Vizeletvizsgálat: Ezekre a betegségekre mutathat rá

Vizeletvizsgálat: Ezekre a betegségekre mutathat rá

Módosítva: 2024.06.21 15:09

A vizeletvizsgálat egy gyors és fájdalommentes diagnosztikai módszer, amiből rengeteg értékes információt tudhatunk meg a szervezet állapotáról. De vajon milyen betegségekre mutathat rá a vizeletvizsgálat? Mikor kérhetik, hogy segítse a diagnózist? Olvasson tovább és ismerje meg, milyen betegségekre mutathat rá a vizeletvizsgálat!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi történik a vizeletvizsgálat során?
Milyen tünetek esetén javasolt a vizeletvizsgálat?
Milyen betegségekre mutathat rá a vizeletvizsgálat?
Milyen más esetekben lehet hasznos a vizeletvizsgálat?
Mik a vizeletvizsgálat előnyei és hátrányai?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi történik a vizeletvizsgálat során?

A vizeletvizsgálat során a páciens vizeletmintája kerül részletes feldolgozásra és kielemzésre. A vizeletvizsgálat egy népszerű és viszonylag könnyű, nem invazív diagnosztikai módszer, mely sok értékes információt hordoz magában. Általánosságban elmondható, hogy a vizeletvizsgálat segítségével betegségek azonosíthatóak, ellenőrizhető bizonyos terápiák hatékonysága, valamint a szervezet általános állapota is.

A vizeletvizsgálat pontosságához érdemes a reggeli első, középsugaras vizeletből kb. 0,5-1 dl mintát gyűjteni. A vizeletvizsgálat során elsőként a vizelet színe és megjelenése kerül elemzésre. Ez a vizeletvizsgálat szabad szemmel történik, és megállapítható, hogy tiszta vagy zavaros-e vizelet, mely fertőzés vagy fehérje jelenlétére utalhat. A vizeletszíne is tájékoztat minket a szervezet folyadékháztartásáról, de a szedett gyógyszerek, az elfogyasztott ételek és bizonyos betegségek is befolyásolhatják. A normál vizelet színe a szinte áttetsző, világos sárgától a sötét borostyánbarnáig terjedhet.

A vizeletvizsgálat következő lépése a kémiai vizsgálat. Ennek során méréseket végeznek, valamint vizsgálják a vizelet összetevőit. A vizeletvizsgálat kémiai kiértékelése során általában a következő paramétereket mérik:

 • pH-szint
 • Fajsúly vizsgálat
 • Fehérje
 • Glükóz
 • Ketontestek
 • Bilirubin
 • Nitrit

A vizeletvizsgálat következő lépését a vizeletüledék mikroszkóp alatti elemzése jelenti. A mikroszkópos vizsgálat során láthatóvá válnak a vizeletben jelen lévő sejtek, sejttörmelékek, fehérjecilinderek, baktériumok és esetlegesen a húgyúti kövek. A vizeletvizsgálat további lépése lehet a tenyésztéses vizsgálat, melynek során speciális táptalajon kitenyésztik a vizeletben jelen lévő kórokozókat. Erre a legtöbb vizeletvizsgálat során nem kerül sor, ám speciális esetekben – például húgyúti fertőzés gyanúja esetén – hasznos lehet. A tenyésztés és a baktériumok azonosítása mellett antibiotikum rezisztencia vizsgálatot is végeznek, hogy pontosan azonosítható legyen, mely antibiotikum lesznek hatásosak a baktériumok elpusztításában.

Kapcsolódó cikkünk

Vizelés alatti és utáni égő érzés nőknél? Ilyen okai lehetnek

Bár leggyakrabban húgyúti fertőzés következtében jelentkezik a vizelés alatti és utáni égő érzés, vannak más betegségek is, amelyek hasonló tünetet okozhatnak. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa szerint öndiagnózis helyett hasznosabb a kivizsgálás, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy pontos diagnózisra épülő célzott kezelés kezdődhessen el.

Milyen tünetek esetén javasolt a vizeletvizsgálat?

A vizeletvizsgálat egy gyakran alkalmazott diagnosztikai eszköz, amelyet számos betegség kimutatására és a vesefunkció ellenőrzésére használnak. Mivel a vizeletvizsgálat sok betegség azonosítását segíti, így nagyon sok olyan tünet is van, amikor hasznos lehet a vizeletvizsgálat. Példaként említhetünk megváltozott vizelési szokásokkal kapcsolatos tüneteket és az általános vagy szisztémás tüneteket is. Mindenképp érdemes lehet a vizeletvizsgálat elvégzése, ha úgy érzi megváltoztak a vizelési szokásai és a következő tüneteket észleli:Vizeletvizsgálat - Urológiai Központ

 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalmas vizelés
 • Égető, csípő érzés vizelés közben
 • Vér a vizeletben
 • Rózsaszínű vagy zavaros vizelet
 • Erős vizeletszag
 • Éjszakai vizelés
 • Vizelési nehézség vagy képtelenség
 • Vizeletürítési inkontinencia
 • Vizeletretenció
 • Alhasi fájdalom vagy görcsök
 • Hátfájás

Természetesnek tűnhet, hogy vizelési panaszok esetén javasolt a vizeletvizsgálat. Az viszont már kevésbé egyértelmű, hogy sok más, szisztémás tünet esetén is nagyon hasznos információkat nyújthat. A következő testi tünetek esetén is érdemes a vizeletvizsgálat elvégzése:

 • Láz
 • Hidegrázás
 • Duzzanat a lábakon, a bokákon vagy a lábszáron
 • Állandó fáradtság
 • Hányinger és hányás
 • Étvágytalanság
 • Sárgaság
 • Fogyás
 • Izomfájdalom
 • Bőrkiütések

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, fontos, hogy mielőbb forduljon orvoshoz! Az orvos nagy valószínűséggel kéri majd a vizeletvizsgálat és más diagnosztikai vizsgálatok elvégzését, hogy felderítse mi állhat a tünetek hátterében.

Milyen betegségekre mutathat rá a vizeletvizsgálat?

A vizeletvizsgálat segíthet bizonyos betegségek szűrésében, illetve az állapotuk monitorozásában. Érdemes azonban tudni, hogy önmagában a vizeletvizsgálat nem elegendő a legtöbb esetben, hanem további vizsgálatokra is szükség van a diagnózis megalkotásához. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely betegségekre mutathat rá a vizeletvizsgálat:

 • Húgyúti fertőzések: A vizeletvizsgálat segíthet a bakteriális vagy gombás húgyúti fertőzések kimutatásában. Valójában ezeknek a betegségeknek a legbiztosabb diagnosztikai módszere a vizeletvizsgálat. Amennyiben a vizeletvizsgálat során baktériumok és fehérvérsejtek kerülnek felismerésre, illetve a klinikai tünetek is megvannak, ez igazolja a húgyúti fertőzés fennállását. A húgyúti fertőzések közé tartoznak az alsó húgyutakat érintő betegségek (például a hólyaghurut vagy köznapi nevén a ,,felfázás”, húgycsőgyulladás), valamint a felső húgyutakat érintő, komplikáltabb és súlyosabb betegségek, mint például a vesemedence gyulladás. A húgyúti fertőzések kezelésében nagy szerepet kapnak a hatékony, jól megválasztott antibiotikumok.
 • Vesebetegségek: A vesebetegségek a vesék károsodásával járó kórképek, például a glomerulonefritisz. Ezek a betegségek megnehezítik a salakanyagok és a felesleges folyadék kiválasztását a vérből. Vesebetegségek esetén éppen ezért ödéma keletkezhet testszerte, valamint felszaporodhatnak a vérben a toxikus anyagcsere termékek. A vizeletvizsgálat során a fehérje, vörösvértestek és hengeres testek (az úgynevezett cilinderek) megjelenése utalhat a vesebetegségekre.
 • Vesekövek: A vesekövek apró, kemény kristályok, amelyek a vesékben képződnek. A vizeletvizsgálat kristályok és vörösvértestek jelenlétével utalhat erre a betegségre. Az apróbb vizeletkövek spontán ürülhetnek, ám a nagyobbakhoz orvosi beavatkozásra van szükség. Ezek ürülése ugyanis rendkívüli fájdalommal jár és el is akadhatnak a húgyutakban további szövődményeket okozva.
 • Májbetegségek: Érdekes módon a májbetegségek egy fontos markere, a bilirubin is megtalálható a vizeletben. A bilirubin egy festékanyag, ami az epében található. Amennyiben ez nagy mennyiségben jelenik meg, az utal a máj vagy az epeutak károsodására.
 • Rák: A vizeletvizsgálat néhány esetben a rák korai kimutatására is használható. A vizeletben azonosíthatóak ugyanis a daganatos sejtek és a vörösvértestek.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség egy olyan betegség, amelyben a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem használja fel hatékonyan az inzulint. A vizeletben felbukkanó glükóz (cukor) jelezheti a cukorbetegséget, ez ugyanis normál körülmények között nincsne jelen a vizeletben. A cukorbetegség terápiája is nyomon követhető a vizeletvizsgálat segítségével.
 • Magas vérnyomás: Magas vérnyomás esetén a vizeletvizsgálat fehérjék és vörösvértestek jelenlétét mutathatja. A tartósan fennálló magas vérnyomás ronthatja ugyanis a vesefunkciót, melynek egyik jele a fehérje megjelenése a vizeletben. A magas vérnyomás okozta szövődmények azonosításában is hasznos tehát a vizeletvizsgálat.
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek olyan betegségek, amelyekben az immunrendszer megtámadja a szervezet egészséges szöveteit. A vizeletvizsgálat során mérhető bizonyos antitestek jelenléte, ami segít kimutatni az autoimmun betegségeket.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen más esetekben lehet hasznos a vizeletvizsgálat?

A vizeletvizsgálat nemcsak a betegségek kimutatásában, hanem sok betegség lefolyásának az ellenőrzésében is hasznos lehet. Vannak ugyanis olyan betegségek, amik ronthatják a vesefunkciót, ennek pedig könnyű szűrőmódszere a vizeletvizsgálat. Ilyen például a már említett magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Az ilyen krónikus betegségek esetén a vizeletvizsgálat tájékoztat minket a betegség lefolyásáról, a terápia sikerességéről vagy a szövődmények esetleges megjelenéséről. A vizeletvizsgálat rendszeres kiértékelése segíti tehát a hatékonyabb és jobb terápia kialakítását.

Ezenkívül a vizeletvizsgálat egy gyakran alkalmazott módszer a következő esetekben is:

 • Mérgezések vagy gyógyszerek kimutatása: Bizonyos mérgezések, valamint a szedett gyógyszerek és azok szintje is nyomon követhető a vizeletvizsgálat kiértékelése során.
 • Terhesség kimutatása és monitorozása: A vizeletvizsgálat során kimutatható a hCG hormon jelenléte, amely a terhesség jele. A terhességi gyorstesztek is mind ennek a hormonnak a vizeletből történő kimutatásán alapszanak. A terhesség későbbi szakaszában is hasznos lehet a vizeletvizsgálat. Ilyenkor ugyanis a vizeletvizsgálat segíthet a magas vérnyomás, a húgyhólyag gyulladás vagy más terhességi problémák korai felismerésében.
 • Rendszeres ellenőrzések, állapotfelmérés: A rutin nagylabor vizsgálat részét is képezi a vizeletvizsgálat. Bizonyos időközönként érdemes tehát a vizeletvizsgálat elvégzése, hogy szűrés jelleggel meggyőződhessünk szervezetünk egészséges állapotáról.

Mik a vizeletvizsgálat előnyei és hátrányai?

A vizeletvizsgálat egy értékes eszköz a szűréshez és diagnosztikai célokra is, viszont fontos tisztában lenni a korlátaival. Éppen ezért összegyűjtöttük, hogy mik a vizeletvizsgálat előnyei és hátrányai.

A vizeletvizsgálat előnyei:

 • Gyors és olcsó: A vizeletvizsgálatok általában gyorsak és olcsók, ami ideálissá teszi őket a szűréshez és a diagnosztikai célokra.
 • Egyszerű és nem invazív: A vizeletvizsgálat egyszerű eljárás, amely nem igényel semmilyen speciális előkészületet vagy felszerelést. A vizeletminta egyszerűen, otthoni körülmények között is összegyűjthető.
 • Korai diagnózis: A vizeletvizsgálat segít időben felismerni különböző betegségeket, akár még a tünetek megjelenése előtt. Például a cukorbetegség vagy vesebetegség korai stádiumában már észlelhetők eltérések a vizeletben.
 • Értékes információkat szolgáltat: A vizeletvizsgálat számos olyan anyagot képes kimutatni a vizeletben, amelyek információt adhatnak a szervezet állapotáról, betegségek fennállásáról.
 • A vesefunkció ellenőrzésére használható: A vizeletvizsgálatot a vesefunkció ellenőrzésére is lehet használni, ami segíthet a veseproblémák korai felismerésében.
 • Terhesség kimutatására használható: A vizeletvizsgálatot a terhesség kimutatására is lehet használni.

A vizeletvizsgálat hátrányai:

 • Hamis eredmények: A vizeletvizsgálat néha nem pontos, és hamis pozitív vagy hamis negatív eredményeket adhat. A pontatlanság hátterében állhat a vizeletminta gyűjtésének vagy tárolásának helytelen módja, a vizelet szennyeződése, illetve a laboratóriumi vizsgálat során elkövetett hibák is.
 • Korlátozott információ: A vizeletvizsgálat csak bizonyos paramétereket vizsgál, például fehérjét, cukrot vagy nitritet. Más betegségek vagy szövődmények esetén további vizsgálatokra lehet szükség.
 • Nem ad teljes képet a szervezet állapotáról: A vizeletvizsgálat csak a vizeletben lévő anyagokról ad információt. Nem ad teljes képet, és más vizsgálatokra is szükség lehet a diagnózis megerősítéséhez vagy a szervezet állapotának teljesebb értékeléséhez.
 • Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják az eredményeket: Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a vizeletvizsgálat eredményeit. Ezekről minden esetben tájékoztatni kell az orvost, hogy pontosan értelmezhesse az eredményeket.
 • Kellemetlen lehet: Bizonyos emberek számára kellemetlen lehet a vizeletminta gyűjtése, például ha katéter segítségével gyűjtik.

  Téma szakértői

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  urológus
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész
  Dr. Lakos Gábor

  Dr. Lakos Gábor

  csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata