5 hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára

5 hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára

Létrehozva: 2023.12.21 20:57 Módosítva: 2023.12.21 21:33

A vizelet inkontinencia sok ezer ember életét megkeserítő állapot. A vizelet inkontinencia azt jelenti, hogy az illető nem tudja kontrollálni a vizelet ürítését és előfordulhat vizelet csöpögés vagy akár bevizelés. Ez rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhatja az érintettet. Van azonban megoldás vizelet inkontinencia esetén! Az alábbi cikkben 5 hatékony kezelési lehetőséget mutatunk be, melyek segítségével kezelhető a vizelet inkontinencia.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a vizelet inkontinencia?
Milyen tünetekkel jelentkezik a vizelet inkontinencia?
Kezelhető-e a vizelet inkontinencia?
1. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Gyógyszeres terápia
2. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Sebészeti beavatkozás
3. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Elektromos stimuláció
4. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Biofeedback
5. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Életmódbeli változtatások

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a vizelet inkontinencia?

Az inkontinencia egy olyan állapot, amikor egy személy nem tudja kontrollálni vizelet- vagy székletürítését. Ez a probléma gyakran az izomgyengeség, az idegrendszeri károsodás vagy más egészségügyi problémák következménye lehet. Az inkontinencia többféle típusa létezik, beleértve a vizelet- és székletinkontinenciát is. Az inkontinencia leggyakoribb típusa a vizelet inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletürítés. A vizeletszivárgás vagy vizelet csöpögés jelentkezhet köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, emeléskor vagy akár hirtelen mozgásokkor. Az idősebb kor, a terhesség, a szülés, a prosztata problémák vagy az idegrendszeri betegségek is hozzájárulhatnak a vizelet inkontinencia kialakulásához. A vizelet ürülését a húgyhólyag és a húgycső között található záróizom kontrollálja, hogy csak a kellően telt állapot után ürüljön a vizelet. A húgyhólyag záróizmán kívül a vizelettartásban nagy szerepet játszik a gátizom, aminek a meggyengülése vizeletszivárgást okoz.

A vizelet inkontinencia több típusa is ismert, melyek a következők:

  • Stressz: A stressz inkontinencia hátterében a záróizom csökkenése áll, és általában az érintettek fizikai terhelés hatására érzékelik a vizeletszivárgást.
  • Reflex inkontinencia: A vizelet inkontinencia ezen típusának a hátterében idegrendszeri okok azonosíthatóak.
  • Túlfolyásos inkontinencia: Ilyen esetben vizeletürítési akadály áll fent és az vezet a vizelet inkontinencia kialakulásához.
  • Késztetési inkontinencia: Késztetési inkontinencia esetén heves vizelési ingert éreznek az érintettek, melyet nem tudnak elfojtani.

A vizelet inkontinencia nagy mértékben befolyásolhatja az életminőséget. Sok ember szorongóvá válhat miatta, vagy az is előfordulhat, hogy kerülni kezdi a társaságot. Szerencsére azonban a vizelet inkontinencia a legtöbb esetben kezelhető vagy javítható. Az alábbi cikkben bemutatunk 5 hatékony kezelési lehetőséget vizelet inkontinencia esetén.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen gyógyszerek okozhatnak merevedési zavart?

A merevedési zavar olyan probléma, amelynek okát több oldalról is érdemes megvizsgálni. Nem csak fizikai és pszichés tényezők vezethetnek ugyanis a kialakuláshoz, de bizonyos gyógyszerek is járhatnak ilyen mellékhatással. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ezért is fontos a kikérdezés során a szedett gyógyszerekre is rákérdezni.

Milyen tünetekkel jelentkezik a vizelet inkontinencia?

A vizelet inkontinencia tünetei egyénenként változhatnak, valamint a tünetek súlyossága is különböző. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány általános tünetet, amelyek vizelet inkontinencia esetén előfordulhatnak:

  • Akaratlan vizeletvesztés: Vizelet szivárog vagy csöpög akaratlanul, például köhögés, tüsszentés, nevetés vagy fizikai aktivitás közben.
  • Gyakori vizelési inger: Az érintett személy gyakran érezheti azt, hogy sürgősen kell vizelnie, és nehéz lehet a vizeletürítést megfelelően szabályozni.
  • Éjszakai vizeletürítés (nokturia): Az éjszakai vizeletürítés gyakoribbá válhat, és az érintettek gyakran kénytelenek lehetnek éjszaka többször is felkelni, hogy mosdóba menjenek.
  • Hirtelen vizelési inger (urgencia): Az érintett személy hirtelen és erős vágyat érezhet a vizelésre, ami gyakran nehézkessé teheti a vizeletürítés megfelelő időzítését.
  • Csökkent vizeletfelfogás: Az érintettek nehezen tarthatják vissza a vizeletüket, és nehézségeik lehetnek a húgyhólyagban tartózkodó vizelet mennyiségének kontrollálásában.
  • Fájdalom vagy kellemetlenség: Az inkontinenciával együtt járó fizikai tünetek közé tartozhat a fájdalom vagy kellemetlenség a húgyutakban vagy a környező területeken.

Fontos megjegyezni, hogy az inkontinencia különböző típusai eltérő tünetekkel járhatnak, és az okok is változhatnak. Ha valaki úgy érzi, hogy vizeletinkontinencia tünetei jelentkeznek, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon. Az orvos segíthet a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában.

Kezelhető-e a vizelet inkontinencia?

A vizelet inkontinencia kezelése számos módon történhet, és az alkalmazott módszerek a vizelet inkontinencia okától, súlyosságától és az érintett személy egyéni jellemzőitől függenek. A vizelet inkontinencia kezelését minden esetben meg kell, hogy előzzön egy alapos urológiai kivizsgálás, melynek során fény derülhet a vizelet inkontinencia igazi okára. A vizelet inkontinencia kezelése innentől fogva személyre szabottan történhet. Szerencsére több terápiás lehetőség is van a vizelet inkontinencia kezelésében, így az orvossal egyeztetve ki tudják választani a leginkább megfelelőt vagy a leginkább megfelelő kezelési kombinációt. Sok esetben a terápia módosítására is szükség van, de megtalálható a vizelet inkontinencia egyéni, legjobb kezelési módja. Az alábbiakban bemutatjuk a vizelet inkontinencia 5 gyakori kezelési lehetőségét.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

1. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Gyógyszeres terápia

Bizonyos gyógyszerek segíthetnek az izomtónus növelésében vagy az idegi ingerületátvitel szabályozásában, ami javíthatja a vizeletürítési kontrollt. Ilyen gyógyszerek például, az antikolinerg szerek, melyek hatásosak a vizelet inkontinencia esetén, mellékhatásként viszont szájszárazság jelentkezhet, ami fokozott folyadékbevitel von maga után. Bizonyos esetekben az antibiotikum is segíthet, például ha a vizelet inkontinencia hátterében prosztatagyulladás vagy húgyúti fertőzés áll.

Gyakran a gyógyszerek alkalmazása és az életmódbeli változások együttesen segítenek a vizelet inkontinencia legtöbb fajtáján. A stressz inkontinencia kezelésére viszont nem alkalmazható gyógyszer.

2. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Sebészeti beavatkozás

A súlyos esetekben, amikor más kezelési módszerek nem hatékonyak, az orvos sebészeti beavatkozást is javasolhat a vizelet inkontinencia megszüntetésére. Ez magában foglalhatja a húgyhólyag vagy az alsó medence izmainak korrekcióját. A vizelet inkontinencia esetén gyakran alkalmazott sebészi módszer a hólyagnyak felfüggesztés is. Ez a beavatkozás során a hasfalon keresztül végeznek egy bemetszést, majd a hólyagnyak környéki szöveteket rögzítik a medence porcához vagy a medencéhez futó szalaghoz. A szalagplasztika egy másik népszerű eljárás a vizelet inkontinencia kezelésében. Ennek során a hólyag alá egy felfüggesztés kerül, ami által gátlódik a vizelet csöpögés. A szalagplasztika történhet saját szövetből vagy szintetikus anyagból is.

Amennyiben a vizelet inkontinencia hátterében műtéttel kezelhető betegség áll, a sebészi beavatkozás lehet a legjobb terápiás döntés. Ilyen állapotok például a prosztata megnagyobbodás vagy a méhsüllyedés, melyek esetében javasolt lehet a műtét a vizelet inkontinencia kezelése érdekében.

3. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Elektromos stimuláció

Az alsó medence izmainak elektromos stimulációja segíthet azoknak az izmoknak az erősítésében, amelyek fontosak a vizeletürítés ellenőrzésében. Az elektromos stimuláció következtében ezen izmok megerősödnek és jobban vissza tudják tartani a vizeletet. Az elektromos stimuláció során egy pacemakert helyeznek a bőr alá, a hüvelybe vagy a végbélbe, mely a hólyagfalhoz futó idegfonatra küldi az elektromos ingereket, így átveszi az ingerek kibocsájtását, és az izmokat összehúzódásra készteti. Stressz és késztetéses vizelet inkontinencia esetén jól alkalmazható eljárás.

4. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Biofeedback

A biofeedback egy tréningmódszer, mely segíthet az izmok tudatosabb ellenőrzésében.Vizelet inkontinencia kezelés - Urológiai Központ Az eljárás lényege, hogy a beteg kap egy készüléket, mely az intimtorna alatt fény vagy hangjelzést ad, ha a megfelelő izmoknál történik az összehúzódás. Ezáltal a beteg visszajelzést kap a testének fiziológiai folyamatairól. A biofeedback segít megtanítani az izmok tudatos használatát, megfeszítését és elernyesztését, ami által a vizeletürítés szabályozhatóvá válik és megszűnhet a vizelet inkontinencia.

5. hatékony kezelési lehetőség vizelet inkontinenciára: Életmódbeli változtatások

A vizelet inkontinencia esetében az életmódbeli változtatások - különösen az étrend megváltoztatása és a speciális tornagyakorlatok - rendszeressé tétele is sokat segíthetnek. Kerülje az olyan dolgokat, mint például dohányzás és túlzott koffein vagy alkoholfogyasztás, mivel ezek irritálhatják a húgyutakat és fokozott vizelet képződést okozhatnak. Érdemes lehet emellett lefekvés előtt már kevesebb folyadékot fogyasztani. Az alsó medence izmainak erősítésében és a vizeletürítés kontrollálásában segíthetnek a Kegel-gyakorlatok is. A Kegel-gyakorlatok könnyen elvégezhetőek otthon is. A torna a medencefenék izmainak és a záróizmok megerősítésére szolgál, és naponta többször is el kell elvégezni a gyakorlatokat. Elsősorban késztetéses inkontinencia, de más fajta inkontinencia esetén is alkalmazható. A torna célja annak megtanulása, hogy a vizelési inger megjelenését követően a vizelést késleltetni tudjuk.

A vizelet inkontinencia egyes esetei különbözőek, és a kezelés a pontos diagnózis alapján történik. Mindig fontos, hogy egy szakemberrel konzultáljon, aki segíthet a legmegfelelőbb kezelési terv kiválasztásában az Ön számára.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!