Ilyen fokozatai vannak a méhsüllyedésnek

Ilyen fokozatai vannak a méhsüllyedésnek

Dr. Bajor Gábor Létrehozva: 2023.07.04 08:30

A menopauza, a hüvelyi szülés, az elhízás és más tényezők is hajlamosíthatnak a méhsüllyedésre, amely az életkor előre haladtával egyre több nőt érint. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa szerint már a probléma enyhébb fokozatainál is fontos orvosi segítséget kérni, ugyanis az időben megkezdett kezelés súlyos állapotokat előzhet meg.

Az enyhe fokú méhsüllyedést sokszor az orvos veszi észre

A méhsüllyedés megnevezés pontosan leírja azt az állapotot, amely során a meggyengült medencefenéki izmok és megnyúlt szalagok miatt a méh – fokozatosan veszítve az erős támasztásból - elkezd lecsúszni. A méhsüllyedésnek több stádiuma van:

 • Az első fázisban a méhnyak a vaginába süllyed.
 • A második fokozatban a hüvelybemenetbe esik a méhnyak.
 • A harmadik fokozatban a méhnyak már a hüvelyen kívül van.
 • A legsúlyosabb, negyedik fázisban az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el.

A méhsüllyedés tünete lehet a húzó jellegű fájdalom és az inkontinencia. Az enyhe fokú méhsüllyedést sokszor észre sem veszik a nők, és esetleg csak egy nőgyógyászati vizsgálaton fedezi fel az orvos. Néhányan azonban felfigyelhetnek arra, ha a kismedence területén bizonytalan, húzó jellegű fájdalmat éreznek, amihez gyakran derékfájdalom is társul. Később tünet lehet a vizelettartási probléma, a székletürítési nehézség, és igen gyakran merül fel a szexuális élet során, hogy a hüvely kitágult. Előrehaladottabb stádiumban úgy érezheti a páciens, hogy golyókon ül, vagy nyomás érzete van a hüvelycsatornában, a hüvelyben pedig sokszor kitapintható valamiféle kiboltosulás. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a méh teljesen kiboltosul a hüvelyből vagy lehetetlenné válik a vizelés, a székelés.

Ezek a méhsüllyedés rizikófaktorai

A kismedencei szerveket tartó rendszer meglehetősen összetett, hiszen izmok, szalagok és kötőszövet együttes ereje, támogatása szükséges ahhoz, hogy megtartsa többek közt a méhet, a húgyhólyagot, a petefészket, stb. Ezt a komplex tartóhálózatot azonban több tényező is meggyengítheti:

 • Hüvelyi szülés, szülések (a támasztó szövetek nem csak a szülés, de a terhesség során is károsodhatnak).
 • Ösztrogénhiány (aminek elsődleges oka a menopauza, de egyes kórállapotok is okozhatják).
 • Genetikai hajlam a kötőszöveti gyengeségre.
 • Elhízás.
 • Tartósan fokozott nyomás a hasüregben, amit okozhat például betegség miatti rendszeres köhögés, székrekedés miatti feszítés, nehéz súlyok emelgetése.

Már a legenyhébb esetet is kezelni kell

Méhsüllyedésnél segíthet az intimtorna és az orvosi kezelés.A méhsüllyedéssel foglalkozhat a nőgyógyász és az urológus is, az urológiának ugyanis van egy nőgyógyászati urológia jellegű vonala is. Ha valaki méhsüllyedés gyanúja miatt jön kivizsgálásra, álló és fekvő helyzetű kismedencei vizsgálatot is végzünk, és tesztek segítségével megállapítjuk, hogy az elváltozás, amennyiben valóban méhsüllyedésről van szó, milyen súlyossági fokú, hogyan befolyásolja az életminőséget és milyen kezelést tesz szükségessé. Az előrehaladott méhsüllyedés (uterus prolapsus) a húgyvezetékek rongálódását, súlyos esetekben a vizelet vesékből történő elfolyási zavarát okozhatja - következményes vesekárosodást előidézve.
- A pontos kórisme meghatározásához fizikális vizsgálat, laborvizsgálatok, hasi ultrahang vizsgálat, és indokolt esetekben kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT vizsgálat is szükségessé válhat – ismerteti dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. - Még a legenyhébb eltérés esetén is nagyon ajánlatos a gátizom-torna, a Kegel-gyakorlatok végzése, amelyek szó szerint edzik a kismedencei izmokat. Sokszor már ez is elég lehet ahhoz, hogy megakadályozza a folyamat további romlását, és esetleg más szervek, vagyis a hólyag, a végbél süllyedését. A hüvelyi elektrostimulációs kezelések is ugyanezt a célt szolgálják. Amennyiben ez nem elég a kívánt eredményhez, megoldást jelenthet ideiglenesen vagy akár véglegesen a pesszárium, amely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. A menopauza kapcsán kialakuló ösztrogénhiány hormonpótlással orvosolható. Ugyanakkor súlyosabb esetekben műtétre is szükség lehet, amely célja a helyreállítás és nagyon súlyos esetben a méheltávolítás lehet.  

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Bajor Gábor

 • Szakterületek:
  • urológus
 • Specialitások:
  • gyermekurológia
  • nőgyógyászati urológia (női vizelési problémák, kismedencei szervek (hüvely, méh) előesése)

  Rendelés típusa:

  • a Doktor Úr férfiakat is ellát!
  • személyes, rendelői vizit

  Rendelés helye: 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet (Buda Square Irodaház)

  Telefonszám: +36 70 940 0099

Orvos válaszol

A rövidfékemet vágták át. Géz nem volt rajta a végén, csak elraktam anélkül. Most, hogy megnéztem szépen lassan hátrahúzva éppen hogy, láttam, hogy vérzik kissé, a bőrt visszahúztam, azt meg se nézem. Magától el fog állni így a vérzés? Tennem kéne oda valamit? Nem lesz így baj?

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt kérdező!

Helyesen tette, hogy ráhúzta az előbőrt. Így valószínűleg meg fog szűnni a vérzés.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A doktor úr nagyon kedves és alapos. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!