Derékfájdalom? Alhasi fájdalom? Ez állhat a háttérben

Derékfájdalom? Alhasi fájdalom? Ez állhat a háttérben

Módosítva: 2024.03.11 12:03

A derékfájdalom és az alhasi fájdalom számos okból eredhetnek, mint például az izom- és csontrendszeri problémák, az emésztőrendszeri problémák vagy a reproduktív szervekkel kapcsolatos problémák. A probléma időben történő felismerése és kezelése rendkívül fontos.

Derékfájdalom? Alhasi fájdalom? Ez állhat a hátterben - Tartalom

Izom és csontrendszeri problémák okozta derék és alhasi fájdalom

Izom és csontrendszeri problémák okozta derék és alhasi fájdalom kivizsgálása

Izom és csontrendszeri problémák okozta derék és alhasi fájdalom kezelése

Húgyúti megbetegedések okozta derék és alhasi fájdalom

Nőgyógyászati problémákkal kapcsolatban fellépő alhasi és derékfájdalom

Férfiaknál fellépő derék és alhasi fájdalom

Mi tévő legyen, ha Ön is derék és alhasi fájdalmat tapasztal?

Javaslatok derék és alhasi fájdalom esetén

Online Bejelentkezés

Dr. Bajor Gábor

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Derék és alhasi fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink

Izom és csontrendszeri problémák okozta derék és alhasi fájdalom

Az izom- és csontrendszeri problémák a derék- és alhasi fájdalom hátterében álló gyakori okok, melyek akár huzamosabb ideig is megnehezíthetik a hétköznapokat.

 • Izomhúzódás: Az izomhúzódások általában hirtelen és erőteljes fizikai aktivitás következtében jelentkeznek, de hosszabb távon is előidézhetik a fájdalmat. Az alsó hát és a has izomzatainak húzódása gyakran okoz derék- és alhasi fájdalmat.
 • Gerincferdülés: A gerincferdülés olyan állapot, amelyben a gerinc balra vagy jobbra dől, és az egyik oldalának izmai túlnyúlnak, míg a másik oldalénak izmai rövidülnek. Ez a rendellenes testtartás okozhat derék- és alhasi fájdalmat.
 • Porckorongsérv: A porckorongsérv az intervertebrális lemezek károsodása, amelyek az egymásra illeszkedő gerincoszlopokat választják el. A sérült lemez szorítja az idegeket, ami fájdalmat és bizsergést okoz a hátban és a lábakban, illetve derék és alhasi fájdalmat idéz elő.
 • Ízületi gyulladás: Az ízületi gyulladás olyan állapot, amelyben az ízületek gyulladtak és merevek. Az alsó hát és a medence ízületeinek gyulladása derék- és alhasi fájdalmat okozhat.
 • Csontritkulás: A csontritkulás az öregedés természetes folyamata, amely során a csontok veszítenek sűrűségükből és erősségükből. A csontok gyengülése és törékenysége a derék- és alhasi fájdalom hátterében álló probléma lehet.

Izom és csontrendszeri problémák okozta alhasi és derékfájdalom kivizsgálása

Az izom- és csontrendszeri problémák okozta derék- és alhasi fájdalom kivizsgálása általában az orvosi kórelőzmény felvétele mellett egy fizikai vizsgálattal kezdődik.A fizikai vizsgálat során az orvos megvizsgálja  az alsó hátat és a hasat, keresi a duzzanatokat, tapintja a gerincet, megméri a mozgástartományt és ellenőrzi az izomzat erősségét.Emellett különböző képalkotó vizsgálatok, mint például a röntgenfelvétel, a CT vagy MRI segíthetnek azonosítani az izom- és csontrendszeri problémákat, például a gerincferdülést vagy a porckorongsérvet, melyek az alhasi és derékfájdalom hátterében állhatna.Bizonyos esetekben vérvizsgálat vagy vizeletvizsgálat is szükségessé válhat, hogy kizárja más betegségek lehetőségét.

Izom és csontrendszeri problémák okozta alhasi és derékfájdalom kezelése

Az izom- és csontrendszeri problémák okozta derék- és alhasi fájdalom kezelése általában többféle módon történhet, attól függően, hogy mi okozza a fájdalmat illetve az egyén egyedi állapotától függően. A gyógyszeres kezelés lehetővé teszi a fájdalom enyhítését, valamint a gyulladás és duzzanat csökkentését. A gyógyszerek lehetnek fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók vagy egyéb speciális kezelések, amelyeket az orvos ír fel a fájdalom okának megfelelően.

A fizikoterápia az izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére és a mozgásképesség javítására szolgál. Az orvos vagy a fizioterapeuta olyan gyakorlatokat és terápiás módszereket javasolhat, amelyek segítenek erősíteni az izmokat, növelni a mozgástartományt és csökkenteni a derék és alhasi fájdalmat.

Az alternatív terápiák közé tartoznak az akupunktúra, a masszázs, a jóga és a tai chi, amelyek segítenek csökkenteni a derék és alhasi fájdalmat és az izomfeszültséget, javítani a testtartást, valamint az általános egészségi állapotot.

Azonban ha az izom- és csontrendszeri problémák súlyosak vagy visszatérőek, akkor a műtéti beavatkozás lehet az egyetlen megoldás. 

Emésztőrendszeri problémák okozta derék és alhasi fájdalom

Emésztőrendszeri problémák számos esetben állnak derék- és alhasi fájdalom hátterében.

 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Ez egy olyan gyakori bélrendszeri rendellenesség, amely jellemző tünetei az alhasi fájdalom, amely kisugározhat a derék felé, görcsök, hasmenés és székrekedés. Az IBS tünetei változó intenzitásúak lehetnek, és általában stresszre vagy bizonyos ételekre adott reakcióként jelentkeznek.
 • Gasztroenteritisz: Ez egy fertőző betegség, amely az emésztőrendszer gyulladását okozza. Általában vírusok vagy baktériumok okozzák, és tünetei közé tartozik az alhasi fájdalom, hasmenés, hányinger és hányás.
 • Divertikulitisz: Ez egy olyan állapot, amelyben a vastagbél falának kitüremkedése (divertikulum) gyulladásos állapotba kerül. Tünetei közé tartozik az alhasi fájdalom, a láz és a hasmenés.
 • Gyomorfekély: Ez egy olyan sebesedés a gyomor nyálkahártyáján, amely erős fájdalmat okozhat a hasban, valamint hányingert, hányást és gyomorégést is okozhat.

Ezek a emésztőrendszeri problémák gyakran kezelhetők életmódváltoztatásokkal, például az étrend megváltoztatásával vagy stresszcsökkentő technikák alkalmazásával. Azonban fontos, hogy orvosi segítséget kérjen, ha a fájdalom tartósan fennáll vagy súlyosbodik, kisugárzik, vagy ha más tünetek is jelentkeznek, például vérzés, láz, szédülés vagy egyéb emésztési problémák.

Húgyúti megbetegedések okozta alhasi és derékfájdalom

Húgyúti problémák is előidézhetnek alhasi és derékfájdalmat. 

Idetartozik a hólyaggyulladás, ami egy elég gyakori fertőzés. Tünetei közé tartozik az égő érzés, a gyakori vizelési inger, a vizeletürítés nehézségei, valamint az alhasi és derékfájdalom.

A vesegyulladás egy súlyosabb állapot, mely fő tünetei az alhasi és derékfájdalom, magas láz, hányinger és hányás.

A vesekő egy kemény anyag, amely a vesében képződhet, és akár az ureterbe is mozoghat. A vesekő okozhat súlyos fájdalmat az alsó háton, deréknál, az oldalon és az alhasban is.

Húgyúti fertőzés előfordulhat a húgyhólyagban, a húgycsőben vagy a vesékben is. A tünetek közé tartozik az égő érzés a vizelés közben, a gyakori vizelési inger, valamint az alhasi és derékfájdalom.

Az ilyen típusú húgyúti problémák gyakran antibiotikumokkal vagy más gyógyszerekkel kezelhetők. Fontos azonban, hogy időben kezeljük őket, mivel súlyosabb komplikációk is felléphetnek, ha nem kezelik időben.

Kapcsolódó cikkünk

Vizeletvisszatartás is vezethet húgyúti fertőzéshez gyerekeknél

Hasfájásra, fájós, csípős vizeletre panaszkodhatnak azok a gyerekek, akik húgyúti fertőzéstől szenvednek, illetve néhányan egyszerűen „nem tudnak pisilni”. Ha pedig már a felső húgyutakat is elérte a fertőzés, láz, elesettség, étvágytalanság hívhatja fel a figyelmet a bajra. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a gyermekkorban jelentkező betegség lehetséges okaira és a kezelés döntő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Nőgyógyászati problémákkal kapcsolatos derék és alhasi fájdalom

Nőknél fellépő derék és alhasi fájdalom természetes lehet a havi menstruáció előtt illetve közben, azonban komoly probléma is állhat a hátterében.

 • Méh- vagy petefészekproblémák: A méh vagy a petefészkekben található daganatok, ciszták vagy más rendellenességek alhasi fájdalmat és/vagy derékfájdalmat okozhatnak. Az endometriózis is egy olyan állapot, amelyben az endometrium (a méh belső rétege) a méhen kívül jelenik meg, és tünetei közé tartozik az alhasi és derékfájdalom is.
 • Hüvelyi fertőzések: Hüvelyi fertőzések, mint például a hüvelyi gomba, bakteriális vaginózis vagy a trichomoniasis is okozhatnak alhasi és derékfájdalmat.
 • Méhen kívüli terhesség: Ha a megtermékenyített petesejt az anyaméhen kívül, például a petevezetékben fejlődik, alhasi fájdalom és derékfájdalom is jelentkezhet.

Férfiaknál fellépő derék és alhasi fájdalom

A prosztata problémái, mint például a prosztata megnagyobbodása vagy gyulladása, szintén okozhatnak derékfájdalmat és alhasi fájdalmat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi tévő legyen, ha Ön is derék és alhasi fájdalmat tapasztal?

Ha derék és alhasi fájdalmat tapasztal, akkor különösen fontos, hogy mihamarabb konzultáljon orvosával, főképp ha a fájdalom tartós, intenzív, más tünetek is fellépnek mellé vagy kisugárzik más területekre is.

Néhány általános javaslat a derék és alhasi fájdalom enyhítésére:

 • Pihenés: Ha a derék és alhasi fájdalmat tapasztal, a legjobb, ha pihenésre és a terhelés csökkentésére törekszik, hogy ne súlyosbítsa a helyzetet.
 • Jég/Meleg terápia: A fájdalom csillapítására alkalmazhat jég- vagy melegterápiát. A jégcsomag alkalmazása segít csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást, míg a meleg terápia javíthatja a véráramlást és enyhítheti a fájdalmat.
 • Gyógyszerek: A derék és alhasi fájdalom enyhítésében bizonyos gyógyszerek, például az acetaminofen, az ibuprofen vagy az aszpirin is segíthetnek. Azonban ezeket a gyógyszereket csak az orvos vagy a gyógyszerész javaslata szerint szabad alkalmazni.
 • Gyakorlatok: Bizonyos gyakorlatok, mint például a derék- és hasizom erősítő gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és megelőzni a jövőbeni sérüléseket.
 • Táplálkozás: Fontos,  az egészséges és kiegyensúlyozott étrend követése, rendszeres mozgás és a megfelelő testsúlykontroll.
 • Stressz csökkentése: A stressz okozta feszültség és szorongás is súlyosbíthatja a derék és alhasifájdalmat. A stressz csökkentése érdekében szánjon időt pihenésre, relaxációra, meditációra vagy jóga gyakorlására.

Azonban fontos, hogy a fájdalmat okozó probléma diagnosztizálásához és hatékony kezeléséhez mihamarabb forduljon orvoshoz, aki az anamnézis felvétele, fizikális vizsgálatok mellett egyéb diagnosztikai módszerekkel deríthet fényt a derék és alhasi fájdalom hátterében álló problémára.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata