Rákos megbetegedések

Rákos megbetegedések

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.03.07 17:17 Módosítva: 2022.10.21 15:17

Az urológiai rákos elváltozások sajnos sok esetben későn kerülnek diagnosztizálásra, mert a tünetek  hasonlítanak az egyéb urológiai betegségekre, amiket sokszor otthon, magunk próbálunk meggyógyítani.

Sokkal több urológiai daganatos elváltozást lehetne időben kimutatni, ha a páciensek szűrővizsgálatokon megjelennének, vagy a problémák megjelenése után mihamarabb szakorvost keresnének fel. 

A daganatos elváltozások tünetei:

Vesedaganatok - vese rák

Vese, Urológiai központA daganatok érinthetik a vese vizelettermelő részét, illetve a vese üregrendszereit is, úgymint a vesemedence és a kelyhek. A vese daganatai viszonylag kis számban fordulnak elő. Férfiaknál gyakrabban, mint nők esetében és főleg idős korban jelentkezik, de vannak olyan formái, melyek gyermekkorban alakulnak ki, ilyen a Wilsm-tumor vagy a nephroblastoma.

A veseállomány daganatai

Világossejtes veserák a vese vizelettermelő részének leggyakoribb daganata. Egyes esetekben lehetséges a daganat eltávolítása a vese megtartásával, de sokkal gyakoribb, hogy az egész vese illetve a körülötte lévő zsírszövet és nyirokmirigy is eltávolításra kerül.

A vese üregrendszer daganatai

Nagyon ritkán előforduló betegség. Fő tünetei közé a vizeletpangás és véres vizelet sorolható.

Ha a vesemedence vagy a kehely érintett, akkor elsősorban a vese műtéti eltávolítása jön szóba.

Vesevezeték daganatai

Kizárólag műtéti eltávolítás lehetséges, amikor a húgyvezetékkel együtt a vesét is eltávolítják.

A húgyhólyag daganatai

Férfiaknál gyakrabban, főleg idős korban jelentkező rosszindulatú daganat. Tüneteket (gyakori, fájdalmas vizelet, haematuria) főleg a kór előrehaladtával mutat. Mivel a tünetek nagyon hasonlítanak a prosztata megnagyobbodás okozta tünetekre, így érdemes mielőbb szakembert felkeresni, aki célirányos vizsgálatokat végez el. A daganat eltávolítás lehetséges hasfali műtét útján, ilyenkor az izomszövetből is kimetszésre kerül. Lehetséges lézeres daganateltávolítás, melynek előnye, hogy nem vérzik és kiújulási esélye ritka, viszont nagyon ritkán lehet ezzel a módszerrel szövettanra küldhető mintát eltávolítani.

A felületes daganat eltávolítása után gyógyszeres oldatot szoktak befecskendezni, majd később katéteren keresztül juttatnak helyileg kemoterápiás anyagot.

Mélyebben fekvő húgyhólyagdaganat esetén a tumort általában tükrözéssel távolítják el és utána sugárterápiát alkalmaznak, de kisebb tumor esetén a sugár-, kemoterápia kombinációval is nagyon jó eredményeket lehet elérni.

Ha a hólyag izomzatot is érinti a rákos elváltozás, akkor csak a húgyhólyag eltávolítása lehetséges.

A húgycső daganatai

A húgycső daganat a ritka rákos megbetegedések egyike, mely mindkét nemet érinti. Ilyenkor a vizelet véressé, gennyessé válik, nőknél vérzés jelentkezhet. Nők esetében, a húgycsőnyílásban előforduló, borsónyi daganatokat műtéttel távolítják el. Férfiak esetében sokszor pusztán a daganat eltávolítása nem lehetséges, így teljes húgycsőkiirtást végeznek. Stádiumtól függően a lágyrészi nyirokcsomók is eltávolításra kerülnek, illetve sugárterápia is szóba jön. 

Kapcsolódó cikkünk

Hátfájás is lehet a prosztatarák tünete

Vizelési panaszok, fájdalom és néhány esetben a merevedési zavarok is olyan tünetek, amelyekről sokaknak a prosztata megnagyobbodása, vagy a prosztatarák jut eszébe. Vannak azonban ritkább tünetek, amelyek szintén kivizsgálásra szorulnak. Ezekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt.

A prosztata rosszindulatú daganatai

Hazánkban a második halált okozó rákos megbetegedés. középkorúaknál ritkábban fordul elő. Korai stádiumban szinte tünetmentes, viszont a szűrővizsgálatoknak köszönhetően fény derülhet a betegségre.

Négy stádiuma van, mely nagyon gyorsan váltja egymást.

  1. A rákos elváltozás csak a prosztata belsejében találhatók. A nyirokcsomók nem érintettek, távoli áttét nincs.
  2. A rákos sejtek a környező szerveket és a nyirokcsomókat is érintik.
  3. Áttét alakul ki a távoli szervekben, például csontáttét.
  4. A rákos sejtek a hormonkezelésre már nem reagálnak.

A prosztatarák esetében műtéti eltávolítás jön szóba. A stádiumtól függően a szakorvos dönti el, hogy a prosztata, az ondóvezeték ide tartozó része és az ondóhólyag, vagy a környező nyirokcsomók is eltávolításra kerüljenek-e.

A másik lehetséges kezelési mód a sugárterápia, ami külső, belső, vagy aezek kombinációjában történik. A hátránya ennek a kezelési módnak, hogy nem lehet eldönteni, hogy a kóros sejtek maradéktalanul el lettek-e távolítva, illetve szövődmények alakulhatnak ki.

A here daganatai - here rák

A kezelés a szövettantól függ. A heredaganatok a kemoterápiára érzékenyek, de az úgynevezett seminoma elváltozás, sokkal inkább sugárérzékeny. Amennyiben kevert típusú rákos elváltozásról van szó, akkor a legelő lépés a daganat műtéti eltávolítása, majd utána, nagyon hamar kezdődik a sugár-, illetve kemoterápia. Mert eléggé agresszív kezelést igényel.

A hímvessző daganatai

Ha lehetőség van rá, akkor mindenképpen a hímvessző megtartását kel figyelembe venni. Kezdeti stádiumban lévő rákos elváltozás jól kezelhető, akár kimetszéssel, vagy lézeres eltávolítással. Ha más lehetőség nincs, akkor szövettani vizsgálat után részleges vagy teljes hímvessző-amputáció történik. Sugár-, és kemoterápiás kezelés is szóba jön.

Minden tumoros elváltozás esetén a kontroll vizsgálatok nagyon fontosak, főleg ha a beteg remisszió stádiumban van. Ilyenkor rendszeres vérvizsgálat (tumorfaktorok ellenőrzése) és  CT vagy MR vizsgálatok történnek, hogy a betegség esetleges kiújulása, vagy áttét kifejlődése még kezdeti stádiumban diagnosztizálható legyen, és a kezelésmindnél előbb elkezdődhessen.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!