A hiperaktív hólyag tünetei férfiaknál

A hiperaktív hólyag tünetei férfiaknál

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.02.16 10:10

A hiperaktív hólyag nevű tünetegyüttes mindkét nemnél előfordul, de a férfiak talán ritkábban gondolnak erre a diagnózisra. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arról beszélt, pontosan milyen panaszokat okoz, mi állhat a hátterében és hogyan kezelhető a szindróma.

Hiperaktív hólyag: tünetek és okok

A hiperaktív hólyag szindróma a férfiaknál is okozhat vizelési panaszokat.  Amikor hiperaktív hólyagról van szó, a legjellemzőbb tünet, amit a betegek tapasztalhatnak, az a sürgető vizelési inger, ami akár akaratlan vizeléshez is vezethet. Emellett megjelenhetnek olyan panaszok is, mint a gyakori nappali és éjszakai vizelés, a vizelés elkezdésének nehézsége, a gyenge vizeletsugár és annak az érzése, hogy erőltetni kell a vizelést, hogy kiürüljön a hólyag. A hiperaktív hólyag szindróma gyakran a stressz-inkontinenciával kevert formában fordul elő. Ez utóbbi arra vonatkozik, amikor is a hasi nyomásfokozódás okozza az akaratlan vizeletszivárgást.
A férfiak 11-16%-a lehet érintett a hiperaktív hólyag szindrómában, amelynek leggyakoribb oka az erősebb nemnél a prosztata megnagyobbodás. A megnagyobbodott prosztata ugyanis egy bizonyos méretnél már nyomhatja a húgycsövet, ami akadályozhatja a vizelet ürülését. Ugyanakkor az okok közt más jellegű problémák is kiderülhetnek, mint például:

A diagnózis felállításának lehetőségei

A szindrómával kapcsolatban a legfontosabb információ, hogy nem kell zavarban lenni azoknak a férfiaknak, akik a hiperaktív hólyag tüneteit tapasztalják, ez ugyanis sokakkal előfordul és jó eséllyel kezelhető. Tehát annál gyorsabban lehet véget vetni a kellemetlen problémának, minél előbb fordul valaki urológushoz.
- A kikérdezésen és az általános urológiai vizsgálaton kívül több vizsgálati lehetőség is felmerülhet, ha vizeléssel kapcsolatos tünetekkel fordul valaki orvoshoz – ismerteti Rákász doktor. – A prosztata állapotának felméréshez szükséges lehet a rektális, vagyis végbélen keresztül történő fizikális vizsgálat, valamint felmerülhet a záróizom vizsgálat, a laboratóriumi vizeletelemzés, az ultrahangos képalkotás. Az uroflow és urodinámiás vizsgálatokkal tesztelhetjük a vizelés folyamatát, és ha felmerül az idegi problémák gyanúja, neurológushoz is irányíthatjuk a beteget.

Az életmód és gyógyszerek is segíthetnek

Hiperaktív hólyag esetén mindenképpen érdemes bizonyos életmódbeli változtatásokat bevezetni.  Még ha nem is oldják meg feltétlenül a probléma egészét, de sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében. 

  • Táplálkozás

Bizonyos ételek és italok felerősíthetik a vizeléssel kapcsolatos tüneteket. Éppen ezért érdemes elhagyni vagy legalább csökkenteni a koffein és alkoholfogyasztást, hiszen mindkettő vízhajtó hatású. Ugyancsak érdemes tartózkodni a szénsavas üdítőktől, az aszpartamtól és más mesterséges édesítőktől. A fűszeres és savas ételek, italok, a paradicsomszósz fogyasztását azért ajánlott mérsékelni, mert irritálhatják a hólyagot és a húgycsövet, ami ronthat a helyzeten. Fontos a megfelelő vízfogyasztás (a tévhitekkel ellentétben dehidráció nem segít a tünetegyüttesen), de lefekvés előtt már nem ajánlott kortyolgatni. Megfelelő táplálkozással és testmozgással a fogyás is elérhető, ami a hiperaktív hólyag okozta tüneteket is enyhítheti, ugyanis az elhízás önmagában is rizikófaktor.

  • Izomerősítés, hólyag tréning

A vizelési problémák mögött állhat hiperaktív hólyag szindróma is. A medencefenéki és záróizmok edzése, az intimtorna, a Kegel-gyakorlatok a férfiaknak is nagy segítséget jelenthetnek a vizelés folyamatának ellenőrzésében. (Ezeket a gyakorlatokat érdemes üres hólyaggal végezni, megelőzvén így az esetleges szivárgást.) Ugyancsak segíthet a hólyag tréning, amely során fokról fokra arra lehet „edzeni” a hólyagot, hogy tovább ellenálljon a sürgető vizelési ingernek.

  • Gyógyszeres kezelés

- Gyógyszereket akkor rendelünk el, ha egy konkrét problémát szeretnénk így kezelni – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Prosztata megnagyobbodásnál például gyakori az alfa-blokkolók adása, amelyek ellazítják az izmokat és így megkönnyítik a vizelést. Más gyógyszerekkel olyan célokat érhetünk el, mint a prosztata méretének csökkentése vagy a sürgető érzés csökkenése. A gyógyszerszedésnél ugyanakkor előfordulhatnak mellékhatások, amelyek a későbbiekben esetleg szerváltást vagy a kezelés irányának megváltoztatását teszik szükségessé.

  • Idegi stimuláció

Orvostechnikai eszközökkel stimulálhatóak a vizeléshez használatos izmok.

  • Botox-injekció vagy műtét

Súlyosabb esetben megoldás lehet az izomlazító hatású Botox injektálása a húgyhólyag simaizomzatába, illetve olyan műtét, amelynek célja a tünetek hátterében meghúzódó alapbetegség megszüntetése. Ilyen lehet többek közt a visszatérő húgyúti fertőzéseket okozó húgycső-eltérések rendezése, illetve a vizeletkiáramlási zavart okozó hólyagsérv, hólyagnyaki vagy húgycső-szűkület műtéti úton történő kezelése.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Vese Cysta . Jo napot kivanok ! Véleményét szeretném kérni , a jobb vesemen tavaly véletlenül találtak egy 13 mm elváltozást . Azóta fel évente járok uh ellenőrzésre , az uh Cystanak látja . Készült Ct vizsgálat is, Tavaly azt írtak tér foglalás nem zárható ki. Most is készült Ct , most Cystanak vélik . Tehát az uh végző orvos, és a Ct végző orvos is Cystanak látja . Az urologusom nem biztos ebben , MRI vizsgálatot szeretne. Egy év alatt nem igazán nőtt 15 mm írjak most le. Az orvosom szerint lehet hogy daganat , mert sűrű benneku Cystanak írjak le. Kicsit meg ijedtem . Véleményét kérnem .köszönöm előre is

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt kérdező!

Ha a cysta fala meszet tartalmaz akkor az esetek döntő hányadában az eltávolítást javasolják. A fali eltérés állapotát a hasi MRI méri fel legpontosabban.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jófej

Pontosan akkor hívtak be, amire meg volt beszélve az időpont, és Doktor Úr is nagyon jófej volt!

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK