Hogyan működnek a merevedési zavarra rendelt injekciók?

Hogyan működnek a merevedési zavarra rendelt injekciók?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2023.07.12 08:20

A merevedési zavar kezelési, megoldási lehetőségei közül az egyik az injekciós terápia, amelynek eredménye a spontán erekció. Mikor jöhet szóba ez a megoldás? Hová kell szúrni az injekciót? Fájdalmas-e az injektálás? A legfontosabb kérdésekre dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa válaszolt.

Így működik a merevedési zavarra rendelt injekciós terápia

A merevedési zavar okát urológiai kivizsgálással lehet diagnosztizálni.Az erektilis diszfunkció (vagyis a merevedési zavar) esetén számos oka lehet annak, ha a szakorvos az injekciós terápiát javasolja. Tipikusan ilyen eset, amikor valaki olyan betegséggel rendelkezik, amelynél ez a legbiztonságosabb megoldás – jellemzően ilyen a cukorbetegség és a magas vérnyomás.  
Az injektálható készítményeknek három fő típusa van, leginkább ezek kombinációja jön szóba első terápiás lépcsőként. A hatóanyagok tulajdonképpen ellazítják az érfalak simaizomzatát, ezáltal azok kitágulnak és vérrel töltik fel a péniszt. (Mivel a szájon át szedhető készítmények is így hatnak, legtöbbször nem szükséges együtt használni azokat az injekciókkal.) A különbség egyes, ismert szájon át szedhető gyógyszerek és az injekciós készítmények közt, hogy utóbbiak szexuális stimuláció nélküli, spontán erekciót okoznak és a felszívódási problémákkal sem kell számolni. Az erekció maga 10-15 perc alatt alakul ki és általában 30-60 percig marad fenn. 

Hogyan kell injektálni a gyógyszert?

Az injekciókat egy szettben adják ki a művel, a gyógyszerrel és az alkoholos törlőkendőkkel. A beadás mikéntjét pedig az orvos alaposan elmagyarázza ugyanúgy, mint minden olyan esetben, amikor injekcióval kezelni valaki magát, például cukorbetegség miatt. Azt is megmutatja a szakember, hogyan kell a beadásnál elkerülni a húgycsövet, a látható vénákat és a pénisz alsó részén található neurovaszkuláris köteget, valamint, hogy hol van a legoptimálisabb szúrási terület. Maga a beadás kisebb csípésnek, szúrásnak érzékelhető, de a gyógyszer nem okoz fájdalmat a péniszben. Bizonyos hatóanyagnál mellékhatásként alakulhat ki a beadás utáni fájdalom. Ugyancsak ritka mellékhatás lehet a bőr alatti duzzanat, az elhúzódó erekció, a pénisz hegesedése, görbülete. Ezekről mindenképpen tájékoztatni kell az orvost, illetve, ha 4 óránál tovább tart az erekció, azonnal orvoshoz kell fordulni.
A szakember minden esetben a legkisebb hatékony dózist rendeli el, és azt is rögzíti, legfeljebb milyen gyakran szabad alkalmazni az injekciót. (Ez általában legfeljebb 3 alkalom hetente, 2 alkalom közt legalább 24 órás szünettel.)

A kezelés az urológiai kivizsgálás során dől el

Az urológus számos kezelés közül választhat a merevedési zavar megoldásához. A merevedési zavar kezelésére számtalan lehetőség létezik. Az összetett kivizsgálás után egyénre szabottan választható gyógyszeres vagy injekciós kezelés, életmódváltás, a háttérben álló betegségek kezelése, vérnyomás beállítása, hormonpótlás, vákuum pumpa készülék, végső esetben hímvessző protézis.
- A legfontosabb, hogy az állapotot kiváltó betegséget és szükség esetén a lelki okokat is kezeljük – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Leggyakrabban gyógyszeres segítséggel rendezhető a probléma, esetleg egy meglévő alapbetegségre szedett gyógyszer megváltoztatásával, vagy akár a fel nem fedezett alapbetegség kezelésével. Viszonylag sűrűn kerül sor hormonkezelésre is, legyen szó helyileg injektálható készítményről, ami rövid időn belül erekciót eredményez vagy akár a tesztoszteronhiányt rendező hosszabb távú eljárásról. A kivizsgálás során fény derülhet egy kismedencei vagy a pénisz területén jelentkező érelzáródásra, ilyenkor lehet szó műtéti megoldásról, mint ahogyan műtét során kerülhet beültetésre a péniszimplantátum is. A legfontosabb tanács, hogy nem kell sem szégyenkezni, sem félni a kivizsgálástól, mert egyrészt gyakori problémáról van szó, másrészt, ha létezik megoldás a helyzetre, akkor nem szükséges a lemondás, a szenvedés.  

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.úr
Férjemnél here visszeret állapítottak meg. Elküldték uh-ra, es sperma analízisre aminek az eredménye ez:
Mennyiség: 3,8ml
Ejakulációtól eltelt idő: 100perc
Viszkozitás : normál
Ph:8
Spermiumkoncentráció: 11m/ml
Spermium szám: 41,8m/ejak.
Progresszív motilitás: 12%
Teljes motilitás: 66%
Immotilis: 34%
Normál morfológia 0-1%
Vitalitás : 86%
Fehérvérsejtszám: 0,1

Műtétre előjegyezték, majd műtét napján közölték hogy mivel panasza nincs nem műtik. Menjen Budapestre az országos andrológia ambulanciára.
Mennyire számít rossznak az érték? Tudunk mi bármit tenni azért, hogy gyermekünk lehessen?
(1gyermekünk már van.)
Köszönöm

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Kérdésével forduljon egy andrológus kollégához.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalmat sugárzó szakorvos

Jó humorú, bizalmat sugárzó szakorvos. Kényes problémámmal is bizalommal tudtam hozzá fordulni.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!