Hasfájás és fájdalmas vizelés - mi okozhatja?

Hasfájás és fájdalmas vizelés - mi okozhatja?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2022.11.10 07:57

Az alhasi fájdalom és a fájdalmas vizelés olyan tünetek, amelyeket mindenképpen érdemes kivizsgálni, hiszen a gyakori húgyúti fertőzésen túl más betegségek is okozhatják azokat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa vette számba a lehetőségeket.

Nőket és férfiakat is érintheti a hasfájás és a fájdalmas vizelés

A hasfájás olyan általános panasz, aminek nem feltétlenül könnyű kideríteni a pontos okát, azonban, ha fájdalmas vizelés is csatlakozik a tünetekhez, az már urológiai irányban indítja el a diagnosztizálást.

Ezek a leggyakoribb okok nőknél:

  • Hólyaggyulladás

A húgyúti fertőzés, vagyis felfázás hasfájást és fájdalmas vizelést is okozhat.A hólyaggyulladás vagy cystitis vezető tünete lehet a hasfájás és a vizelés közben jelentkező égő érzés. Emellett jelentkezhet gyakori, sürgető vizelési inger, ami éjszaka sem múlik el, a kellemetlen szagú vizelet, amely esetleg vért is tartalmazhat. A kezelés nem csak a kínzó tünetek miatt fontos, de az esetlege baktérium okozta fertőzés terjedésének megállítása miatt is. Bár férfiaknál is előfordulhat, tipikusan nőknél jelenik meg.

  • Hólyagfájdalom szindróma

Nőknél sokkal gyakoribb az úgynevezett hólyagfájdalom szindróma, amely egy krónikus állapot. Tünetei hasonlítanak a hólyaggyulladás tüneteire: jelentkezhet kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom. Ám míg a húgyúti fertőzés esetén a vizelés csípő, égető érzéssel járhat, addig ez a másik betegség esetében nem feltétlenül jellemző, viszont megjelenhet a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom. Ha pedig a húgyúti fertőzés krónikussá válik, akkor valóban körültekintően kell felállítani a diagnózist, hiszen nagy az átfedés a panaszok közt.

  • Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás gyakorlatilag a női nemi szervek gyulladásos állapota, aminek hátterében elsősorban petevezetéken át történő fertőzés áll. A kismedencei gyulladás tünetei a kismedencében (vagyis az alhasban), a menzeszt követően jelentkező, nem ritkán lázzal is társuló fájdalom, a rendszertelenül jelentkező vérzések, és a fájdalmas szexuális élet.

  • Endometrium daganat

Ritka oknak számít, de az endometrium (vagyis méhnyálkahártya) daganatos betegsége is okozhat fájdalmas vizelést és hasfájást.

Férfiakat érintő okok:

A prosztata gyulladás és a mellékhere gyulladás miatt is lehet fájdalmas a vizelés.A prosztatát akut és krónikus gyulladás is érintheti, amelyek tünete lehet a sürgető és gyakori vizelési inger, az éjszakai többszöri vizelés, a vizelés nehézsége és/vagy fájdalma, nemi szerveknél, derékban, medencetájon, alhasban jelentkező fájdalom, az ejakulációs nehézség és/vagy fájdalom.

  • Mellékhere-gyulladás

A mellékhere szorosan össze van nőve a herével, ezért a gyulladása esetén a fájdalom kiindulási pontját a betegek jellemzően nem tudják elkülöníteni. Akut mellékhere-gyulladás esetén a legtipikusabb tünetek a fájdalom (bár ez nem minden esetben jelent erős fájdalmat), az érzékenység, az érintett oldali duzzanat, tömöttség, esetleg fájdalmas vizelés és jelentkezhetnek általános, gyulladással járó tünetek, mint gyengeség, láz is.

Mindkét nemnél előforduló okok

- A kivizsgálásnak azért is van jelentősége, mert a fentieken túl számos más oka is lehet a fájdalmas vizelésnek és a hasfájásnak – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mindkét nemnél állhat a tünetek mögött például húgyúti fertőzés, amit felfázásnak is szoktak hívni, szexuális úton terjedő betegségek, genitális herpesz, vesekő, illetve ritkábban húgycső szűkület, esetleg hólyagdaganat. Éppen ezért, ha a panaszok néhány nap alatt nem enyhülnek, vagy múlnak el, mindenképpen fontos felállítani a diagnózist, immunrendszert érintő betegeknek és várandósoknak pedig ez minél előbb szükséges. Pontos diagnózisra épülő kezeléssel gyorsabban meg lehet szabadulni a tünetektől, meg lehet állítani a helyzet romlását, illetve meg lehet előzni a betegség kiújulását.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
A következő a problémám: egy ideje a megszokottnál gyakrabban kell vizelnem, (előfordul,hogy 5-10 percenként) nagyon erős inger jön rám. Olykor szinte semmi sem távozik belőlem, viszont minden alkalommal égő érzés van a húgycsövemben. Ha távozik is vizelet akkor pedig nagyon erős sárga, olykor erős szagú. Készült labor, vizeletvizsgálat, ultrahang, prosztatavizsgálat és az orvos szerint minden negatív. Mi lehet ez, gyulladás esetleg fertőzés? Mit tehetnék, hogy ez elmúljon?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Norbert

Kedves Norbert,

panaszaival kapcsolatban várjuk önt szakrendelésünkre.
Sajnos így lehetetlen megállípítani, hogy gyulladás vagy esetleg fertőzés van e a háttérben.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alig kellett várni

Minden rendben zajlott. Várni szinte alig kellett.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok