Herefájdalom - mikor szükséges az azonnali műtét?

Herefájdalom - mikor szükséges az azonnali műtét?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2022.07.11 09:43

A herefájdalomnak számos forrása lehet, ezért mindenképpen szükség van a panasz kivizsgálására. Az esetek nagy többségében nincs szükség azonnali műtétre, de ondózsinór csavarodás esetén csak a gyors beavatkozás mentheti meg a szervet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a herefájdalom lehetséges okairól beszélt.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

Erős herefájdalom esetén urológushoz kell fordulni.A herefájdalom több betegség tünete is lehet, de van egy olyan állapot, amivel késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni. Az ondózsinór csavarodás nem csak az erős fájdalommal hívhatja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy az érintett here nem úgy néz ki, ahogyan szokott. Megváltozik ugyanis a pozíciója, akár keresztbe is fordulhat. Emellett a herékben és a lágyéktájon is mutatkozhat fájdalom, duzzanat és nyomásérzékenység – mindez hirtelenül és félreérthetetlenül következik be.
- Az ondózsinór csavarodás jellemzően fiatalembereknél fordul elő, és mivel kezelés nélkül súlyosan károsíthatja a here vérellátását, azonnal orvoshoz kell fordulni vele. Idejében elvégzett műtéttel ugyanis kikerülhető a here elhalása és a szerv megmenthető – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

A herefájdalom további lehetséges okai

Ondózsinór csavarodás esetén szükséges az urológiai műtét.A herefájdalmat többféle szempontból jellemezhetjük. Leírhatjuk az intenzitását az enyhétől az erősig, a jellegét az élestől a tompáig, az időtartamát és megkülönböztethetjük az akut fájdalmat a krónikustól. Az akut fájdalom hirtelen jelentkezik, és nagyon intenzív lehet. Az idült, krónikus fájdalom lassan, lappangva alakul ki, kevésbé intenzív és gyakran nem folyamatosan van jelen.
A herefájdalom kivizsgálásában a tapintás, illetve a hereultrahang a legfontosabb, és szükség lehet még hasi ultrahangra, vizeletvizsgálatra, vizelet, az ondó- és húgycsőváladék mikrobiológiai vizsgálatára.
A vizsgálatok alapján kiderülhet például, hogy here- vagy mellékhere gyulladás okozza a tüneteket. Ez utóbbi sokkal gyakrabban fordul elő, változó intenzitású fájdalommal jár. Kísérő tünete lehet a hereduzzanat, a tömöttség és a herezacskó bőrpírja, akár lázzal kísérve. A mellékherét érintő gyulladásos folyamat ráterjedhet a herére is, és kialakul a heregyulladás, hasonló tünetekkel. Ezen kívül gondolni kell a herevisszerességre, amely azonban nem minden esetben okoz fájdalmat.
A here daganatai, amelyek nagy része rosszindulatú, jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak, de bizonyos méret felett a herék már nehezen férnek el a combok között, ezért nyomódhatnak és így másodlagosan járhatnak fájdalommal. Hasonló okok miatt okozhat gondot minden, a herezacskó méretét növelő más elváltozás, betegség: herevízsérv, mellékhere ciszták, illetve a nemi szervek vizenyője, ödémája.

Fontos az orvosi vizsgálat

- A herefájdalommal kapcsolatban azt érdemes szem előtt tartani, hogy ha hirtelen, erősen jelentkezik, minél előbb orvoshoz kell fordulni vele, elsősorban az ondózsinór csavarodás kizárása vagy kezelése végett – foglalja össze a tudnivalókat Rákász doktor. – A krónikus, változó erősségű panaszokkal is ajánlatos az urológiai vizsgálat, hiszen a kezelésekkel megelőzhető az állapotromlás, megszüntethetők a tünetek és újra kényelmesebbé válhat a férfiak élete. Súlyosabb esetekben pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét!

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Ùr!
Apukám 80 éves , voltunk több urologusnàl. Prosztata megnagyobbodàsa van . A PSA folyamatosan romlik. Most 116. A prosztata biopsziàba nem megy bele, a lehetséges kockázatok miatt.
Nem tudják műteni, mert nem bírná a szive. Tényleg nincs semmi megoldás hogy ezt lassítani tudják, mindenhez kell a biopszia? A hormonos kezelèshez is? Vagy nincs valami kimèletesebb vizsgalat ami elegendő lenne hogy megkezdödjön valamilyen kezelés ?
Nem tudjuk mitèvők légyünk.
Köszönöm szépen a válaszát.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

A prosztatarákot akkor lehet kezelni, ha szövettanilag igazolták.
Szükséges a szövetminta-vétel!

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalmat sugárzó szakorvos

Jó humorú, bizalmat sugárzó szakorvos. Kényes problémámmal is bizalommal tudtam hozzá fordulni.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!