Vörös, zöld, sötét vizelet? 5 ok, ami miatt elszíneződhet

Vörös, zöld, sötét vizelet? 5 ok, ami miatt elszíneződhet

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.11.15 12:18

A vizelet színe a sötét borostyántól az egészen áttetszőig változhat, hiszen a színt számos tényező befolyásolhatja. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa az ártatlan okokra és a kezelést igénylő állapotokra is felhívta a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A leggyakoribb okok, ami miatt változhat a vizelet színe

Dehidráció

A sötét vizelet ok lehet a dehidráció is, de fontos az urológiai kivizsgálás.A legegyszerűbb ok, ami sötétre színezi a vizeletet, az, hogy nem iszunk eleget. Szélsőséges esetben a sötét vizeleten kívül a dehidrációnak olyan tünetei is lehetnek, mint a száraz száj, a hidegrázás, gyengeség, fáradtság, nyelési nehézség. Ilyenkor – illetve már ezt megelőzően is – természetesen inni kell. Különösen a gyerekekre, az idősekre és a komoly betegségben szenvedőkre kell figyelni e téren, ők ugyanis nagyobb eséllyel ki vannak téve a dehidrációnak, mert kevésbé érzik a szomjúságot.  Ha pedig valami annyira dehidratált, hogy a vérnyomása, a pulzusa is leesik, és már nem tud vizeletet üríteni, mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

Bizonyos ételek, italok, gyógyszerek

Egyes italok és élelmiszerek elszínezhetik a vizeletet, és a szagát is megváltoztathatják. A cékla és a feketeszeder például vörösesre, a rebarbara pedig sötétbarnássá árnyalhatja a vizeletet. Bizonyos gyógyszer hatóanyagok is hatással lehetnek a színre, a thioridazine például vörös, a warfarin narancs, a promethazine zöld vagy kék, a metronidazole sötétbarna árnyalatot eredményezhet.

Vérszegénység

A vérszegénységnek, vagy anémiának számos oka lehet, hiszen előfordulhat egy heveny vérzés következtében, krónikus betegséghez társulva, folsav hiányos vagy B12-vitamin hiányos állapotban és akár örökletesen is. Általában enyhe tünetekkel jár, mint fáradékonyság, fejfájás, szédülés, fülzúgás, fázékonyság, esetleg sárgaság, sötét vizelet. Ezen tünetekkel mindenképpen el kell kezdeni egy kivizsgálást, amelynek eredményeként, ha szükséges, elkezdődhet az anémia kezelése, vagy akár az olyan vérvesztést okozó gyógyszerek kiváltása, mint a Syncumar vagy a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők.

Hepatitis C

A Hepatitis C vírus fertőzést okoz a májban, ami – krónikus májgyulladás esetén - kezdetben szinte egyáltalán nem eredményez  tünetet. Később is gyakran csak olyan általános tünetek jelentkeznek, mint fáradtság, hasfájás, az esetek kétharmadában fáradékonyság.  Az akut májgyulladás tünetei azonban feltűnőek, hiszen ha hányás, levertség, fejfájás és végtagfájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, természetes, hogy orvoshoz fordul az érintett. Ritkán, de kialakulhat sárgaság is, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárgára, a széklet világosabbra vált. Ilyenkor is feltétlenül szükséges az orvosi kezelés.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés, felfázás miatt elszíneződhet a vizelet.- A tévesen felfázásnak is nevezett betegség valójában bakteriális húgyhólyag-gyulladás, vagyis hólyaghurut. Általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak és szükségesek az ember vastagbelében, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak. A hólyaghurut legjellemzőbb tünetei a gyakori vagy állandó vizelési inger, a hólyagtáji és húgycsőfájdalom, a csípős-fájdalmas vizelés, görcsös hólyag- és húgycsőfájdalmak vizeléskor, a hirtelen jövő, erős vizelési inger, a szimmetrikus keresztcsont-táji fájdalom, és a zavaros, elszíneződött, esetleg bűzös vizelet. Ha vér is megjelenik a vizeletben, akkor vérzéses hólyaghurutról beszélünk, amely egy súlyosabb forma. Természetesen a húgyúti fertőzés súlyosabb és enyhébb formája is orvosi kezelést igényel, az olyan hétköznapi „kezelés” mellett, mint a bőséges folyadékfogyasztás – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- Ha bármilyen eltérést tapasztalunk a vizelet színében, szagában, gyakoriságában, feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni, hiszen egyes betegségek kezelés nélkül komolyabb következményekhez, például vesekárosodáshoz vezethetnek – hangsúlyozza Rákász doktor. - Ugyanakkor lehet, hogy csak olyan egyszerű megoldást találunk a problémára, mint a több folyadékfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásának kiküszöbölése. Mindazonáltal ha kiderül, hogy hólyaghurut vagy más urológiai probléma okozza a tünetet, megfelelő kezeléssel az esetleges fájdalomtól és szövődményektől is megóvhatjuk a pácienst. 

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Űdvözletem.. 65 éves nyugdíjas vagyok özvegy 7 éve. Nem volt közösűlésem. Lassan 1 hete azt v észre be van pirosodva a fityma és a makk. Fityma nehezen. Akar feljönni.. Ég fáj feszűl. Házi orvos. Kanasten krémet. Írt nem igazán használ vizelésnél kellemetlen.. Mi a teendőm..Urologi júniusra ad időpontot..

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Kérdező,

Urológiai vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK