A hiperaktív hólyag tünetei férfiaknál

A hiperaktív hólyag tünetei férfiaknál

Dr. Rákász István Létrehozva: 2023.02.16 09:50

A hiperaktív hólyag nevű tünetegyüttes mindkét nemnél előfordul, de a férfiak talán ritkábban gondolnak erre a diagnózisra. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arról beszélt, pontosan milyen panaszokat okoz, mi állhat a hátterében és hogyan kezelhető a szindróma.

Hiperaktív hólyag: tünetek és okok

A hiperaktív hólyag szindróma a férfiaknál is okozhat vizelési panaszokat.  Amikor hiperaktív hólyagról van szó, a legjellemzőbb tünet, amit a betegek tapasztalhatnak, az a sürgető vizelési inger, ami akár akaratlan vizeléshez is vezethet. Emellett megjelenhetnek olyan panaszok is, mint a gyakori nappali és éjszakai vizelés, a vizelés elkezdésének nehézsége, a gyenge vizeletsugár és annak az érzése, hogy erőltetni kell a vizelést, hogy kiürüljön a hólyag. A hiperaktív hólyag szindróma gyakran a stressz-inkontinenciával kevert formában fordul elő. Ez utóbbi arra vonatkozik, amikor is a hasi nyomásfokozódás okozza az akaratlan vizeletszivárgást.
A férfiak 11-16%-a lehet érintett a hiperaktív hólyag szindrómában, amelynek leggyakoribb oka az erősebb nemnél a prosztata megnagyobbodás. A megnagyobbodott prosztata ugyanis egy bizonyos méretnél már nyomhatja a húgycsövet, ami akadályozhatja a vizelet ürülését. Ugyanakkor az okok közt más jellegű problémák is kiderülhetnek, mint például:

A diagnózis felállításának lehetőségei

A szindrómával kapcsolatban a legfontosabb információ, hogy nem kell zavarban lenni azoknak a férfiaknak, akik a hiperaktív hólyag tüneteit tapasztalják, ez ugyanis sokakkal előfordul és jó eséllyel kezelhető. Tehát annál gyorsabban lehet véget vetni a kellemetlen problémának, minél előbb fordul valaki urológushoz.
- A kikérdezésen és az általános urológiai vizsgálaton kívül több vizsgálati lehetőség is felmerülhet, ha vizeléssel kapcsolatos tünetekkel fordul valaki orvoshoz – ismerteti Rákász doktor. – A prosztata állapotának felméréshez szükséges lehet a rektális, vagyis végbélen keresztül történő fizikális vizsgálat, valamint felmerülhet a záróizom vizsgálat, a laboratóriumi vizeletelemzés, az ultrahangos képalkotás. Az uroflow és urodinámiás vizsgálatokkal tesztelhetjük a vizelés folyamatát, és ha felmerül az idegi problémák gyanúja, neurológushoz is irányíthatjuk a beteget.

Az életmód és gyógyszerek is segíthetnek

Hiperaktív hólyag esetén mindenképpen érdemes bizonyos életmódbeli változtatásokat bevezetni.  Még ha nem is oldják meg feltétlenül a probléma egészét, de sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében. 

  • Táplálkozás

Bizonyos ételek és italok felerősíthetik a vizeléssel kapcsolatos tüneteket. Éppen ezért érdemes elhagyni vagy legalább csökkenteni a koffein és alkoholfogyasztást, hiszen mindkettő vízhajtó hatású. Ugyancsak érdemes tartózkodni a szénsavas üdítőktől, az aszpartamtól és más mesterséges édesítőktől. A fűszeres és savas ételek, italok, a paradicsomszósz fogyasztását azért ajánlott mérsékelni, mert irritálhatják a hólyagot és a húgycsövet, ami ronthat a helyzeten. Fontos a megfelelő vízfogyasztás (a tévhitekkel ellentétben dehidráció nem segít a tünetegyüttesen), de lefekvés előtt már nem ajánlott kortyolgatni. Megfelelő táplálkozással és testmozgással a fogyás is elérhető, ami a hiperaktív hólyag okozta tüneteket is enyhítheti, ugyanis az elhízás önmagában is rizikófaktor.

  • Izomerősítés, hólyag tréning

A vizelési problémák mögött állhat hiperaktív hólyag szindróma is. A medencefenéki és záróizmok edzése, az intimtorna, a Kegel-gyakorlatok a férfiaknak is nagy segítséget jelenthetnek a vizelés folyamatának ellenőrzésében. (Ezeket a gyakorlatokat érdemes üres hólyaggal végezni, megelőzvén így az esetleges szivárgást.) Ugyancsak segíthet a hólyag tréning, amely során fokról fokra arra lehet „edzeni” a hólyagot, hogy tovább ellenálljon a sürgető vizelési ingernek.

  • Gyógyszeres kezelés

- Gyógyszereket akkor rendelünk el, ha egy konkrét problémát szeretnénk így kezelni – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Prosztata megnagyobbodásnál például gyakori az alfa-blokkolók adása, amelyek ellazítják az izmokat és így megkönnyítik a vizelést. Más gyógyszerekkel olyan célokat érhetünk el, mint a prosztata méretének csökkentése vagy a sürgető érzés csökkenése. A gyógyszerszedésnél ugyanakkor előfordulhatnak mellékhatások, amelyek a későbbiekben esetleg szerváltást vagy a kezelés irányának megváltoztatását teszik szükségessé.

  • Idegi stimuláció

Orvostechnikai eszközökkel stimulálhatóak a vizeléshez használatos izmok.

  • Botox-injekció vagy műtét

Súlyosabb esetben megoldás lehet az izomlazító hatású Botox injektálása a húgyhólyag simaizomzatába, illetve olyan műtét, amelynek célja a tünetek hátterében meghúzódó alapbetegség megszüntetése. Ilyen lehet többek közt a visszatérő húgyúti fertőzéseket okozó húgycső-eltérések rendezése, illetve a vizeletkiáramlási zavart okozó hólyagsérv, hólyagnyaki vagy húgycső-szűkület műtéti úton történő kezelése.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

10napja volt végbél műtétem véglegesen eltávolították sztoma kivezetesel
Kismedencei nyirokcsomóka eggyutt
Kismedencébe drent hejeztek váladék élvezetessé az most már váladék megszűnt de viszont mikor vizelek abban a pillanatban elkezd a dren is fojnivegeztem pisilessel elal szia és ez minden alkalommal gyanítom hogy húgycső sérült műtét közben atfojik a vizelet egyresze a kismedencébe lehetséges e
Ugyan az a színű vizelet jön ott is meg pisilessel
És ha Lukács akkor mijen műtét vagy mi a megoldás
Köszönöm előre is válaszát
Tisztelettel
Laszlo

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Panaszaival forduljon a műtétet végző orvosához.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok