Véres vizelet

Véres vizelet

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.05.28 01:06 Módosítva: 2020.12.01 13:56

A véres vizelet (haematuria) gyakori jelenség, bár sokszor nem is tudunk róla, hogy vörösvértest van a vizeletben. A nagyon banális okoktól a súlyos kórképekig, bármi állhat a háttérben. Így a kivizsgálás és kezelés nagyon fontos.

Elég pár vörösvértest a vizeletben, akkor már a színe rózsaszín lesz, és szabad szemmel is látni, hogy vér van a vizeletben. Ezt makroszkópos hematuriának nevezzük. Előfordul, hogy a vizelet nem színeződik el, de a laboratóriumi vizsgálat kimutatja a vörösvértestek jelenlétét. Ezt nevezzük mikroszkópos hematuriának. Az emberek 10%-nál fordul elő ez a tünet és leggyakrabban nőknél jelentkezik.

Véres vizelet okai:

Kivizsgálás

A véres vizelet jellege és az egyéb jelentkező tünetek utalnak a probléma helyére. A mikroszkópos vérvizelés a vesék érintettségére hagy következtetni, míg a makroszkópos hematúria a húgyutak alsó részének érintettségére utal.

A vér jelenlétét a vizeletben minden esetben laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. Ha az igazolódott, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni az okot. Ilyenkor a részletes anamnézisen túl képalkotó vizsgálatra is sor kerül, mely az esetleges rosszindulatú elváltozásokat, vagy kő jelenlétét igazolhatja. Szakorvosaink a pontos anamnézis felmérése után és a szükséges vizsgálatok eredménye alapján javasolják ki

 

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértői

dr. Kállai László

dr. Kállai László

urológus, sebész
dr. Rákász István

dr. Rákász István

urológus

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Prima Medica Egészséghálózat