Stressz inkontinencia

Stressz inkontinencia

Módosítva: 2023.05.16 11:55

A stressz inkontinencia az az állapot, amikor bizonyos körülmények között nem tudja kontrollálni a vizelési ingerét. A stressz inkontinencia egy súlyos és kínos rendellenesség, ami társadalmi elszigetelődéshez vezethet. Azonban nem kell csendben elszenvedni a stressz inkontinencia kínos következményeit! A stressz inkontinencia kezelésére számos módszer létezik. Ha mozgás vagy edzés közben vizeletszivárgást tapasztal, keresse fel orvosát, hogy együtt megtalálhassák a legjobb kezelési módot.

Stressz inkontinenciával kapcsolatos szolgáltatásaink
Mit jelent a stressz inkontinencia?
A stressz inkontinencia kialakulásában szerepet játszó izmok
Mik a stressz inkontinencia tünetei?
Miért gyakoribb a stressz inkontinencia a nők körében?
A stressz inkontinencia hajlamosító tényezői
A stressz inkontinencia szövődményei
A stressz inkontinencia kezelése

Stressz inkontinenciával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mit jelent a stressz inkontinencia?

A stressz inkontinencia a vizelet akaratlan elvesztése. Fontos megjegyezni, hogy a stressz inkontinencia leírásakor a "stressz" kifejezést szigorúan fizikai értelemben használjuk. A stressz szó a hólyagra gyakorolt túlzott nyomásra utal, nem pedig érzelmi stresszre. A stressz inkontinencia akkor jelentkezik, amikor a húgycsövet tartó izmok és egyéb szövetek (medencefenék izmai), valamint a vizelet kibocsátását szabályozó izmok (húgyúti záróizom) gyengülnek. A húgyhólyag fiziológiásan kitágul, amikor megtelik vizelettel. Jellemzően a húgycsőben lévő szelepszerű izmok zárva maradnak, miközben a húgyhólyag tágul, megakadályozva a vizelet szivárgását. Amikor azonban ezek az izmok meggyengülnek, minden, ami erőt gyakorol a has- és medenceizmokra, az nyomást gyakorolhat a hólyagra, és vizeletszivárgást okozhat.

Stressz inkontinencia esetén tehát a hasra és a hólyagra gyakorolt bármilyen nyomás vizeletvesztéshez vezethet. A stressz inkontinencia akkor következik be, amikor például a köhögés, nevetés, tüsszentés, futás vagy nehéz emelés - nyomást (stresszt) gyakorol a hólyagra. A stressz inkontinencia sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

A stressz inkontinencia különbözik a sürgősségi inkontinenciától és a túlműködő hólyagtól. Ha sürgősségi inkontinenciája vagy túlműködő hólyagja van, a hólyagizma összehúzódik, ami hirtelen vizelési ingert okoz, mielőtt a mosdóba tudna menni. Bizonyos esetekben mind a túlműködő hólyag, mind a stressz inkontinencia előfordulhat, amit vegyes inkontinenciának nevezünk.

Ha stressz inkontinenciája van, zavarban érezheti magát, elszigetelheti magát; vagy a stressz inkontinencia korlátozhatja a munkáját és a társadalmi életét. Elkerülheti miatta a sportot és a szabadidős tevékenységeket is. Van azonban jó hír: a stressz inkontinencia kezelhető, ezáltal az általános állapota és közérzete is javulni fog!

A stressz inkontinencia kialakulásában szerepet játszó izmok

Ahhoz, hogy megértsük a stressz inkontinencia kialakulását, először tekintsük át a húgyhólyag és a kismedence izomzatának anatómiáját. A stressz inkontinencia kialakulásához ugyanis ezeknek a területeknek a szervei és izmai nem működnek megfelelően. A húgyhólyagot egy izomrendszer támasztja alá:

 • A záróizom körülveszi a húgycsövet (azt a csövet, amely a vizeletet a testen kívülre szállítja).
 • A detrusor a hólyagfal izma, amely lehetővé teszi a hólyag kitágulását.
 • A medencefenék izmai segítenek a húgyhólyag és a húgycső megtámasztásában.

Ahhoz, hogy valaki a vizeletet szivárgás nélkül a hólyagban tartsa, képesnek kell lennie összehúzni a záróizmot. Ha a záróizma és a medencefenéki izmok gyengék, nehezebben húzódnak össze ezek az izmok, és ennek eredménye a stressz inkontinencia és a vizelet szivárgás lesz.

Kapcsolódó cikkünk

Herefájdalom - mi lehet az oka?

A herefájdalom lehet hirtelen jelentkező, akut probléma és lehet hónapokig tartó kellemetlen érzés is. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint mindkét esetet ki kell vizsgáltatni, hiszen komoly betegség is okozhat ilyen tünetet.

Mik a stressz inkontinencia tünetei?

A stressz inkontinencia fő tünete a hólyagkontroll elvesztése fizikai aktivitás közben. Előfordulhat, hogy néhány csepp vizeletet vagy nagy, akaratlan folyást tapasztal. Ez előfordulhat a következő tevékenységek alatt:

 • nevetésStressz inkontinencia
 • tüsszentés
 • köhögés
 • ugrálás
 • edzés
 • nehéz emelés
 • nemi közösülés

Néha még az ülő vagy fekvő helyzetből való felállás is további nyomást gyakorolhat a hólyagra, és szivárgást okozhat. A stressz inkontinencia minden egyén esetében egyedi. Nem biztos, hogy minden alkalommal jelentkeznek a tünetek, amikor egy tevékenységet folytat, és ugyanazok a tevékenységek, amelyek Önnél szivárgást okoznak, egy másik stresszinkontinenciában szenvedő személyt nem feltétlenül érintenek.

Miért gyakoribb a stressz inkontinencia a nők körében?

A nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek stressz inkontinenciától, mint a férfiak. A nők körében a stressz inkontinencia leggyakoribb oka a terhesség és a szülés, különösen a többszöri hüvelyi szülés. A terhesség és a szülés során a záróizmok és a medenceizmok megnyúlnak és meggyengülnek, melynek következtében gyakoribb a vizelet szivárgása. Az ebből a károsodásból eredő stressz inkontinencia a szülés után hamarosan kezdődhet, vagy évekkel később is jelentkezhet.

Egyes nők csak a menstruációjukat megelőző héten szenvednek stressz inkontinenciától. A menstruációs ciklus ezen szakaszában csökken az ösztrogénszint, ami gyengítheti a húgycsövet, vizelet szivárgáshoz vezetve. A stressz inkontinencia ilyen okból történő előfordulása azonban nem gyakori.

A stressz inkontinencia hajlamosító tényezői

Számos alapállapot, betegség járulhat hozzá a stressz inkontinencia kialakulásához. Az idősebb kor és a krónikus köhögést okozó állapotok okozhatnak stressz inkontinenciát. Stressz inkontinencia állapota alakulhat ki továbbá a kismedencei műtétek mellékhatásaként. A férfiak körében a prosztata műtét a stressz inkontinencia gyakori oka. A prosztata ugyanis körülveszi a férfi húgycsövet, és eltávolítása a húgycső támogatásának elvesztését eredményezheti.

A stressz inkontinencia egyéb kockázati tényezői közé tartoznak:

 • dohányzás miatti krónikus köhögés
 • krónikus köhögéssel járó bármely más betegség
 • túlzott koffein- és alkoholfogyasztás
 • elhízás
 • székrekedés
 • sok ideig nagy terheléssel járó tevékenység végzése
 • hormonális hiányosságok

A stressz inkontinencia szövődményei

A stressz inkontinencia szövődményei közé tartozhatnak:

A stressz inkontinencia kezelése

A stressz inkontinencia kezelése a probléma kiváltó okától függően változik. Szinte minden esetben szükség van egy kezelési terv kidolgozására, amely gyógyszerek és életmódbeli változtatások kombinációját használja.

Viselkedésterápia

A viselkedésterápia lényege, hogy megváltoztassa életmódját és életvitelét úgy, hogy csökkentse a stressz inkontinencia epizódjait. Ha elhízott, orvosa azt tanácsolhatja, hogy fogyjon. Megpróbálhatja azt is, hogy kerülje a vizelet szivárgást okozó tevékenységeket, például az ugrálást vagy a kocogást.

A nikotin irritálhatja a hólyagját, és hozzájárulhat a stressz inkontinenciához. Ha dohányos, érdemes leszoknia. A dohányosoknál megfigyelhető állandó köhögés is hozzájárul a problémához. Fontolja meg továbbá a koffein és az alkohol kerülését, mert ezek az anyagok is irritálják a hólyagot. A hólyagnyomás csökkentése érdekében érdemes lehet csökkenteni az általános folyadékbevitelt.

Kismedencei izomtréning

Sok nő esetében a medenceizom edzése segíthet a stressz inkontinencia kezelésében. A Kegel-gyakorlatok erősítik a záróizmokat és a medenceizmokat. A Kegel-gyakorlatok elvégzéséhez húzza össze azokat az izmokat, amelyeket a vizeletáramlás megállítására használ. Hasznos lehet a Kegelt a WC-n ülve gyakorolni, hogy megtanulja, mely izmokat kell használni. Ha egyszer elsajátította a gyakorlatot, bárhol és bármikor elvégezheti.

Az elektromos stimuláció egy másik kezelés, amely enyhe elektromos áramot küld a medencefenék izmain keresztül. Az áram hatására az izmai összehúzódnak, ami a Kegel-gyakorlatot utánozza. Ez segíthet abban, hogy megtanulja az izomműködést. Lehet, hogy képes lesz arra, hogy maga is összehúzza az izmokat, miután pontosan érzi, hogy mely izmok húzódnak össze.

Gyógyszeres kezelés

Jelenleg nincsenek az FDA (Amerikai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott gyógyszerek a stressz inkontinencia kezelésére. A nőknél mind a szájon át szedhető, mind a helyi ösztrogénpótlás segíthet azonban a panaszokon. Néha pszeudoefedrint használnak sikerrel.

Műtét

Ha a stressz inkontinencia súlyos esete áll fenn, olyannyira, hogy zavarja a mindennapi életét, orvosa műtétet javasolhat. Többféle műtéti eljárás is rendelkezésre áll, ezek közé tartoznak a hüvelyi javítások és más, a hólyag és a húgycső megemelését célzó eljárások. A műtét során az orvosok megpróbálják nagyobb támasztékkal ellátni a húgycsövet és a húgyhólyagot. A sling-eljárás a beteg saját szöveteit használja fel a húgycső tartószerkezetének létrehozására, melyet gyakrabban alkalmazzák nőknél, mint férfiaknál.

Az urológus, a húgyutakra szakosodott orvos dönthet úgy is, hogy kollagént fecskendez közvetlenül a húgycső támogató szöveteibe. Ez a húgycsőre gyakorolt nyomás növelésével erősíti a záróizmot. A kollagéninjekció a stressz inkontinencia kezelésére szolgáló legkevésbé invazív sebészeti eljárás.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK