Here problémák

Here problémák

Módosítva: 2024.02.07 08:43

A here szilva alakú páros szerv, mely a herezacskóban található, feladata a spermiumok előállítása és a férfihormon, azaz a tesztoszteron termelése. Mögötte található a mellékhere, ahol a spermiumok érése és tárolása zajlik. Az egészséges here működésének az utódnemzésben van nagy szerepe. Így ha valamilyen elváltozás vagy fájdalom jelentkezik, akkor az alábbi betegségekre kell leggyakrabban gondolni és szakorvos segítségét kérni.

Mellékhere gyulladás

Visszértágulat

Here vízsérv

Heresérv

Herecsavarodás

Heredaganatok

Meddőség

Online Bejelentkezés

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Mellékhere gyulladás

A heveny mellékhere gyulladás kialakulásának több oka is lehetséges:

 • A húgycső fertőzésből, akkor alakul ki gyulladás, ha a kórokozók a húgycsőből feljutva elérik a mellékherét. 
 • A 35 évnél fiatalabb korosztálynál a betegséget legtöbbször szexuális úton terjedő kórokozók, mint például chlamydia, gonorrhoea, míg idősebbeknél klasszikus húgyúti fertőzést okozó baktériumok a kiváltó okok. 

Mellékhere gyulladás tünetei

Urológia, Urológiaiközpont

A kórkép heveny súlyos betegségként jelentkezik. A herezacskó megduzzad, ráncoltsága eltűnik. A fájdalom fokozatosan erősödik, majd az az alhasba sugárzik. Rossz közérzet és láz társul a tünetek mellé. 

Mellékhere gyulladás kezelése

A terápiában kiemelt fontosságú az antibiotikumos kezelés, a here hűtése, borogatása, felpolcolása. Kiegészítő kezelésként gyulladáscsökkentők adása. Tályogképződés esetén akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet (tályog megnyitása, drenálása). Chlamydia, gonorrhoea okozta fertőzés esetén a partner kezelése elengedhetetlen!

Az idején észlelt és megfelelően kezelt mellékhere gyulladás többsége szövődmények nélkül gyógyul. Azonban az esetek egy részében akár krónikus gyulladás is kialakulhat.

Heregyulladás

Sokkal ritkábban fordul elő, mint a mellékheregyulladás. Legfőbbképpen a Mumpszot szövődményeként, a fültőmirigy-gyulladást okozó, Paramyxovirus parotitidis az oka. Tünetszegény betegség, a gyulladásra utaló jelek sokszor hiányoznak. Kivizsgálása fontos, mert kezeletlenül meddőséget okozhat.

Visszértágulat

 A magzati korban a herék a hasüregben találhatóak, majd megszületésig azok leszállnak a herezacskóba, miközben megnyújtják azokat az ereket, melyek az ondózsinórral együtt az ondóvezetéket alkotják. A jobb oldali herevéna a hasüregi jobb oldali fő vénába fut, míg a bal oldali herevéna bal oldali fő vénába, melyben a nyomás nagyobb. Így a baloldalon könnyebben fordul elő visszértágulat, a jobb oldali előfordulása igen ritka.

Here visszértágulat tünetei

 • hosszabb állás, vagy fizikai megterhelést követően a herezacskó bőre alatt kitapinthatóak, sokszor láthatóak a tágabb vénák
 • tompa fájdalom a bal herében

Here visszértágulat diagnózisa

A vénás kötegek sokszor kitapinthatóak, de alkalmazható termográfiás vizsgálat, mellyel a here hőmérsékleti viszonyait lehet kimutatni.

Here visszértágulat kezelése

Műtéti beavatkozással a tágult vénákat lekötik. Igen fontos jelentősége van, mert a termékenység csökkenéséhez, vagy akár meddőséghez vezethet.

Here vízsérv 

Vízsérvről, vagy hidrokeléről akkor beszélünk, amikor a heréket körülvevő burok közötti folyadék felszaporodik, mely tojásnyi méretűtől akár emberfej méretűre is megnőhet. Gyulladás hatására kialakulhat, de legtöbbször az ok nem derül ki. Mivel a tömlő víztiszta folyadékkal teli így az erős lámpával átvilágítható.

Here vízsérv, Urológiai központVízsérv tünete

 • duzzanat
 • tompa fájdalom
 • ha nagyméretű, akkor akár a mozgás is akadályozott lehet

Vízsérv diagnózisa

Ultrahang vizsgálattal lehet differenciált diagnózist felállítani, mert ki kell zárni az esetleges rákos elváltozás, gyulladás vagy heresérv lehetőségét.

Vízsérv terápia

Általában a felszaporodott folyadékot egy tű segítségével leszívják. A helyére speciális gyógyszert fecskendeznek, mely nélkül könnyebben és gyorsabban újratermelődik a folyadék. Sok esetben viszont műtétre van szükség, amikor a folyadékot és a kitágult burkot is eltávolítják.

Heresérv

A lágyéksérv egyik típusa. Ilyenkor a lágyéksérv a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba. Felnőtteknél a lágyéksérv 10% heresérv is.

Heresérv tünete

 • duzzanat a lágyékhajlatban
 • tompa, húzó fájdalom

Fontos időben felismerni, mert bélkizáródás is előfordulhat, mely életveszélyes állapot.

Heresérv diagnózis

Fizikális vizsgálat történik álló helyzetben. Így akár nagyon kicsi sérv is kitapintható. Ha nem egyértelmű a diagnózis, akkor ultrahang vizsgálatra kerül sor. Ezzel elkülöníthető a vízsérvtől.

Heresérv terápia

A sérv kezelése műtéti úton történik. Manapság korszerű hálóbeültetéssel, így akár megelőzhető, hogy újból kialakuljon. 

Kapcsolódó cikkünk

Ezek az inkontinencia fő rizikófaktorai

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. 

Herecsavarodás 

A here a herezacskóban helyezkedik el és ezen az az ondózsinóron lóg. Herecsavarodáskor az ondózsinór megcsavarodik, melynek káros következményei, hogy az ondózsinór verőere részlegesen vagy teljesen elzáródik. Mivel a herékbe csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem kerül vér, így beavatkozás nélkül a here elhal. Kialakulása spontán, akár az ágyban forgolódva is előfordulhat.

Herecsavarodás tünete

 • hirtelen fellépő, nagyfokú, villámcsapásszerű fájdalom
 • kemény tapintatú, duzzadt here.

Herecsavarodás diagnózis

Nagyon fontos az időfaktor. Hat óra áll rendelkezésre, hogy műtéti úton a herecsavarodást megszüntesse a szakorvos, így megmentve a herét is. Fizikális vizsgálat következtében a biztos diagnózis ultrahang segítségével állítható fel. Ritkán, de előfordul, hogy a here magától visszacsavarodik, de keringésromlás így is fennmaradhat.

Heredaganatok

A heredaganatok a daganatos megbetegedések nagyon kis százalékát teszik ki, és az elmúlt 20 évben számuk megduplázódott. Főleg a fiatal felnőttek betegsége. Ritkán jóindulatú, gyakran rosszindulatú betegséggel állunk szemben.

Kialakulásában szerepet játszhat, hogy a herék nem szálltak le a herezacskóba, mert a herezacskón kívüli herében tízszer gyakrabban fejlődik ki daganat.

A heredaganatok többsége nem sugárérzékeny, így műtét és kemoterápiás kezelés vár a páciensre.

Heredaganat tünete

 • fájdalommentes megnagyobbodás
 • húzó érzés
 • köhögés
 • fogyás
 • atípusos nemi hormonok

Heredaganat kezelése

A diagnózis után műtéti eljárással metszik ki az érintett területet, sok esetben a daganatos here teljes kiirtása történik. Sok esetben a másik vesében is kialakul a daganatban.

Meddőség

Akkor beszélünk meddőségről, ha egy pár legalább egy éven keresztül rendszeres nemi életet él, fogamzásgátlást nem alkalmaz, még sem történik terhesség. Ilyenkor mindkét félnek kivizsgáláson kell részt vennie (nőgyógyászati és andrológiai), mert előfordulhat olyan rendellenesség, mely külön-külön, vagy egyszerre is előfordulhat. Az andrológia az urológia egyik speciális területe, mely leginkább a férfi meddőséggel foglalkozik.

 A férfi meddőség azért jöhet létre, mert a spermiumok termelődése, érési folyamata nem megfelelő.  Leggyakrabban hereműködés zavara áll a háttérben, mely az alábbi okok miatt alakulhat ki.

 • here fejlődési rendellenesség – rejtettheréjűség
 • heresorvadás
 • dohányzás
 • hormonháztartás zavara
 • károsító hatások (sugárzás, hőhatás)
 • gyógyszermelléhatás
 • mérgezések

A kivizsgálás maga egy részletes anamnézis felvételből, az ondóminta mikrobiológiai vizsgálatából, ultrahang és fizikális vizsgálatból áll.

A vizsgálatok eredményei után állítja fel az orvos a pontos diagnózis és tesz javaslatot a további teendőkre.

Téma szakértője

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata