Erre utal, ha véres a vizelet

Erre utal, ha véres a vizelet

Módosítva: 2024.02.08 12:15

Sokunkkal előfordult már, hogy vizeletürítés során véresnek láttuk a vizeletünket. Ez elsőre igencsak ijesztőnek tűnhet, főként hogyha egyéb tünetekkel is társul. A leggyakoribb kísérő tünetei a véres vizeletnek a fájdalmas vizeletürítés, derék-táji fájdalom, égő érzés vizeletürítéskor, gyakori vizelési inger. Fontos utánajárni, hogy mi állhat a véres vizelet (orvosi kifejezéssel heamaturia) hátterében. Egészen egyszerű étrendi okokól kezdve a banális fertőzéseken át a súlyos betegségekig sok minden okozhatja a véres vizeletet. A kórkép ráadásul gyakori, bármelyik korosztályt érintheti, sokan pedig visszatérő állapotról számolnak be.  
Az alábbaikban a véres vizeletről olvashat majd; összegyűjtöttük a véres vizelet tüneteit, leggyakoribb okait, rizikó faktorait, kivizsgálását és kezelését.

Véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink
Véres vizelet tünetei 
Véres vizelet okai
Véres vizelet rizikó faktorai
Véres vizelet kivizsgálásának menete
Véres vizelet kezelése

Online Bejelentkezés

Dr. Rákász István

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink

Véres vizelet tünetei 

A legszembetűnőbb tünet a vizelet megváltozott színe. A véres vizelet rózsaszínnek, pirosnak, vagy akár cola-színűnek is tűnhet, ennek oka, hogy a vörösvértestek megváltoztatják a vizelet eredeti sárgás színét. Kis mennyiségű vér is elegendő ahhoz, hogy a vizelet színe pirosra váltson. Makroszkópos heamaturiának hívjuk, amikor szabad szemmel is látható a vér a vizeletben, ez nagyobb mennyiségű vérvesztésre utal. Azonban bizonyos esetekben a vérzés olyan csekély (mikroszkópos heamaturia), hogy - ahogyan a neve is jelzi - csak a vizeletminta mikroszkópos vizsgálata során kerül felfedezésre a véres vizelet. Ilyenkor az illető nem is tudja, hogy vér van a vizeletében, csupán egy nagylabor vizsgálat során a vizeletminta elemzésekor derül fény rá. Mindkét esetben fontos megtalálni a vérzés okát.
A véres vizelethez fájdalom is társulhat, melynek helye, erőssége és jellege a betegségre specifikus lehet.

Kapcsolódó cikkünk

A hiperaktív hólyag tünetei férfiaknál

A hiperaktív hólyag nevű tünetegyüttes mindkét nemnél előfordul, de a férfiak talán ritkábban gondolnak erre a diagnózisra. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arról beszélt, pontosan milyen panaszokat okoz, mi állhat a hátterében és hogyan kezelhető a szindróma.

Véres vizelet okai

Mi okozhatja a vizelet elszíneződését? A piros színű vizelet legyakoribb oka, hogy vörösvértestek találhatóak a vizeletben, mely megváltoztatja a színét. Azonban más okok is állhatnak a színváltozás hátterében, amik a mindennapi életünk részei és egyáltalán nem jelentenek betegséget. Érdekes módon, bizonyos táplálékok nagy mennyiségű fogyasztása, például cékla evése pirosra színezheti a vizelet színét. Ezenkívül a feketeszeder is vörös vizeletszínt eredményez, míg a rebarbara sötétbarnássá árnyalhatja a vizelet színét. Ugyanígy bizonyos gyógyszerek, például phenazopyridine vagy a thioradizine is vörösre festheti a vizeletet. A warfarin és a rifampicin narancs színűre, a metronidazol pedig sötétbarnára változtathatja a vizelet színét. Így érdemes visszagondolnunk étrendünkre, átnézni a gyógyszereinket, hogy talán ők okozhatták-e az elszíneződést.
Fiatal hölgyek esetében egy másik hétköznapi ok is okozhatja a véres vizeletet, a vörösvértestek jelenlétét a vizeletmintában. A havi vérzés, menstruáció során a vizeletminta szennyeződhet a hüvelyből származó menstruációs vérrel. Ez egy teljesen egészséges, fiziológiás folyamat, úgyhogy – habár a laborlelet vörösvértest jelenlétet mutat - ilyenkor is emlékezzünk a körülményekre. Ha mégis szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy nincsen vér a vizeletben, akkor érdemes a mintavételt a hónap olyan időszakára időzíteni, amikor nem menstruál a beteg.

A véres vizelet hátterében számos betegség állhat, mely a vizelet kiválasztásában és elvezetésében részt vevő bármely szervet érintheti; azaz a veséket, a húgyvezetékeket, húgyhólyagot, húgycsövet. Ugyanakkor szisztémás, egész testet érintő okok, genetikai tényezők és gyógyszerek is közre játszhatnak abban, hogy valaki véres vizeletet tapsztaljon.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesét érintő betegségek:

 • Vese fertőzése, vesemedence gyulladás, pyelonephritis: A fertőzés két irányból is elérheti a veséket, egyrészt a vizeletelvezető rendszeren keresztül felszálló fertőzésként, valamint a véráram által szállított kórokozókkal. Ha felszálló fertőzéskor nem csak a húgyutak, hanem a vesemedence is érintett, az komolyabb gyulladásra utal. A véres vizeleten kívül ilyenkor láz, derék fájás is megjelenhet tünetként. Véres vizelet
 • Vesekő, nephrolithiasis: A vizelet ásványianyag tartalma kicsapódhat, mely kis méretű, kemény köveket eredményez. A vesekő elhelyezkedésétől függően sokszor fájdalmatlan (ha a parenchymában van jelen), azonban erős fájdalmat okozhat, ha elzárja a vizeletelvezető rendszert, vagy ha azon át távozik. A felszín felsértésével kismértékű vérzéseket is okozhat.
 • Vese akut és krónikus betegségei, pl. glomerulonephritis: A vese kiválasztó, filtrációs egységének, a glomerulusnak a gyulladása. A háttérben számos ok állhat, pl. autoimmun eredet, fertőzés. A véres vizeleten kívül habos vizelet, ödéma, magas vérnyomás, kevés vagy akár hiányzó vizeletürítés is megjelenhet, mely panaszokkal minél előbb orvoshoz kell fordulni.
 • Vese daganatos betegsége: a daganatos betegségek a daganat növekedésével, szövetek pusztításával okozhatnak vérzést. A veserák a vesemedencébe törve vérvizeléshez vezet. Fontos korán felismerni a daganatos betegségeket, korai stádiumban, kisebb mérettel, áttétek nélkül ugyanis jobban kezelhetőek.
 • Vese sérülése: Baleset következtében vagy ütésre (kontakt sportoknál, például foci, kézilabda) sérülhet a vese, melynek során vérzés keletkezik, ami megjelenhet a vizeletben.
 • Veseciszta bevérzése: A vese felszínén megjelenhetnek ciszták, egy genetikai betegségben (policisztás vese) pedig fokozott mértékben. Ezen veseciszták bevérzése is okozhat véres vizeletet.

Vizeletelvezető rendszert érintő betegségek:

 • Húgyúti fertőzés  (Urinary tract infection/UTI), húgyhólyaghurut: A húgycsőbe jutott baktériumok elérhetik a húgyhólyagot, ahol osztódva betegséget okozhatnak. A húgyhólyaghurut sürgető vizelési ingert okoz, gyakran tapasztalhatunk hosszú, időben elnyújtott vizelést, valamint fájdalmas, égő érzést vizeletürítés során. A vizeletnek zavaros színe lehet, bűzös illata, és vért is találhatunk benne.
 • Húgyhólyag-kő, urolithiasis: a vizelet ásványianyag tartalma a veséhez hasonlóan a húgyhólyagban is kicsapódhat, itt okozva köveket és hasonló, akár fájdalmas tüneteket.
 • Húgyhólyagrák: Alattomosan, kevés tünettel jelentkezik, de ezek közé tartozik a véres vizelet, fájdalmas, sürgető vizelési inger, vizeletürítési nehézség és általános daganatra utaló panaszok, mint fogyás, éjszakai izzadás.
 • Megnagyobbodott prosztatamirigy, prostata hyperplasia: A prosztatamirigy szinte minden középkorú férfiban növekedésnek indul, melynek hátterében legtöbbször jóindulatú sejtszaporulat, hyperplasia áll. A prosztatamirigy a húgyhólyag alatt helyezkedik el, így a növekvő mérete nyomás alá helyezi a húgycső kezdeti szakaszát. A szűkület ellensúlyozására a húgyhólyag erősebben préselné a vizeletet, mely károsodást okozhat. A férfiak prosztata-hyperplasiakor gyakran tapasztalnak sürgető vizelési ingert, gyakori vizelési ingert vagy véresnek találhatják a vizeletüket. A prosztatamirigy gyulladása is ugyanilyen tünetekkel társul.
 • Prosztatamirigy-daganat: A véres vizeleten kívül fájdalmas, vértartalmú ejakuláció, derékban, medencetájon érzett fájdalom és általános daganatos panaszok hívhatják fel a figyelmet rá.

Egyéb okok:

 • Örökletes betegségek, genetikai zavarok, defektusok: például sarlósejtes vérszegénység, familiáris benignus haematuria
 • Gyógyszerek: cyclophosphamid (kemoterápiás szer), penicillin (antibiotikum), aspirin (vérlemezke-gátló, fájdalomcsillapító), heparin (véralvadásgátló)
 • Megterhelő fizikai aktivitás, például maraton-futás: A magas intenzitású fizikai aktivitás ritkán, de okozhat véres vizeletet. lyenkor egy héten belül spontán megszűnik a vér-vizelés.
 • Kontakt sportok: A kontakt sportok során nemcsak a vesét érheti ütés, hanem a húgyhólyagot is, a sérülés pedig heamaturiát okozhat.

Véres vizelet rizikó faktorai

Mindannyiunk tapasztalhat véres vizeletet, férfiak, nők is, gyermekektől kezdve az idősekig. Azonban vannak bizonyos tényezők, melyek fokozzák a heamaturia előfordulási gyakoriságát:

 • Életkor: Középkorú és idősebb férfiak gyakrabban tapasztalhatnak véres vizeletet a megnagyobbodott prosztatamirigy miatt. Továbbá a daganatok előfordulási gyakorisága is emelkedik 50 éves kor felett.
 • Családi anamnézis: Ha a családban előfordult vesét érintő betegség, az növelheti ez esélyét annak, hogy újra megjelenjen egy másik családtagnál, ő is tapasztalja  a vizelete pirosra színeződését.
 • Gyógyszerek: a fent felsorolt gyógyszerek mellékhatásként okozhatnak véres vizeletet.
 • Női nem: Nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, ugyanis jóval rövidebb a húgycsövük, mint a férfiaknak, így rövidebb utat kell megtenniük a baktériumoknak ahhoz, hogy elérjék a húgyhólyagot, és ott osztódva fertőzéseket okozzanak. A férfiak anatómiailag jobban védve vannak ettől a fajta fertőzéstől, azonban ha mégis jelentkezik súlyosabb a lefolyása náluk.

Véres vizelet kivizsgálásának menete

Amint látható számos ok állhat a véres vizelet hátterében, legyen az akár mikroszkópos haematuria, akár makroszkópos haematuria. Így fontos felkeresni orvosunkat, hogy közösen megtaláljuk az okot a háttérben. A kivizsgálás az anamnézis részletes felvételével kezdődik, külön kitérve a gyógyszerelésre, közelmúltbeli eseményekre (sport, fürdőzés, szaunázás), családi anamnézisre. Ezt követi a fizikális vizsgálat vérnyomásméréssel, a vesék tapintásával ütögetésével, hogy fájdalmasak-e. Szükség lehet nőgyógyászati vagy prosztata-vizsgálatra is, de ami elengedhetetlen, az a vér és vizelet-vizsgálat. Ennek során lehet megállapítani, hogy vannak-e vörösvértestek a vizeletben (még ha eddig nem is látszódtak, mikroszkópos heamaturia), illetve tenyésztést végezni, hogy valamilyen fajta fertőzés okozza-e a panaszokat. Képalkotó vizsgálatokkal (UH, CT, MRI) a vérzés forrását keresik meg, például vesekövet. Szükség esetén cystoscopia is végezhető, melynek során közvetlenül a húgyhólyagból vesznek mintát, így a húgycsőben történt szennyeződés kizárható.
Néha azonban nem sikerül megtalálni a forrást, hogy mi okozhatta a vért a vizeletben. Ilyenkor rendszeres kontroll-vizsgálatok válnak szükségessé, melynek során figyelik a kórkép alakulását. Ez különösen fontos, hogyha valakinek magasabb rizikó faktorai vannak a húgyhólyag daganat előfordulására. Ilyenek például a dohányzás, medencét ért besugárzás, vagy bizonyos vegyszerekkel való érintkezés.

Véres vizelet kezelése

A véres vizelet kezelése nagyban függ attól, hogy mi okozta a vizeletben található vért. Fertőzés esetén antibiotikummal lehet a baktériumokat kiirtani, azonban mivel ezek gyakran rezisztens baktériumok (főként a kórházban szerzett fertőzések esetében), így szükség lehet vizelettenyésztést végezni és a kórokozó baktérium antibiotikum-érzékenységét pontosan feltérképezni. Így választható ki a leghatékonyabb gyógyszer.
Vese- és húgyhólyagkövek esetében a kezelés a kő méretétől is függ. Kisebb méretű köveket konzervatív terápiával is el lehet távolítani: a beteg fogyasszon sok folyadékot, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót és görcsoldót. Nagyobb méretű kövek esetében ultrahang segítségével kisebb méretűekre zúzzák őket, hogy azok már tudjanak ürülni majd vizelettel.
Daganatos betegség esetén onkoteam fog dönteni a kezelésről.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK