Hogyan javíthatóak a prosztatarák gyógyulási esélyei?

Hogyan javíthatóak a prosztatarák gyógyulási esélyei?

Dr. Nagy Károly PhD Létrehozva: 2023.06.28 08:09

A prosztatarák a férfiakat érintő összes daganatos betegség közül a 2. leggyakoribb, amely azonban korán felismerve jó eséllyel gyógyítható. A rendszeres szűrés jelentőségére, a diagnosztizálás lehetőségeire és a prosztatarák elleni életmódtanácsokra dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet.

A prosztata megnagyobbodás és a rák nem ugyanaz

A prosztatarák kezelésében az orvosi közreműködés és az életmód is fontos.A daganatos betegség annak az eredménye, hogy abnormális sejtszaporulat jön létre valahol a szervezetben, ami megnehezíti /ellehetetleníti az egészséges működést. A prosztatarák ugyanezzel a mechanizmussal jön létre, bár a prosztatára jellemző, hogy a rosszindulatú (malignus) sejtszaporulat mellett gyakori a jóindulatú (benignus) sejtszaporulat is.

  • A jóindulatú növekmény neve prostata hyperplasia vagyis prosztata megnagyobbodás. Ez a jelenség nem életveszélyes, de mindenképpen megfigyelést igényel, és az általa okozott tünetek kezelése is szükséges lehet.
  • A rosszindulatú daganat, vagyis a prosztatarák természetesen életveszélyes fázisba is juthat, különösen, ha áttétet ad más szervekbe. A minél előbb megkezdett kezelés elengedhetetlen!

Hogyan lehet diagnosztizálni a prosztatarákot?

- Első lépés a prosztata fizikális vizsgálata és a PSA vérből történő meghatározása. Ugyanakkor a félreértések elkerülése végett fontos tisztázni, hogy ez utóbbi laborvizsgálat nem elégséges a daganat diagnosztizálásához, már csak azért sem, mert az emelkedett szint az esetek nagy részében csupán jóindulatú prosztata megnagyobbodásra utal. Ráadásul ritkán bár, de az is előfordulhat, hogy a PSA-érték prosztatarák esetén sem emelkedett. Ha tehát felmerül a rák gyanúja, szükség van biopsziára, illetve más biomarkerek ellenőrzésére is, a megerősítés vagy a kizárás végett – mondja dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa. – Fontos lehet még a vizeletáramlási vizsgálat és az ultrahangos képalkotás is, ez utóbbi hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével igen részletesen tanulmányozhatjuk a prosztata állományát. Már kis elváltozásokat is felfedezhetünk, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak, ezért eltérés esetén további kivizsgálásoknak kell következniük.
A legfontosabb azonban, hogy 45-50 éves kortól évente szükséges az urológiai ellenőrzés, illetve tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Kivizsgálást igényel, ha gyakori, sürgető vizelési inger jelentkezik (sokszor éjjel is), ha probléma van a vizelés elindításával és befejezésével, ha vizelet visszamaradással küzd egy férfi, ha vizelés és/vagy ejakuláció közben fájdalom mutatkozik, illetve, ha vér jelenik meg a vizeletben.

A megfelelő életmód védőfaktor a prosztatarák ellen

A Harvard School of Public Health tanulmánya szerint az egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben és a megelőzésben is. Az alábbi tanácsokat minden férfinek érdemes megfogadni.

  • Felelősségteljes párkapcsolat

Az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású, a prosztata rendszeres kiürítése miatt. Ugyanakkor a gyakori partnerváltás (különösen védekezés nélkül) komoly rizikófaktor, hiszen még orális szex során is kerülhetnek gyulladást okozó baktériumok a húgycsőbe.

  • Rendszeres mozgás

A korán felismert prosztatarák gyógyulási esélyei az életmóddal is javíthatók.A rendszeres mozgás sokféle daganatos betegség megelőzésében játszik szerepet, a kezelés előtt vagy a kezelés után rendszeres fizikai aktivitást (akár csak tempós sétát) végző daganatos betegeknek 46%-kal nőhet a túlélési esélye a nem mozgó betegekéhez képest. A prosztatabeteg férfiak számára a medencefenék izmait a tervezett műtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni rehabilitációt is gyorsíthatja.

  • Kiegyensúlyozott étkezés

A fő irányelvek közé tartozik az alkohol, főként a tömény szeszek kerülése, a csípős, fűszeres ételek visszaszorítása, a telítetlen zsírsavak beillesztése az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. Bizonyított többek közt a tökmag és a kisvirágú füzike, valamint a paradicsom, répa, brokkoli, grapefruit, tofu jótékony hatása.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
56 éves vagyok és évente járok prosztata szűrésre. Eddig minden leletem rendben van. Egy ideje anti depreszánst szedek ( scypa, vagy escitil. és 0,25 frontint) Az lenne a kérdésem, hogy ezek a gyógyszerek a következő vérvételnél a PSA értékét nem tudják -e beolyásolni, akár fals, nem valós olyan irányba, hogy rossz eredmény jöjjön ki, ezzel tévesen tájékoztasson?

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram,

nincs tudomásom arról, hogy a felsorolt gyógyszerek befolyásolnák a PSA szintjét.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális alaposság

"Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!