Normális, ha köhögéskor, kocogásnál szivárog a vizelet?

Normális, ha köhögéskor, kocogásnál szivárog a vizelet?

Dr. Csutak Magdolna Létrehozva: 2021.09.09 07:58

Még mindig sokan tartják természetesnek, hogy köhögéskor, tüsszentéskor, fizikai aktivitás kapcsán elcseppen, szivárog a vizeletük, mondván, ez a korral jár. Holott dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa szerint az ún. stressz inkontinenciába nem szabad beletörődni, hiszen így a helyzet tovább romolhat. 

A stressz inkontinencia nem a pszichés stresszre utal

Az inkontinencia miatt köhögéskor, nevetéskor is elcsöppenhet a vizelet.Az inkontinenciának, vagyis akaratlan vizeletszivárgásnak több típusa ismert, melyek közül a leggyakoribb a stressz inkontinencia, különösen a már szült nők és a menopauzát átélő nők közt. A stressz kifejezés ebben az esetben jóval inkább utal fizikális nyomásra, mint mentális stresszre, egész pontosan arra a helyzetre, amikor a húgyhólyag és az vizeletkontrollért felelős izmok valamiért nagyobb nyomás alá helyeződnek. Ilyenkor az érintettnek akaratlanul csepegni, szivárogni kezd a vizelete. Ez az extra nyomás lehet például köhögés, tüsszentés, nevetés, nehéz tárgy emelése, hányás, futás vagy valamiféle ugrálással járó mozgás.  
Az ilyen aktivitások során az érintettek erős késztetést is érezhetnek a vizelésre. Ugyanakkor ez utóbbi nem keverendő össze a késztetéses inkontinenciával, amelynek fő jellemzője, hogy a vizelés inger igen sürgetően jelentkezik, a húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége miatt. Ez azt inger pedig olyan gyors és erős, hogy a páciens sokszor nem tudja elodázni az ürítést. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valakinél több fajta inkontinencia is jelen van. 

Az okokat tisztázni, a rizikófaktorokat csökkenteni kell

A stressz inkontinencia akkor alakul ki, amikor a medence izmai és szövetei, amelyeknek feladata, hogy megtámasszák a húgyhólyagot és segítsenek az ürítés kontrollálásában, meggyengülnek. Számos dolog károsíthatja a medencefenéki izmokat, és e tekintetben van különbség a férfiak és a nők közt. A nőknél ugyanis a leggyakoribb „gyengítő” faktor a terhesség és a szülés, a férfiaknál pedig a prosztataműtét. A női nem egyébként is a legerősebb rizikófaktor, egyes felmérések szerint a 19-44 év közti nők 13 százaléka, a 45-64 év közti nők 22 százaléka tapasztalja a stressz inkontinenciát. Ugyancsak nagyobb a kialakulás kockázata hüvelyi szülés esetén, a császármetszéshez képest.
Léteznek természetesen mindkét nemet érintő rizikófaktorok is, mint például:

  • 70 évesnél idősebb életkor,
  • elhízás,
  • korábbi kismedencei műtét,
  • dohányzás,
  • bizonyos egészségi állapotok, például hiperaktív hólyag, krónikus székrekedés,
  • olyan állapotok, amelyek tartós köhögéssel, tüsszögéssel járnak,
  • erős súlypontváltoztatással járó sportok, mint futás, ugrálás.

A műtéten kívül is elérhető a segítség

Az inkontinencia kezelésében hatékony módszerekkel segít az urológus.- A stressz inkontinencia bár gyakori probléma, mindig vizsgálni kell a konkrét kiváltó okát, és erre alapozva kell kezelést kezdeni. Nem érdemes halogatni az orvos bevonását, hiszen minél előbb teszünk az akaratlan vizeletszivárgás ellen, annál hatékonyabb lehet – hangsúlyozza dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa. - Rendkívül sokat segíthetnek az esetleg szükséges életmódbeli változtatások, elsősorban a túlsúly esetén ajánlott fogyás, a dohányzás elhagyása, a limitált koffeinfogyasztás, a folyadékbevitel időzítése és az esetleges székrekedés rendezése.
Csutak doktornő felhívja a figyelmet a medencefenék izmait erősítő tréningekre, amelyeket ajánlatos lenne akár tünetmentes esetben is végezni, hiszen az idősödéssel együtt járó izomgyengülés akár meg is előzhető, a kialakult inkontinencia pedig sokkal hatékonyabban kezelhető.  Lehetőség van a viselkedésmódosító terápiákra is, amelyek segítségével tulajdonképpen időzíthető a vizelés - ez az eljárás elsősorban kevert típusú inkontinencia esetén lehet hasznos. Vannak esetek, amikor a gyógyszeres kezelés válik be, amely hatóanyagtól függően segíthet lelazítani a hiperaktív hólyagot, vagy éppen rugalmasabbá teheti a húgycső és a vaginális terület szöveteit. Nőknél szóba jöhetnek bizonyos eszközök és eljárások, mint például a pesszárium, a rádiófrekvenciás terápia vagy a hólyag izmaiba injektált Botox. Igen gyakran a különböző lehetőségek kombinációja lehet célravezető, és végső esetben szóba jöhet néhány műtéti eljárás, amelyekről természetesen számos szempontot figyelembe véve kell dönteni, többek közt azt mérlegelve, tervezett-e még terhesség.       

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó Napot kívánok olyan problémám van hogy merevedési zavar mivel sex közbe lelohad a péniszem mivel kicsi is és elég gyorsan el is megyek ha sikerül felállitani, próbálkoztam elég sok gyógyszerrel amit a netről rendeltem és elég sok pénzt kidobtam az ablakon felesen mert egyik sem segített sajnos! Azt szeretném kérdezni hogy ez mitöl van és mit tudna ajánlani ami megszüntetni vagy segít hogy eltudjam felejteni ezt a problémát remélem tudnak segíteni elöre is köszönöm a segítséget!

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram,

Számos oka lehet. Kérem keresse fel rendelőnket, urológiai vizsgálatot javaslok.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gondoskodó

A doktornő nagyon kedves és gondoskodó volt velem a vizit során. Szívből ajánlom. :)

További vélemények
Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!