Gyakori éjjeli vizelés? Ilyen okai lehetnek

Gyakori éjjeli vizelés? Ilyen okai lehetnek

Módosítva: 2023.05.02 11:21

A többszöri éjszakai vizelés másnéven nocturia egy gyakori probléma, amely számos ember alvását megzavarja, ezáltal fáradtsághoz, kialvatlansághoz, teljesítménycsökkenéshez vezet és rontja általános életminőséget.

Gyakori éjjeli vizelés? Ilyen okai lehetnek - Tartalom

Gyakori éjjeli vizelésről általánosságban

Gyakori éjjeli vizelés fő okai

Folyadékbevitel hatása az éjjeli vizelésre

Alkoholos italok fogyasztásának hatása az éjjeli vizelésre

Vizelethajtók okozta éjjeli vizelés

Húgyúti fertőzés hatása az éjjeli vizelésre

Szívelégtelenség okozta gyakori éjjeli vizelés

Magas vérnyomás miatti gyajiru éjjeli vizelés

Prosztata megnagyobbodás okozta gyakori éjjeli vizelés

Cukorbetegség hatása az éjjeli vizelésre

Hormonhiány indukálta gyakori éjjeli vizelés

Gyakori éjjeli vizeléssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Gyakori éjjeli vizelésről általánosságban

Sokan tapasztalják a gyakori éjjeli vizelés tünetét, különösen az idősebb emberek és azok, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van vagy gyógyszeres terápiában részesülnek. A gyakori éjjeli vizelés okai azonban nagyon változatosak lehetnek, és nem mindig könnyű meghatározni, mi is áll pontosan a gyakori éjjeli vizelés mögött. Nagyon fontos a háttérben megbúvó ok mihamarabbi feltárása és az, hogy mit tehetünk azért, hogy enyhítsük a tünetet és kellemesebbé varázsoljuk a gyakori éjjeli vizelés tünetével küzdő egyének mindennapjait.

A gyakori éjjeli vizelés fő okai

Egészséges egyénben éjszaka alapvetően kevesebb vizeletet termel a szervezet, ezért normál esetben végig lehet aludni 6-8 órát anélkül, hogy éjjel vizelni kellene. Azonban sajnos előfordulhat, hogy éjszakánként többször fel kell kelnünk azért, hogy meglátogassuk a mosdót, ami nemcsak a minőségi alvást zavarja meg, hanem számos egyéb betegség állhat a hátterében, melyek időben történő felismerése életmentő szereppel bírhat.

A gyakori éjjeli vizelés oka lehet fiziológiai, betegséggel vagy gyógyszerfogyasztással kapcsolatos. A gyakori éjjeli vizelést fiziológiai okai közé tartoznak a napi folyadékbevitel, az alkoholfogyasztás és egyéb lefekvés előtt fogyasztott termékek. A betegségek közé soroljuk többek között a szívelégtelenséget, alsó húgyúti fertőzéseket, a húgyhólyagrákot és az előrehaladott prosztata megnagyobbodást. A gyógyszerek közül fontos kiemelni a különböző vizelethajtó, másnéven diuretikumok fogyasztását, melyek gyakori éjjeli vizelést okozhatnak. Ezeknek a gyógyszereknek a célja a kiválasztott vizelet térfogatának növelése, melyek használata leggyakrabban a szöveti vizenyők mobiliziációja céljából történik például szívelégtelenségben.

Kapcsolódó cikkünk

Urológiai szakmai nap a Prima Medica Egészségközpontok szervezésében

Április közepén nagy érdeklődés mellett zajlott az urológiai szakmai nap, amelyben az orvostudomány ezen ágának jeles képviselői hosszú évek tapasztalatait, és a nagyobb kihívást jelentő esetek megoldásának jó gyakorlatait mutatták be az érdeklődőknek. A leggyakoribb és a nehezebben diagnosztizálható betegségekről, valamint a legmodernebb technikáról egyaránt szó esett az informatív és részletgazdag előadásokban. A szakmai napot dr. Babai László, a Prima Medica Egészségközpontok ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

Folyadékbevitel hatása a gyakori éjjeli vizelésre

A napi folyadékbevitel jelentős hatással van az éjjeli vizelésre. Tizennégyéves kor felett, felnőtteknek általában napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása javasolt a szervezet zavartalan működése és az egyensúlyi állapot fenntartása érdekében. Ha azonban az ember az esti órákban nagy mennyiségű folyadékot fogyaszt, akkor az valószínűsíthetően gyakori éjjeli vizelési ingerhez vezet. A mindennapi életben számos olvasó tapasztalhatta, hogy egy kiadósabb, sóban gazdag étkezés után a szomjúság érzet megnő és több folyadékot viszünk be szervezetünkbe, mint normálisan. Ez többek között a koncentráció és ozmoláris viszonyok kiegyenlítése miatt történik, azonban a túlzott elalvás előtti folyadékbevitel gyakori éjjeli vizeléshez vezethet, mely megzavarja a pihentető alvást. Ezért se javasolt a lefekvés előtti 2-3 órában kiadósabb, nehéz étel fogyasztása és célszerű lefekvés előtt még elmenni a mosdóba, hogy üres hólyaggal kezdjük az éjszakát és megelőzzük a gyakori éjjeli vizelést.

Alkoholos italok fogyasztásának hatása az éjjeli vizelésre

Az alkoholfogyasztás is befolyásolhatja az éjjeli vizelést. Az alkohol dehidratálja a szervezetünket és folyadékhajtó hatással bír, különösen ha mellé a szokásos napi víz bevitelünket is biztosítjuk. Az alkoholfogyasztás a középkorú és az idősebb embereknél különösen befolyásolhatja az éjjeli vizelést, és előidézheti a gyakori éjjeli vizelési ingert. Hasonló hatással bír a kávé is, ezért a vacsora utáni kávé fogyasztása nem igazán javasolt a gyakori éjjeli vizeléssel küzdő egyéneknek.

 

Vizelethajtók okozta gyakori éjjeli vizelés

A vizelethajtók, másnéven diuretikumok használata szintén gyakori oka lehet a gyakori éjjeli vizelésnek A diuretikumok olyan gyógyszerek, amelyek elősegítik a test folyadékainak eltávolítását, és így elősegítik a vizeletürítést. Ha valaki diuretikumot szed, akkor az valószínűsíthetően éjjeli vizelési ingerhez vezet.

Húgyúti fertőzés hatása az éjjeli vizelésre

A húgyúti fertőzés, amit sokszor a köznyelvben felfázásként emlegetnek szintén állhat a gyakori, sürgető éjjeli vizelési inger hátterében. Általában a sűrűbb éjjeli vizelési inger mellé egy égő,csípő érzés is csatlakozik és ez a nap bármely szakaszában szükségessé, “égetővé” teszi a mihamarabbi mosdólátogatást. Az alsó húgyúti fertőzés (röviden: AHF) hátterében legtöbbször bakteriális eredetű fertőzés áll. Ha valaki az égő, csípő vizelési fájdalom mellett, hidegrázást, hányingert is tapasztal, mindenképpen forduljon urológushoz, ugyanis ezek egy potenciális vesefertőzés kezdeti tünetei is lehetnek.

A gyakori éjjeli vizelést okozó fertőzések megelőzésének fontos eleme a megfelelő higiéniai szokások, elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása és a szexuális partnerek váltogatásának elkerülése. A húgyúti fertőzés kezelése általában antibiotikumokat tartalmaz, melynek kiválasztása a fertőzés súlyosságától és a baktérium fajtájától függ. Antibiotikumok mellett a betegség tüneteinek enyhítése mellett fájdalomcsillapítok használata is indokolttá válhat. A nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt húgyúti fertőzések a gyakori éjjeli vizelési inger mellett súlyos szövődmények kialakulását eredményezhetik, például vesemedence gyulladás, szepszis vagy akár teljes veseelégtelenség is.

Szívelégtelenség okozta gyakori éjjeli vizelés

Gyakran előfordul, hogy a gyakori éjjeli vizelés hátterében a szívelégtelenség áll. A szív a csökkent teljesítőképessége miatt nem képes megfelelően betölteni szívó-pumpa funkcióját, ami a friss vérnek az artériákba történő pumpálásában való elégtelensége mellett a vénás vér visszaáramlásának csökkenését is eredményezi. Ez pedig ödéma vagyis vizenyő kialakulásához, ami pedig gyakori éjjeli vizeléshez is vezethet. A vese által így éjszaka választódik ki a vizelet, mikor a vizenyős vízszintesbe helyezett lábban az érpályába visszaáramlik a folyadék és ez vezet a gyakori éjjeli vizeléshez.

Magas vérnyomás miatti gyakori éjjeli vizelés

A magas vérnyomás és a vesekárosodás okozta gyakori éjjeli vizelés között között egy kétoldalú összefüggés figyelhető meg, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. A magas vérnyomás vesekárosodást okoz, a kiválasztó szervrendszer kulcseleme sérül, így a salakanyagok felhalmozódása mellett a folyadék eltávolítása sem megfelelő. Azonban a vesekárosodás emeli a vérnyomást, ugyanis a vese által modulált anyagok fontos szabályozó szereppel bírnak a megfelelő vérnyomás kialakításában. Az ördögi körhöz tartozik a magas vérnyomás talaján kialakuló szívbetegség, amely a korábbiakban leírt mechanizmussal szintén gyakori éjjeli vizeléhez vezet. Illetve a magas vérnyomásban használt vizelethajtó gyógyszerek alkalmazása is rendkívül elterjedt terápia, ami nevéből is adódóan szintén a gyakori éjszakai vizelést okozza.

Prosztata megnagyobbodás okozta gyakori éjjeli vizelés

A prosztata megnagyobbodás, másnéven benignus prosztata hiperplázia (BPH) tipikus tünete a gyakori éjszakai vizelés mellett lehet a vizeletürítési nehézség, szakaszos vizelés és az utócsepegés is. Kezelés hatására a gyakori éjjeli vizelés enyhülése mellett, a prosztatában megfigyelhető elváltozás is mérséklődik.

Cukorbetegség hatása a gyakori éjjeli vizelésre

A cukorbetegség, másnéven diabetes hatására a sejtek nem képesek felvenni a táplálékkal bevitt cukormennyiséget, ezért a vérben megemelkedik a cukor szintje, ami az egyensúlyi koncentráció megborulásához vezet. A megnövekedett cukormennyiséget a szervezet a vesén keresztül fogja eltávolítani, így az egyébként az ettől mentes vizeletben megjelenik a cukor, ami vizet is szív maga után. A folyadékháztartás felélénkülése a vizeletmennyiség növekedését jelenti, ezért a betegek a gyakori szomjúságérzet mellett fokozott mennyiségű vizeletmennyiségről és gyakori éjjeli vizelési ingerről számolnak be. A cukorbetegség terápiás kezelése a tünetek enyhülését, sőt legtöbbször megszűnését vonja maga után.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hormonhiány indukálta éjjeli vizelés

A kori előrehaladtával az endokrin rendszer öregedése miatt a hormonháztartás egyensúlya felborulhat, ami rendkívül szerteágazó, azonban sokszor súlyos tüneteket eredményezhet. Ennek a felborulása többek között megváltozott vizeletmennyiséghez és gyakori éjjeli vizeléshez is vezethet.

Az éjszaka során fellépő vizelési probléma nem csak kényelmetlen, de ronthatja az éjszakai pihenést és az általános életminőséget is. A megelőzés, időben történő felismerés és a megfelelő terápia kulcsontosságú szereppel bír a gyakori éjjeli vizelés kezelésében. A gyakori éjjeli vizelés hátterében álló okok sokfélék lehetnek, ezért fontos, hogy időben konzultáljunk az orvosunkkal. Megfelelő életmódbeli változtatások, a folyadékbevitel szabályozása és az alvási szokások javítása segíthetnek a gyakori éjjeli vizelés enyhítésében és az éjszakai pihenés javításában. Ne hagyjuk figyelmen kívül az éjszakai vizelést, hanem konzultájunk az orvosunkkal és tegyük meg a szükséges lépéseket az egészségünk megőrzése érdekében.

Téma szakértője

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK