Hogyan javíthatóak a prosztatarák gyógyulási esélyei?

Hogyan javíthatóak a prosztatarák gyógyulási esélyei?

Dr. Nagy Károly PhD Létrehozva: 2023.06.28 08:09

A prosztatarák a férfiakat érintő összes daganatos betegség közül a 2. leggyakoribb, amely azonban korán felismerve jó eséllyel gyógyítható. A rendszeres szűrés jelentőségére, a diagnosztizálás lehetőségeire és a prosztatarák elleni életmódtanácsokra dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet.

A prosztata megnagyobbodás és a rák nem ugyanaz

A prosztatarák kezelésében az orvosi közreműködés és az életmód is fontos.A daganatos betegség annak az eredménye, hogy abnormális sejtszaporulat jön létre valahol a szervezetben, ami megnehezíti /ellehetetleníti az egészséges működést. A prosztatarák ugyanezzel a mechanizmussal jön létre, bár a prosztatára jellemző, hogy a rosszindulatú (malignus) sejtszaporulat mellett gyakori a jóindulatú (benignus) sejtszaporulat is.

  • A jóindulatú növekmény neve prostata hyperplasia vagyis prosztata megnagyobbodás. Ez a jelenség nem életveszélyes, de mindenképpen megfigyelést igényel, és az általa okozott tünetek kezelése is szükséges lehet.
  • A rosszindulatú daganat, vagyis a prosztatarák természetesen életveszélyes fázisba is juthat, különösen, ha áttétet ad más szervekbe. A minél előbb megkezdett kezelés elengedhetetlen!

Hogyan lehet diagnosztizálni a prosztatarákot?

- Első lépés a prosztata fizikális vizsgálata és a PSA vérből történő meghatározása. Ugyanakkor a félreértések elkerülése végett fontos tisztázni, hogy ez utóbbi laborvizsgálat nem elégséges a daganat diagnosztizálásához, már csak azért sem, mert az emelkedett szint az esetek nagy részében csupán jóindulatú prosztata megnagyobbodásra utal. Ráadásul ritkán bár, de az is előfordulhat, hogy a PSA-érték prosztatarák esetén sem emelkedett. Ha tehát felmerül a rák gyanúja, szükség van biopsziára, illetve más biomarkerek ellenőrzésére is, a megerősítés vagy a kizárás végett – mondja dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa. – Fontos lehet még a vizeletáramlási vizsgálat és az ultrahangos képalkotás is, ez utóbbi hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével igen részletesen tanulmányozhatjuk a prosztata állományát. Már kis elváltozásokat is felfedezhetünk, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak, ezért eltérés esetén további kivizsgálásoknak kell következniük.
A legfontosabb azonban, hogy 45-50 éves kortól évente szükséges az urológiai ellenőrzés, illetve tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Kivizsgálást igényel, ha gyakori, sürgető vizelési inger jelentkezik (sokszor éjjel is), ha probléma van a vizelés elindításával és befejezésével, ha vizelet visszamaradással küzd egy férfi, ha vizelés és/vagy ejakuláció közben fájdalom mutatkozik, illetve, ha vér jelenik meg a vizeletben.

A megfelelő életmód védőfaktor a prosztatarák ellen

A Harvard School of Public Health tanulmánya szerint az egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben és a megelőzésben is. Az alábbi tanácsokat minden férfinek érdemes megfogadni.

  • Felelősségteljes párkapcsolat

Az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású, a prosztata rendszeres kiürítése miatt. Ugyanakkor a gyakori partnerváltás (különösen védekezés nélkül) komoly rizikófaktor, hiszen még orális szex során is kerülhetnek gyulladást okozó baktériumok a húgycsőbe.

  • Rendszeres mozgás

A korán felismert prosztatarák gyógyulási esélyei az életmóddal is javíthatók.A rendszeres mozgás sokféle daganatos betegség megelőzésében játszik szerepet, a kezelés előtt vagy a kezelés után rendszeres fizikai aktivitást (akár csak tempós sétát) végző daganatos betegeknek 46%-kal nőhet a túlélési esélye a nem mozgó betegekéhez képest. A prosztatabeteg férfiak számára a medencefenék izmait a tervezett műtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni rehabilitációt is gyorsíthatja.

  • Kiegyensúlyozott étkezés

A fő irányelvek közé tartozik az alkohol, főként a tömény szeszek kerülése, a csípős, fűszeres ételek visszaszorítása, a telítetlen zsírsavak beillesztése az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. Bizonyított többek közt a tökmag és a kisvirágú füzike, valamint a paradicsom, répa, brokkoli, grapefruit, tofu jótékony hatása.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Urológiai vizsgálatok: Pénisz,here UH, hererák szűrés, vizelet, vér vizsgálatok, prosztata vizsgálat eredményei negatívak lettek. Ennek ellenére a herék (különösen a jobb oldali) tapintásra alsó részen talán az ondó zsinórnál valahol és a mellékhere fej részénél is nyomásra, tapintásra, nadrág becsípődéskor erős, éles fájdalom jelentkezik. A pontos helyet nem mindig sikerül kitapintani...viszont ha mégis, jelentkezik az éles fájdalom. Volt, hogy tapintást követően 2-4 napig fájdalmas is volt a here...melyet jegeléssel, olykor fájdalomcsillapítóval tudtam kezelni.Mindkét csípő,derék,forgó rész fájdalmas...néha úgy érzem, hogy a fájdalom ebből ered...lehetséges ez!? Mi okozhatja a fájdalmat? Fájdalom = gyulladás?! Mennyiben segíthet egy újjabb vizsgálat, van értelme? Állandóan nem fáj a herém, de mindkettő érzékeny tapintásra és a hirtelen jelentkező benyilaló fájdalom alkalmakkor nagyon kellemetlen és elkeserítő.
Kérem szíves véleményét
Köszönettel

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Gerincbetegség, például porckorongsérv is okozhat herefájdalmat. A fájdalom nem egyenlő a gyulladással vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális alaposság

"Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok