Női urológiai betegségek

Női urológiai betegségek

Szerző: Urológiai központ Létrehozva: 2019.06.03 14:02 Módosítva: 2021.05.11 14:12

Sokan azt gondolják, hogy az urológus a nőgyógyász ellentéte. De ez nincs így, mert az urológus nemcsak a férfi külső és belső nemi szervének betegségeit gyógyítja, de a húgyhólyag, húgyvezeték és húgycső problémákat is orvosolja, melyek a nőket ugyanúgy érinti, minta férfiakat.

Az urológiai szakrendelést kell választanunk, ha a bármilyen vizelési panaszunk van. Ilyen probléma lehet, ha csípő-égő érzést érzünk vizeléskor, vagy a vizelet zavaros, bűzös, de akkor is, ha gyakori vagy sürgető vizelési inger jelentkezik. Derék-, vesetáji vagy hasi fájdalom is utalhat urológiai megbetegedésre.

Általában a nőknél előforduló urológiai betegségek:

Az anatómiai felépítésnek köszönhetően a nők sokkal érzékenyebbek és ezért náluk gyakrabban is fordulnak elő a húgyúti fertőzések, mely a köznyelv „felfázás” néven emleget.

A cystitis tünetei:

  • vizeléskor égő-, csípő érzés
  • gyakori vizelési inger
  • alkalmanként kevés vizelet ürül
  • esetleg véres vizelet jelentkezik

A tünetek sokszor spontán megszűnnek, illetve sokszor választ a betegek maguk próbálják a tüneteket kezelni. Viszont ha nem történik meg a kezelés, könnyen krónikussá válhat a folyamat, és felszálló fertőzésként a gyulladás a veséket is érintheti, melynek súlyos következményei is lehetnek, esetenként kórházi ellátásra is sor kerülhet.

Az urológiai kivizsgálás nem jár fájdalommal. Az anamnézis felvétele után az urológus szakorvos ultrahang vizsgálatot, illetve laborvizsgálatot rendelhet el a pontos diagnózis érdekében.

Fontos, hogy minden urológiai problémára utaló tünetnél keressünk fel urológus szakorvost, mert egyes későn diagnosztizált betegség komoly szövődményekkel, esetleg kórházi kezeléssel, műtéti beavatkozással járhat.

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértője

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Prima Medica Egészséghálózat