Hogyan működnek a merevedési zavarra rendelt injekciók?

Hogyan működnek a merevedési zavarra rendelt injekciók?

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.03.06 15:06

A merevedési zavar kezelési, megoldási lehetőségei közül az egyik az injekciós terápia, amelynek eredménye a spontán erekció. Mikor jöhet szóba ez a megoldás? Hová kell szúrni az injekciót? Fájdalmas-e az injektálás? A legfontosabb kérdésekre dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa válaszolt.

Online Bejelentkezés

Dr. Rákász István

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Így működik a merevedési zavarra rendelt injekciós terápia

A merevedési zavar okát urológiai kivizsgálással lehet diagnosztizálni.Az erektilis diszfunkció (vagyis a merevedési zavar) esetén számos oka lehet annak, ha a szakorvos az injekciós terápiát javasolja. Tipikusan ilyen eset, amikor valaki olyan betegséggel rendelkezik, amelynél ez a legbiztonságosabb megoldás – jellemzően ilyen a cukorbetegség és a magas vérnyomás.  
Az injektálható készítményeknek három fő típusa van, leginkább ezek kombinációja jön szóba első terápiás lépcsőként. A hatóanyagok tulajdonképpen ellazítják az érfalak simaizomzatát, ezáltal azok kitágulnak és vérrel töltik fel a péniszt. (Mivel a szájon át szedhető készítmények is így hatnak, legtöbbször nem szükséges együtt használni azokat az injekciókkal.) A különbség egyes, ismert szájon át szedhető gyógyszerek és az injekciós készítmények közt, hogy utóbbiak szexuális stimuláció nélküli, spontán erekciót okoznak és a felszívódási problémákkal sem kell számolni. Az erekció maga 10-15 perc alatt alakul ki és általában 30-60 percig marad fenn. 

Hogyan kell injektálni a gyógyszert?

Az injekciókat egy szettben adják ki a művel, a gyógyszerrel és az alkoholos törlőkendőkkel. A beadás mikéntjét pedig az orvos alaposan elmagyarázza ugyanúgy, mint minden olyan esetben, amikor injekcióval kezelni valaki magát, például cukorbetegség miatt. Azt is megmutatja a szakember, hogyan kell a beadásnál elkerülni a húgycsövet, a látható vénákat és a pénisz alsó részén található neurovaszkuláris köteget, valamint, hogy hol van a legoptimálisabb szúrási terület. Maga a beadás kisebb csípésnek, szúrásnak érzékelhető, de a gyógyszer nem okoz fájdalmat a péniszben. Bizonyos hatóanyagnál mellékhatásként alakulhat ki a beadás utáni fájdalom. Ugyancsak ritka mellékhatás lehet a bőr alatti duzzanat, az elhúzódó erekció, a pénisz hegesedése, görbülete. Ezekről mindenképpen tájékoztatni kell az orvost, illetve, ha 4 óránál tovább tart az erekció, azonnal orvoshoz kell fordulni.
A szakember minden esetben a legkisebb hatékony dózist rendeli el, és azt is rögzíti, legfeljebb milyen gyakran szabad alkalmazni az injekciót. (Ez általában legfeljebb 3 alkalom hetente, 2 alkalom közt legalább 24 órás szünettel.)

A kezelés az urológiai kivizsgálás során dől el

Az urológus számos kezelés közül választhat a merevedési zavar megoldásához. A merevedési zavar kezelésére számtalan lehetőség létezik. Az összetett kivizsgálás után egyénre szabottan választható gyógyszeres vagy injekciós kezelés, életmódváltás, a háttérben álló betegségek kezelése, vérnyomás beállítása, hormonpótlás, vákuum pumpa készülék, végső esetben hímvessző protézis.
- A legfontosabb, hogy az állapotot kiváltó betegséget és szükség esetén a lelki okokat is kezeljük – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Leggyakrabban gyógyszeres segítséggel rendezhető a probléma, esetleg egy meglévő alapbetegségre szedett gyógyszer megváltoztatásával, vagy akár a fel nem fedezett alapbetegség kezelésével. Viszonylag sűrűn kerül sor hormonkezelésre is, legyen szó helyileg injektálható készítményről, ami rövid időn belül erekciót eredményez vagy akár a tesztoszteronhiányt rendező hosszabb távú eljárásról. A kivizsgálás során fény derülhet egy kismedencei vagy a pénisz területén jelentkező érelzáródásra, ilyenkor lehet szó műtéti megoldásról, mint ahogyan műtét során kerülhet beültetésre a péniszimplantátum is. A legfontosabb tanács, hogy nem kell sem szégyenkezni, sem félni a kivizsgálástól, mert egyrészt gyakori problémáról van szó, másrészt, ha létezik megoldás a helyzetre, akkor nem szükséges a lemondás, a szenvedés.  

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.Úr!Apukám 50 éves,hasi uh 17mm-es terim-t mutatott s bal vesében.Elküldték ct-re.Semmiféle panasza nincs,véres vizelet sem.Nagyon aggódunk!Csak rosszat jelenthet,veserák vagy lehet ártalmatlan dolog-e?Ha komoly baj van milyen tünetei lennének??Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem!

Ahhoz, hogy kérdéseire megnyugtató választ tudjunk adni, a CT-vizsgálatot mindenképpen érdemes lenne megvárni és annak leletével együtt szakorvosi konzultációt lenne javasolt igénybe venni.

Üdvözlettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alig kellett várni

Minden rendben zajlott. Várni szinte alig kellett.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK