Ezek a prosztatarák stádiumai és azok tünetei

Ezek a prosztatarák stádiumai és azok tünetei

Dr. med.habil Buzogány István PhD Létrehozva: 2023.09.27 06:59

A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatfajta a férfiak daganatos megbetegedéseinek közel 10%-át teszi ki. Hazánkban évente 1400-1500 haláleset hátterében tehető felelőssé a prosztata rosszindulatú daganata. A rák kezdeti tünetei nem jellegzetesek, sokban hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta tünetekre. Az urológiai kivizsgálás ilyenkor azért is fontos, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a beteg panaszait, és amennyiben az bizonyíthatóan a prosztatarák, megkezdődhessen a kezelés. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség stádiumaira és azok tüneteire hívta fel a figyelmet.

A PSA és a Gleason-skála is prosztatarák besorolására szolgál

A korán felismert prosztatarák jobb kilátásokkal bír.A prosztatarák korai stádiumában gyakran semmiféle tünetet nem tapasztal a beteg, ezért jellemzően nem is gondol bele az urológiai vizsgálat jelentőségébe. Holott ez a daganattípus korán felismerve jól kezelhető, bár a későbbi szakaszokban is van lehetőség sikeres kezelésre. Éppen ezért tünetek esetén minél előbb, szűrés jelleggel pedig 40 év fölött évente érdemes részt venni urológiai vizsgálaton és PSA (prosztata-specifikus antigén) mérésen. Ha ennek során megszületik a prosztatarák diagnózisa, különböző lehetőségek vannak annak megítélésére, mennyire jelent veszélyt a beteg számára az adott daganat. Az osztályozásban a PSA-t, mint tumormarkert és a Gleason-pontszámot, mint a szövettani típus prognózis szempontjából legfontosabb elemét is szokás alkalmazni.
A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t, illetve azok arányát amit PSA index -nek neveznek. A totál PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában az total (össz) PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a szérum PSA-szintet.  
A Gleason pontszám a prosztata sejtek malignitási fokát hivatott jelölni, szövettani mintavétel során eltávolított biopsziás anyag feldolgozása során. A látott daganatsejtek egy részét aszerint pontozzák, mennyire tekinthetők atípusosnak a normál prosztata szövethez viszonyítva. A Gleason-skála egyfajta kalkuláció arra vonatkozóan, hogy a daganatos elváltozás mennyire súlyos, a folyamat milyen mértékben növekszik és terjed, milyen kockázatot jelent a beteg prognózisa szempontjából.

Ezek a prosztatarák stádiumai és tünetei

  • Carcinoma in situ

Technikailag ez egy rákmegelőző állapot, amely a prosztatarákot illetően egyes becslések szerint a férfiak közel 50%-nál van jelen 50 éves korukra. Ez a prosztata intraepithelialis neoplasia (más néven magas fokozatú PIN) nevű állapot, amelynél a szöveti eltérések a mirigyállomány korai átalakulására utalnak, és gyakran a már kialakult prosztatarák mellett is megfigyelhetők a biopsziás minta egyes területeiben. Ebben az esetben rendszeres ellenőrzés javasolt. Tipikus tünete nincs, legtöbbször mellékleletként kerül felismerésre.

  • Alacsony kockázatú prosztatarák

Ebben a szakaszban már vannak tumoros sejtek, de a daganat kicsi és csak egy területet érint, és alapvetően csekély maliginitású (alacsony Gleason pontértékű 3+3, 3+4) ezért elkezdhető a korai kezelés, de ezeknek e betegeknek egy bizonyos részénél, akár még az éber várakozás is választható megoldás. Tünetek még nem feltétlenül jelentkeznek, ha mégis, akkor a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek felelnek meg, vagyis gyakori, sürgető vizelési inger, vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás, szakaszos vizelés, éjszaka többször jelentkező vizelési inger mutatkozhat.

  • Közepes kockázatú prosztatarák

A prosztatarák jellemző tünete lehet a vizelési probléma.A PSA általában nem túl magas 20 ng/ml alatti értéken marad, de a multiparametrikus MRI vizsgálat és emellett a rektális digitális vizsgálat is a felismerés eszköze lehet. A daganatsejtek atípiája nem túl markáns, a szövettani mintában észlelt Gleason pontszám nem magasabb 3+4, 4+3 -7 -nél. A folyamat ilyenkor csak az egyik prosztata lebenyt érinti és semmiképp nem terjed túl a prosztata tokján. Igazán erre a stádiumra utaló tünetek még mindig nincsenek, továbbra is megtévesztően még mindig a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek felelnek meg. Vizelési tünetek akkor merülnek fel, amikor a tumor megnő annyira, hogy extra nyomást helyezzen a húgycsőre.

  • Magas kockázatú prosztatarák

Ebben a szakaszban a PSA jellemzően már többnyire magasabb mint 20 ng /ml, vagy mindkét lebenyt egyaránt étintő a daganat. Ugyancsak magas kockázatot jelent, hogyha már túlterjeszkedik a prosztatán, és elérheti az ondóhólyagot, de még nem érinti a környező szerveket, húgyhólyagot és a végbelet, vagy a biopszia során észlelt Gleason pontszám 8-10 -es értéket mutat. Amennyiben valaki még ebben a stádiumban sem kap kezelést, egyre jellegzetesebb tüneteket tapasztalhat többek közt a vizelés gyakoriságában és magában az ürítésben is. A további tünetek attól függenek, mennyire elterjedt a daganat és milyen területeket érint, de az olyan általános panaszok, mint a fáradtság, a gyengeség, az indokolatlannak tűnő fogyás is megjelenhetnek.

  • Nagyon magas kockázatú prosztatarák

Ebben a stádiumban a daganat már más területeket is érint, beleértve a közeli szerveket, mint húgyhólyag, végbél és nyirokcsomók, de már távoli szervekre is átterjedhet, elsősorban csontokra – ezt a jelenséget hívják metasztázisnak, áttétnek. Ebben az esetben indifferens, hogy milyen PSA érték mellett nyer felismerést ez az állapot, de a magasabb Gleason pontszám ilyenkor is rosszabb prognózist sejtet.  Éppen az áttétek azok, amelyek – a kiinduló daganaton túl – meghatározzák a tüneteket, hiszen például a fájdalom azon a testrészen jelentkezik, amelyet érint az áttét. Ebben a stádiumban is jellegzetesek az általános panaszok, mint a fáradtság, a gyengeség, az éjszakai izzadás, vagy az indokolatlannak tűnő fogyás.

Minden tünettel ajánlatos orvoshoz fordulni

Mivel a prosztatarák tünetei számos más betegséghez is hasonlíthatnak – legalábbis kezdetben -, fontos az orvosra bízni a diagnózist.
- Mind a gyakori jóindulatú prosztata megnagyobbodás, mind a prosztatagyulladás és ezeknél ritkább betegségek is okozhatnak olyan panaszokat, amelyeknek okát feltétlenül tisztázni kell. Ilyen tünet lehet minden vizelési probléma, illetve az általános tünetek, mint az éjszakai izzadás, a fáradtság, gyengeség, vagy az indokolatlannak tűnő fogyás, legrosszabb esetben az elsősorban a csontokban jelentkező fájdalom – hangsúlyozza Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa. – A kivizsgálás magában foglalja a kikérdezésen túl a fizikális vizsgálatot, amelynek része a végbélen keresztüli tapintásos vizsgálat is. Ugyancsak el kell végezni a laborvizsgálatokat, természetesen a PSA-érték meghatározásával együtt. Sokszor szükség van biopsziára, amely során egy kis mintát kell venni a prosztatából, meghatározva annak malignitási potenciálját, a Gleason pontszámot. Amint mindezek alapján felállítható a diagnózis és a helyes kockázati csoportbeosztás, elkezdhető a megfelelő kezelés és a tünetek enyhítése.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnél (72 éves) 2022-es év elején prosztatarákot diagnosztizáltak, teljesen panaszmentes volt, az éves rutinvizsgálaton fedezték fel a daganatot. Az Országos Onkológiai Intézetben 2022.03.03-2022.04.12-ig 28 db. sugárkezelést kapott, emellett havonta a Firmagon 80mg injekciót kapja másfél éve.
A laboreredményeivel kapcsolatos lenne a kérdésem.
2022.06.07. PSA: 0,13 Tesztoszteron: 1,11
2022.09.30. 0,04 0,82
2022.12.28. 0,04 0,25
2023.03.29. 0,02 2,09
2023.07.03. 0,02 4,14
Engem a tesztoszteron emelkedése aggaszt. Nem tudom, jogos-e az aggodalmam?
Az kezelő urológus szerint szép ez a laboreredmény. Tényleg figyelmen kívül lehet hagyni ezt az emelkedést? Nincs semmi teendő?
Erre szeretném, ha lenne kedves válaszolni.
Előre is köszönöm!
Tisztelettel: Horváth Györgyné

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Hölgyem,

én a leírtak alapján a PSA eredményt lényegesebbnek tartom a prosztatarákra vonatkozóan.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális alaposság

"Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok