Vesekő

Vesekő

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.03.07 10:47 Módosítva: 2022.09.14 15:49

A vesekő a lakosság 5-15 %-át érintő betegség, főleg a férfiaknál jelentkezik. Kialakulásában életmódbeli hatások és örökletes tényezők kölcsönhatása játszik nagy szerepet. Sokszor egy vesegörcs roham fedi fel a jelenlétét mivel a vesekő, hetekig, hónapokig tünetmentesen is jelen tud lenni a vesében.

Vesekő kialakulása

A vesekő akkor alakul ki, ha a kőképző gátló anyagok a vizeletben nem, vagy csak kis mértékben fordulnak elő, illetve, ha a vizeletben a kőképző sók nagy mennyiségben vannak jelen.

Vesekő okai lehetnek:

 • Nem megfelelő folyadékbevitel – koncentrált vizelet
 • Túlzott vitaminfogyasztás – A, D, C (aszkorbinsav) vitaminok túlzott fogyasztása és alacsony B vitamin szint
 • Gyógyszerek – vannak olyan gyógyszerek, melyek elősegítik a vegyületet, mely a kőképződést elősegítik
 • Helytelen táplálkozás
 • Vizelet pangás – egyéb betegségek jelenléte, melyben vizeletpangás lép fel
 • Elhízás, anyagcserezavar

A vesekő leggyakoribb típusai

vesekő,Urológiaiközpont

Több fajta vesekő létezik, de a leggyakrabban a kálciumkő fordul elő.  Méretük különböző lehet, a homokszemcsényitől az ökölnyi méretűig terjedhet.

A vesekő fajtái:

 • Kálciumkő – 75%-a a veseköveknek. Kialakulásában az öröklődő anyagcserezavar, nagy mennyiségű vitaminbevitel, mellékpajzsmirigy-túlműködés, gyógyszerszedés játszhat fontos szerepet.
 • Struvit – 15%-a a veseköveknek. Magnézium kő, hölgyeknél gyakoribb
 • Húgysavkő – A vesekövek 5%-a. Köszvényben szenvedő betegeknél, gyakoribb.
 • Cisztinkő – a vesekövek 1%-a. Anyagcserezavarok esetén a vizeletben a cisztin mennyisége nő és annak kikristályosodásával jön létre a kő.

Vesekövesség tünetei

A vesekövek által okozott tünetek a kövek helyzetétől, mozgékonyságától és a nagyságától is függ. A parenchymában (veseszövet) lévő kövek általában semmiféle tüntetet nem okozna, véletlen fedezik fel őket. Tompa deréktáji fájdalommal jár a kelyhekben vagy a vesemedencében  lévő kövek, addig amíg nem okoznak elzáródást. Az öntvénykövekre a legtöbbször  a górcsövi vérvizelés vagy a gennyvizelés hívja fel a figyelmet.

Tünetek:

 1. fájdalom

 2. vérvizelés

 3. gennyes vizelet

 4. kőürítés (homok, dara, kövecske)

 5. anuria 

1. Tompa deréktáji fájdalmat okoznak, azok a nagyobb kövek, amelyek szinte nem mozognak az üregrendszerben. Ezek a fájdalmak testmozgásra, túlerőltetésre erőteljesebbé válnak.

2. Egyes esetekben azonban van, hogy évekig lappangva, rejtve marad a vesekő. Ezek általában véletlenül kerülnek felfedezésre, esetleg vérvizelés lehet az első tünet, mely után az orvoshoz fordulunk és ő fedezi fel a vizsgákat során a lappangó vesekővet. 

3. Vérvizelés esetében fontos tudni, hogy nem jelentős vérmennyiségről van szó, nincs erősebb vérzés. Megléte kő mellett szólhat, hiánya azonban nem azt jelenti, hogy nincsen kő a vizeletgyűjtő, - elvezető rendszerben. Tumor esetében először van vérvizelés, majd görcs. 

4. Ha kő mellett infekció is fennáll akkor gennyes a vizelet. A Gram-negatív baktériumok akár néhány hónap alatt képesek öntvénykő kifejlődést okozni. 

5. Csípős vizeletürítést okozhat a vesehomok és a vesedara távozása. Ha a vizelettel vesehomok, dara vagy kövecske ürül, akkor nem kétséges a kórjelzés. Anuria esetében, egyszerre mind a két oldalon elzáródást okoznak a kövek. Anuria akkor áll fenn, ha a 24 órás vizeletmennyiség kisebb, mint 100 ml. 

Vesekő kezelése

Az esetek nagy százalékában, konzervatív, sebészi beavatkozás nélküli terápia elegendő. Ilyenkor a beteg görcs- és fájdalomcsillapítót és bő folyadékot kap szájon keresztül, vagy infúzió formájában.  A fokozott folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását. Ha a kő eltávozott a szervezetből, akkor a tünetek is megszűnnek.

Ha a kő 1 cm-rel nagyobb és napokon át tartó kezelés hatására sem ürül ki magától, akkor más, akár műtéti beavatkozást kell végezni.

Vesekő zúzás

Egyes kőtípusoknál bevett terápiás eljárás a kőzúzás, mely folyamán egy speciális eszközzel, a bőrön átjuttatott lökéshullámokkal összezúzható a kő és így a vizelettel, három hónapon belül tud kiürülni. A beavatkozáshoz képalkotó eljárást röntgen-, vagy ultrahangvizsgálatot végeznek, hogy a kő és így a zúzás helyét pontosan be tudják mérni. Az önmaguktól nem távozó vesekövek 90%-a így kezelhető.

A vesekő műtéti megoldása

Ha a vesekő méretéből, vagy elhelyezkedéséből adódóan a zúzásra nincs lehetőség, akkor műtéti beavatkozásra van szükség.  Ez történhet laparoszkópos formában, amikor a bőrön végzett metszéseken keresztül bevezetett eszköz segítségével veszi ki a sebész a követ. Illetve hasfalon keresztül történő, nagyműtét folyamán történő kőeltávolítással.

A vesekő kialakulásának megelőzése

Ha már fennállt vesekövesség, akkor az eltávolított kő vizsgálatával annak fajtájára kapunk választ. Ez az információ segít, hogy későbbiekben milyen életmódbeli változtatás, diéta bevezetése szükséges. A megelőzés egyik nagyon fontos része a megfelelő mennyiségű és rendszeres folyadékbevitel. Mozgás bevezetése, ami hatására a kisebb kövek feloldódhatnak, és spontán ürülhetnek. A túlzott vitaminbevitel kerülése. Érdemes óvatosan bánni az alkohollal, egyes élelmiszerekkel (pl: kolbász, húsfélék, sajtok), kerülni az oxalátokban gazdag ételeket (kakaó, spenót paradicsom) és a nehéz túl zsíros ételeket.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!