A leggyakoribb here problémák

A leggyakoribb here problémák

Létrehozva: 2019.03.22 11:16 Módosítva: 2021.11.11 10:24

A here szilva alakú páros szerv, mely a herezacskóban található, feladata a spermiumok előállítása és a férfihormon, azaz a tesztoszteron termelése. Mögötte található a mellékhere, ahol a spermiumok érése és tárolása zajlik. Az egészséges here működésének az utódnemzésben van nagy szerepe. Így ha valamilyen elváltozás vagy fájdalom jelentkezik, akkor az alábbi betegségekre kell leggyakrabban gondolni és szakorvos segítségét kérni.

Mellékhere gyulladás

Visszértágulat

Here vízsérv

Heresérv

Herecsavarodás

Heredaganatok

Meddőség

Jelentkezzen be urológiai  kivizsgálásra!

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Mellékhere gyulladás

Ha a húgycsőgyulladás, majd a prosztatagyulladás is kezeletlen marad, akkor a kórokozók eljutnak a mellékherékig. A mikroorganizmusok legtöbbször nemi aktust követően kerül a férfi húgyutakba.

Mellékheregyulladás tünetek:

 • mellékhere duzzadt, nagyon fájdalmas, felette a bőr piros és elsimult lesz
 • magas láz
 • gennyes beolvadás, el tályogosodás

Mellékheregyulladás diagnózis:

Nagyon fontos és szakorvos számára egyszerű elkülöníteni a mellékheregyulladást a hereráktól. Kétes esetben viszont ultrahangra lehet szükség.

Mellékheregyulladás kezelése:

 • célzott antibiotikumos kezelés
 • fájdalom- és gyulladáscsökkentők
 • jegelés és borogatás

Tályog előfordulása, vagy nagyon heges gyógyulás esetén a műtéti eltávolítás jön szóba.

Heregyulladás

Sokkal ritkábban fordul elő, mint a mellékheregyulladás. Legfőbbképpen a Mumpszot szövődményeként, a fültőmirigy-gyulladást okozó, Paramyxovirus parotitidis az oka. Tünetszegény betegség, a gyulladásra utaló jelek sokszor hiányoznak. Kivizsgálása fontos, mert kezeletlenül meddőséget okozhat.

Visszértágulat - Variokele

 A magzati korban a herék a hasüregben találhatóak, majd megszületésig azok leszállnak a herezacskóba, miközben megnyújtják azokat az ereket, melyek az ondózsinórral együtt az ondóvezetéket alkotják. A jobb oldali herevéna a hasüregi jobb oldali fő vénába fut, míg a bal oldali herevéna bal oldali fő vénába, melyben a nyomás nagyobb. Így a baloldalon könnyebben fordul elő visszértágulat, a jobb oldali előfordulása igen ritka.

Here visszértágulat tünetei

 • hosszabb állás, vagy fizikai megterhelést követően a herezacskó bőre alatt kitapinthatóak, sokszor láthatóak a tágabb vénák
 • tompa fájdalom a bal herében

Here visszértágulat diagnózisa

A vénás kötegek sokszor kitapinthatóak, de alkalmazható termográfiás vizsgálat, mellyel a here hőmérsékleti viszonyait lehet kimutatni.

Here visszértágulat kezelése

Műtéti beavatkozással a tágult vénákat lekötik. Igen fontos jelentősége van, mert a termékenység csökkenéséhez, vagy akár meddőséghez vezethet.

Here vízsérv - hidrokele

Vízsérvről, vagy hidrokeléről akkor beszélünk, amikor a heréket körülvevő burok közötti folyadék felszaporodik, mely tojásnyi méretűtől akár emberfej méretűre is megnőhet. Gyulladás hatására kialakulhat, de legtöbbször az ok nem derül ki. Mivel a tömlő víztiszta folyadékkal teli így az erős lámpával átvilágítható.

Vízsérv tünete:

 • duzzanat
 • tompa fájdalom
 • ha nagyméretű, akkor akár a mozgás is akadályozott lehet

Vízsérv diagnózisa

Ultrahang vizsgálattal lehet differenciált diagnózist felállítani, mert ki kell zárni az esetleges rákos elváltozás, gyulladás vagy heresérv lehetőségét.

Vízsérv terápia

Általában a felszaporodott folyadékot egy tű segítségével leszívják. A helyére speciális gyógyszert fecskendeznek, mely nélkül könnyebben és gyorsabban újratermelődik a folyadék. Sok esetben viszont műtétre van szükség, amikor a folyadékot és a kitágult burkot is eltávolítják.

Heresérv

A lágyéksérv egyik típusa. Ilyenkor a lágyéksérv a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba. Felnőtteknél a lágyéksérv 10% heresérv is.

Heresérv tünete

 • duzzanat a lágyékhajlatban
 • tompa, húzó fájdalom

Fontos időben felismerni, mert bélkizáródás is előfordulhat, mely életveszélyes állapot.

Heresérv diagnózis

Fizikális vizsgálat történik álló helyzetben. Így akár nagyon kicsi sérv is kitapintható. Ha nem egyértelmű a diagnózis, akkor ultrahang vizsgálatra kerül sor. Ezzel elkülöníthető a vízsérvtől.

 Heresérv terápia

A sérv kezelése műtéti úton történik. Manapság korszerű hálóbeültetéssel, így akár megelőzhető, hogy újból kialakuljon.

Herecsavarodás - torzió

A here a herezacskóban helyezkedik el és ezen az az ondózsinóron lóg. Herecsavarodáskor az ondózsinór megcsavarodik, melynek káros következményei, hogy az ondózsinór verőere részlegesen vagy teljesen elzáródik. Mivel a herékbe csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem kerül vér, így beavatkozás nélkül a here elhal. Kialakulása spontán, akár az ágyban forgolódva is előfordulhat.

Herecsavarodás tünete

 • hirtelen fellépő, nagyfokú, villámcsapásszerű fájdalom
 • kemény tapintatú, duzzadt here.

Herecsavarodás diagnózis

Nagyon fontos az időfaktor. Hat óra áll rendelkezésre, hogy műtéti úton a herecsavarodást megszüntesse a szakorvos, így megmentve a herét is. Fizikális vizsgálat következtében a biztos diagnózis ultrahang segítségével állítható fel. Ritkán, de előfordul, hogy a here magától visszacsavarodik, de keringésromlás így is fennmaradhat.

Heredaganatok

A heredaganatok a daganatos megbetegedések nagyon kis százalékát teszik ki, és az elmúlt 20 évben számuk megduplázódott. Főleg a fiatal felnőttek betegsége. Ritkán jóindulatú, gyakran rosszindulatú betegséggel állunk szemben.

Kialakulásában szerepet játszhat, hogy a herék nem szálltak le a herezacskóba, mert a herezacskón kívüli herében tízszer gyakrabban fejlődik ki daganat.

A heredaganatok többsége nem sugárérzékeny, így műtét és kemoterápiás kezelés vár a páciensre.

Heredaganat tünete

 • fájdalommentes megnagyobbodás
 • húzó érzés
 • köhögés
 • fogyás
 • atípusos nemi hormonok

Heredaganat kezelése

A diagnózis után műtéti eljárással metszik ki az érintett területet, sok esetben a daganatos here teljes kiirtása történik. Sok esetben a másik vesében is kialakul a daganatban.

Meddőség

Akkor beszélünk meddőségről, ha egy pár legalább egy éven keresztül rendszeres nemi életet él, fogamzásgátlást nem alkalmaz, még sem történik terhesség. Ilyenkor mindkét félnek kivizsgáláson kell részt vennie (nőgyógyászati és andrológiai), mert előfordulhat olyan rendellenesség, mely külön-külön, vagy egyszerre is előfordulhat. Az andrológia az urológia egyik speciális területe, mely leginkább a férfi meddőséggel foglalkozik.

 A férfi meddőség azért jöhet létre, mert a spermiumok termelődése, érési folyamata nem megfelelő.  Leggyakrabban hereműködés zavara áll a háttérben, mely az alábbi okok miatt alakulhat ki.

 • here fejlődési rendellenesség – rejtettheréjűség
 • heresorvadás
 • dohányzás
 • hormonháztartás zavara
 • károsító hatások (sugárzás, hőhatás)
 • gyógyszermelléhatás
 • mérgezések

A kivizsgálás maga egy részletes anamnézis felvételből, az ondóminta mikrobiológiai vizsgálatából, ultrahang és fizikális vizsgálatból áll.

A vizsgálatok eredményei után állítja fel az orvos a pontos diagnózis és tesz javaslatot a további teendőkre.

Téma szakértője

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!