Milyen tünetei lehetnek a húgyhólyagráknak?

Milyen tünetei lehetnek a húgyhólyagráknak?

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.05.30 09:35

A vizeletben megjelenő vér olyan tünet, amely nyilván sokakat megijeszt, és amellyel valóban mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Természetesen ennek a panasznak számos oka lehet, a kivizsgálás során a húgyhólyagrák jelei után is kutatnak. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa ezen daganatfajta további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A véres vizelet mindenképpen kivizsgálást igényel

A véres vizelet és a vizelési problémák is utalhatnak hólyagrákra.A húgyhólyagrák igen gyakran semmiféle tünetet nem okoz hosszú időn keresztül. Sokszor az első tünet, amelyre felfigyel az érintett, az a véres vizelet, ami leginkább sötétvörös, barnás árnyalatot mutat. Ez a tünet nem feltétlenül jelentkezik folyamatosan, előfordulhat, hogy napokig tiszta a vizelet, ám amennyiben hólyagrák áll a panasz mögött, akkor mindenképpen visszatér.  
- A véres vizelet természetesen olyan tünet, amely feltétlenül kivizsgálást igényel, de tudni kell, hogy nem csak hólyagrák okozhatja. Olyan okok is meghúzódhatnak a panasz mögött, mint a húgyúti fertőzés, a vese- vagy hólyagkő, a prosztata megnagyobbodás, vagy a glomerulonephritis, amely a vesékben található hajszálér-gomolyagok heveny gyulladását jelenti. Ugyancsak véres vizeletet okozhat egy nemrégiben lezajlott katéterezés, bizonyos gyógyszerek (főként a vérhígítók, a nem szteroid gyulladáscsökkentők, és egyes kemoterápia alatt szedett szerek), és természetesen utána kell járni, nem prosztata- vagy hólyagrák áll-e e háttérben – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - A hólyagrák további tünete lehet még a hirtelen jelentkező vizelési inger és a fájdalmas vizelés. Mivel azonban ezek számos más betegség okozta panaszok is lehetnek, a differenciáldiagnosztika során kell kideríteni a valódi okot.

Milyen okai lehetnek a hólyagráknak?

A hólyagrák olyan betegség, amelynek kutatása során meglehetősen konkrétan be lehetett azonosítani bizonyos tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a kialakulásához.

  • Elsősorban ilyen a dohányzás, amely számos más károsító hatása mellett azért veszélyezteti a húgyhólyagot, mert a dohányfüstből a szervezetbe jutó rákkeltő vegyületek a vizelettel választódnak ki. Ennek következtében a hólyagnyálkahártya tartósan ki van téve a vizeletbe jutó rákkeltő anyagoknak. Ez pedig azért veszélyes, mert a húgyhólyag falából kiinduló rosszindulatú daganatok túlnyomó többségét a nyálkahártyából kiinduló hólyagrákok képezik.
  • Szerepe lehet a kialakulásban a foglalkozási expozíciónak is, ami azt jelenti, hogy hólyagrák szempontjából veszélyeztetettnek számítanak azok, akik ún. aromás aminvegyületekkel találkoznak, elsősorban a kaucsuk-, a gumi-, a bőr- és a vegyiparban. Fontos információ, hogy a foglalkozási expozíció és a tüneteket okozó rák kialakulása között igen hosszú idő, sokszor több évtized telik el. 
  • Bizonyos gyógyszerek, fájdalomcsillapítók szintén növelhetik a hólyagrák kialakulásának kockázatát.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Hólyagrák kivizsgálásakor az urológiai vizsgálat és a hólyagtükrözés is fontos.- Az első legfontosabb teendő, ha a páciens gyanús tüneteket, jellemzően véres vizeletet tapasztal, hogy mindenképpen forduljon orvoshoz – hangsúlyozza Rákász doktor. – A vizitre érkezve érdemes végiggondolni, mióta tapasztalja az illető a panaszokat, milyen gyógyszereket szed, mi szerepel a kórtörténetében. Ezután a fizikális vizsgálat következik, amely nőknél a hüvelyen át történő vizsgálatot, férfiaknál a végbélen át zajló prosztatavizsgálatot is magában foglalja. Mindemellett természetesen minden esetben fontos az ultrahangos vizsgálat, valamint a laborvizsgálat, amely a vérmintára és a vizeletmintára is kiterjed. A legjobb hatásfokú vizsgálatnak e tekintetben a cisztoszkópia, vagyis a hólyagtükrözés számít.
A cisztoszkópia vagy hólyagtükrözés során egy merev eszközt vagy egy hosszú, flexibilis, vékony csövet juttatnak fel a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba, hogy az urológus megvizsgálhassa az érintett szerveket. Az eljárás előnye, hogy nem csak megtekintésre alkalmas, de szükség esetén a mintavétel (biopszia) is megoldható ennek kapcsán, valamint bizonyos problémák ugyanezen eljárás során orvosolhatók is. Amennyiben a szövetmintában a kórszövettani vizsgálat daganat jelenlétét igazolja, további vizsgálatok szükségesek, hogy a daganat kiterjedését, stádiumát meghatározzák. E célból a korábban felsorolt vizsgálatok megismétlésén kívül még újabb ultrahangos, röntgen, CT, esetleg mágneses rezonanciás vizsgálatokat végeznek.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr,
55 éves vagyok, az egyik herémet öt napja erős ütés érte. Az erős fájdalom 5..6 perc alatt elmúlt, bármiféle látványos elváltozás nélkül, de azóta időnként jelentkező, nagyon enyhe, tompa fájdalmat érzek néha mozgás közben a mellékhere környékén, de ami rosszabb, szex alatt az ejakuláció során kellemetlen szúró görcsös fájdalom jelentkezik az érintett herénél. A here amúgy érintésre sehol nem fájdalmas és duzzanatot vagy egyéb eltérést sem tapasztalok rajta. Ezen felül nem véres sem a vizelet sem az ejakulátum.
Ez valami zúzódás lehet? Mennyi ideig tarthat a gyógyulás? Mi a teendő ilyenkor?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

A panaszok lehetnek a sérülés következményei. A gyógyulás több hétig is eltarthat.
Fekvő testhelyzetben a here felpolcolása és hűtőborogatása (jegelése) jó hatású lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális alaposság

"Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!"

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK