Hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben

Hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben

Módosítva: 2024.05.31 10:34

A nők életében több olyan korszak is van, amikor úgy tűnhet, a hormonok irányítanak, a hormonális változások hatására ugyanis testi-lelki tüneteket tapasztalhatnak magukon. Kevésbé közismert, de a hormonális változások a nők urológiai egészségére is kihatnak. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk hogyan hatnak a hormonális változások az egyes életszakaszokban, és azt is, mit lehet tenni a zavaró urológiai tünetek ellen.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Milyen hormonok irányítják a női egészséget és mi a szerepük?
Mi a hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben a pubertás alatt?
Mi a hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben a terhesség alatt?
Mi a hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben a menopauza alatt?
Mit lehet tenni az urológiai egészség megőrzése érdekében?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Milyen hormonok irányítják a női egészséget és mi a szerepük?

A szervezet egészséges működésében kiemelt szerepe van a hormonoknak, amik az anyagcserétől kezdve a növekedésen át a termékenységig igen sok minden meghatároznak. A női egészség szempontjából kiemelten fontosak a női nemi hormonális változások. Ezek a hormonok hatnak egymásra, fokozzák vagy gátolják a másik termelődését, így a hormonális változások vagy a hormonrendszer betegségei láncreakció szerű változásokat indíthatnak el. A nők élete során többször is lejátszódnak hormonális változások, amik megértését segíti, ha ismerjük a női nem hormonokat és azok szerepét. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezeknek a hormonoknak a szerepét:

Ösztrogén

 • Nemi jelleg és termékenység: Az ösztrogén a női nemi jelleg kialakításában játszik kulcsszerepet, beleértve a mell fejlődését és a menstruációs ciklus szabályozását.
 • Csont egészség: Segít fenntartani a csontok erősségét és sűrűségét, csökkentve ezzel a csontritkulás kockázatát.
 • Szív- és érrendszer: Javítja a véráramlást és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Húgyúti rendszer: Fenntartja a húgyúti rendszer egészségét és csökkenti a húgyúti fertőzések előfordulását.

Progeszteron

 • Menstruációs ciklus: A menstruációs ciklus második felében az ösztrogén mellett a progeszteron készíti elő a méhnyálkahártyát a lehetséges terhességre.
 • Terhesség: Terhesség alatt fenntartja a méh nyálkahártyájának egészségét és megakadályozza a méh összehúzódását, elősegítve a magzat fejlődését.
 • Hangulat és alvás: Szerepet játszik a hangulat és az alvás szabályozásában is.

FSH (tüszőserkentő hormon)

 • Petefészek működése: Az FSH serkenti a petefészkeket, hogy petesejteket termeljenek.
 • Menstruációs ciklus: Szerepet játszik a menstruációs ciklus szabályozásában.

LH (luteinizáló hormon)

 • Ovuláció: Az LH kiváltja az ovulációt, amely során a petefészekből kiszabadul a petesejt.
 • Sárgatest: Az LH segít a sárgatest kialakulásában, amely progeszteront termel a menstruációs ciklus második felében.

Prolaktin

 • Tejtermelés: A prolaktin fő szerepe a tejtermelés elősegítése a szoptatás során.
 • Termékenység: Szerepet játszik a reprodukcióban is.

Tesztoszteron

 • Izom- és csonttömeg: Segít fenntartani az izom- és csonttömeget.
 • Libidó: Befolyásolja a szexuális vágyat.
 • Energiaszint: Hatással van az energiaszintre és az általános közérzetre.

A hormonális változások a fent említetteken kívül a húgyúti rendszerre is nagy hatással vannak. Az ösztrogén és a progeszteron szint ingadozásai a húgyúti rendszer működését is befolyásolják, ami számos urológiai problémához vezethet, ha nem kezelik megfelelően.

Kapcsolódó cikkünk

Prosztatagyulladástól a vesekőig - ilyen okai lehetnek a fájdalmas vizelésnek

A fájdalmas vizelést, mint tünetet legtöbben a húgyúti fertőzéssel kapcsolják össze, és bár igaz, hogy sokszor valóban ez a betegség áll a kínzó panasz mögött, a kivizsgálás során sok egyéb betegségre, állapotra is fény derülhet. A leggyakoribb okokat vette számba dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Mi a hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben a pubertás alatt?

A pubertás során bekövetkező hormonális változások jelentős mértékben hatással vannak a női húgyúti rendszer fejlődésére. A pubertás alatt következik be az első menstruáció, akkor kezdenek el a petefészkek ciklusosan ösztrogént és progeszteront termelni. Az ösztrogén szintjének növekedése hozzájárul a húgyutak nyálkahártyájának vastagodásához és a rugalmasságának növekedéséhez. A pubertás alatti hormonális változások tehát védelmet nyújtanak a húgyúti fertőzésekkel szemben, azonban ebben az időszakban is előfordulhatnak húgyúti fertőzések. Ennek egy másik, részben hormonális oka lehet, hogy sokan a pubertás során kezdenek el szexuális életet élni, ami növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát (honeymoon cystitis).

Mi a hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben a terhesség alatt?

A terhesség és a szülés során jelentős hormonális változások zajlanak le a nők testében. Hormonális változások szerepe - Urológiai KözpontA terhesség alatt a placentában termelődő hormonok, a HCG (humán choriongonadotropin) és a progeszteron fenntartják a terhességet és előkészítik a testet a szülésre. Terhesség alatt tehát a hormonális változások a progeszteron szintjének emelkedését okozzák. A progeszteron hatására a húgyhólyag izomtónusa csökken, ami a vizelet visszatartását nehezíti, és növeli a húgyúti fertőzések kockázatát. Ezen kívül a megnövekedett méh is nyomást gyakorol a húgyhólyagra és a húgycsőre, ami miatt gyakori vizelési ingert tapasztalhatnak a nők, valamint ez szintén elősegíti a fertőzések kialakulását. A terhesség alatt kialakuló hormonális változások miatt a vesék is megnövekedett munkát végeznek, ami szintén hajlamosíthat húgyúti problémákra.

A szülés során további hormonális változások következnek be: az ösztrogén és az oxitocin szintje emelkedik, ami a méh összehúzódását és a baba világra jöttét segíti elő. A szülés utáni hormonális változások során azonban csökken mindezen hormonok szintje és a szervezet hosszútávon visszaáll a szülés előtti állapotra. A szülés utáni hormonális változások, különösen az ösztrogén szintjének csökkenése is jelentős hatással vannak a húgyúti rendszerre. Az ösztrogén hiánya miatt a húgyhólyag és a húgycső nyálkahártyája elvékonyodik, ami fokozza a fertőzésveszélyt és az inkontinencia kialakulásának kockázatát. Emellett a szülés során is bekövetkezhetnek olyan sérülések, amik hajlamosítanak a későbbi húgyúti problémák kialakulására. Például szülés során sérülhetnek, megnyúlhatnak a medencefenéki izmok és szalagok, ami hajlamosít később a kismedencei szervek, például a húgyhólyag és a méh süllyedésére.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a hormonális változások szerepe a női urológiai egészségben a menopauza alatt?

A menopauza a menstruációs ciklusok végét jelenti, ami általában 45 és 55 éves kor között következik be. A menopauzát a petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelésének leállása jellemzi. A hormonális változások és a tünetek a pubertáskorral ellentétesen játszódnak le. A menopauza alatti hormonális változások számos tünetet okozhat, mint például a hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyi szárazság, hangulatingadozások és csontritkulás. A menopauza során drámaian csökkenő ösztrogén szint számos urológiai problémát is előidézhet. Az ösztrogénhiány következtében a húgyúti rendszer nyálkahártyája tovább vékonyodik és rugalmassága csökken, ami fokozza a húgyúti fertőzések és az inkontinencia kockázatát. A stressz inkontinencia a vizelet akaratlan elvesztését jelenti köhögés, tüsszentés, nevetés hatására vagy nehéz tárgyak emelésekor. A menopauza utáni nőknél gyakrabban fordul elő stressz inkontinencia a medencefenék izmainak gyengülése és a húgyhólyagot tartó szalagok megnyúlása miatt. A medencefenék prolapszusa a méh, a hüvely vagy a hólyag leereszkedéséhez vezethet, aminek kialakulásában a menopauza hormonális változásai is szerepet játszanak, de a szülés során esetlegesen felmerülő sérülések is. Emellett a húgyhólyag izomzatának gyengülése miatt gyakori vizelési inger és vizeletvisszatartási nehézségek is előfordulhatnak.

Mit lehet tenni az urológiai egészség megőrzése érdekében?

A hormonális változások kialakulását nem lehet megelőzni, viszont sokat tehetünk azért, hogy hosszan fenntartsuk az urológiai egészséget. Alapvetően elmondható, hogy az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás az urológiai egészség szempontjából is egy védő faktort jelent. A testmozgás erősíti a medencefenék izmait, segít a súlykontrollban és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Speciális gyakorlatok, például Kegel-torna is végezhető az intim területek izomzatának erősítése érdekében. Érdemes törekedni az egészséges testsúly fenntartására is, a túlsúly ugyanis növelheti a stressz inkontinencia és a medencefenék prolapszusának kockázatát. Szülés után körülbelül fél évig kerülendőek az intenzív testmozgást igénylő sportok (például futás), és érdemes kerülni a nehéz dolgok emelgetését, cipelését is. Ezzel sokat tehetünk a szülés utáni medencefenéki süllyedés megelőzése érdekében. A dohányzás károsítja a húgyhólyagot és más szerveket, és növeli a húgyhólyagrák kockázatát, így a dohányzás abbahagyása is javasolt a női urológiai egészség megőrzése érdekében. A dohányzás mellett a túlzott alkoholfogyasztás is irritálhatja a húgyhólyagot és növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát.

A menopauza és a hormonális változások után érdemes a nőknek rendszeresen szűrővizsgálatokon részt venniük a húgyúti fertőzések, a stressz inkontinencia és a medencefenék prolapszusa korai felismerése érdekében. Akkor is érdemes urológushoz fordulni, ha bármilyen húgyúti vagy vizeletürítési problémát tapasztalnak. Az urológiai szűrések mellett fontos a rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálatokon való részvétel is. A nőgyógyász segíthet a hüvelyi tünetek kezelésében a menopauza alatt, valamint a szexuális úton terjedő fertőzések és a méhnyakrák szűrését is elvégezheti. Ha a menopauza tünetei súlyosak, hormonpótló terápiát javasolhat az orvos. A hormonpótló terápia számos más hatása mellett csökkenti a húgyúti fertőzések és az inkontinencia kockázatát. Azonban a hormonpótló terápia is körültekintést igényel, mivel hosszú távú használata növelheti többek között a mellrák és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Téma szakértői

Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Lakos Gábor

Dr. Lakos Gábor

csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK