Véres vizelet

Véres vizelet

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2024.02.08 12:14

A véres vizelet (haematuria) gyakori jelenség, bár sokszor nem is tudunk róla, hogy vörösvértest van a vizeletben. A nagyon banális okoktól a súlyos kórképekig, bármi állhat a véres vizelet hátterében. Így a véres vizelet hátterében álló ok kivizsgálása és kezelése nagyon fontos. A következő cikkben ismertetjük a véres vizelet betegséget.

Véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink
Mit jelent a véres vizelet?
Mik a véres vizelet tünetei?
Mik a véres vizelet okai?
Mik a véres vizelet hajlamosító tényezői?
Miért fordul elő véres vizelet gyakrabban a nőknél?

Hogyan vizsgálható ki a véres vizelet?
Hogyan kezelhető a véres vizelet?

Online Bejelentkezés

Dr. Rákász István

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mit jelent a véres vizelet?

A véres vizelet azt jelenti, hogy vér található a vizeletben. Ezt sokszor mi magunk is láthatjuk, rózsaszínnek, pirosnak, vagy akár cola-színűnek is tűnhet miatta a vizelet, ennek oka, hogy a vörösvértestek megváltoztatják a vizelet eredeti sárgás színét. Elég pár vörösvértest a vizeletben, akkor már a színe rózsaszín lesz, és szabad szemmel is látni, hogy vér van a vizeletben. Ezt makroszkópos hematuriának nevezzük. Előfordul, hogy a vizelet nem színeződik el, de a laboratóriumi vizsgálat kimutatja a vörösvértestek jelenlétét. Ezt nevezzük mikroszkópos hematuriának. Az emberek 10%-nál fordul elő ez a tünet és leggyakrabban nőknél jelentkezik.

A véres vizelethez más tünetek is kapcsolódhatnak, például a fájdalmas, égő érzés vizeletürítéskor, derék-táji fájdalom, gyakori vizelési inger. Fontos utánajárni, hogy mi állhat a véres vizelet hátterében, ugyanis számtalan dolog okozhat véres vizeletet. Nem gondolnánk, de például az étrendünk is okozhatja a vizelet elszíneződését, például a sok feketeszeder, cékla fogyasztása. Ugyanígy a menstruációs vér is tűnhet véres vizeletnek. Fontos elsőként ezeket az okokat kizárni, és utána felfedezni a véres vizelet hátterét. A kórkép ráadásul gyakori, bármelyik korosztályt érintheti, és sokan pedig visszatérő panaszokról, véres vizeletről számolnak be.  

Kapcsolódó cikkünk

Merevedési zavar prosztatarák kezelése után? Így segíthet az urológus

A prosztatarák kezelése – legyen szó műtéti vagy sugárkezelésről – kihathat a szexuális életre, merevedési, ejakulációs és vizelettartási zavart okozhat, de ez nem jelent azt, hogy le kellene mondani az életnek ezen oldaláról. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa, merevedési zavar specialista az összefüggésekre és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mik a véres vizelet tünetei?

 • gyakori vizelési inger
 • fájdalmas vizeletürítés
 • vizelet megváltozott színe (halványpiros, sötétvörös, cola-színű is lehet akár)
 • derék-táji fájdalom
 • égő, csipő érzés vizeletürítéskor
 • fertőzés esetén láz, hidegrázás

Mik a véres vizelet okai?

Mik a véres vizelet hajlamosító tényezői?

A véres vizelet egy gyakori kórkép. Nemtől, kortól függetlenül mindannyian tapasztalhatunk véres vizeletet. Azonban bizonyos tényezők szerepet játszanak abban, hogy gyakrabban forduljon elő véres vizelet.

 • Női nem: A nők hajlamosabbak a véres vizelet előfordulására, ennek pedig anatómiai okai vannak. A nőknek jóval rövidebb a húgycsövük, mint a férfiaknak, így rövidebb utat kell megtenniük a baktériumoknak ahhoz, hogy elérjék a húgyhólyagot, és húgyúti fertőzéseket okozzanak. A férfiak anatómiailag jobban védve vannak ettől a fajta fertőzéstől, azonban ha mégis jelentkezik véres vizelet, akkor annak súlyosabb a lefolyása náluk.

 • Életkor: Férfiak esetében idősödve gyakoribb a véres vizelet. Középkorú és idősebb férfiak gyakrabban tapasztalhatnak véres vizeletet a megnagyobbodott prosztatamirigy miatt. Továbbá a daganatok előfordulási gyakorisága is emelkedik 50 éves kor felett, ami szintén véres vizelethez vezethet.

 • Családi anamnézis: A családban korábban előfordult vesét érintő betegségek hajlamot adhatnak arra, hogy egy másik családtagnál ismét megjelenjenek. Ha tehát egy közeli családtag gyakran tapasztalt véres vizeletet, könnyen lehet, hogy más is örökölte a hajlamot, anatómiai variációt és nála is előfordulhat véres vizelet.

 • Gyógyszerek: Számos gyógyszer okozhat mellékhatásként véres vizeletet, így akik szedik őket, tapasztalhatják a színváltozást. Például a cyclophosphamid, henazopyridine, thioradizine, penicillin, aspirin, heparin, warfarin, rifampicin, metronidazol is állhatnak a véres vizelet hátterében.

 • Katéterezés a közelmúltban: Katéterezés során felsérthetőek a húgyutak, valamit fertőzés is bevihető, ami jobban hajlamosít véres vizeletre.

Miért fordul elő véres vizelet gyakrabban a nőknél?

A véres vizelet előfordulása gyakoribb nőknél, a különbségnek pedig anatómiai okai vannak. Az ok abban keresendő, a nők húgycsöve csupán kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz. Ugyanis a bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumok a húgycsőbe kerülve fertőzéseket okozhatnak. A bélrendszerben ők (pl. E. Coli, Enterococcus) a normálflóra részeként fordulnak elő, azonban más helyen károsak lehetnek. A húgyúti fertőzések hátterében leggyakrabban ezek a kórokozók állnak, de Staphylococcus, Pseudomonas aurigenosa, Proteus mirabilis, Klebsiella is előfordulhat. Ezek a kórokozók és kevert fertőzések főként kórházakban, nosocomiális fertőzéskor fordulhatnak elő, például katéterezés kapcsán. (A húgyúti fertőzések a harmadik leggyakoribb nozokomiális fertőzések). A baktériumok a húgycsövön felfele haladva elérhetik a húgyhólyagot cystitist, hólyaggyulladást okozva, majd onnan tovább terjedve akár a veséket is elérhetik. A vesékben ilyenkor vesemedence gyulladást okoznak.
Tehát a véres vizelet azért gyakoribb a nőknél, mert a húgyúti fertőzések is jóval gyakoribbak, és ezek szövődménye, tünete lehet a véres vizelet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan vizsgálható ki a véres vizelet?

Sokszor szabad szemmel láthatjuk a véres vizeletet, a vizelet megváltozott színét, mely nagyon ijesztő lehet. Ilyen esetben érdemes kivizsgáltatni, de más esetekben és szintén gyakran az is előfordulhat, hogy a véres vizelet jelenlétére csak a laboratóriumban derül fény. A véres vizelet jellege és az egyéb jelentkező tünetek utalnak a probléma helyére. A mikroszkópos véres vizelet a vesék érintettségére hagy következtetni, míg a makroszkópos véres vizelet a húgyutak alsó részének érintettségére utal.

A vér jelenlétét a vizeletben minden esetben laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, amelyhez vizeletmintára van szükség. Általánosságban elmondható, hogy a vizeletmintához a reggeli első, középsugaras (a vizeletindítás után kicsivel) vett minta a legjobb. Ha ebben a vizeletmintában igazolódott a véres vizelet (Az 5 vörösvértest/µl-t meghaladó vérmennyiséget nevezzük véres vizeletnek, amit már gyorsteszttel, vizelet tesztcsíkkal is ki lehet mutatni), akkor mindenképpen ki kell vizsgálni a véres vizelet hátterében álló okot. A laborelemzés során a vizelet vörösvértest tartalmán kívül egy másik paraméter is fontos, a mikroszkópos üledékvizsgálat. Ennek során vizsgálják a vörösvértestek alakját. Amennyiben megváltozott alakjuk van pl. gyűrűforma kiboltosulásokkal, az glomerularis, vese eredetű vérvesztésre utal. Glomeruláris eredet esetében láthatunk úgynevezett vörösvértest cilindereket is, melyek tulajdonképpen az összecsapzódott vörösvértesteket tartalmazzák, alakjuk pedig a tubuluson át haladáskor vette fel a cilinder formát. Amennyiben változatlan alakú (fánkra hasonlító) vörösvértesteket láthatunk, az a lentebbi területekről, a vizeletelvezető rendszerből, például a húgyhólyagból vagy a húgycsőből származó vérzésre utal. Ezek a paraméterek tehát segítenek eldönteni a vérzésforrás helyét.

Ezeken a paramétereken és a részletes anamnézisen túl képalkotó vizsgálatra is sor kerülhet, mely az esetleges rosszindulatú elváltozásokat, vagy kő jelenlétét igazolhatja. Képalkotó vizsgálatok közül a leggyorsabb, legkönnyebben elérhető választás az ultrahang, de a húgyúti kövek kimutatására az alacsony dózisú CT-vizsgálat a legjobb választás. Szakorvosaink a pontos anamnézis felmérése után és a szükséges vizsgálatok eredménye alapján javasolják a legjobb kezelést.

Hogyan kezelhető a véres vizelet?

A véres vizelet önmagában csupán egy tünet, a kezelése attól függ, hogy mi okozta a véres vizeletet.

 • Vese- és húgyhólyagkövek esetében a kövek zúzása és eltávolítása jelentheti a megoldást. Kisebb méretű köveket konzervatív terápiával is el lehet távolítani: a beteg fogyasszon sok folyadékot, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót és görcsoldót. Nagyobb méretű kövek esetében ultrahang segítségével kisebb méretűekre zúzzák őket, hogy azok már tudjanak ürülni majd vizelettel.
 • Amennyiben húgyúti fertőzés áll fent, antibiotikummal lehet a baktériumokat kiirtani. Fontos azonban tudni, hogy a húgyúti fertőzések hátterében álló baktériumok gyakran rezisztens baktériumok (főként a kórházban szerzett fertőzések esetében), így szükség lehet vizelettenyésztést végezni, hogy a kórokozó pontos antibiotikum-érzékenységét fel tudjuk térképezni. Így választható ki a leghatékonyabb gyógyszer. Nem komplikált fertőzéskor 3 nap alatt a vizeletleletnek normalizálódnia kell és sterillé válnia a kórokozóktól.
 • Daganatos betegség esetén fel kell venni a daganat stádiumát, a pontos szövettani típusát, hogy adott-e áttéteteket más szervekbe. Mindezek a paraméterek alapján és a várható élettartam, életminőség alapján egy onkoteam fog dönteni a kezelésről.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata