Merevedési zavar - mikor kell orvoshoz fordulni?

Merevedési zavar - mikor kell orvoshoz fordulni?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2021.01.20 09:19

Mivel a merevedési zavar olyan probléma, amely rendkívül érzékenyen érinti a férfiakat, okai viszont meglehetősen szerteágazóak lehetnek, nem érdemes sokáig halogatni a segítségkérést. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a kivizsgálás jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Egyszeri eset még nem betegség

Minden férfivel előfordulhat, hogy merevedési zavar miatt nem jöhet létre a szexuális kapcsolat, de egy-egy ilyen esetből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen akár egy stresszesebb nap is állhat a dolog hátterében. Ha azonban 3-6 hónapon át a kielégítő szexuális aktivitáshoz szükséges merevedés nem érhető el, vagy nem tartható fenn, érdemes felkeresni az orvost, hogy kiderüljön, valóban erektilis diszfunkcióról, vagyis merevedési zavarról van-e szó.
A merevedési zavar okának diagnózisa után jól kezelhető.- A stresszes életmód, az aktuális, mindenkit nyomasztó, sokszor valóban nagyon nehéz helyzet életünk szinte minden területére rányomhatja a bélyegét. Tehát akár a koronavírus miatt érzett szorongás is okozhatja a szexuális élet zavarát, de tisztában kell lenni azzal, hogy a merevedési zavar mögött számos szervi ok is állhat. Igen gyakori például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a prosztata betegsége miatt fellépő erektilis diszfunkció – ennek felderítéséhez elengedhetetlen a szakorvosi segítség.

A merevedési zavar gyakori okai

Krónikus betegségek

A diabétesz, a szív-érrendszeri betegségek (ide tartozik a magas vérnyomás is), a zsíranyagcsere zavarai mind-mind érintik a teljes érhálózatot, így a nemi szervek érhálózatát, vérellátását is. A jól karban tartott, kezelt alapbetegségek azonban ritkábban okoznak ilyen szövődményt, illetve ha már megjelent a merevedési zavar, az alapbetegség kezelése arra is pozitív hatással lehet.  

Hormonális betegségek, zavarok

Endokrinológiai oka is lehet az erekciós problémának, ezért sokszor a tesztoszteron szintjét, a pajzsmirigy működését is ellenőriztetheti az urológus.

Prosztata megnagyobbodás

A megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, így akadályozza a vizelet szabad áramlását. A vizelési panaszokon kívül azonban alhasi, medencetáji fájdalmat, merevedési zavarokat is okozhat, előfordul, hogy éppen ez a jelenség első tünete.

Gyógyszer mellékhatás

Már a kikérdezésnél fontos tisztázni, milyen gyógyszereket szed a páciens, hiszen például a nyugtatók, az antidepresszánsok, a vérnyomáscsökkentők mellékhatásaként is jelentkezhet merevedési zavar. Ilyenkor szóba kerülhet a szerváltás.

Szerhasználat

Előfordul, hogy - akár a szorongás csökkentése miatt alkalmazott – szerek vezetnek erekciós zavarhoz, hiszen mind a cigaretta, mind az alkohol, mind a kábítószerek károsítják az ereket. A pszichológus, a pszichiáter nem csak a leszokásban, de a stressz egészséges levezetésében, és a szexuális élet problémáinak pszichés kezelésében is rengeteget segíthet.   

A kezelés a probléma okától függ

Urológus segíthet a merevedési zavar, erekciós probléma kezelésében.A merevedési zavar közel 90 százalékban eredményesen kezelhető, amennyiben személyre szabott az adott kezelés.
- A legfontosabb, hogy az állapotot kiváltó betegséget és szükség esetén a lelki okokat is kezeljük, és a páciensek ne hagyatkozzanak az internetről beszerezhető, ellenőrizetlen „csodaszerekre”. Aki urológushoz fordul, tudnia kell, hogy a merevedési zavar a praxisunkban teljesen hétköznapi, gyakori problémának számít, semmiféle szégyenérzet nem indokolt, ha segítséget kér valaki – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Leggyakrabban gyógyszeres segítséggel rendezhető a probléma, esetleg egy gyógyszerváltással vagy egy alapbetegség kezelésével. Ha hormonális probléma áll a háttérben, megoldás lehet a hormonkezelés, akár azonnali erekciót eredményező, helyileg injektálható készítmény, akár a tesztoszteronhiányt rendező hosszabb távú kezelés formájában. A kivizsgálás során fény derülhet egy kismedencei vagy a pénisz területén jelentkező érelzáródásra, ilyenkor lehet szó műtéti megoldásról, mint ahogyan műtét során kerülhet beültetésre a péniszimplantátum is.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég derült ki egy vizsgálat során, hogy a párom (22 éves) Testicular Microlithiasis-ben szenved, ráadásul elég sok lerakódást észleltek nála.

A kezelőorvosa, valamint az internet is azt írta erről, hogy ez az állapot sajnos nem kezelhető (és hogy figyeljük, hogy kialakul-e daganat)

Ettől függetlenül szeretném megkérdezni Önt is: egészen biztos, hogy nincs sehol, semmiféle kezelés, ami ezt a betegséget képes lenne meggyógyítani?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Kedves Hölgyem,

A herék állományának "microkövesedésére" nincs gyógymód. Javasolt évente here uh végzése az esetlegesen jelentkező komolyabb megbetegedés miatt.

Üdvözlettel: Dr. Rákász István
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!