Ezek a területek fájhatnak, ha vesemedence gyulladása van

Ezek a területek fájhatnak, ha vesemedence gyulladása van

Módosítva: 2023.04.21 10:12

A vesemedence gyulladás egy gyakori, akár súlyos fájdalmakkal járó kóros állapot, mely főleg a nőket érinti de férfiak is találkozhatnak vele életük során. Időben történő felismerése és terápiája kiemelten fontos a fájdalom enyhítése és szövődmények megelőzésének érdekében.

Ezek a területek fájhatnak, ha vesemedence gyulladása van - Tartalom

Mi az a vesemedence gyulladás?

Milyen területek fájhatnak, ha vesemedence gyulladása van?

Vesemedence gyulladás okai

Vesemedence gyulladás kivizsgálása

Vesemedence gyulladás kezelése

Vesemedence gyulladás lehetséges következményei

Vesemedence gyulladás megelőzése

Vesemedencegyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a vesemedence gyulladás?

A vesemedence gyulladás (pyelonephritis) egy bakteriális fertőzés, amely a vesék és a húgyutak felső részét érinti. Általában a húgyúti fertőzés (cystitis) váltja ki, amikor a baktériumok a húgyhólyagból a húgycsőn át feljutnak a vesékbe. A vesemedencegyulladás általában heves fájdalommal, lázzal és egyéb tünetekkel jár és kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat.

A vesemedence gyulladás tünetei általában hirtelen jelentkeznek, és általában a következőket tartalmazzák:

 • Hőemelkedés és láz
 • Súlyos fájdalom az oldalakon, a derékrészen vagy a hasban
 • Gyakori, fájdalmas vizeletürítés
 • Émelygés és hányinger
 • Általános rossz közérzet és fáradtság
 • Hidegrázás és remegés

A vesemedence gyulladás súlyossága változó lehet és néha az érintetteknek csak enyhe tünetek jelentkeznek. Azonban a betegség súlyos formái esetén a betegeknek kórházi kezelésre lehet szükségük, mivel a fertőzés súlyos szövődményeket okozhat, például veseelégtelenséget és véráramfertőzést (szeptikus sokkot). A vesemedence gyulladás kezelése általában antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat foglal magában. A kezelés időtartama és típusa az érintett személy tüneteitől és az esetleges szövődményektől függ.

Milyen területek fájhatnak, ha vesemedence gyulladása van?

A vesemedencegyulladás általában a vesék felső részén, azaz a gerinc alsó részének oldalsó részén okoz fájdalmat. A fájdalom az egyik oldalon vagy mindkét oldalon is jelentkezhet, és gyakran a hát vagy a derék fájdalmához hasonlítható. A vesemedencegyulladás okozta fájdalom általában éles, égő, szúró sőt akár rendkívül erős is. A fájdalom mellett a beteg általában érzékeny az érintett területre és duzzanat is előfordulhat a környező szövetekben.

A vesemedence gyulladás más tünetei közé tartozik a láz, a hidegrázás, a gyakori és fájdalmas vizelés, az émelygés, a hányás, a hasi fájdalom és a fáradtság. Ezek a tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak, és súlyosabb esetekben a betegnek szüksége lehet kórházi kezelésre. Ha Ön úgy gyanítja, hogy vesemedence gyulladása van, azonnal forduljon orvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon és megelőzze a szövődmények kialakulását.

Vesemedence gyulladás okai

A vesemedence gyulladás (pyelonephritis) okai leggyakrabban bakteriális fertőzések, általában a húgyúti rendszer alsó részéből (húgycső, húgyhólyag, húgycsőnyílás) indulnak ki. Az E. coli baktériumok a leggyakoribbak, de más baktériumfajok, például a Klebsiella, a Proteus, a Pseudomonas és az Enterococcus is okozhatnak vesemedence gyulladást. A baktériumok az alsó húgyúti rendszerből jutnak fel a felső húgyúti rendszerbe (vesékbe), és fertőzést okoznak.

A vesemedence gyulladás kialakulásában szerepet játszhatnak olyan tényezők is, mint a húgyúti rendszer anatómiai rendellenességei (pl. húgyúti reflux), a húgyúti rendszer akadályozottsága (pl. vesekő), a szexuális aktivitás, a terhesség vagy a csökkent immunrendszer működése.

A vesemedence gyulladást ritkábban okozhatja az ureterek, a húgyhólyag vagy a prosztata fertőzését is. Ezt az állapotot más néven alsó húgyúti fertőzésnek nevezik, és a betegség különböző tüneteket okoz, mint a felső húgyúti fertőzés. A kezelés szintén eltérő lehet.

Vesemedence gyulladás kivizsgálása

Ha a vesemedencegyulladásra utaló tüneteket észlelünk (pl. láz, hátfájás, gyakori vizelés, égő érzés a vizeletürítéskor stb.), orvoshoz kell fordulni a megfelelő diagnózis felállítása és kezelés megkezdése érdekében. A vesemedence gyulladás diagnózisát általában a tünetek alapján, a beteg kórtörténetének és fizikai vizsgálatának elemzése után állítják fel.

A diagnózis megerősítéséhez az orvos általában vizeletvizsgálatot végez, amely segít a fertőzés kimutatásában, és további információkat szolgáltat a fertőzés súlyosságáról és típusáról. Ha a vizeletvizsgálat pozitív eredményt mutat, az orvos további teszteket is elvégezhet, például vérvizsgálatot, ultrahangot vagy CT-vizsgálatot, hogy megvizsgálja a vesék állapotát és meghatározza a fertőzés súlyosságát.

Amennyiben a beteg súlyosabb tünetekkel, például súlyos fájdalommal, magas lázzal, émelygéssel és hányással küzd, esetleg kórházi kezelésre lehet szükség, hogy intravénás antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat adjanak a fertőzés kezelésére és enyhítésére.

Kapcsolódó cikkünk

Elégségesek a házi gyógymódok vesefertőzésnél?

A vesefertőzés bizonyos baktériumok elterjedésének „köszönhető”, és dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint komoly esetekben nem elégséges a tünetek házilagos enyhítése. 

Vesemedence gyulladás kezelése

A vesemedencegyulladás kezelése általában antibiotikumok alkalmazását foglalja magában, amelyek segítenek megölni a baktériumokat, amelyek a fertőzést okozzák. Az orvos általában a vizeletvizsgálat eredményeire és az egyéb tünetekre támaszkodik a megfelelő antibiotikum kiválasztásához. A kezelés időtartama általában 7-14 nap, de súlyosabb esetekben vagy krónikus fertőzések esetén hosszabb ideig is lehet szükség antibiotikumok szedésére.

A tüneti kezelés is fontos része a vesemedencegyulladás kezelésének. A betegnek meg kell pihennie, és elegendő folyadékot kell fogyasztania, hogy segítse a vesék működését és a szervezetben lévő toxinok eltávolítását. A fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapítókat vagy görcsoldókat is lehet alkalmazni.

Ha a beteg súlyosabb tünetekkel küzd, például magas lázzal, émelygéssel, hányással vagy erős fájdalommal, akkor az orvos általában a kórházi kezelést javasolja. A kórházban az antibiotikumokat intravénásan adják be, és a beteg állapotát szorosan figyelemmel kísérik végig, hogy biztosítsák a megfelelő kezelést és a szövődmények elkerülését.

Fontos megjegyezni, hogy a vesemedence gyulladás időben történő kezelése nagyon fontos, mivel a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet, mint például a vesekárosodás vagy a véráramba való terjedés, ami akár életveszélyes is lehet. Ezért fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, ha a vesemedence gyulladásra utaló tüneteket észleljük.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesemedence gyulladás lehetséges következményei

Ha a vesemedence gyulladás nem kezelik időben, vagy nem reagál a kezelésre, akkor súlyosabb problémákhoz vezethet. Néhány lehetséges következmény a következők:

Veseelégtelenség: A vesemedence gyulladás súlyos formái veseelégtelenséghez vezethetnek, amelynek során a vesék nem képesek megfelelően működni.

Vese abszcesszus: Ha a fertőzés terjed a vesében, akkor veseabszesszus alakulhat ki, ami egy tályog a vesében..

Bakteriális véráramfertőzés: Ritkán, de előfordulhat, hogy a vesemedence gyulladás okozta fertőzés bakteriális véráramfertőzéshez vezet, amely súlyos szövődmény lehet.

Fontos, hogy a vesemedence gyulladást időben felismerjék és kezeljék, hogy csökkentsék a súlyosabb következmények kockázatát. Ha bármilyen tünete van, amely a vesemedence gyulladásra utalhat, forduljon orvoshoz minél hamarabb.

Vesemedence gyulladás megelőzése

A vesemedencegyulladás megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása és az alábbi tevékenységek végzése:

 • Tisztaság: Fontos, hogy az intim területeket rendszeresen tisztán tartsuk, és hogy tiszta ruhát viseljünk.
 • Vízbevitel: Fogyasszunk elegendő folyadékot, különösen vizet, hogy a vesék megfelelően működjenek.
 • Higiéniai szokások: Mosson kezet rendszeresen, és ne használja mások törölközőjét vagy személyes tárgyait.
 • Megfelelő WC használat: Gyakran WC-re kell menni, és ne tartsuk vissza a vizeletet.
 • Csökkentse a fertőzés kockázatát: Kerülje a baktériumokkal szennyezett vizet, például medencéket, jacuzzikat, tókat stb.
 • Kerülje a húgyúti fertőzéseket: Az elkerülésére szolgáló módszerek közé tartozik a rendszeres higiéniai szokások és az antibiotikumok használata, ha az orvos előírja.
 • Immunrendszer erősítése: Az immunrendszer erősítése segíthet a fertőzések megelőzésében, és csökkentheti a vesemedencegyulladás kialakulásának kockázatát.

Ha veseműtéten esett át, vagy korábban volt vesemedencegyulladása, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze magát, és kövesse az orvosi utasításokat. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a vesemedencegyulladás megelőzésében és kezelésében.

Téma szakértői

Dr. Lakos Gábor

Dr. Lakos Gábor

gyermek urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK