Véres vizelet

Véres vizelet

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.05.28 01:06 Módosítva: 2021.11.11 15:55

A véres vizelet (haematuria) gyakori jelenség, bár sokszor nem is tudunk róla, hogy vörösvértest van a vizeletben. A nagyon banális okoktól a súlyos kórképekig, bármi állhat a háttérben. Így a kivizsgálás és kezelés nagyon fontos.

Elég pár vörösvértest a vizeletben, akkor már a színe rózsaszín lesz, és szabad szemmel is látni, hogy vér van a vizeletben. Ezt makroszkópos hematuriának nevezzük. Előfordul, hogy a vizelet nem színeződik el, de a laboratóriumi vizsgálat kimutatja a vörösvértestek jelenlétét. Ezt nevezzük mikroszkópos hematuriának. Az emberek 10%-nál fordul elő ez a tünet és leggyakrabban nőknél jelentkezik.

Véres vizelet okai:

Kivizsgálás

A véres vizelet jellege és az egyéb jelentkező tünetek utalnak a probléma helyére. A mikroszkópos vérvizelés a vesék érintettségére hagy következtetni, míg a makroszkópos hematúria a húgyutak alsó részének érintettségére utal.

A vér jelenlétét a vizeletben minden esetben laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. Ha az igazolódott, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni az okot. Ilyenkor a részletes anamnézisen túl képalkotó vizsgálatra is sor kerül, mely az esetleges rosszindulatú elváltozásokat, vagy kő jelenlétét igazolhatja. Szakorvosaink a pontos anamnézis felmérése után és a szükséges vizsgálatok eredménye alapján javasolják.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!