Ne törődjön bele a merevedési zavarba!

Ne törődjön bele a merevedési zavarba!

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.11.15 12:14

A férfiassággal összefüggő problémák érzékenyen érintik az urakat, ám sokan mégis halogatják az orvosi vizitet. Holott idejében felfedezve könnyebben orvosolhatók a gondok, amelyek közül a merevedési zavarról dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa beszélt. 

Online Bejelentkezés

Dr. Rákász István

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Egyre fiatalabbak is érint a merevedési zavar

Míg régebben az erektilis diszfunkció (ED) az idősebb korosztálynál jelentkezett, mára a stresszes életmód és az ezzel járó magas vérnyomás miatt már a fiatalabb, 30-as, 40-es generáció is az érintettek közé tartozik. Magyarországon a friss adatok szerint közel 800 ezer férfi tapasztalt már potenciazavart, 200 ezer főnél rendszeresen előfordul. Mégis mindössze 100 ezer, azaz minden nyolcadik alkalmaz hatékony, orvos által javasolt gyógyszert a problémáira, ami meglepően alacsony szám. Sajnos legtöbbjük arra vár, hogy magától megoldódjon a dolog, pedig a segítség csak karnyújtásnyira van.
A merevedési zavar nem szégyen, hanem urológiailag kezelendő probléma.A szégyenérzet és az orvos által felírt potencianövelők ára miatt azonban sokan az internetről vásárolnak olcsóbb „bogyókat”. Ez azonban óriási veszélyeket rejthet, hiszen ezek a tabletták a legtöbb esetben nem tartalmaznak semmilyen hatóanyagot. Sőt, rengeteg, ellenőrizetlen körülmények között készült termék akár káros hatással is bírhat – adott esetben magára a merevedési zavarra vonatkozóan.

A merevedési zavarnak is vannak fokozatai

Az érintetteknél kb. 10 % a teljes merevedés képtelenségben szenvedők aránya, de ezen kívül három fokozatban beszélhetünk még erektilis diszfunkcióról (ED). Mára megdőlt az az elképzelés, hogy döntően lelki tényezők állnak a hátterében, bár azok hatása is jelentős. Leggyakrabban azonban a korral járó változások, egyes gyógyszerek mellékhatásai, kábítószerek, alkohol, dohányzás, hormonális eltérések, keringési elégtelenség tartozhatnak az okok közé. A kivizsgálásnál gondolni kell még a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, és a kezdődő érelmeszesedés lehetőségére is. Nem kell azonban lemondani a szexuális örömökről, sőt, fontos a segítségkérés, hiszen az ED 90 %-ban eredményesen kezelhető.

Életmódváltástól a helyi hormonkezelésig

Létezik megoldás a merevedési zavarra.A kezelésre számtalan lehetőség létezik, egyénre szabottan választható gyógyszeres kezelés,  életmódváltás, a háttérben álló betegségek kezelése, vérnyomás beállítása, hormonpótlás, vákuum pumpa készülék, végső esetben hímvessző protézis.
- A legfontosabb, hogy az állapotot kiváltó betegséget és szükség esetén a lelki okokat is kezeljük, előbbi urológus, utóbbi mentális szakember, pszichológus feladata – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Leggyakrabban gyógyszeres segítséggel rendezhető a probléma, esetleg egy meglévő alapbetegségre szedett gyógyszer megváltoztatásával, vagy akár a fel nem fedezett alapbetegség kezelésével. Viszonylag sűrűn kerül sor hormonkezelésre is, legyen szó helyileg injektálható készítményről, ami rövid időn belül erekciót eredményez vagy akár a tesztoszteronhiányt rendező hosszabb távú eljárásról. A kivizsgálás során fény derülhet egy kismedencei vagy a pénisz területén jelentkező érelzáródásra, ilyenkor lehet szó műtéti megoldásról, mint ahogyan műtét során kerülhet beültetésre a péniszimplantátum is. Mindazonáltal nem kell sem szégyenkezni, sem félni a kivizsgálástól, mert egyrészt gyakori problémáról van szó, másrészt, ha létezik megoldás a helyzetre, akkor botorság lenne szenvedni ahelyett, hogy igényelnénk a segítséget.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdv dr ,szeretnénk kérdezni hogy, van egy agyéksérvem már kb 11 éve !! Nem demeter ki 11 év alatt max egy dió nagyságra! És az lenne a kérdésem ha tovább húzzon lesz bajom???

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram,

A sérvkizáródás életveszélyes állapothoz vezethet. Műtéti megoldás jön szóba.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK