Milyen tünetek utalhatnak krónikus vesemedence-gyulladásra?

Milyen tünetek utalhatnak krónikus vesemedence-gyulladásra?

Dr. Nagy Károly PhD Létrehozva: 2023.10.04 08:53

A krónikus vesemedence-gyulladás nagyon leegyszerűsítve a vese hosszan tartó gyulladásos betegsége, amely sokszor a vissza-visszatérő akut gyulladás talaján alakul ki. A betegség tüneteire, a hajlamosító tényezőkre, a felismerés és kezelés döntő jelentőségére dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet. 

Ezek a krónikus vesemedence-gyulladás okai és rizikófaktorai

Az akut vesemedence-gyulladás olyan súlyos és kínzó tünetekkel jár (láz, hidegrázás, erős, lüktető deréktáji fájdalom, gyakori vizelési inger, égő, csípő vizeletürítés), hogy szinte mindig orvoshoz fordulnak vele a betegek. Amennyiben pedig az akut gyulladás többször is kiújul, az krónikus vesemedence-gyulladáshoz vezethet, ami súlyosan károsíthatja a vesét. A betegség pontosan oka még nem teljesen tisztázott, de két fő mechanizmus jöhet szóba:

 • A vizeletkiválasztó rendszerben valahol egy akadály gátolja a kielégítő működést – ezek lehetnek kövek vagy valamely szerv megnagyobbodása.
 • Valamilyen oknál fogva a vizelet a hólyagból a vesék felé visszaáramlik a húgyvezetékeken keresztül.

Ezeket a mechanizmusokat alapul véve a krónikus vesemedence-gyulladásnak az alábbi gyakori okai lehetnek:

1. Vesekövek

A vesemedence-gyulladás oka sokszor vesekő.A húgyúti kövek az esetek többségében a húgyútak kezdeti szakaszán, azaz a vesekelyhekben alakulnak ki. Amíg a kehelyben vannak, addig jellemzően nem okoznak panaszt, mert nem akadályozzák a vizelet elfolyását. Ha azonban vesekelyhekből a vesemedencébe, majd a húgyvezetékbe kerülnek, akkor típusosan az érintett oldali vesetáji görcsöket okoznak, amelyek az alhasba, lágyéktájra és nemi szervekbe is lesugározhatnak, hányinger, hányás, vizelési panaszok, sötétebb vizelet is kísérhetik. A vesekő okozta panaszok lehetnek nagyon jelentősek, de akár olyan enyhe formában is jelentkezhetnek, hogy a beteg csak azt veszi észre, hogy valami koppant a WC-ben vizelés során.

2. Vesicoureteralis reflux (VUR)

VUR-nak nevezik azt az állapotot, amikor a vizelet a hólyagból a vesék felé visszaáramlik a húgyvezetékeken keresztül. A gyermekkori húgyúti fertőzések jelentős részénél ez áll a háttérben, ezért, ha egy gyereknél (vagy akár felnőttnél) ki-kiújuló húgyúti fertőzés lép fel, az urológusok a VUR lehetőségét is vizsgálják. Tulajdonképpen itt arról van szó, hogy míg a szabályos hólyagműködés során a hólyagban kialakult nyomás a húgyvezeték szájadékát szelepszerűen lezárja és megakadályozva a vizelet visszaáramlását, addig, ha ez a szelep nem zár rendesen, akkor a húgyhólyagban kialakuló nyomástól függően visszafolyás (vagyis reflux) történik. A VUR lehet veleszületett és szerzett is – utóbbi akkor fordul elő, ha valami miatt tartósan megnövekszik a nyomás a hólyagban (ilyen ok lehet például a húgycsőszűkület vagy a húgyhólyag idegi szabályozásának zavara is).

3. További rizikófaktorok

Létezik egy neurogén hólyag nevű gyűjtőfogalom, amely kapcsán a húgyhólyag nem megfelelő izomszabályozása miatt lehetővé válik a vizelet visszaáramlása.

 • Azoknál a nőknél, akik már szenvedtek valamilyen vesekárosodást, a terhesség alatti veseelégtelenség súlyosbíthatja az állapotot, ami krónikus vesemedence-gyulladáshoz és vesefunkció vesztéshez vezethet.
 • Férfiaknál a prosztata megnagyobbodás jelenthet akadályt a hólyag kiürítésében. Ez a nyomás a hólyag falának megvastagodását is okozhatja, ami vizelet-visszaáramláshoz és a fertőzéshez is vezethet. 

Ezek a krónikus vesemedence-gyulladás tünetei

A kezdeti tünetmentes időszak után a tünetek igen hasonlóak lehetnek a vesét érintő fertőzésekhez:

 • Vesemedence-gyulladásra utalhat a fájdalmas vizelés is.vizelés közbeni égő érzés,
 • vizelési nehézség,
 • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
 • az érintett vese oldalán jelentkező fájdalom, esetleg hát-, vagy hasi fájdalom,
 • visszatérő húgyúti fertőzések,
 • bokadagadás, vizesedés,
 • fáradtság,
 • viszketés.

- Amíg nem okoz tünetet a vesemedence-gyulladás, az adhat okot gyanúra, ha a páciensnek volt már vesét érintő fertőzése, valamilyen vizelet elfolyási akadálya, jellemzően veseköve vagy vesicoureteralis refluxa – ismerteti dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa. – A diagnózis felállítására kiterjedt laborvizsgálatokra és képalkotó eljárásokra is szükség van, amelyek alapján meg tudjuk állapítani, pontosan mi okozza a gyulladást. A diagnózis alapján megkezdődhet a kezelés, ami kövek esetében nyilvánvalóan eltávolítást jelent, más esetekben pedig leginkább gyógyszeres kezelést. Súlyos esetben, amikor a vese már erősen károsodott, rendszeres dialízisre vagy veseátültetésre is szükség lehet.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Úr!
3 hete Hétfői nap elmentem nőgyógyászatra rákszűrésre. Nem tudom nem e ott kaptam valamit, mert sosem volt ilyen priblémám lémám. Szerdán már barnát pisiltem. Vizeletben sok genny, vér volt. (215 fehérvérsejt, 7 vörös, fehérje opaleszkál) Hasi Uh :a hugyhólyag dorsalis fala mentén bels echokat tartalmazó sűrű folyadék. Azt mondták negatív,illetve petefészken egy 2cm ciszta. Kaptam cifloxint. Beszedtem rá 2 hétre vizelet vizsgálat sok gombát mutatott. Flucohexal, gyno pevaryl kezést kaptam. Amióta volt ez a vérvizelés, azóta érzek olyat, hogy pisilnem kell, jön az inger, pici kijön, majd megáll és rögtön utánna rendesen pisek. Nem csíp. Ezt a véres vizelet óta érzem,de nem mindig. 47 éves prei menopauzába levő nő vagyok. Lassan 4 hónpja nincs menzi. Kérdésem hogy ez lehet hólyagrák? Aggódok hogy mi okozza ezt. Köszönöm a választ! Tisztelettel :Erika

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

A hólyagrák okozhat véres vizeletet, a többi tünet pedig inkább egy gyulladásos betegség mellett szól.
Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló orvos

"Sok évnyi szenvedés után a Doktor úr nyújtott megoldást a visszatérő húgyúti fertőzéseimre. Kiváló orvos, csak ajánlani tudom"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok