Férfi ivarszervek vizsgálata

Férfi ivarszervek vizsgálata

Módosítva: 2024.02.06 11:10

A mindennapos orvoslásban kevés szó esik a férfi ivarszervek vizsgálatáról. Azonban a férfi ivarszervek vizsgálata fontos lehet akár, ha egy csomó vagy dudor miatt aggódik, akár ha egy rutinellenőrzésre vágyik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van. Ha még nem volt férfi ivarszervek vizsgálatán, normális, ha egy kicsit idegesnek érzi magát. Ha tudja, mire számíthat a férfi ivarszervek vizsgálata során, az megnyugtathatja. Éppen ezért a következő bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit a férfi ivarszervek vizsgálatáról tudnia kell. A férfi ivarszervek vizsgálatának menetét, de előtte, hogy mik is azok a férfi ivarszervek.

Férfi ivarszervek vizsgálatával kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a férfi ivarszervi rendszer?
Hogyan működik a férfi ivarszervi rendszer?
Melyek a külső férfi ivarszervek?
Melyek a belső férfi ivarszervek?
Mi is az a férfi ivarszervek vizsgálata?
Miért lehet fontos a férfi ivarszervek vizsgálata?

Mi történik a férfi ivarszervek vizsgálata során?
A férfi ivarszervek vizsgálatát elvégezhetem magamnak is?
Milyen gyakran kell a férfi ivarszervek vizsgálatát elvégezni?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Férfi ivarszervek vizsgálatával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a férfi ivarszervi rendszer?

Ahhoz, hogy megértsük a férfi ivarszervi vizsgálatokat, elsőként tekintsük át, hogy mi is az a férfi ivarszervi rendszer. A férfiak belső és külső ivarszervekkel rendelkeznek, amelyek a nemzésért és a nemi közösülésért felelősek. A férfiak fő nemi szervei a pénisz és a herék, ez utóbbiak termelik az ondót és a spermiumokat. A férfiak ellentétben a nők peteérési ciklusával naponta folyamatosan több millió spermiumot termelnek. A férfi ivarszervi rendszer többnyire a testen kívül helyezkedik el. Ezek a külső szervek közé tartoznak a pénisz, a herezacskó és a herék. A belső szervek közé tartoznak a vas deferens, a prosztata és a húgycső. A férfi reproduktív rendszer felelős a szexuális működésért, ők termelik és kiválasztják a férfi nemi hormonokat, valamint a vizeletürítésért is felel.

Hogyan működik a férfi ivarszervi rendszer?

Az egész férfi reproduktív rendszer a hormonoktól függ. A működésében részt vevő elsődleges hormonok a tüszőstimuláló hormon (FSH), a luteinizáló hormon (LH) és a tesztoszteron. Az FSH-t és az LH-t az agyalapi mirigy termeli. Az FSH a spermiumtermeléshez (spermatogenezis) szükséges. Az LH serkenti a tesztoszteron termelését, ami a spermatogenezis folyamatának folytatásához szükséges. A tesztoszteron fontos a férfi tulajdonságok kialakulásában is, beleértve az izomtömeget és az erőt, a zsíreloszlást, a csonttömeget és a nemi vágyat.

Melyek a külső férfi ivarszervek?

 • Pénisz: A pénisz a nemi közösülés férfi szerve. Három részből áll: gyökér, test és makk. A pénisz teste henger alakú, és három belső kamrából áll, amelyekben szivacsszerű merevedési szövet található. A pénisz számos érzékeny idegvégződést is tartalmaz. Amikor szexuálisan felizgul, a kamrák megtelnek vérrel, ami pedig a pénisz merevedését okozza. A pénisz bőre laza és rugalmas, ami lehetővé teszi a pénisz méretének változását erekció közben.Férfi ivarszervek vizsgálata
 • A húgycső nyílása a pénisz makkjának csúcsán található. Amikor a pénisz merevedik, a vizelet áramlása elzáródik a húgycsőből, így csak az ondó ejakulálhat orgazmuskor.
 • Herezacskó: A herezacskó a pénisz mögött lógó, laza, tasakszerű bőrzsák. Ez védi a heréket, valamint egyfajta klímaberendezést is biztosít. A normál spermiumfejlődéshez a heréknek a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleten kell lenniük.
 • Herék: A herék ovális szervek, amelyek a herezacskóban helyezkednek el. A herék felelősek a tesztoszteron, az elsődleges férfi nemi hormon előállításáért és a spermiumok termeléséért.
 • Mellékhere: A mellékhere egy hosszú, feltekeredett cső, amely minden here hátsó részén található. Ez szállítja és tárolja a herékben keletkezett spermasejteket.

Melyek a belső férfi ivarszervek?

 • Vas deferens: A vas deferens egy hosszú, izmos cső, amely a mellékheréből a kismedencei üregbe, közvetlenül a húgyhólyag mögé vezet. A vas deferens az érett spermiumokat a húgycsőbe szállítja az ejakuláció előkészítéseként.
 • Ejakulációs csatornák: Ezek a csatornák a vas deferens és az ondóhólyagok összeolvadásából jönnek létre. Az ejakulációs csatornák a húgycsőbe ürülnek.
 • Húgycső: A húgycső az a cső, amely a vizeletet a hólyagból a testen kívülre szállítja. Férfiaknál további funkciója, hogy az orgazmus elérésekor az ondót kilökje.
 • Ondóhólyagok: Az ondóhólyagok cukorban gazdag folyadékot (fruktózt) termelnek, amely a spermiumok számára energiaforrást biztosít, és segíti a spermiumok mozgását.
 • Prosztata mirigy: A prosztata egy diónyi méretű struktúra, amely a húgyhólyag alatt, a végbél előtt található. A prosztatafolyadék a spermiumok táplálását is segíti.
 • Bulbourethralis mirigyek: A bulbourethralis mirigyek vagy más néven Cowper-mirigyek borsó nagyságú struktúrák, amelyek tiszta, csúszós folyadékot termelnek, amely közvetlenül a húgycsőbe ürül.

Mi is az a férfi ivarszervek vizsgálata?

A férfi ivarszervek régiója - amely magában foglalja a péniszt, a herezacskót, a heréket (herék), a végbélnyílást és a prosztatát - fizikai vizsgálata létfontosságú az olyan egészségügyi állapotok felismeréséhez, mint a hererák, a Klinefelter-szindróma, valamint a pénisz rendellenességei és a hormonális rendellenességek. A sérv, a vizeletürítési problémák, a bőrbetegségek és a fertőzések diagnosztizálására is használják a férfi ivarszervek vizsgálatát.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért lehet fontos a férfi ivarszervek vizsgálata?

A szexuális egészség fontos a férfiak jóllétéhez. Legyen szó akár a terhesség és a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről, akár a merevedési zavarokról vagy más, a férfiak szexuális egészségével kapcsolatos problémákról. A férfi ivarszervek vizsgálata segít mindezek diagnosztizálásában és kezelésében. Néhány férfi számára a pénisz méretével kapcsolatos aggodalmak vezetik a szexuális egészséggel kapcsolatos aggodalmak listáját. Azonban valószínűleg normálisabb a péniszének mérete, mint gondolná - és a pénisznagyobbító termékek és eljárások valószínűleg nem lennének hatékonyak, de kockázatokkal járhatnak.
Idősödve fontos megérteni a férfiak szexuális egészségében bekövetkező változásokat - és azt, hogy hogyan tartható fenn egészséges és élvezetes szexuális élet minden életkorban. A férfi ivarszervek vizsgálata során a korral járó problémák is felderítésre kerülnek.

Mi történik a férfi ivarszervek vizsgálata során?

A férfi ivarszervek vizsgálatához elsőként szabaddá kell tennie a területet. Le kell vennie a férfi ivarszerveket fedő ruházatot. A vizsgálatot végezhetik úgy is, hogy a beteg áll vagy fekszik, és egy lepedő vagy törölköző takarja le. Bármikor felteheti kérdéseit, vagy kifejezheti bármilyen kellemetlen érzését.

A vizsgálat során orvosa meg fogja vizsgálni a heréinek (herék) méretét és simaságát, és meg fogja keresni a pénisz esetleges rendellenességeit. Lehet, hogy hegszövetet is tapintanak a péniszen. A prosztata rektális digitális vizsgálatát is elvégezhetik, amelynek során egy bekent, kesztyűs ujjat vezetnek a végbélnyílásába. Ezáltal az orvos kitapinthatja a prosztata megnagyobbodott méretét, göböket tapinthat benne, keménységet-puhaságot érezhet. Ez a vizsgálat nem csak a férfi ivarszervek vizsgálatának része, hanem a prosztata szűrésnek is.
Ha felmerül a gyanú, hogy szexuális úton terjedő fertőzése lehet, orvosa kenetet vesz a nemi szerv területén lévő bőrelváltozásról vagy a húgycső ürítéséről. A kenetet laboratóriumba küldik feldolgozásra, hogy pontosan azonosítani tudják a kórokozót. Ezután lehet a leghatékonyabb gyógyszert, a legspecifikusabb antibiotikumot felírni a fertőzésre.
Ha feszes fitymával kapcsolatos problémái vannak, az orvos megvizsgálja a fityma mozgékonyságának hiányát. Összességében a férfi ivarszervek vizsgálata nem tart tovább néhány percnél.

Kapcsolódó cikkünk

Húgyúti fertőzés terhességben - feltétlenül szükséges a kezelés

A nők viszonylag gyakran tapasztalhatják a húgyút fertőzés tüneteit várandósságuk során. A fájdalmas vizelés és a gyakori vizelési inger azonban nem csupán önmagukban kellemetlen panaszok, de a betegség kezeletlenül kockázatot jelenthet a kismamára és a magzatra is. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy várandósoknál nem feltétlenül elégségesek az otthoni kezelési lehetőségek. 


 

A férfi ivarszervek vizsgálatát elvégezhetem magamnak is?

Igen, és fontos is ellenőriznie mindenkinek magát – miután megismerte nemi szervének kinézetét és tapintását, könnyen felismerheti, ha valami megváltozott. Fontos azonban, hogy egy orvos is megvizsgálja, mivel ők képzettek abban, hogy észrevegyék az olyan problémák jeleit, amelyekről nem szembetűnőek. A férfi ivarszervek vizsgálatával sok betegségről kaphatunk képet.

A herék önvizsgálata például gyors és egyszerű folyamat. Könnyebbnek találhatja egy meleg fürdő vagy zuhany után, amikor a herezacskó bőre ellazult. Egy tükör előtt állva kezdje azzal, hogy ellenőrzi, van-e duzzanat a herezacskó bőrén. Fogja a herezacskóját a kezébe, és tapintsa meg az egyes herék méretét és súlyát. Ne aggódjon, ha az egyik here egy kicsit nagyobb vagy lejjebb lóg, mint a másik, ez normális. Tapintsa meg az egyes heréket, egyenként, a hüvelykujja és az ujja között görgetve, ellenőrizve, hogy nincsen-e csomó vagy duzzanat bennük. A heréknek szilárdnak kell lenniük, és a felületüknek simának. Éreznie kell a mellékherét, egy puha csövet a herék hátsó részén, amely a spermiumokat az ejakulációs csatornákba szállítja. Ellenőrizze, hogy van-e duzzanat ezen a területen. A herék ellenőrzése során nem szabadna fájdalmat éreznie. Ha mégis érez, vagy bármi rendellenességet talál, forduljon szakemberhez a férfi ivarszervek vizsgálatához.

Milyen gyakran kell a férfi ivarszervek vizsgálatát elvégezni?

Általánosságban elmondható, hogy évente érdemes férfi ivarszervek vizsgálatán részt venni, de minél hamarabb keresse fel orvosát, ha bármilyen változást észlel a nemi szervén. A férfi ivarszervek vizsgálatának a gyermekek és serdülők szokásos szűrővizsgálatának részét kell képeznie a normális fejlődés és a pubertás előrehaladásának ellenőrzése érdekében. 

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK