A rendszeresen kiújuló hólyaghurut nem feltétlenül bakteriális eredetű

A rendszeresen kiújuló hólyaghurut nem feltétlenül bakteriális eredetű

Dr. Bajor Gábor Módosítva: 2024.03.06 15:02

A nőknél viszonylag gyakori problémának számít a rendszeresen visszatérő hólyaghurut, vagyis cystitis, közkeletű nevén felfázás. A betegség kapcsán az első adandó szer a megfelelő antibiotikum, de dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakori kiújulás esetén a megfelelő diagnosztikus módszerekkel érdemes azt a lehetőséget is kivizsgálni, hogy mégsem baktérium áll a háttérben, és ezért nem az antibiotikum a megoldás.

Online Bejelentkezés

Dr. Bajor Gábor

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Anomáliák a vizeletkiválasztó rendszerben

Kiújuló hólyaghurutról, húgyúti fertőzésről akkor lehet beszélni, ha egy év alatt legalább négyszer jelentkezik a betegség, ami igen gyakori a nők körében (bár természetesen férfiaknál is előfordulhat). Ugyanakkor éppen a visszatérő jelleg miatt nem szabad minden esetben úgy kezelni a cystitist, mintha az éppen akutan jelentkezne.
A kiújuló húgyúti fertőzés okát mindig keresni kell.- A visszatérő alsó húgyúti panaszok kivizsgálásakor - női betegeknél - feltétlenül tisztázni kell
a nemiszervek állapotát, ugyanis a kórkép kialakulásában 68-73%-ban a tünetmentes hüvelyi
bakteriális kolonizáció (vaginalis bateriosis) oki szerepet játszhat. Tehát érintse a fertőzés a vizeletkiválasztó rendszer bármely szakaszát, ez mindenképpen annak a jele, hogy valami nem működik a megfelelő módon, és kiújulásnak lehet valamiféle anatómiai vagy funkcionális anomália a hátterében. Ha ezt sikerül beazonosítani, elkerülhetjük a felesleges antibiotikumos kezelést, ami veszélyes lehet a konkrét páciensre és a populációra nézve is, az antibiotikum rezisztencia terjedése miatt – hangsúlyozza dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa.
A húgyúti fertőzésre ugyanis szokásosan profilaktikus antibiotikumot rendelnek el, ami akkor alkalmazható, ha a fertőzés rizikója magasabb az adott páciensnél, vagy az gyakori és súlyos következménnyel jár. Ez bizonyos esetekben szükséges is, de máskor sokkal alaposabb kivizsgálásra van szükség, tekintetbe véve a páciens kórtörténetét, tüneteit, alapbetegségeit, stb. Ez természetesen időt, türelmet és bizonyos fokú empátiát is igényel, de a páciens részletes beszámolója többlet információt adhatnak a diagnosztikus vizsgálatokhoz képest. Jónéhány esetben mindezek után kiderülhet, hogy mégsem a kiújuló húgyúti fertőzés, hanem például ún. hiperaktív hólyag vagy hólyagfájdalom szindróma okozza a kínzó tüneteket.

Mi segítheti a diagnosztizálást?

- Elsődlegesen fontos figyelni a lázra. Ha a páciens lázas, akkor már nem a hólyaghurutot kell kezelni, ami ugyanis definíció szerint nem súlyos fertőzés. A kezelés ebben az esetben a sürgősség mértékétől függ – mondja Bajor doktor. – A képalkotó vizsgálatok mellett pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a fizikális vizsgálat jelentőségét, hiszen bár az anatómiai eltérések ritkák, de meg kell győződni arról, nem lehet-e ilyesmi a háttérben.
Hólyagfájdalom szindróma is okozhat felfázásos tüneteket.Ezen kívül nagyon fontos diagnosztikai segítség lehet egy vizelési napló, amelyben a páciens nem csak azt rögzíti mikor és hányszor kellett vizelnie, de az előtte, alatta, utána jelentkező panaszokat is. Természetesen sok esetben fontos lehet a maradék vizelet meghatározás (PVR vizsgálat) és az urolflow vizsgálat is. Ez utóbbi a vizelet áramlásának erejét és az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri. Ez fontos információval bír az esetleges a vizelet-elvezetés akadályozottsága szempontjából, amely például húgyvezeték-szűkület (illetve férfiaknál akár prosztata megnagyobbodás) esetén jelentkezhet. Az eredmények utalhatnak a hólyag diszfunkcionális működésére is.

Ritkább betegségeknél is elérhető a segítség

Bár a húgyúti fertőzés jóval gyakoribb, mint például a lehetséges kiindulópontként szóba jöhető hiperaktív hólyag és a hólyagfájdalom szindróma, ez utóbbiaknál is van segítség.
- A hiperaktív hólyag szindróma alapja, hogy a húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége következtében viszonylag gyakran sürgető vizelési inger jelentkezik az érintettnél. Itt számos gyógyítási lehetőséget kell számba vennünk, a viselkedésterápiától, a Kegel-gyakorlatokon és a Botox-injektálásin át a gyógyszeres kezelési lehetőségekig – ismerteti Bajor doktor.
A hólyagfájdalom szindróma, vagyis az interstitialis cystitis egy krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez. E között és a húgyúti fertőzés közti különbség, hogy fájdalmas hólyag szindrómában szenvedők vizeletében általában nincs baktérium. Ugyanakkor a tünetek súlyosbodhatnak, ha a fájdalmas hólyag szindrómában szenvedő beteg húgyúti fertőzést is kap. A pontos diagnózis felállításához ezért sokszor nem csak laborvizsgálatokra, teljes kismedencei vizsgálatra, de akár cisztoszkópiára (hólyagtükrözésre) és kálium-érzékenységi vizsgálatra is szükség van.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt dr. Kállai László! Több mint 3 éve van here fájdalmam, kezdetben a bal herében, de már a jobban is. 5 urológusnál jártam, 2 sebésznél (egyikük sérv gyanúval műtött, de nem az volt), hasi és here ultrahangon többször, rákszűrésen, röntgenen, bőr- és nemibeteg gondozóban... és mindenki szerint egészséges vagyok. Pszichológusnál is jártam. Mi lehet a bajom? Tisztelettel: Szabó Miklós

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram!

Leginkább pszichés eredetűnek tartom a panaszát.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A doktor úr nagyon kedves és alapos. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!"

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata