Normális, ha köhögéskor, kocogásnál szivárog a vizelet?

Normális, ha köhögéskor, kocogásnál szivárog a vizelet?

dr. Csutak Magdolna Létrehozva: 2021.09.09 07:58

Még mindig sokan tartják természetesnek, hogy köhögéskor, tüsszentéskor, fizikai aktivitás kapcsán elcseppen, szivárog a vizeletük, mondván, ez a korral jár. Holott dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa szerint az ún. stressz inkontinenciába nem szabad beletörődni, hiszen így a helyzet tovább romolhat. 

A stressz inkontinencia nem a pszichés stresszre utal

Az inkontinencia miatt köhögéskor, nevetéskor is elcsöppenhet a vizelet.Az inkontinenciának, vagyis akaratlan vizeletszivárgásnak több típusa ismert, melyek közül a leggyakoribb a stressz inkontinencia, különösen a már szült nők és a menopauzát átélő nők közt. A stressz kifejezés ebben az esetben jóval inkább utal fizikális nyomásra, mint mentális stresszre, egész pontosan arra a helyzetre, amikor a húgyhólyag és az vizeletkontrollért felelős izmok valamiért nagyobb nyomás alá helyeződnek. Ilyenkor az érintettnek akaratlanul csepegni, szivárogni kezd a vizelete. Ez az extra nyomás lehet például köhögés, tüsszentés, nevetés, nehéz tárgy emelése, hányás, futás vagy valamiféle ugrálással járó mozgás.  
Az ilyen aktivitások során az érintettek erős késztetést is érezhetnek a vizelésre. Ugyanakkor ez utóbbi nem keverendő össze a késztetéses inkontinenciával, amelynek fő jellemzője, hogy a vizelés inger igen sürgetően jelentkezik, a húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége miatt. Ez azt inger pedig olyan gyors és erős, hogy a páciens sokszor nem tudja elodázni az ürítést. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valakinél több fajta inkontinencia is jelen van. 

Az okokat tisztázni, a rizikófaktorokat csökkenteni kell

A stressz inkontinencia akkor alakul ki, amikor a medence izmai és szövetei, amelyeknek feladata, hogy megtámasszák a húgyhólyagot és segítsenek az ürítés kontrollálásában, meggyengülnek. Számos dolog károsíthatja a medencefenéki izmokat, és e tekintetben van különbség a férfiak és a nők közt. A nőknél ugyanis a leggyakoribb „gyengítő” faktor a terhesség és a szülés, a férfiaknál pedig a prosztataműtét. A női nem egyébként is a legerősebb rizikófaktor, egyes felmérések szerint a 19-44 év közti nők 13 százaléka, a 45-64 év közti nők 22 százaléka tapasztalja a stressz inkontinenciát. Ugyancsak nagyobb a kialakulás kockázata hüvelyi szülés esetén, a császármetszéshez képest.
Léteznek természetesen mindkét nemet érintő rizikófaktorok is, mint például:

  • 70 évesnél idősebb életkor,
  • elhízás,
  • korábbi kismedencei műtét,
  • dohányzás,
  • bizonyos egészségi állapotok, például hiperaktív hólyag, krónikus székrekedés,
  • olyan állapotok, amelyek tartós köhögéssel, tüsszögéssel járnak,
  • erős súlypontváltoztatással járó sportok, mint futás, ugrálás.

A műtéten kívül is elérhető a segítség

Az inkontinencia kezelésében hatékony módszerekkel segít az urológus.- A stressz inkontinencia bár gyakori probléma, mindig vizsgálni kell a konkrét kiváltó okát, és erre alapozva kell kezelést kezdeni. Nem érdemes halogatni az orvos bevonását, hiszen minél előbb teszünk az akaratlan vizeletszivárgás ellen, annál hatékonyabb lehet – hangsúlyozza dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa. - Rendkívül sokat segíthetnek az esetleg szükséges életmódbeli változtatások, elsősorban a túlsúly esetén ajánlott fogyás, a dohányzás elhagyása, a limitált koffeinfogyasztás, a folyadékbevitel időzítése és az esetleges székrekedés rendezése.
Csutak doktornő felhívja a figyelmet a medencefenék izmait erősítő tréningekre, amelyeket ajánlatos lenne akár tünetmentes esetben is végezni, hiszen az idősödéssel együtt járó izomgyengülés akár meg is előzhető, a kialakult inkontinencia pedig sokkal hatékonyabban kezelhető.  Lehetőség van a viselkedésmódosító terápiákra is, amelyek segítségével tulajdonképpen időzíthető a vizelés - ez az eljárás elsősorban kevert típusú inkontinencia esetén lehet hasznos. Vannak esetek, amikor a gyógyszeres kezelés válik be, amely hatóanyagtól függően segíthet lelazítani a hiperaktív hólyagot, vagy éppen rugalmasabbá teheti a húgycső és a vaginális terület szöveteit. Nőknél szóba jöhetnek bizonyos eszközök és eljárások, mint például a pesszárium, a rádiófrekvenciás terápia vagy a hólyag izmaiba injektált Botox. Igen gyakran a különböző lehetőségek kombinációja lehet célravezető, és végső esetben szóba jöhet néhány műtéti eljárás, amelyekről természetesen számos szempontot figyelembe véve kell dönteni, többek közt azt mérlegelve, tervezett-e még terhesség.       

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
A férjem spermiogram vizsgálatának eredményében az összspermaszám eredményei: (átlagosan 255millió/ml
)
eredmény 1: 183millió/ejakulátum
eredmény 2: 168millió/ejakulátum.
A koncentráció: (átlagosan 73 millió/ml)
eredmény 1: 61 millió/ml
eredmny 2: 56millió/ml
A többi érték a leletmagyarázó szerint nagyon jó.

A csökkent koncentráció és összspermaszám mit jelent?
Mennyire befolyásolja a babatervezést, ha a többi értéke megfelelő?

Válaszát várva: Molnár-Fekete Adrienn

dr. Kállai László
dr. Kállai László urológus
Tisztelt Hölgyem,

Ez ügyben forduljon andrológusához.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen

Nagyon közvetlen, nagyon kedves! Teljeskörű, alapos vizsgálat! A vizsgálat során egy percig sem éreztem magam kényelmetlenül..! Maximálisan elégedett vagyok! És nem utolsó sorban jó humora van.

További vélemények
Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Prima Medica Egészséghálózat