Vesekő

Vesekő

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.04.03 15:05

A vesekő a lakosság 5-15 %-át érintő betegség, főleg a férfiaknál jelentkezik. Kialakulásában életmódbeli hatások és örökletes tényezők kölcsönhatása játszik nagy szerepet. Sokszor egy vesegörcs roham fedi fel a jelenlétét mivel a vesekő, hetekig, hónapokig tünetmentesen is jelen tud lenni a vesében.

Vesekő problémákkal kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Vesekő kialakulása

A vesekő akkor alakul ki, ha a kőképző gátló anyagok a vizeletben nem, vagy csak kis mértékben fordulnak elő, illetve, ha a vizeletben a kőképző sók nagy mennyiségben vannak jelen.

Vesekő okai lehetnek:

Kinél lesz a legvalószínűbb a vesekő? Mik a kockázati tényezők?

A 30-as és 40-es éveiben járó fehér férfiaknál a legvalószínűbb a vesekő. Azonban bárkinél kialakulhat vesekő.

A vesekő kialakulásának számos kockázati tényezője van. Ezek tartalmazzák:

 • Nem iszik elég folyadékot.
 • Olyan diéta, amely tartalmazza a köveket alkotó anyagokat (foszfát például a húsban, halban, babban és más fehérjében gazdag élelmiszerekben).
 • A családban előfordult vesekő.
 • Elzáródás a húgyúti rendszerben.

Bizonyos egészségügyi állapotok is növelhetik a kövek kialakulásának kockázatát. Ez azért van így, mert növelhetik vagy csökkenthetik a veseköveket alkotó anyagok szintjét. Ezek a feltételek a következők lehetnek:

 • Hiperkalciuria (magas kalciumszint a vizeletben).
 • Magas vérnyomás
 • Cukorbetegség
 • Elhízottság
 • Csontritkulás 
 • Köszvény és cisztás fibrózis 
 • Vese ciszták 
 • Mellékpajzsmirigy betegség
 • Gyulladásos bélbetegség és krónikus hasmenés

A vesekő leggyakoribb típusai

vesekő,Urológiaiközpont

Több fajta vesekő létezik, de a leggyakrabban a kálciumkő fordul elő. Méretük különböző lehet, a homokszemcsényitől az ökölnyi méretűig terjedhet.

A vesekő fajtái:

 • Kálciumkő – 75%-a a veseköveknek. Kialakulásában az öröklődő anyagcserezavar, nagy mennyiségű vitaminbevitel, mellékpajzsmirigy-túlműködés, gyógyszerszedés játszhat fontos szerepet.
 • Struvit – 15%-a a veseköveknek. Magnézium kő, hölgyeknél gyakoribb
 • Húgysavkő – A vesekövek 5%-a. Köszvényben szenvedő betegeknél, gyakoribb.
 • Cisztinkő – a vesekövek 1%-a. Anyagcserezavarok esetén a vizeletben a cisztin mennyisége nő és annak kikristályosodásával jön létre a kő.

Vesekövesség tünetei

A vesekövek által okozott tünetek a kövek helyzetétől, mozgékonyságától és a nagyságától is függ. A parenchymában (veseszövet) lévő kövek általában semmiféle tüntetet nem okozna, véletlen fedezik fel őket. Tompa deréktáji fájdalommal jár a kelyhekben vagy a vesemedencében  lévő kövek, addig amíg nem okoznak elzáródást. Az öntvénykövekre a legtöbbször  a górcsövi vérvizelés vagy a gennyvizelés hívja fel a figyelmet.

Tünetek:

 1. fájdalom

 2. vérvizelés

 3. gennyes vizelet

 4. kőürítés (homok, dara, kövecske)

 5. anuria 

1. Tompa deréktáji fájdalmat okoznak, azok a nagyobb kövek, amelyek szinte nem mozognak az üregrendszerben. Ezek a fájdalmak testmozgásra, túlerőltetésre erőteljesebbé válnak.

2. Egyes esetekben azonban van, hogy évekig lappangva, rejtve marad a vesekő. Ezek általában véletlenül kerülnek felfedezésre, esetleg vérvizelés lehet az első tünet, mely után az orvoshoz fordulunk és ő fedezi fel a vizsgákat során a lappangó vesekővet. 

3. Vérvizelés esetében fontos tudni, hogy nem jelentős vérmennyiségről van szó, nincs erősebb vérzés. Megléte kő mellett szólhat, hiánya azonban nem azt jelenti, hogy nincsen kő a vizeletgyűjtő, - elvezető rendszerben. Tumor esetében először van vérvizelés, majd görcs. 

4. Ha kő mellett infekció is fennáll akkor gennyes a vizelet. A Gram-negatív baktériumok akár néhány hónap alatt képesek öntvénykő kifejlődést okozni. 

5. Csípős vizeletürítést okozhat a vesehomok és a vesedara távozása. Ha a vizelettel vesehomok, dara vagy kövecske ürül, akkor nem kétséges a kórjelzés. Anuria esetében, egyszerre mind a két oldalon elzáródást okoznak a kövek. Anuria akkor áll fenn, ha a 24 órás vizeletmennyiség kisebb, mint 100 ml. 

Vesekő kezelése

Az esetek nagy százalékában, konzervatív, sebészi beavatkozás nélküli terápia elegendő. Ilyenkor a beteg görcs- és fájdalomcsillapítót és bő folyadékot kap szájon keresztül, vagy infúzió formájában.  A fokozott folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását. Ha a kő eltávozott a szervezetből, akkor a tünetek is megszűnnek.

Ha a kő 1 cm-rel nagyobb és napokon át tartó kezelés hatására sem ürül ki magától, akkor más, akár műtéti beavatkozást kell végezni.

Vesekő zúzás

Egyes kőtípusoknál bevett terápiás eljárás a kőzúzás, mely folyamán egy speciális eszközzel, a bőrön átjuttatott lökéshullámokkal összezúzható a kő és így a vizelettel, három hónapon belül tud kiürülni. A beavatkozáshoz képalkotó eljárást röntgen-, vagy ultrahangvizsgálatot végeznek, hogy a kő és így a zúzás helyét pontosan be tudják mérni. Az önmaguktól nem távozó vesekövek 90%-a így kezelhető.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vesekő műtéti megoldása

Ha a vesekő méretéből, vagy elhelyezkedéséből adódóan a zúzásra nincs lehetőség, akkor műtéti beavatkozásra van szükség.  Ez történhet laparoszkópos formában, amikor a bőrön végzett metszéseken keresztül bevezetett eszköz segítségével veszi ki a sebész a követ. Illetve hasfalon keresztül történő, nagyműtét folyamán történő kőeltávolítással.

Mennyi ideig tart a vesekő kialakulása?

Évekig lehetnek vesekövei anélkül, hogy tudnák, hogy ott vannak. Amíg ezek a kövek a helyükön maradnak a vesében, nem fog érezni semmit. A vesekő okozta fájdalom általában akkor kezdődik, amikor az kimozdul a veséből. Néha egy kő gyorsabban képződhet - néhány hónapon belül.

A vesekő kialakulásának megelőzése

Ha már fennállt vesekövesség, akkor az eltávolított kő vizsgálatával annak fajtájára kapunk választ. Ez az információ segít, hogy későbbiekben milyen életmódbeli változtatás, diéta bevezetése szükséges. A megelőzés egyik nagyon fontos része a megfelelő mennyiségű és rendszeres folyadékbevitel. Mozgás bevezetése, ami hatására a kisebb kövek feloldódhatnak, és spontán ürülhetnek. A túlzott vitaminbevitel kerülése. Érdemes óvatosan bánni az alkohollal, egyes élelmiszerekkel (pl: kolbász, húsfélék, sajtok), kerülni az oxalátokban gazdag ételeket (kakaó, spenót paradicsom) és a nehéz túl zsíros ételeket.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK