Húgyúti kövesség gyermekkorban

Húgyúti kövesség gyermekkorban

Módosítva: 2024.06.24 13:08

A húgyúti kövesség gyermekkorban egy gyakori és fontos probléma, ami súlyos szövődményekhez vezethet kezeletlenül. Bonyolítja a képletet, hogy a gyermekeknél sokszor nehéz felismerni a tüneteket. Az alábbi cikkben részletesen körbejárjuk a húgyúti kövesség gyermekkorban témakörét.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a húgyúti kövesség gyermekkorban?
Miért gyakori a húgyúti kövesség gyermekkorban?
Milyen tünetekkel jelentkezik a húgyúti kövesség gyermekkorban?
Hogyan vizsgálható ki a húgyúti kövesség gyermekkorban?
Hogyan kezelhető a húgyúti kövesség gyermekkorban?
Mit lehet tenni, hogy megelőzzük, hogy kialakuljon húgyúti kövesség gyermekkorban?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a húgyúti kövesség gyermekkorban?

A húgyúti kövesség gyermekkorban egy komoly fájdalommal járó kórkép. Évekkel korábban ritka kórképnek számított a húgyúti kövesség gyermekkorban, mostanában azonban egyre növekszik a gyakorisága. A háttérben valószínűleg több tényező is állhat és kiemelt szerepe lehet a környezeti faktoroknak. A túlzott sófogyasztás, a gyorséttermi ételek, a mozgásszegény életmód és a kevés folyadékfogyasztás miatt egyre gyakrabban fordul elő húgyúti kövesség gyermekkorban. A húgyúti kövesség gyermekkorban főként vesekő formájában jelentkezik, de a kövek akár egyharmada is kivándorolhat a veséből, és elakadhat az húgyvezetékben. Az érintett gyermekeknél gyakran fordulnak elő visszatérő húgyúti fertőzések is.

A vizelet oldott anyagokból és a szervezet számára felesleges vízből áll. Testünk vizelettel üríti a salakanyagtermékek egy részét, és folyamatos vizelettermeléssel biztosítja a szervezet egyensúlyát. A vesének számos más feladata is van a kiválasztás mellett, említhetjük például a hormonok termelését, a vérnyomás szabályozását vagy a szervezet sav-bázis háztartásának a fenntartását. Az egészséges vizeletkiválasztáshoz az is fontos, hogy a vizeletben egyensúlyban legyen a víz és az oldott anyagok. Időnként egyes anyagok koncentrálódhatnak a vizeletben, a túlzott mennyiségük miatt pedig megkezdődhet a kicsapódás és szilárd kristályok képződhetnek. Ezek a kristályok egyre növekedhetnek és kövek kialakulásához vezethetnek. Különböző méretűek lehetnek a húgyúti kövek, a homokszemtől kezdve a golflabda méretig. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a kisebb kövek spontán ürülnek, míg a nagyobbak kezelést igényelnek, de gyermekek körében ez módosulhat. A kisebb kövek is járhatnak olyan fájdalommal, amit kezelni kell, valamint mindig fennáll a veszélye annak, hogy elakadnak a húgyúti kövek és további súlyos szövődményeket okoznak. A legtöbb vesekő kalciumot, pontosabban kalcium-oxalátot tartalmaz, de más típusú kövek is vannak, például kalcium-foszfát, húgysav, cisztin vagy a struvit kő.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor van szükség vesekőzúzásra?

A vesekő, vesekövek leggyakrabban tünetmentesen bújnak meg a vesékben, azonban időnként fájdalmas tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Meg kell-e szabadulni a vesekövektől? Lehetséges-e feloldani azokat, illetve mikor jelenthet megoldást a vesekőzúzás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa.

Miért gyakori a húgyúti kövesség gyermekkorban?

Ahogyan már korábban is említettük egyre gyakoribb a húgyúti kövesség gyermekkorban. Megdőlni látszik az a teória, miszerint a húgyúti kövek a felnőttek és az idősebbek betegségei. Máig kutatások tárgyát képzi, hogy mi állhat ez a tendencia hátterében, de valószínű, hogy nagy mértékben összefügg az életmóddal. Az alábbi tényezők játszhatnak szerepet abban, hogy kialakul húgyúti kövesség gyermekkorban:

  • Genetikai tényezők és öröklődés: A genetikai hajlam jelentős szerepet játszhat a húgyúti kövek kialakulásában. Azok a gyermekek, akiknek családjában már előfordult húgyúti kövesség, nagyobb eséllyel szenvedhetnek ugyanettől a problémától.
  • Táplálkozás és folyadékbevitel: A nem megfelelő táplálkozás és az elégtelen folyadékbevitel szintén egy olyan ok lehet, ami miatt gyakori a húgyúti kövesség gyermekkorban. A magas só- és fehérjetartalmú étrend, valamint a kevés vízfogyasztás növeli ugyanis a kőképződés kockázatát. A gyermekek hajlamosak arra, hogy kevés folyadékot fogyasszanak és kiszáradjanak, szülőként nekünk kell odafigyelni az egészséges, tápláló étrendre és az elegendő folyadékfogyasztásra.
  • Húgyúti fertőzések és anatómiai rendellenességek: A visszatérő húgyúti fertőzések és bizonyos anatómiai rendellenességek is elősegíthetik a kövek kialakulását. Ezek a tényezők a vizelet pangását és a kristályok kicsapódását eredményezhetik, ami végül kövek képződéséhez vezethet.

Milyen tünetekkel jelentkezik a húgyúti kövesség gyermekkorban?

Ha fennáll a húgyúti kövesség gyermekkorban, általában a véres vizelet és a fájdalom a legszembetűnőbb jelek. A húgyvezetékben elhelyezkedő kövek súlyos kólikás fájdalmat okozhatnak. Érdemes azonban tudni, hogy a gyermekeknél sokszor nehéz észrevenni a tüneteket. A kicsik még nem tudják meghatározni a fájdalmat és megmondani, pontosan hol van. A nagyobbak szégyellősek lehetnek, ami szintén nehezítheti a betegség felismerését. Az is gyakori, hogy a visszatérő húgyúti fertőzések hívják fel a figyelmet a húgyúti kövesség gyermekkorban fennállására. A húgyúti kövesség gyermekkorban a következő tünetekkel jelentkezhet:Húgyúti kövesség gyermekkorban - Urológiai Központ

  • Hasi és hátfájdalom: Az egyik leggyakoribb tünet a hirtelen jelentkező, intenzív hasi vagy hátfájdalom, amely a kő mozgása miatt alakul ki.
  • Véres vizelet: A kövek sérüléseket okozhatnak a húgyutak nyálkahártyáján, ami vér megjelenéséhez vezethet a vizeletben.
  • Fájdalmas vizelés: A kövek irritálhatják a húgyhólyagot és a húgycsövet, ami fájdalmas vizelést eredményezhet.
  • Állandó vizelési inger: A kövek a nyálkahártya irritációja révén gyakori vizelési ingert okozhatnak, valamint a vizeletpangás is ide vezethet.
  • Vizeletürítési képtelenség, vagy csak kis mennyiségű vizelet ürítése: Ez akkor jön létre, amikor egy kő elzárja a húgyutakat.
  • Zavaros vagy rossz szagú vizelet: A húgyúti kövesség gyermekkorban hajlamosít a húgyúti fertőzésekre is, melynek tünete lehet a zavaros vagy rossz szagú vizelet. A húgyúti fertőzés további tünetei lehet a hányinger vagy hányás, láz, hidegrázás és ingerlékenység, ami különösen a kisgyermekek között gyakori.

Hogyan vizsgálható ki a húgyúti kövesség gyermekkorban?

Érdemes alapos kivizsgálást végezni, amennyiben felmerül húgyúti kövesség gyermekkorban. Ilyenkor a kockázati tényezők felmérése is fontos, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbiekben a húgyúti kövek. Elsősorban urológushoz érdemes fordulni, amennyiben felmerül húgyúti kövesség gyermekkorban, de ő bevonhat radiológust, dietetikust és már szakembereket is a kivizsgálásba és a terápiás terv elkészítésébe. Az ultrahang és a röntgenvizsgálatok segítenek a húgyúti kövek kimutatásában, segítségükkel meghatározható a kövek mérete és elhelyezkedése. A képalkotó vizsgálatokkal az esetleges húgyúti tágulatok is láthatóak, amik elzáródás következtében jöhettek létre. A vizelet- és vérvizsgálatok is fontos szerepet játszanak a diagnózis felállításában, ugyanis információt nyújtanak a vese funkciójáról, a szervezet állapotáról, fertőzés vagy a kőképződést elősegítő anyagok jelenlétéről. A vizeletvizsgálat segítségével meghatározható a húgyúti kő típusa is. Húgyúti kövesség gyermekkorban a következő formákban fordulhat elő:

Hogyan kezelhető a húgyúti kövesség gyermekkorban?

Többféle kezelési lehetőség is adott, ha létrejön húgyúti kövesség gyermekkorban. A kezelési stratégiák azonban nagymértékben változhatnak: figyelembe kell venni a kő méretét, elhelyezkedését, az egyéb tünetek fennállását, a gyermek genetikai és egyéb kockázati tényezőit. Nagyon fontos azt is megérteni, hogy milyen típusú kő és milyen okból képződik a gyermeknél, hogy személyre szabott kezelési tervet készíthessünk.

Kisebb kövek esetén az akut epizódok kezelési lehetőségei közé tartoznak fájdalomcsillapítók, a fokozott folyadékbevitel és olyan gyógyszerek, amelyek segíthetik a kövek feloldását. A kisebb kövek spontán is ürülhetnek, ennek folyamatát segíthetjük és a tüneteket csillapíthatjuk ezen az úton. Vannak azonban olyan kövek, amik kiterjedtebb kezelést igényelnek. Ezek azok a vesekövek, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy maguktól elmúljanak, vagy amelyek elzáródást, vesekárosodást vagy folyamatos húgyúti fertőzéseket okoznak. Ilyenkor szükség lehet a kő sebészi feltörésére és eltávolítására, főként, ha a gyermeknek láza is van. A nagyobb kövek kezelési lehetőségei közé tartozik az ureteroszkópia, a lézeres litotripszia, az extrakorporális lökéshullámos litotripszia vagy más sebészeti beavatkozások.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük, hogy kialakuljon húgyúti kövesség gyermekkorban?

Ha valakinél kialakult húgyúti kövesség gyermekkorban, rendkívül fontos megérteni ennek okát és felmérni a rizikótényezőket. Ezt segítheti egy 24 órás vizeletgyűjtés, de egyéb vizsgálatok is végezhetőek. Ezek eredményeinek birtokában a húgyúti kő kezelése után érdemes egy személyre szabott, megelőző stratégiát is kidolgozni. A megelőzési utógondozás magában foglalhatja az életmódváltás és a gyógyszerek kombinációját. Az életmódbeli változtatások közé tartozik a több víz fogyasztása, a sószegény étrend, és bizonyos esetekben egyéb speciális étrendi változtatások elvégzése. A só- és fehérjebevitel csökkentése, valamint a rendszeres vízfogyasztás jelentősen csökkentheti ugyanis a kőképződés kockázatát. A gyógyszerek szabályozhatják a vizeletben lévő ásványi anyagok és sók mennyiségét, illetve bizonyos típusú köveknél kimondottan hasznosak lehetnek. Emellett természetesen fontosak és a megelőzés részét képezik a rendszeres orvosi kontrollvizsgálatok is. Ezek segítenek időben felismerni a kőképződés jeleit és megelőzni a súlyosabb problémákat.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata