Mellékhere ciszta

Mellékhere ciszta

Módosítva: 2024.06.05 14:15

A mellékhere ciszta, vagy spermatocele, gyakori, de gyakran figyelmen kívül hagyott állapot, amely a herezacskóban alakul ki. Ez a jóindulatú, folyadékkal teli képződmény általában tünetmentes, azonban növekedésével fájdalmat és kellemetlenséget okozhat, ami befolyásolhatja a mindennapi életet.
Ismerje meg a mellékhere ciszták tüneteit, okait és kezelési lehetőségeit, hogy időben felismerhesse és kezelhesse ezt az állapotot, és megőrizhesse egészségét és kényelmét.

A mellékhere anatómiai áttekintése

Mi az a mellékhere ciszta?

A mellékhere ciszta kialakulásának oka

A mellékhere ciszta tünetei

A mellékhere ciszta szövődményei

A mellékhere ciszta terápiája

Kapcsolatos szolgáltatásaink mellékhere ciszta esetén

A mellékhere anatómiai áttekintése

A mellékhere (epididymis) a hím ivarszerv egyik része, amely a herék tetején és hátulján helyezkedik el. A mellékherék fontos szerepet játszanak a sperma érésében és tárolásában.

Funkciói:

 • Sperma érése: A herékben termelődő spermiumok még éretlenek, és nem képesek azonnali megtermékenyítésre. A mellékherében töltött idő alatt a spermiumok befejezik érési folyamatukat, ami körülbelül két hetet vesz igénybe.
 • Sperma tárolása: Az érett spermiumok a mellékherében tárolódnak, mielőtt az ejakuláció során a húgycsövön keresztül kijutnának a testből.
 • Sperma szállítása: Az ejakuláció során a spermiumok a mellékheréből a vas deferensen (ondóvezeték) keresztül a húgycsőbe kerülnek.

Anatómiai elhelyezkedése:

 • A mellékhere a herék tetején és hátsó oldalán található, egy hosszan elnyúló, cső alakú szerkezet, amely három részből áll: a fej, a test és a farok.

A mellékherékkel kapcsolatos problémák, például a mellékhere-gyulladás (epididymitis), fájdalmat és duzzanatot okozhatnak, és orvosi kezelést igényelhetnek. Az ilyen állapotok esetén fontos a szakorvosi vizsgálat és kezelés.

Mi az a mellékhere ciszta?

A mellékhere ciszta, más néven spermatocele, egy folyadékkal teli, jóindulatú (nem rákos) cisztás képződmény, amely a mellékherében alakul ki. Ez a ciszta rendszerint a mellékhere fejében helyezkedik el, amely a herék felső részén található. A mellékhere csizta belsejében lévő folyadék általában tiszta vagy enyhén tejszerű, és gyakran tartalmaz spermiumokat is. A mellékhere ciszta többnyire fájdalommentes, és sok esetben az érintett személy nem is veszi észre jelenlétüket, csak akkor, ha rutin fizikai vizsgálat során fedezik fel őket.

A mellékhere ciszta gyakran véletlenszerűen alakul ki, és pontos okai nem mindig ismertek. Feltételezhető, hogy a mellékhere csatornáinak elzáródása vagy rendellenes fejlődése vezethet a mellékhere ciszta kialakulásához. A diagnózist általában fizikális vizsgálattal kezdik, amelyet ultrahang vizsgálat követ. Az ultrahang lehetővé teszi az orvos számára, hogy pontosan megállapítsa a mellékhere ciszta méretét és elhelyezkedését, valamint kizárja az egyéb, esetleg súlyosabb állapotokat.

A legtöbb mellékhere ciszta nem igényel kezelést, hacsak nem okoz kellemetlenséget vagy fájdalmat. Az orvosok gyakran javasolják a ciszta rendszeres megfigyelését, hogy ellenőrizzék, nem növekszik-e jelentősen, vagy nem okoz-e problémákat. Ha a ciszta fájdalmat okoz, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például ibuprofen, segíthetnek a tünetek enyhítésében. Azonban, ha a ciszta mérete jelentősen megnő, vagy komolyabb diszkomfortot okoz, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A műtét során a mellékhere ciszta eltávolításra kerül, és esetenként a mellékhere egy részét is, ha az indokolt.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A mellékhere ciszta kialakulásának oka

A mellékhere ciszta, vagy spermatocele, kialakulásának pontos oka nem mindig tisztázott, de számos tényező és mechanizmus közreműködhet a ciszta kialakulásában. Íme néhány lehetséges ok és tényező, melyek szerepet játszhatnak a mellékhere ciszta kialakulásában:

 • Elzáródás: Az egyik leggyakoribb elmélet szerint a mellékhere csatornáinak elzáródása vezethet a mellékhere ciszta kialakulásához. A mellékhere (epididymis) egy hosszú, tekervényes csőből áll, amely a herék tetején található, és a herékben termelődő spermiumokat tárolja és érleli. Ha ezek a csatornák elzáródnak, a folyadék felhalmozódhat, ami cisztaképződéshez vezethet.
 • Rendellenes fejlődés: A mellékhere ciszta kialakulhat az ivarszervek fejlődése során is. A mellékherék és a hozzájuk kapcsolódó csatornák normális fejlődése közben kisebb rendellenességek is vezethetnek cisztaképződéshez.
 • Sérülés vagy trauma: A herezacskót ért sérülések vagy traumák is hozzájárulhatnak a ciszták kialakulásához. Egyes esetekben a trauma következtében a mellékhere csatornái megsérülhetnek, ami cisztaképződéshez vezethet.
 • Gyulladás vagy fertőzés: A mellékhere gyulladása (epididymitis) vagy fertőzése is oka lehet a mellékhere ciszta kialakulásának. Az ilyen gyulladások vagy fertőzések a csatornák elzáródását és a folyadék felhalmozódását eredményezhetik.
 • Hormonális változások: Bár ritkábban említett tényező, hormonális változások is szerepet játszhatnak a ciszták kialakulásában, különösen pubertás vagy más hormonálisan aktív életszakaszok során.

  Kapcsolódó cikkünk

  Akut és krónikus is lehet a mellékhere-gyulladás

  Többek közt heveny fájdalom, duzzanat, bőrpír utalhat az akut mellékhere-gyulladásra, de a mellékhere-gyulladás krónikus formát is ölthet. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos a két állapot közti különbségekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A mellékhere ciszta tünetei

A mellékhere ciszta (spermatocele) tünetei általában enyhék, és sok esetben az érintett személy észre sem veszi a cisztát. Azonban bizonyos esetekben a mellékhere ciszta tüneteket okozhat, amelyek a következők lehetnek:

 • Tapintható csomó: A leggyakoribb tünet egy fájdalommentes csomó vagy dudor a herezacskóban, amelyet gyakran a herék felett vagy mögött lehet érezni. Ez a Mellékhere cisztacsomó általában sima és jól körülhatárolható.
 • Kellemetlen érzés vagy fájdalom: Bár a mellékhere ciszta gyakran fájdalommentes, néhány esetben enyhe kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat, különösen, ha nagyobb méretűvé válnak.
 • Duzzanat: A mellékhere ciszta növekedése esetén a herezacskó duzzadtnak vagy megnagyobbodottnak tűnhet.
 • Nehézségérzet: Néhány férfi nehézségérzést tapasztalhat a herezacskóban, ami a mellékhere ciszta súlyából adódhat.
 • Feszülés: Nagyobb ciszták esetén a herezacskóban feszülésérzet alakulhat ki, ami kényelmetlenséget okozhat, különösen fizikai aktivitás közben.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Bár a mellékhere ciszta általában ártalmatlan, érdemes orvoshoz fordulni, ha a következő tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • Hirtelen vagy erős fájdalom a herezacskóban.
 • Gyorsan növekvő vagy nagy méretű csomó.
 • A herezacskó vörössége vagy duzzanata.
 • Láz vagy egyéb fertőzésre utaló tünetek.

Az orvos ebben az esetben fizikális vizsgálatot végez, és ultrahangot javasolhat a mellékhere ciszta pontos méretének, elhelyezkedésének és tartalmának meghatározására. Az ultrahang segít kizárni más potenciálisan súlyosabb állapotokat is, mint például a herecsavarodás vagy daganatok.

Összességében a mellékhere ciszta tünetei általában enyhék, és sok esetben nem igényelnek kezelést. Ha azonban bármilyen kényelmetlenséget vagy szokatlan tünetet tapasztal, fontos orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A mellékhere ciszta szövődményei

A mellékhere ciszta általában jóindulatú és ártalmatlan, de ritka esetekben szövődményeket okozhat. Íme néhány lehetséges szövődmény:

 • Fájdalom és kényelmetlenség: Bár a mellékhere ciszta többsége fájdalommentes, nagyobb ciszták nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. A fájdalom fokozódhat fizikai aktivitás vagy szexuális együttlét során.
 • Duzzanat és heretáji diszkomfort: A ciszták növekedése duzzanatot és nehézségérzetet okozhat a herezacskóban, ami zavaró lehet a mindennapi tevékenységek során.
 • Fertőzés: Bár ritka, előfordulhat, hogy a mellékhere ciszta ffelülfertőződik, ami gyulladást és fájdalmat okozhat. Ilyen esetekben orvosi kezelésre, például antibiotikumokra lehet szükség.
 • Ruptúra (ciszta megrepedése): Egy ritka, de lehetséges szövődmény a mellékhere ciszta megrepedése, ami hirtelen fájdalmat és duzzanatot okozhat. Ezt az állapotot sürgősen kezelni kell, hogy elkerüljük a további komplikációkat.
 • Hatás a termékenységre: Nagyon ritka esetekben a nagy vagy többszörös ciszták nyomást gyakorolhatnak az ondózsinórra (vas deferens), ami befolyásolhatja a sperma áramlását és potenciálisan csökkentheti a termékenységet.
 • Herevisszér tágulat (varicocele): Nagyobb mellékhere ciszta nyomást gyakorolhat a heréket körülvevő vénákra, ami herevisszér tágulatot (varicocele) okozhat. Ez az állapot a herék körüli vénák kitágulásával és duzzanatával jár, ami fájdalmat és kellemetlenséget okoz.

A mellékhere ciszta terápiája

Ha a mellékhere ciszta nagyra nő, jelentős fájdalmat vagy kellemetlenséget okoz, vagy egyéb komplikációk lépnek fel, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A sebészeti lehetőségek a következők:

 • Spermatocelectomia: Ez a leggyakoribb sebészeti eljárás a mellékhere ciszta eltávolítására.

  • Eljárás: Helyi vagy általános érzéstelenítésben végzik. A sebész bemetszést végez a herezacskón, majd eltávolítja a cisztát a mellékherével együtt.
  • Gyógyulás: Az eljárás után néhány nap pihenés szükséges, és a betegnek követnie kell az orvos utasításait a fertőzés megelőzése és a gyors gyógyulás érdekében.
 • Aspiráció és szkleroterápia: Ritkábban alkalmazott eljárás, amely során a mellékhere ciszta tartalmát leszívják (aspiráció), majd egy szklerotizáló anyagot injektálnak a cisztába, hogy megakadályozzák annak újratöltődését.

  • Előnyök és hátrányok: Az eljárás kevésbé invazív, mint a spermatocelectomia, de nagyobb a kockázata annak, hogy a mellékhere ciszta újra kialakul.

Utókezelés és gondozás

A mellékhere ciszta sebészeti beavatkozása után a betegnek követnie kell az orvos utasításait a gyógyulás érdekében:

 • Pihenés: Az első néhány napban pihenés javasolt, kerülve a megerőltető fizikai tevékenységeket.
 • Hűtés: Jégcsomag használata a herezacskón segíthet csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat.
 • Támogatás: Szoros alsónemű viselése ajánlott a herezacskó megfelelő támogatása érdekében.
 • Fertőzés megelőzése: Az orvos által előírt antibiotikumok szedése és a seb tisztán tartása a fertőzés elkerülése érdekében.

Összefoglalva, a mellékhere ciszta kezelése az adott helyzet súlyosságától és a tünetektől függ. Konzervatív kezelés általában elegendő, de szükség esetén sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet a beteg kényelme és egészsége érdekében.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK