Véres vizelet

Véres vizelet

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.05.28 01:06 Módosítva: 2021.11.11 15:55

A véres vizelet (haematuria) gyakori jelenség, bár sokszor nem is tudunk róla, hogy vörösvértest van a vizeletben. A nagyon banális okoktól a súlyos kórképekig, bármi állhat a háttérben. Így a kivizsgálás és kezelés nagyon fontos.

Elég pár vörösvértest a vizeletben, akkor már a színe rózsaszín lesz, és szabad szemmel is látni, hogy vér van a vizeletben. Ezt makroszkópos hematuriának nevezzük. Előfordul, hogy a vizelet nem színeződik el, de a laboratóriumi vizsgálat kimutatja a vörösvértestek jelenlétét. Ezt nevezzük mikroszkópos hematuriának. Az emberek 10%-nál fordul elő ez a tünet és leggyakrabban nőknél jelentkezik.

Véres vizelet okai:

Kivizsgálás

A véres vizelet jellege és az egyéb jelentkező tünetek utalnak a probléma helyére. A mikroszkópos vérvizelés a vesék érintettségére hagy következtetni, míg a makroszkópos hematúria a húgyutak alsó részének érintettségére utal.

A vér jelenlétét a vizeletben minden esetben laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. Ha az igazolódott, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni az okot. Ilyenkor a részletes anamnézisen túl képalkotó vizsgálatra is sor kerül, mely az esetleges rosszindulatú elváltozásokat, vagy kő jelenlétét igazolhatja. Szakorvosaink a pontos anamnézis felmérése után és a szükséges vizsgálatok eredménye alapján javasolják.

Téma szakértői

Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!