Miért baj, ha megnagyobbodik a prosztata?

Miért baj, ha megnagyobbodik a prosztata?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2022.05.31 08:20

A középkor után a férfiak nagy része, közel fele tapasztalja a prosztata megnagyobbodásra utaló vizelési nehézségeket. Sokan mindezt az idősödés elterjedt és természetes velejárójának tartják, pedig fontos lenne az orvosi segítség. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arról beszélt, hogy a kezelés nem csak a kellemetlen tünetek csökkentésében segít, de a szövődmények megelőzésében is.

Nem természetes a vizelési nehézség

A prosztata megnagyobbodás súlyos szövődményeit kezeléssel lehet megelőzni.- Ha azt mondjuk, hogy a prosztata megnagyobbodás természetes jelenség, az nem áll messze a valóságtól. A prosztata idővel ugyanis valóban megnő bizonyos mértékig, a hormonális változások és az idősödés miatt, ennek azonban nem lenne szabad zavaró tüneteket okoznia. A nagyobb mértékű megnagyobbodás azonban már olyan panaszokat okoz, amelyek nem maradhatnak észrevétlenek. Minden férfinak feltűnik, ha gyakrabban kell vizelnie (éjszakánként is), ha nehezebben indul és/vagy szakaszossá válik a vizelés, ha utócsepegés jelentkezik – hangsúlyozza Rákász doktor.
Mindennek az az oka, hogy a nagyobb prosztata beszűkíti a rajta elhaladó húgycsövet. Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erővel kell préselnie a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Vagyis még a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megnövelheti egyes betegségek kockázatát, így ezek megelőzése, illetve ha már kialakultak, kezelése is fontos cél.

Ilyen szövődmények fordulhatnak elő

Ha a vizelet nem tud tökéletesen kiürülni, a kórokozók sokkal könnyebben elszaporodhatnak, így kialakulhat a húgyúti fertőzés. A pangó vizelet táptalajt biztosíthat a hólyagkő kialakulásának is, amely később akár fertőzéshez, irritációhoz vezethet, és ez okozhatja például a véres vizeletet vagy a gátolt vizelést is. Ha a hólyag nem tud teljesen kiürülni, az hosszútávú károkat is okozhat: a szerv elgyengül és izmos fala nem lesz képes teljesen összehúzódni, így még nehezebbé válik a vizelés. A hólyagot érő nyomás a vesét is károsíthatja, hiszen a hólyagban kialakult fertőzés elérheti a vesét is. Világosan látszik tehát, hogy mindenképpen törekedni kell a szövődmények kialakulásának megelőzésére. Ugyanakkor felléphet olyan tünet is, amelynek megléte esetén azonnali orvosi segítségre van szükség: vizelési képtelenségnél ugyanis sokszor csak egy hólyagba vezetett katéter teszi lehetővé a vizelet elfolyását.

Mit lehet tenni prosztata megnagyobbodás esetén?

A megnagyobbodott prosztata urológiai kezelést igényel.- Ha a tünetek és a vizsgálatok alapján bebizonyosodik a prosztata megnagyobbodás (és kizárható a daganatos elváltozás), fontos tudni, hogy az vény nélküli és vényköteles szerekkel és végső esetben műtéttel is kezelhető, és mindenképpen kontrollálandó – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Tehát a diagnózis után nem csak jótékony hatású gyógynövénykivonatokat, táplálék-kiegészítőket ajánlhatunk, de felhívhatjuk a figyelmet az alkoholfogyasztás mérséklésére, a pangást elkerülő vizelés mikéntjére, a rendszeres fizikai aktivitásra, a hosszú ideig tartó ülés kerülésére is. Ezen kívül több gyógyszercsoportból is választhatunk, bár leggyakrabban a belső záróizmokat tudjuk ilyen módon befolyásolni. Van tehát lehetőség a folyamat megállítására, lassítására, a tünetek enyhítésére és a szövődmények megelőzésére is.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

61.éves vagyok -két hónapja volt BPH_TURP-műtétem-kezelő orvosom nem adott választ.Szeretném tudni meddig fájhat,meddig vérezhet, és még milyen szövödmények lehetnek..,..?-Szeretném ha az ejakulátum újból a húgycsőből jöhetne-ez lehetséges?
Köszönettel: J.

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram!
3-6 hónap szükséges, hogy teljesen meggyógyuljon. Jelenleg lehetnek még panaszok, de ha erős vérzése van vissza kell menni urológusához. A legtöbb prosztata műtét után a magömlés véglegesen megszűnhet.
Üdvözlettel dr. Rákász István

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok