Merevedési zavar - mi mindent kell vizsgálni?

Merevedési zavar - mi mindent kell vizsgálni?

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.02.21 14:35

A merevedési zavar egy olyan panasz, amelynek kivizsgálása jelentősen túlterjedhet a tünetek megismerésén. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arról beszélt, milyen jellegű vizsgálatokra lehet számítani erektilis diszfunkciónál, és miért fontos alaposan körbejárni a problémát.

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A merevedési zavar tartós probléma

Merevedési zavarnál az urológiai vizsgálat az első lépés.A merevedési zavar (erektilis diszfunkció) az erekció kialakulásában és fenntartásában jelentkező, tartósan fennálló probléma, amely az erősségre és az időtartamra is vonatkozhat. Vagyis egy-két sikertelen próbálkozás után még nem kell megijedni, de ha 3-6 hónapnál tovább is jelen van a zavar, az mindenképpen kivizsgálást igényel.
Sajnos erre az érintettek csak kisebb hányada veszi rá magát, ugyanis míg a statisztikák szerint kb. 200 ezer férfi tapasztal rendszeresen merevedési zavart, csupán 100 ezren fordulnak orvoshoz. Holott az esetek többségében van megoldás, bár arról sokszor csak egy összetett kivizsgálás eredményeire támaszkodva lehet dönteni.

Merevedési zavar esetén fontos az alapos kikérdezés

- Ha valaki erektilis diszfunkció miatt keres fel bennünket, mindenképpen számíthat egy alapos kikérdezésre, hiszen sokszor már a válaszokból körvonalazódhat valamilyen ok a háttérben – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Mivel például gyógyszer mellékhatás is okozat ilyen panaszt, érdemes előre végiggondolni, milyen típusú gyógyszereket szed az érintett, különös tekintettel a magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre szedett gyógyszerekre, immunrendszert gátló gyógyszerekre, antidepresszánsokra. Ugyancsak gondolni kell az életmódbeli tényezőkre is, hiszen például a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a droghasználat, a mozgásszegény életmód, a túlsúly és az elhízás, sőt a testépítéshez használt szerek és nem megbízható merevedési zavar elleni szerek használata is okozhat erektilis diszfunkciót. Ha ezeket az okokat kizártuk, ki kell vizsgálni a fizikai és pszichés okokat is.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség merevedési zavar esetén?

  • Urológiai vizsgálat

Az urológián túl más vizsgálatok is szükségesek lehetnek merevedési zavarnál. Az urológiai kivizsgálás során – amelynek része a végbélen át történő tapintásos vizsgálat és adott esetben az ultrahang vizsgálat is - olyan fizikai okok után kutat az orvos, amelyeknek a merevedési zavar lehet (az egyik) tünete. Ilyen lehet például a prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás.

  • Laborvizsgálat

Mindenképpen fontos tudni, nem magas koleszterinszint, magas vércukorszint, esetleg hormon probléma (például alacsony tesztoszteronszint), esetleg valamilyen gyulladás   okozza-e a zavart, ehhez vér- és vizeletelemzésre is szükség van.

  • Diabetológia

Ha a laborvizsgálat során magas vércukorszintre derült fény, utána kell járni, nincs-e a háttérben cukorbetegség. A diabétesz ugyanis az idegek és az artériák károsodását is okozhatja, ezért a cukorbeteg férfiak 35-50%-a tapasztalja a merevedési zavart.

  • Kardiológiai vizsgálat

A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, vagyis az érszűkületet okozó rizikófaktorok negatív hatással vannak az erekre, ami azt jelenti, hogy kevésbé hatékony a véráramlas a szervekben, igy a péniszben is. A fizikai okok miatt bekövetkező erektilis diszfunkció az esetek döntő többségében érelmeszesedés eredetű és megjelenésével előre jelzi a koszorúér-betegség kialakulását, ami pedig további szívbetegségek (szívinfarktus és/vagy szívelégtelenség) kialakulásához vezet. Ezért sokszor nem csak a kardiológiai kivizsgálás, de a kezelés is szükséges.

  • Belgyógyászat

Mivel a vesebetegségek okozta kémiai változások érinthetik a hormontermelést, a keringést, az idegi funkciókat és az energiaszintet, következményképpen csökkenhet a libidó és a szexuális képesség. A vesebetegségekre szedett gyógyszerek szintén okozhatnak merevedési zavart. Ha felmerül a vese érintettsége, belgyógyászati, nefrológiai vizsgálatok igazolhatják ezt.

  • Neurológia

Az agy és az idegrendszer döntő szerepet játszik az erekció fenntartásában, ezért minden olyan neurológiai kórkép (például Parkinson-kór, szklerózis multiplex), ami megzavarja az agyból a péniszbe irányuló idegi impulzusokat, merevedési zavart okozhat. Mindez igazolható vagy kizárható neurológiai vizsgálatokkal.

  • Pszichológia

Amennyiben a kivizsgálások során nem igazolódik fizikai ok a merevedési zavar mögött, érdemes elgondolkodni a lelki tényezőkről. A csökkent önértékelés, a stresszes életmód, a nehéz élethelyzetek, az egzisztenciális szorongás vagy a mindenkit érintő életszakasz váltások nehézségei is okozhatják a szexuális élet zavarát, ugyanakkor ettől teljesen független is lehet az a pszichés gát, amely végül a merevedési zavarhoz vezet.  A pszichés okok tisztázásában és a megoldás kidolgozásában komoly segítség lehet a pszichológus.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot doktor úr. Problémám, hogy szex közben lelankadok. Régebben minden rendben volt, de pár kudarc után minden alkalommal behatolás közben a merevedés megszűnik és az újabb kudarc miatt vissza sem tér. Ha önkielégítést végzek, akkor minden rendben működik. Hajnali merevedésem is van. A feleségemet is kívánom, mégis mire az aktushoz érünk, lelankadok. Ennek szervi vagy inkább lelki okai vannak? Szervileg semmi bajom 50 éves vagyok 30 éve vagyok egyűt a párommal soha nem volt semmi gondunk az egyulétel .Nagyon szépen kérem válaszoljon mit tegyek?

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram,

panaszait részletesen csak személyes megjelenés keretében tudnámmeghallgatni és eredményes kezelést is akkor tudnék javasolni.


Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK