Mi szükséges az egészséges erekcióhoz?

Mi szükséges az egészséges erekcióhoz?

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.05.02 08:35

Az erekcióról beszélni nem feltétlenül könnyű, akkor különösen nem, ha valami probléma adódik ezen a téren. Holott az urológusok munkájának része az erektilis diszfunkció (merevedési zavar) kezelése, tehát ez olyasmi, amivel nap, mint nap találkoznak. Éppen ezért dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra biztatja az érintett férfiakat, hogy ugyanolyan természetességgel forduljanak orvoshoz az ilyen jellegű problémáikkal, mintha csak a magas vérnyomásuk miatt tennék azt.

Fontos beszélni az erekciós nehézségekről!

A merevedési zavar okát urológus derítheti ki.Az erektilis diszfunkció nem csupán egy, az egészséges szexuális életet megnehezítő probléma, de egy olyan jelzés, amely a szervezet általános állapotáról, és különösen a szív-érrendszer egészségéről mutat egy bizonyos képet. Már csak ezért is nagyon fontos beszélni róla és orvoshoz fordulni vele!
Az összefüggések megértéséhez érdemes végig gondolni, mi szükséges az egészséges erekcióhoz. Egészséges izmok, egészséges idegek és egészséges artériák. Ha ezek közül bármelyik rosszul működik, az oka lehet a merevedési zavarnak (is).
- Amikor egy férfi merevedési zavarral fordul hozzánk, mindig megpróbáljuk kideríteni, van-e cukorbetegsége, ami érintheti az idegeket, van-e magas vérnyomása, ami az artériták állapotát befolyásolja és esetleg van-e problémája a tesztoszteron szinttel, ami hatással lehet az erekcióra– foglalja össze Rákász doktor. – Ha megismerjük a páciens kórtörténetét, az már jelentős támpontot az a kezeléshez. Bizonyos krónikus betegségek ugyanis - cukorbetegség, vesebetegség, krónikus alkoholizmus, érelmeszesedés - a merevedési zavarok több, mint 50%-áért tehetők felelőssé! A kezelés ebben az értelemben sokszor összetett, számos irányból lehet és kell is közelíteni a megoldáshoz. Bármilyen furcsa, sokszor a stresszkezelés is fontos része a terápiának, hiszen a túl sok adrenalin megfeszítheti a simaizmokat, ami ellehetetleníti az erekciót. (A pénisz simaizomzata ugyanis csak akkor tud megtelni vérrel, ha el van lazulva.) Tehát az erektilis diszfunkció kezelésében körültekintőnek kell lennünk.

A kezelés sokszor összetett

Nem mindenkinek könnyű elfogadni, de az egészséges erekcióban az életmódnak is nagy szerepe van. A rendszeres testmozgásról már kutatások is bizonyították, milyen hatékony az erektilis diszfunkció kezelésében, a mediterrán diéta pedig a szív-érrendszer egészségének megőrzésével hat az ezzel összefüggő egészséges merevedésre is. A dohányzásról tudjuk, hogy az erek megfelelő működésének egyik legnagyobb ellensége. Kevesebben gondolnak rá, de a megfelelő, elégséges és jó alvásnak is hatása van a merevedésre, az alvási apnoé például közvetlenül hat a szív-érrendszerre, közvetetten pedig az erekcióra való képességre.
A merevedési zavar kezelésében gyógyszerek és más megoldások is segíthetnek.- Természetesen gyógyszerek és egyéb kezelések is rendelkezésre állnak a merevedési zavar kezeléséhez. Az egyik legegyszerűbb megoldás például a tesztoszteronszint ellenőrzése, és ha alacsony, a hormon pótlása – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. -  Ugyancsak szóba jöhetnek az izomlazító hatású gyógyszerek a simaizomzat szükséges ellazításához, bár ezeket sokszor kombinálni kell más gyógyszerekkel és/vagy eszközökkel. Olyan eszközökre kell itt gondolni, mint a vákuum pumpa, amely a szívó hatása révén képes vért juttatni a péniszbe. Természetesen minden esetben, amikor valamilyen alapbetegséggel hozható összefüggésbe a probléma, annak kezelése az erektilis diszfunkcióra is pozitív hatással lehet, ezért is fontos az alapos kivizsgálás. Ennek során fény derülhet például egy kismedencei vagy a pénisz területén jelentkező érelzáródásra, ilyenkor lehet szó műtéti megoldásról, mint ahogyan műtét során kerülhet beültetésre a péniszimplantátum is. Mindazonáltal nem kell sem szégyenkezni, sem félni a kivizsgálástól, mert egyrészt gyakori problémáról van szó, másrészt, ha létezik megoldás a helyzetre, akkor felesleges lenne szenvedni ahelyett, hogy igénybe vennénk a segítséget.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr!

Emésztőrendszeremben ibs jellegű tüneteket tapasztalok (lágyabb széklet, sűrű széklési inger, puffadás stb.) ami ételekre csak kismértékben változik, viszont sűrűn viszketés, és vérzés (székelés után) tapasztalható a végbéltájékon. Tapintásos vizsgálat során kisebb aranyeres csomók volt a diagnózis. Érdeklődnék, hogy az aranyeret okozhatja e a hígabb széklet, illetve a sűrű székelés (napi 3-4) esetlegesen a tünetek utalhatnak-e végbélrákra?
Az aranyeres csomókra aurobin kenőcsöt kaptam, ez szívritmuszavar mellett használható?

Köszönöm a válaszát!

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Páciensünk!

Panaszai ismertetésének alapján, azt tudom javasolni, hogy első körben proktológiai szakrendelést keressen fel. Ott nagy valószínűséggel kérdései megválaszolásra kerülnek. Ők javasolhatnak, mind diagnosztikai vizsgálatokat valamint konzervatív lehetőségeket is.
Az IBS miatt a gasztroenterológia az a terület, ahol hosszútávú segítséget tudnak nyújtani.
Kardiológiai betegsége miatt a gyógyszereléssel összefüggésben érdemes a háziorvosát vagy kardiológust megkérdezni.

Tisztelettel!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors és hatékony vizsgálat

Nagyon tetszett, hogy keveset kellett várni, gyors és hatékony volt a vizsgálat. Ajánlom másnak is!

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK