Merevedési zavar - mikor kell orvoshoz fordulni?

Merevedési zavar - mikor kell orvoshoz fordulni?

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.02.15 11:36

Mivel a merevedési zavar olyan probléma, amely rendkívül érzékenyen érinti a férfiakat, okai viszont meglehetősen szerteágazóak lehetnek, nem érdemes sokáig halogatni a segítségkérést. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a kivizsgálás jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Egyszeri eset még nem betegség

A merevedési zavar okának diagnózisa után jól kezelhető.Minden férfivel előfordulhat, hogy merevedési zavar miatt nem jöhet létre a szexuális kapcsolat, de egy-egy ilyen esetből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen akár egy stresszesebb nap is állhat a dolog hátterében. Ha azonban 3-6 hónapon át a kielégítő szexuális aktivitáshoz szükséges merevedés nem érhető el, vagy nem tartható fenn, érdemes felkeresni az orvost, hogy kiderüljön, valóban erektilis diszfunkcióról, vagyis merevedési zavarról van-e szó.
- A stresszes életmód, az aktuális, mindenkit nyomasztó, sokszor valóban nagyon nehéz helyzet életünk szinte minden területére rányomhatja a bélyegét. Tehát akár a koronavírus miatt érzett szorongás is okozhatja a szexuális élet zavarát, de tisztában kell lenni azzal, hogy a merevedési zavar mögött számos szervi ok is állhat. Igen gyakori például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a prosztata betegsége miatt fellépő erektilis diszfunkció – ennek felderítéséhez elengedhetetlen a szakorvosi segítség.

A merevedési zavar gyakori okai

Krónikus betegségek

A diabétesz, a szív-érrendszeri betegségek (ide tartozik a magas vérnyomás is), a zsíranyagcsere zavarai mind-mind érintik a teljes érhálózatot, így a nemi szervek érhálózatát, vérellátását is. A jól karban tartott, kezelt alapbetegségek azonban ritkábban okoznak ilyen szövődményt, illetve ha már megjelent a merevedési zavar, az alapbetegség kezelése arra is pozitív hatással lehet.  

Hormonális betegségek, zavarok

Endokrinológiai oka is lehet az erekciós problémának, ezért sokszor a tesztoszteron szintjét, a pajzsmirigy működését is ellenőriztetheti az urológus.

Prosztata megnagyobbodás

A megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, így akadályozza a vizelet szabad áramlását. A vizelési panaszokon kívül azonban alhasi, medencetáji fájdalmat, merevedési zavarokat is okozhat, előfordul, hogy éppen ez a jelenség első tünete.

Gyógyszer mellékhatás

Már a kikérdezésnél fontos tisztázni, milyen gyógyszereket szed a páciens, hiszen például a nyugtatók, az antidepresszánsok, a vérnyomáscsökkentők mellékhatásaként is jelentkezhet merevedési zavar. Ilyenkor szóba kerülhet a szerváltás.

Szerhasználat

Előfordul, hogy - akár a szorongás csökkentése miatt alkalmazott – szerek vezetnek erekciós zavarhoz, hiszen mind a cigaretta, mind az alkohol, mind a kábítószerek károsítják az ereket. A pszichológus, a pszichiáter nem csak a leszokásban, de a stressz egészséges levezetésében, és a szexuális élet problémáinak pszichés kezelésében is rengeteget segíthet.   

A kezelés a probléma okától függ

Urológus segíthet a merevedési zavar, erekciós probléma kezelésében.A merevedési zavar közel 90 százalékban eredményesen kezelhető, amennyiben személyre szabott az adott kezelés.
- A legfontosabb, hogy az állapotot kiváltó betegséget és szükség esetén a lelki okokat is kezeljük, és a páciensek ne hagyatkozzanak az internetről beszerezhető, ellenőrizetlen „csodaszerekre”. Aki urológushoz fordul, tudnia kell, hogy a merevedési zavar a praxisunkban teljesen hétköznapi, gyakori problémának számít, semmiféle szégyenérzet nem indokolt, ha segítséget kér valaki – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Leggyakrabban gyógyszeres segítséggel rendezhető a probléma, esetleg egy gyógyszerváltással vagy egy alapbetegség kezelésével. Ha hormonális probléma áll a háttérben, megoldás lehet a hormonkezelés, akár azonnali erekciót eredményező, helyileg injektálható készítmény, akár a tesztoszteronhiányt rendező hosszabb távú kezelés formájában. A kivizsgálás során fény derülhet egy kismedencei vagy a pénisz területén jelentkező érelzáródásra, ilyenkor lehet szó műtéti megoldásról, mint ahogyan műtét során kerülhet beültetésre a péniszimplantátum is.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdözlöm!
Fèrjemnèl(42 èves) visszatèrő merevedèsi problèmák vannak. Izgalmi állapotba kerül,de pár perc után sajnos megszűnik a merevedèse.
Járt már urológusnál(fizikális vizsgálat,vèrkèp stb) szervi problèmát nem találtak nála,így írtak fel neki gyógyszert. Egy időben szedte is,aztán abba hagyta,a problèmák egy időre megszüntek. Az utóbbi pár hètben újból ezzel küzd. Támogatom őt mindenben, próbálok Neki segíteni,de tanácstalan vagyok .
Lelkileg nagyon megviseli Őt ez a helyzet,ès engem is.
Mit tudnánk mèg tenni?
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Hölgyem,

kérem keressenek fel rendelésemen és részletesen megbeszéljük a lehetőségeket!


Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok