Rákos megbetegedések

Rákos megbetegedések

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.03.07 17:17 Módosítva: 2022.10.21 15:17

Az urológiai rákos elváltozások sajnos sok esetben későn kerülnek diagnosztizálásra, mert a tünetek  hasonlítanak az egyéb urológiai betegségekre, amiket sokszor otthon, magunk próbálunk meggyógyítani.

Sokkal több urológiai daganatos elváltozást lehetne időben kimutatni, ha a páciensek szűrővizsgálatokon megjelennének, vagy a problémák megjelenése után mihamarabb szakorvost keresnének fel. 

A daganatos elváltozások tünetei:

Vesedaganatok - vese rák

Vese, Urológiai központA daganatok érinthetik a vese vizelettermelő részét, illetve a vese üregrendszereit is, úgymint a vesemedence és a kelyhek. A vese daganatai viszonylag kis számban fordulnak elő. Férfiaknál gyakrabban, mint nők esetében és főleg idős korban jelentkezik, de vannak olyan formái, melyek gyermekkorban alakulnak ki, ilyen a Wilsm-tumor vagy a nephroblastoma.

A veseállomány daganatai

Világossejtes veserák a vese vizelettermelő részének leggyakoribb daganata. Egyes esetekben lehetséges a daganat eltávolítása a vese megtartásával, de sokkal gyakoribb, hogy az egész vese illetve a körülötte lévő zsírszövet és nyirokmirigy is eltávolításra kerül.

A vese üregrendszer daganatai

Nagyon ritkán előforduló betegség. Fő tünetei közé a vizeletpangás és véres vizelet sorolható.

Ha a vesemedence vagy a kehely érintett, akkor elsősorban a vese műtéti eltávolítása jön szóba.

Vesevezeték daganatai

Kizárólag műtéti eltávolítás lehetséges, amikor a húgyvezetékkel együtt a vesét is eltávolítják.

A húgyhólyag daganatai

Férfiaknál gyakrabban, főleg idős korban jelentkező rosszindulatú daganat. Tüneteket (gyakori, fájdalmas vizelet, haematuria) főleg a kór előrehaladtával mutat. Mivel a tünetek nagyon hasonlítanak a prosztata megnagyobbodás okozta tünetekre, így érdemes mielőbb szakembert felkeresni, aki célirányos vizsgálatokat végez el. A daganat eltávolítás lehetséges hasfali műtét útján, ilyenkor az izomszövetből is kimetszésre kerül. Lehetséges lézeres daganateltávolítás, melynek előnye, hogy nem vérzik és kiújulási esélye ritka, viszont nagyon ritkán lehet ezzel a módszerrel szövettanra küldhető mintát eltávolítani.

A felületes daganat eltávolítása után gyógyszeres oldatot szoktak befecskendezni, majd később katéteren keresztül juttatnak helyileg kemoterápiás anyagot.

Mélyebben fekvő húgyhólyagdaganat esetén a tumort általában tükrözéssel távolítják el és utána sugárterápiát alkalmaznak, de kisebb tumor esetén a sugár-, kemoterápia kombinációval is nagyon jó eredményeket lehet elérni.

Ha a hólyag izomzatot is érinti a rákos elváltozás, akkor csak a húgyhólyag eltávolítása lehetséges.

A húgycső daganatai

A húgycső daganat a ritka rákos megbetegedések egyike, mely mindkét nemet érinti. Ilyenkor a vizelet véressé, gennyessé válik, nőknél vérzés jelentkezhet. Nők esetében, a húgycsőnyílásban előforduló, borsónyi daganatokat műtéttel távolítják el. Férfiak esetében sokszor pusztán a daganat eltávolítása nem lehetséges, így teljes húgycsőkiirtást végeznek. Stádiumtól függően a lágyrészi nyirokcsomók is eltávolításra kerülnek, illetve sugárterápia is szóba jön. 

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Korábban hagyományosan 40 éves kortól volt javasolt a prosztatarák szűrés a férfiaknak, egy-két évente. A nemzetközi ajánlások azonban ma már ennél már enyhébbek, általában 50 éves kortól javasolják a szűrést, illetve 45 éves kortól azoknak a fokozott kockázatú pácienseknek, akiknek például a családjában előfordult prosztatarák. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a prosztataszűrés és a további vizsgálatok jelentőségére és a leggyakoribb prosztatabetegségekre hívta fel a figyelmet.

A prosztata rosszindulatú daganatai

Hazánkban a második halált okozó rákos megbetegedés. középkorúaknál ritkábban fordul elő. Korai stádiumban szinte tünetmentes, viszont a szűrővizsgálatoknak köszönhetően fény derülhet a betegségre.

Négy stádiuma van, mely nagyon gyorsan váltja egymást.

  1. A rákos elváltozás csak a prosztata belsejében találhatók. A nyirokcsomók nem érintettek, távoli áttét nincs.
  2. A rákos sejtek a környező szerveket és a nyirokcsomókat is érintik.
  3. Áttét alakul ki a távoli szervekben, például csontáttét.
  4. A rákos sejtek a hormonkezelésre már nem reagálnak.

A prosztatarák esetében műtéti eltávolítás jön szóba. A stádiumtól függően a szakorvos dönti el, hogy a prosztata, az ondóvezeték ide tartozó része és az ondóhólyag, vagy a környező nyirokcsomók is eltávolításra kerüljenek-e.

A másik lehetséges kezelési mód a sugárterápia, ami külső, belső, vagy aezek kombinációjában történik. A hátránya ennek a kezelési módnak, hogy nem lehet eldönteni, hogy a kóros sejtek maradéktalanul el lettek-e távolítva, illetve szövődmények alakulhatnak ki.

A here daganatai - here rák

A kezelés a szövettantól függ. A heredaganatok a kemoterápiára érzékenyek, de az úgynevezett seminoma elváltozás, sokkal inkább sugárérzékeny. Amennyiben kevert típusú rákos elváltozásról van szó, akkor a legelő lépés a daganat műtéti eltávolítása, majd utána, nagyon hamar kezdődik a sugár-, illetve kemoterápia. Mert eléggé agresszív kezelést igényel.

A hímvessző daganatai

Ha lehetőség van rá, akkor mindenképpen a hímvessző megtartását kel figyelembe venni. Kezdeti stádiumban lévő rákos elváltozás jól kezelhető, akár kimetszéssel, vagy lézeres eltávolítással. Ha más lehetőség nincs, akkor szövettani vizsgálat után részleges vagy teljes hímvessző-amputáció történik. Sugár-, és kemoterápiás kezelés is szóba jön.

Minden tumoros elváltozás esetén a kontroll vizsgálatok nagyon fontosak, főleg ha a beteg remisszió stádiumban van. Ilyenkor rendszeres vérvizsgálat (tumorfaktorok ellenőrzése) és  CT vagy MR vizsgálatok történnek, hogy a betegség esetleges kiújulása, vagy áttét kifejlődése még kezdeti stádiumban diagnosztizálható legyen, és a kezelésmindnél előbb elkezdődhessen.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!