Prosztatagyulladástól a vesekőig - ilyen okai lehetnek a fájdalmas vizelésnek

Prosztatagyulladástól a vesekőig - ilyen okai lehetnek a fájdalmas vizelésnek

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.05.30 08:24

A fájdalmas vizelést, mint tünetet legtöbben a húgyúti fertőzéssel kapcsolják össze, és bár igaz, hogy sokszor valóban ez a betegség áll a kínzó panasz mögött, a kivizsgálás során sok egyéb betegségre, állapotra is fény derülhet. A leggyakoribb okokat vette számba dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

10 gyakori ok, ami fájdalmas vizeléshez vezethet

  • Húgyúti fertőzés, vesefertőzés

A fájdalmas vizelés oka lehet húgyúti fertőzés, prosztatagyulladás is.Ez a felfázásnak is nevezett fertőzés a húgyhólyagot és/vagy a húgycsövet érinti, és számos kellemetlen panaszt okozhat a gyakori vizelési ingertől a fájdalmas vizelésig. Súlyosabb esetben a vizelet zavarossá válhat, esetleg vér is megjelenhet benne, a fájdalom a hát alsó szakaszán is jelentkezhet, lázzal, hányingerrel, hányással kísérve, ami akár már vese érintettségre is utalhat. A legtöbbször antibiotikumos kezelés célja tehát nem csak a tünetek megszüntetése, de a súlyosabb vesefertőzés megakadályozása is.

  • Hólyagfájdalom szindróma

Az interstitial cystitis, vagyis a hólyagfájdalom szindróma a hólyag falának irritációja miatt alakul ki. Az érzékennyé vált hólyag miatt jelentkezhet has- és medencetáji fájdalom, valamint gyakori vizelési inger, csupán néhány csepp vizelettel. Az égő fájdalom fokozódhat vizelés alatt, után és akár szexuális aktus közben is. A hólyagfájdalom szindróma kezelés nem egyszerű, a gyógyszerek és az életmódváltás mellett hangsúlyos lehet a pszichoterápia is. 

  • Vesekő

A szervezetben található ásványi anyagokból, főként kalciumból épülhetnek fel a kövek, amelyek a vesén túl kialakulhatnak a húgyhólyagban és a húgyvezetékben is. Ha a kő/kövek elég nagyok ahhoz, hogy akadályozzák a vizelet ürítését, igen komoly fájdalommal járhatnak. A fájdalom ráadásul kiterjedhet a hát alsó részére, a medence területére, a csípőre is. A kisebb vesekövek maguktól, vizelés útján távozhatnak, lehetőség van gyógyszeres feloldásra, katéteres eljárásra és lökéshullámú kőzúzásra is, a nagyobbakat műtéttel távolítják el.

  • Gombás fertőzés

Amikor a szervezetben elszaporodik a Candida gomba, a nőknél jellegzetes tünetek alakulnak ki: égő, viszkető érzés a vagina környékén, sűrű, fehér folyás, valamint a szex és a vizelés közben jelentkező fájdalom. Férfiaknál a pénisz tetején mutatkozhat gyulladás, ami fájdalommal, irritációval, váladékozással járhat. Bár gyakori fertőzésről van szó, a kezelése mégis fontos, sokszor akár vénynélküli szerekkel.

  • Chlamydia

Ez a bakteriális eredetű, nemi úton terjedő fertőzés általában nem okoz tünetet, de ritkán előfordulhat váladékozás és fájdalmas vizelés. Nőknél a nemi aktus lehet fájdalmas, férfiaknál inkább a herék. Az antibiotikumos kezelés megelőzheti az esetleges komolyabb szövődményeket.

  • Prosztatagyulladás

A fájdalmas vizelés okát keresni és kezelni kell.Ha a prosztata begyullad, érzékennyé válik, és nehézzé, fájdalmassá teheti a vizelést is. Emellett zavaros, esetleg véres vizelet is jelentkezhet, fájdalmas lehet az ejakuláció is. Mivel legtöbbször baktérium okozza a gyulladást, antibiotikum segíthet, de előfordul, hogy valamilyen trauma (sérülés, műtét) következtében alakul ki prostatitis.

  • Vaginát érintő problémák

A vagina jellemzően szülés közben, illetve akár a szexuális aktus következtében sérülhet kisebb-nagyobb mértékben. A kisebb sérülések általában maguktól gyógyulnak, de addig is fájdalmas vizeléssel, esetleg vérzéssel járhatnak. A menopauza után az is előfordulhat, hogy a vagina atrófiája (sorvadása) okoz gondot, fájdalmas szex, vizelés, folyás, hüvelyszárazság formájában. Sokszor segíthet a helyzeten a hormonpótlás.

  • Húgycső szűkület

Gyulladás, sérülés miatt is károsodhat a húgycső, ami hegesedéshez vezethet. A hegszöveg beszűkítheti a húgycsövet, ami megnehezítheti, fájdalmassá teheti a vizelést. Ezen kívül sötétté színeződhet a vizelet, fájdalmas lehet az alhas és a vizelési kontroll is problémássá válhat. Sokszor műtéti úton lehet ismét megfelelően átjárhatóvá tenni a beszűkült részt. 

  • Személyes higiénia

A nők egy része gyakran alkalmaz olyan intim higiéniai termékeket, eljárásokat, amelyeket az orvosok korántsem javasolnak. Az intimzuhany (főként, ha valamilyen anyag is bejut a vaginába), a különböző illatosított kendők, krémek és spray-k használata nem csak felesleges, de felboríthatja a baktériumflóra természetes egyensúlyát, ami fertőzésekhez, egyéb olyan problémákhoz vezethet, amelyek egyik tünete lehet a fájdalmas vizelés. A tiszta víz a megfelelő tisztálkodószer.

  • Daganatos betegség és annak kezelése

Ritkán bár, de a hólyaghoz, húgycsőhöz közel fekvő daganatok (legyenek jó- vagy rosszindulatúak) megnehezíthetik a vizelést, akár véres vizeletet is okozhatnak – ezekről mindenképpen be kell számolni a kezelőorvosnak. A daganat kezelése is okozhat ilyen mellékhatást, a kemoterápia és a sugárkezelés is vezethet a húgyhólyag gyulladásához, a műtét pedig irritációval és akár fertőzéssel is járhat.

- A fájdalmas vizeléssel tehát nem csak azért fontos orvoshoz fordulni, hogy megszüntethető legyen ez a kínzó tünet, de azért is, hogy kideríthessük, pontosan mi okozza és időben megkezdhessük a hatékony kezelést, amivel akár egy nagyobb bajt is megelőzhetünk – foglalja össze dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt dr Úr.
Heréből kisugárzó fájdalom köldökig mit jelent? Ez már mintha múlóban lenne azonban Alhasi feszítő érzésem van.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Urológiai vizsgálatot javaslok!

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors és hatékony vizsgálat

Nagyon tetszett, hogy keveset kellett várni, gyors és hatékony volt a vizsgálat. Ajánlom másnak is!

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK