Vesekő

Vesekő

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.03.07 10:47 Módosítva: 2023.04.03 15:05

A vesekő a lakosság 5-15 %-át érintő betegség, főleg a férfiaknál jelentkezik. Kialakulásában életmódbeli hatások és örökletes tényezők kölcsönhatása játszik nagy szerepet. Sokszor egy vesegörcs roham fedi fel a jelenlétét mivel a vesekő, hetekig, hónapokig tünetmentesen is jelen tud lenni a vesében.

Vesekő problémákkal kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Vesekő kialakulása

A vesekő akkor alakul ki, ha a kőképző gátló anyagok a vizeletben nem, vagy csak kis mértékben fordulnak elő, illetve, ha a vizeletben a kőképző sók nagy mennyiségben vannak jelen.

Vesekő okai lehetnek:

Kinél lesz a legvalószínűbb a vesekő? Mik a kockázati tényezők?

A 30-as és 40-es éveiben járó fehér férfiaknál a legvalószínűbb a vesekő. Azonban bárkinél kialakulhat vesekő.

A vesekő kialakulásának számos kockázati tényezője van. Ezek tartalmazzák:

 • Nem iszik elég folyadékot.
 • Olyan diéta, amely tartalmazza a köveket alkotó anyagokat (foszfát például a húsban, halban, babban és más fehérjében gazdag élelmiszerekben).
 • A családban előfordult vesekő.
 • Elzáródás a húgyúti rendszerben.

Bizonyos egészségügyi állapotok is növelhetik a kövek kialakulásának kockázatát. Ez azért van így, mert növelhetik vagy csökkenthetik a veseköveket alkotó anyagok szintjét. Ezek a feltételek a következők lehetnek:

 • Hiperkalciuria (magas kalciumszint a vizeletben).
 • Magas vérnyomás
 • Cukorbetegség
 • Elhízottság
 • Csontritkulás 
 • Köszvény és cisztás fibrózis 
 • Vese ciszták 
 • Mellékpajzsmirigy betegség
 • Gyulladásos bélbetegség és krónikus hasmenés

A vesekő leggyakoribb típusai

vesekő,Urológiaiközpont

Több fajta vesekő létezik, de a leggyakrabban a kálciumkő fordul elő. Méretük különböző lehet, a homokszemcsényitől az ökölnyi méretűig terjedhet.

A vesekő fajtái:

 • Kálciumkő – 75%-a a veseköveknek. Kialakulásában az öröklődő anyagcserezavar, nagy mennyiségű vitaminbevitel, mellékpajzsmirigy-túlműködés, gyógyszerszedés játszhat fontos szerepet.
 • Struvit – 15%-a a veseköveknek. Magnézium kő, hölgyeknél gyakoribb
 • Húgysavkő – A vesekövek 5%-a. Köszvényben szenvedő betegeknél, gyakoribb.
 • Cisztinkő – a vesekövek 1%-a. Anyagcserezavarok esetén a vizeletben a cisztin mennyisége nő és annak kikristályosodásával jön létre a kő.

Vesekövesség tünetei

A vesekövek által okozott tünetek a kövek helyzetétől, mozgékonyságától és a nagyságától is függ. A parenchymában (veseszövet) lévő kövek általában semmiféle tüntetet nem okozna, véletlen fedezik fel őket. Tompa deréktáji fájdalommal jár a kelyhekben vagy a vesemedencében  lévő kövek, addig amíg nem okoznak elzáródást. Az öntvénykövekre a legtöbbször  a górcsövi vérvizelés vagy a gennyvizelés hívja fel a figyelmet.

Tünetek:

 1. fájdalom

 2. vérvizelés

 3. gennyes vizelet

 4. kőürítés (homok, dara, kövecske)

 5. anuria 

1. Tompa deréktáji fájdalmat okoznak, azok a nagyobb kövek, amelyek szinte nem mozognak az üregrendszerben. Ezek a fájdalmak testmozgásra, túlerőltetésre erőteljesebbé válnak.

2. Egyes esetekben azonban van, hogy évekig lappangva, rejtve marad a vesekő. Ezek általában véletlenül kerülnek felfedezésre, esetleg vérvizelés lehet az első tünet, mely után az orvoshoz fordulunk és ő fedezi fel a vizsgákat során a lappangó vesekővet. 

3. Vérvizelés esetében fontos tudni, hogy nem jelentős vérmennyiségről van szó, nincs erősebb vérzés. Megléte kő mellett szólhat, hiánya azonban nem azt jelenti, hogy nincsen kő a vizeletgyűjtő, - elvezető rendszerben. Tumor esetében először van vérvizelés, majd görcs. 

4. Ha kő mellett infekció is fennáll akkor gennyes a vizelet. A Gram-negatív baktériumok akár néhány hónap alatt képesek öntvénykő kifejlődést okozni. 

5. Csípős vizeletürítést okozhat a vesehomok és a vesedara távozása. Ha a vizelettel vesehomok, dara vagy kövecske ürül, akkor nem kétséges a kórjelzés. Anuria esetében, egyszerre mind a két oldalon elzáródást okoznak a kövek. Anuria akkor áll fenn, ha a 24 órás vizeletmennyiség kisebb, mint 100 ml. 

Vesekő kezelése

Az esetek nagy százalékában, konzervatív, sebészi beavatkozás nélküli terápia elegendő. Ilyenkor a beteg görcs- és fájdalomcsillapítót és bő folyadékot kap szájon keresztül, vagy infúzió formájában.  A fokozott folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását. Ha a kő eltávozott a szervezetből, akkor a tünetek is megszűnnek.

Ha a kő 1 cm-rel nagyobb és napokon át tartó kezelés hatására sem ürül ki magától, akkor más, akár műtéti beavatkozást kell végezni.

Vesekő zúzás

Egyes kőtípusoknál bevett terápiás eljárás a kőzúzás, mely folyamán egy speciális eszközzel, a bőrön átjuttatott lökéshullámokkal összezúzható a kő és így a vizelettel, három hónapon belül tud kiürülni. A beavatkozáshoz képalkotó eljárást röntgen-, vagy ultrahangvizsgálatot végeznek, hogy a kő és így a zúzás helyét pontosan be tudják mérni. Az önmaguktól nem távozó vesekövek 90%-a így kezelhető.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vesekő műtéti megoldása

Ha a vesekő méretéből, vagy elhelyezkedéséből adódóan a zúzásra nincs lehetőség, akkor műtéti beavatkozásra van szükség.  Ez történhet laparoszkópos formában, amikor a bőrön végzett metszéseken keresztül bevezetett eszköz segítségével veszi ki a sebész a követ. Illetve hasfalon keresztül történő, nagyműtét folyamán történő kőeltávolítással.

Mennyi ideig tart a vesekő kialakulása?

Évekig lehetnek vesekövei anélkül, hogy tudnák, hogy ott vannak. Amíg ezek a kövek a helyükön maradnak a vesében, nem fog érezni semmit. A vesekő okozta fájdalom általában akkor kezdődik, amikor az kimozdul a veséből. Néha egy kő gyorsabban képződhet - néhány hónapon belül.

A vesekő kialakulásának megelőzése

Ha már fennállt vesekövesség, akkor az eltávolított kő vizsgálatával annak fajtájára kapunk választ. Ez az információ segít, hogy későbbiekben milyen életmódbeli változtatás, diéta bevezetése szükséges. A megelőzés egyik nagyon fontos része a megfelelő mennyiségű és rendszeres folyadékbevitel. Mozgás bevezetése, ami hatására a kisebb kövek feloldódhatnak, és spontán ürülhetnek. A túlzott vitaminbevitel kerülése. Érdemes óvatosan bánni az alkohollal, egyes élelmiszerekkel (pl: kolbász, húsfélék, sajtok), kerülni az oxalátokban gazdag ételeket (kakaó, spenót paradicsom) és a nehéz túl zsíros ételeket.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok