Merevedési zavar prosztatarák kezelése után? Így segíthet az urológus

Merevedési zavar prosztatarák kezelése után? Így segíthet az urológus

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.03.06 15:04

A prosztatarák kezelése – legyen szó műtéti vagy sugárkezelésről – kihathat a szexuális életre, merevedési, ejakulációs és vizelettartási zavart okozhat, de ez nem jelent azt, hogy le kellene mondani az életnek ezen oldaláról. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa, merevedési zavar specialista az összefüggésekre és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Dr. Rákász István

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Hogyan hathat a prosztataműtét a szexualitásra?

A prosztatarák kezelése több irányból is kihathat a nemi életre: bizonyos eljárások károsíthatják az erekcióban szerepet játszó idegeket, mások azon hormonok szintjét befolyásolhatják, amelyek szükségesek az erekció fenntartásához. Ezek a leggyakoribb problémák:

  • Merevedési zavar vagy képtelenség

A prosztatarák kezelése után jelentkező merevedési zavar kezelhető.Amennyiben a daganat miatt sugárkezelésre vagy a prosztata eltávolítására van szükség, előfordulhat az erekcióhoz szükséges idegek sérülése. Létezik ugyan az idegeket kímélő műtéti eljárás, azonban nem minden eset alkalmas arra, hogy a sebész úgy távolítsa el a daganatot, hogy az idegek ne sérüljenek, ne legyenek átvágva. Ugyanakkor prosztataeltávolítás után is sokaknál fennmarad az erekció képessége, de ehhez akár több hónapnak, akár évnek is el kell telnie. Másoknak ezentúl segítségre lesz szüksége a merevedési zavar kezeléséhez. 

  • Ejakulációs problémák

A prosztataeltávolítás után ejakulációs problémák is felléphetnek, vagyis előfordulhat, hogy az ejakuláció során nem jelenik meg ondó. Ez azért lehet, mert a prosztata mellett az ondóhólyagokat is eltávolították. Ilyenkor a herék továbbra is termelnek hímivarsejteket, de azok visszaszívódnak a szervezetbe, tehát ún. száraz ejakuláció jelentkezik. Ez a száraz orgazmusnak is nevezett jelenség azt jelenti, hogy az orgazmus ondókilövellés nélkül történik. A férfiak egy része ezt nem érzi jelentős problémának, másoknál azonban zavaró lehet.  

A segítség lehetőségei

- Ha valakinek a prosztatarák kezelése kapcsán jelentkeznek problémái a szexuális életben (elsősorban a merevedési zavar), akkor a rehabilitációs programnak több célja is lehet: fenntartani a pénisz vérkeringését, csökkenteni az izmokat és szöveteket ért károsodást és biztosítani az erekcióhoz szükséges stimulációt – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa, merevedési zavar specialista.
Ezen célok elérésében szükséges megtalálni az adott helyzetben leghasznosabb eljárásokat, eszközöket, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • Gyógyszerek

Az urológus segíthet a merevedési zavaron prosztatarák után is.A foszfodiészteráz tartalmú szerek célja, hogy fokozzák a pénisz vérkeringését. Ezek a gyógyszerek akkor működnek a leghatékonyabban, ha a szexuális késztetés megvan, ugyanis nem azonnal okoznak merevedést, csupán hozzásegítenek annak kialakulásához az adott helyzetben. 

  • Vákuum pumpák

Ezek az puha műanyagból készült eszközök a péniszre helyezve segítenek vért pumpálni az erekcióhoz egy meghatározott ideig, általában 30 percig. (A további használat szöveti károsodást eredményezhet.) A vákuumpumpák beválhatnak egyetlen segítségként, de akár más kezelésekkel együtt, kombinálva is.

  • Krémek, injekciók

Az alprostadil hatóanyagú krémek, injekciók szintén elősegíthetik az erekciót. Az injekció beadása esetleg kényelmetlen lehet, de egyrészt ezt a szakorvos megtanítja, másrészt akár a partner is beadhatja. 

  • Implantátum

Az implantátum akkor jön szóba, ha a többi lehetőség nem vált be. A pénisz protézisnek is nevezett eszközt egy rövid operáció során építik a péniszbe. A felfújható és az alakítható implantátumok előnyeire, működésére szintén a szakorvos tanítja be a pácienseket.

  • Életmód

Sokan megfeledkeznek róla, de a helyes életmód önmagában is hozzásegíthet az egészséges nemi élethez. A rendszeres mozgás és a normál testsúly fenntartása, visszaszerzése a merevedési zavar rendezésében is szerepet játszik. Ugyancsak pozitív hatású a dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás limitálása. Ezen kívül mindenkinek erősen ajánlhatóak a medencefenéki gyakorlatok (férfiaknak is elérhető az intimtorna)! 

- A legfontosabb, hogy ha egy férfi túlvan a prosztatarák kezelésén és szeretné visszaszerezni a korábbi kielégítő nemi életét, nem kell szégyellnie a segítségkérést, hiszen a merevedési zavar sajnos nem ritka következmény – hangsúlyozza Rákász doktor. – Mivel azonban a segítségnek számos formája elérhető, nem szabad beletörődni a merevedési zavarba, érdemes szakorvos iránymutatásával keresni a legoptimálisabb megoldást.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 
 

Téma szakértője

Orvos válaszol

T Urolodus.
Következő lenne a problémám.
Lankadt állapotban a fitymám a makk alatt gyürü szerüen szoros nem mindig csuszik vissza. Erekcióalatt is érzem hogy szoros.
Könnyen hátra huzhato de visszahuzáskor érzem hogy ugrik egyett a makk pereménél.
Voltam már vele orvosnál.
Legutobb gyulladás csökkentőt kaptam nem tudom mire mivel begyuladva nincs és nem is volt.
Védekezés macerás tizből 2x 3x becsipi a fityma és a makk közé az ovszert.
Mit lehet a megoldás.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Kedves Ádám,

Nagy valószínűséggel műtéti megoldásra (körülmetélés) lesz szükség. Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel: Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata