Vesekövesség

Vesekövesség

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.03.07 10:47 Módosítva: 2019.08.07 13:54

A vesekő a lakosság 5-15 %-át érintő betegség, főleg a férfiaknál jelentkezik. Kialakulásában életmódbeli hatások és örökletes tényezők kölcsönhatása játszik nagy szerepet. Sokszor egy vesegörcs roham fedi fel a jelenlétét mivel a vesekő, hetekig, hónapokig tünetmentesen is jelen tud lenni a vesében.

Vesekő kialakulása

A vesekő akkor alakul ki, ha a kőképző gátló anyagok a vizeletben nem, vagy csak kis mértékben fordulnak elő, illetve, ha a vizeletben a kőképző sók nagy mennyiségben vannak jelen.

Vesekő okai lehetnek:

  • Nem megfelelő folyadékbevitel – koncentrált vizelet
  • Túlzott vitaminfogyasztás – A, D, C (aszkorbinsav) vitaminok túlzott fogyasztása és alacsony B vitamin szint
  • Gyógyszerek – vannak olyan gyógyszerek, melyek elősegítik a vegyületet, mely a kőképződést elősegítik
  • Helytelen táplálkozás
  • Vizelet pangás – egyéb betegségek jelenléte, melyben vizeletpangás lép fel
  • Elhízás, anyagcserezavar

A vesekő leggyakoribb típusai

Több fajta vesekő létezik, de a leggyakrabban a kálciumkő fordul elő.  Méretük különböző lehet, a homokszemcsényitől az ökölnyi méretűig terjedhet.

A vesekő fajtái:

  • Kálciumkő – 75%-a a veseköveknek. Kialakulásában az öröklődő anyagcserezavar, nagy mennyiségű vitaminbevitel, mellékpajzsmirigy-túlműködés, gyógyszerszedés játszhat fontos szerepet.
  • Struvit – 15%-a a veseköveknek. Magnézium kő, hölgyeknél gyakoribb
  • Húgysavkő – A vesekövek 5%-a. Köszvényben szenvedő betegeknél, gyakoribb.
  • Cisztinkő – a vesekövek 1%-a. Anyagcserezavarok esetén a vizeletben a cisztin mennyisége nő és annak kikristályosodásával jön létre a kő.

Vesekővesség jelei, tünetei

Könnyen felismerhető veseköves rohamot okoz, ha a kő elindul a veséből.

Vesekő tünetei:

Ha a kő a vizelet elvezető apparátus bármelyik szakaszán beékelődik, akkor fertőzés veszély, vesekőroham, vagy akár akut veseelégtelenség is kialakulhat.

Vesekő kezelése

Az esetek nagy százalékában, konzervatív, sebészi beavatkozás nélküli terápia elegendő. Ilyenkor a beteg görcs- és fájdalomcsillapítót és bő folyadékot kap szájon keresztül, vagy infúzió formájában.  A fokozott folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását. Ha a kő eltávozott a szervezetből, akkor a tünetek is megszűnnek.

Ha a kő 1 cm-rel nagyobb és napokon át tartó kezelés hatására sem ürül ki magától, akkor más, akár műtéti beavatkozást kell végezni.

Vesekő zúzás

Egyes kőtípusoknál bevett terápiás eljárás a kőzúzás, mely folyamán egy speciális eszközzel, a bőrön átjuttatott lökéshullámokkal összezúzható a kő és így a vizelettel, három hónapon belül tud kiürülni. A beavatkozáshoz képalkotó eljárást röntgen-, vagy ultrahangvizsgálatot végeznek, hogy a kő és így a zúzás helyét pontosan be tudják mérni. Az önmaguktól nem távozó vesekövek 90%-a így kezelhető.

A vesekő műtéti megoldása

Ha a vesekő méretéből, vagy elhelyezkedéséből adódóan a zúzásra nincs lehetőség, akkor műtéti beavatkozásra van szükség.  Ez történhet laparoszkópos formában, amikor a bőrön végzett metszéseken keresztül bevezetett eszköz segítségével veszi ki a sebész a követ. Illetve hasfalon keresztül történő, nagyműtét folyamán történő kőeltávolítással.

A vesekő kialakulásának megelőzése

Ha már fennállt vesekövesség, akkor az eltávolított kő vizsgálatával annak fajtájára kapunk választ. Ez az információ segít, hogy későbbiekben milyen életmódbeli változtatás, diéta bevezetése szükséges. A megelőzés egyik nagyon fontos része a megfelelő mennyiségű és rendszeres folyadékbevitel. Mozgás bevezetése, ami hatására a kisebb kövek feloldódhatnak, és spontán ürülhetnek. A túlzott vitaminbevitel kerülése.  Érdemes óvatosan bánni az alkohollal, egyes élelmiszerekkel (pl: kolbász, húsfélék, sajtok), kerülni az oxalátokban gazdag ételeket (kakaó, spenót paradicsom) és a nehéz túl zsíros ételeket.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértői

dr. Rákász István

dr. Rákász István

urológus
dr. Kállai László

dr. Kállai László

urológus, sebész

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös promlémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vizelési problémák

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica