Véres vizelet

Véres vizelet

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.05.28 01:06 Módosítva: 2020.12.01 13:56

A véres vizelet (haematuria) gyakori jelenség, bár sokszor nem is tudunk róla, hogy vörösvértest van a vizeletben. A nagyon banális okoktól a súlyos kórképekig, bármi állhat a háttérben. Így a kivizsgálás és kezelés nagyon fontos.

Elég pár vörösvértest a vizeletben, akkor már a színe rózsaszín lesz, és szabad szemmel is látni, hogy vér van a vizeletben. Ezt makroszkópos hematuriának nevezzük. Előfordul, hogy a vizelet nem színeződik el, de a laboratóriumi vizsgálat kimutatja a vörösvértestek jelenlétét. Ezt nevezzük mikroszkópos hematuriának. Az emberek 10%-nál fordul elő ez a tünet és leggyakrabban nőknél jelentkezik.

Véres vizelet okai:

Kivizsgálás

A véres vizelet jellege és az egyéb jelentkező tünetek utalnak a probléma helyére. A mikroszkópos vérvizelés a vesék érintettségére hagy következtetni, míg a makroszkópos hematúria a húgyutak alsó részének érintettségére utal.

A vér jelenlétét a vizeletben minden esetben laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. Ha az igazolódott, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni az okot. Ilyenkor a részletes anamnézisen túl képalkotó vizsgálatra is sor kerül, mely az esetleges rosszindulatú elváltozásokat, vagy kő jelenlétét igazolhatja. Szakorvosaink a pontos anamnézis felmérése után és a szükséges vizsgálatok eredménye alapján javasolják ki

 

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértői

dr. Rákász István

dr. Rákász István

urológus
dr. Kállai László

dr. Kállai László

urológus, sebész

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat

Prima Medica Egészséghálózat