Hasfájás és fájdalmas vizelés - mi okozhatja?

Hasfájás és fájdalmas vizelés - mi okozhatja?

Dr. Rákász István Módosítva: 2022.12.15 09:48

Az alhasi fájdalom és a fájdalmas vizelés olyan tünetek, amelyeket mindenképpen érdemes kivizsgálni, hiszen a gyakori húgyúti fertőzésen túl más betegségek is okozhatják azokat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa vette számba a lehetőségeket.

Nőket és férfiakat is érintheti a hasfájás és a fájdalmas vizelés

A hasfájás olyan általános panasz, aminek nem feltétlenül könnyű kideríteni a pontos okát, azonban, ha fájdalmas vizelés is csatlakozik a tünetekhez, az már urológiai irányban indítja el a diagnosztizálást.

Ezek a leggyakoribb okok nőknél:

  • Hólyaggyulladás

A húgyúti fertőzés, vagyis felfázás hasfájást és fájdalmas vizelést is okozhat.A hólyaggyulladás vagy cystitis vezető tünete lehet a hasfájás és a vizelés közben jelentkező égő érzés. Emellett jelentkezhet gyakori, sürgető vizelési inger, ami éjszaka sem múlik el, a kellemetlen szagú vizelet, amely esetleg vért is tartalmazhat. A kezelés nem csak a kínzó tünetek miatt fontos, de az esetlege baktérium okozta fertőzés terjedésének megállítása miatt is. Bár férfiaknál is előfordulhat, tipikusan nőknél jelenik meg.

  • Hólyagfájdalom szindróma

Nőknél sokkal gyakoribb az úgynevezett hólyagfájdalom szindróma, amely egy krónikus állapot. Tünetei hasonlítanak a hólyaggyulladás tüneteire: jelentkezhet kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom. Ám míg a húgyúti fertőzés esetén a vizelés csípő, égető érzéssel járhat, addig ez a másik betegség esetében nem feltétlenül jellemző, viszont megjelenhet a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom. Ha pedig a húgyúti fertőzés krónikussá válik, akkor valóban körültekintően kell felállítani a diagnózist, hiszen nagy az átfedés a panaszok közt.

  • Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás gyakorlatilag a női nemi szervek gyulladásos állapota, aminek hátterében elsősorban petevezetéken át történő fertőzés áll. A kismedencei gyulladás tünetei a kismedencében (vagyis az alhasban), a menzeszt követően jelentkező, nem ritkán lázzal is társuló fájdalom, a rendszertelenül jelentkező vérzések, és a fájdalmas szexuális élet.

  • Endometrium daganat

Ritka oknak számít, de az endometrium (vagyis méhnyálkahártya) daganatos betegsége is okozhat fájdalmas vizelést és hasfájást.

Férfiakat érintő okok:

A prosztata gyulladás és a mellékhere gyulladás miatt is lehet fájdalmas a vizelés.A prosztatát akut és krónikus gyulladás is érintheti, amelyek tünete lehet a sürgető és gyakori vizelési inger, az éjszakai többszöri vizelés, a vizelés nehézsége és/vagy fájdalma, nemi szerveknél, derékban, medencetájon, alhasban jelentkező fájdalom, az ejakulációs nehézség és/vagy fájdalom.

  • Mellékhere-gyulladás

A mellékhere szorosan össze van nőve a herével, ezért a gyulladása esetén a fájdalom kiindulási pontját a betegek jellemzően nem tudják elkülöníteni. Akut mellékhere-gyulladás esetén a legtipikusabb tünetek a fájdalom (bár ez nem minden esetben jelent erős fájdalmat), az érzékenység, az érintett oldali duzzanat, tömöttség, esetleg fájdalmas vizelés és jelentkezhetnek általános, gyulladással járó tünetek, mint gyengeség, láz is.

Mindkét nemnél előforduló okok

- A kivizsgálásnak azért is van jelentősége, mert a fentieken túl számos más oka is lehet a fájdalmas vizelésnek és a hasfájásnak – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mindkét nemnél állhat a tünetek mögött például húgyúti fertőzés, amit felfázásnak is szoktak hívni, szexuális úton terjedő betegségek, genitális herpesz, vesekő, illetve ritkábban húgycső szűkület, esetleg hólyagdaganat. Éppen ezért, ha a panaszok néhány nap alatt nem enyhülnek, vagy múlnak el, mindenképpen fontos felállítani a diagnózist, immunrendszert érintő betegeknek és várandósoknak pedig ez minél előbb szükséges. Pontos diagnózisra épülő kezeléssel gyorsabban meg lehet szabadulni a tünetektől, meg lehet állítani a helyzet romlását, illetve meg lehet előzni a betegség kiújulását.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr!

Legutóbbi CT vizsgálatom eredménye a következő: A jobb vese kp. Harmadából 11 mm legnagyobb axialis átmérőjű, a kontúrból előemelkedő, kontraszthalmozást mutató elváltozás figyelhető meg, mely a korábbi vizsgálatokhoz képest retrospektív lassú növekedést mutat.
Vélemény: a jobb vese kp. Harmadában lassú növekedést mutató kontraszthalmozó elváltozás látszik, szoros követés/ célzott vizsgálat javasolt malignitás kizárása

1 éve volt ct vizsgálatom és fél éve hasi ultrahangom ,ahol néhány cisztát írtak le a vesémbe.
Ön szerint ez mi lehet ez, félek, hogy rossz indulatú betegség. Panaszait nincsenek.

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Kedves Hölgyem,

javaslom fél év múlva a CT vizsgálatának ismétlését. További növekedés esetén laparoscopos beavatkozással az esetek többségében a daganat eltávolítható a vese megőrzése mellett.

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK