.
 • Hámsejtek: A hámsejtek nem csak a bőrünkön találhatóak meg, hanem a testüregekben és a húgyutakban is. Természetesen ezek a hámsejtek idővel leválnak és láthatóvá válnak a vizeletvizsgálat kiértékelése során, azonban a hámsejtek megnövekedett száma fertőzésre, gyulladásra vagy daganatra utalhat a húgyutakban.
 • Kórokozók: A vizeletvizsgálat kiértékelése során baktériumokat, élesztőgombát és parazitákat is találhatnak húgyúti fertőzés esetén. Érdemes tudni, hogy vannak, akiknél a vizeletvizsgálat kiértékelése során baktériumokat találnak, azonban nincsen semmilyen húgyúti fertőzésre utaló tünetük. Ezt aszimptomatikus bakteruriának nevezik. A kórokozók ráadásul nem minden esetben a húgyutakból származnak, a vörösvérsejtekhez hasonlóan itt is előfordulhat, hogy például hüvelyi fertőzés miatt kontaminációt látunk a vizeletvizsgálat kiértékelése során.
 • Fehérjecilinder: A fehérjecilinder összecsapzódott fehérjékből álló, öntvényszerű képződmény. Ha a vizeletvizsgálat kiértékelése során fehérjecilindereket találnak, az veseproblémákra utalhat.
 • Kristályok: A vizeletvizgsálat kiértékelése során kimutathatóak kristályok is a vizeletből, amik felvetik a vesekő vagy húgyúti kövek gyanúját.

  Téma szakértői

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  urológus
  Dr. Lakos Gábor

  Dr. Lakos Gábor

  csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK