Hogyan javíthatóak a prosztatarák gyógyulási esélyei?

Hogyan javíthatóak a prosztatarák gyógyulási esélyei?

Dr. Nagy Károly PhD Módosítva: 2023.06.28 08:27

A prosztatarák a férfiakat érintő összes daganatos betegség közül a 2. leggyakoribb, amely azonban korán felismerve jó eséllyel gyógyítható. A rendszeres szűrés jelentőségére, a diagnosztizálás lehetőségeire és a prosztatarák elleni életmódtanácsokra dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet.

A prosztata megnagyobbodás és a rák nem ugyanaz

A prosztatarák kezelésében az orvosi közreműködés és az életmód is fontos.A daganatos betegség annak az eredménye, hogy abnormális sejtszaporulat jön létre valahol a szervezetben, ami megnehezíti /ellehetetleníti az egészséges működést. A prosztatarák ugyanezzel a mechanizmussal jön létre, bár a prosztatára jellemző, hogy a rosszindulatú (malignus) sejtszaporulat mellett gyakori a jóindulatú (benignus) sejtszaporulat is.

  • A jóindulatú növekmény neve prostata hyperplasia vagyis prosztata megnagyobbodás. Ez a jelenség nem életveszélyes, de mindenképpen megfigyelést igényel, és az általa okozott tünetek kezelése is szükséges lehet.
  • A rosszindulatú daganat, vagyis a prosztatarák természetesen életveszélyes fázisba is juthat, különösen, ha áttétet ad más szervekbe. A minél előbb megkezdett kezelés elengedhetetlen!

Hogyan lehet diagnosztizálni a prosztatarákot?

- Első lépés a prosztata fizikális vizsgálata és a PSA vérből történő meghatározása. Ugyanakkor a félreértések elkerülése végett fontos tisztázni, hogy ez utóbbi laborvizsgálat nem elégséges a daganat diagnosztizálásához, már csak azért sem, mert az emelkedett szint az esetek nagy részében csupán jóindulatú prosztata megnagyobbodásra utal. Ráadásul ritkán bár, de az is előfordulhat, hogy a PSA-érték prosztatarák esetén sem emelkedett. Ha tehát felmerül a rák gyanúja, szükség van biopsziára, illetve más biomarkerek ellenőrzésére is, a megerősítés vagy a kizárás végett – mondja dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa. – Fontos lehet még a vizeletáramlási vizsgálat és az ultrahangos képalkotás is, ez utóbbi hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével igen részletesen tanulmányozhatjuk a prosztata állományát. Már kis elváltozásokat is felfedezhetünk, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak, ezért eltérés esetén további kivizsgálásoknak kell következniük.
A legfontosabb azonban, hogy 45-50 éves kortól évente szükséges az urológiai ellenőrzés, illetve tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Kivizsgálást igényel, ha gyakori, sürgető vizelési inger jelentkezik (sokszor éjjel is), ha probléma van a vizelés elindításával és befejezésével, ha vizelet visszamaradással küzd egy férfi, ha vizelés és/vagy ejakuláció közben fájdalom mutatkozik, illetve, ha vér jelenik meg a vizeletben.

A megfelelő életmód védőfaktor a prosztatarák ellen

A Harvard School of Public Health tanulmánya szerint az egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben és a megelőzésben is. Az alábbi tanácsokat minden férfinek érdemes megfogadni.

  • Felelősségteljes párkapcsolat

Az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású, a prosztata rendszeres kiürítése miatt. Ugyanakkor a gyakori partnerváltás (különösen védekezés nélkül) komoly rizikófaktor, hiszen még orális szex során is kerülhetnek gyulladást okozó baktériumok a húgycsőbe.

  • Rendszeres mozgás

A korán felismert prosztatarák gyógyulási esélyei az életmóddal is javíthatók.A rendszeres mozgás sokféle daganatos betegség megelőzésében játszik szerepet, a kezelés előtt vagy a kezelés után rendszeres fizikai aktivitást (akár csak tempós sétát) végző daganatos betegeknek 46%-kal nőhet a túlélési esélye a nem mozgó betegekéhez képest. A prosztatabeteg férfiak számára a medencefenék izmait a tervezett műtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni rehabilitációt is gyorsíthatja.

  • Kiegyensúlyozott étkezés

A fő irányelvek közé tartozik az alkohol, főként a tömény szeszek kerülése, a csípős, fűszeres ételek visszaszorítása, a telítetlen zsírsavak beillesztése az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. Bizonyított többek közt a tökmag és a kisvirágú füzike, valamint a paradicsom, répa, brokkoli, grapefruit, tofu jótékony hatása.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt dr Úr.
Heréből kisugárzó fájdalom köldökig mit jelent? Ez már mintha múlóban lenne azonban Alhasi feszítő érzésem van.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Urológiai vizsgálatot javaslok!

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális alaposság

"Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!"

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata