Az urológiai betegségek lelki oldalával is érdemes foglalkozni

Az urológiai betegségek lelki oldalával is érdemes foglalkozni

Kispál Mónika Létrehozva: 2022.10.14 09:49

Sajnos egyáltalán nem ritka eset, hogy az urológiai betegségek kihatnak a mentális, lelki állapotra is. Különösen nehéz lehet megbirkózni az olyan problémákkal, mint a merevedési zavar, az inkontinencia, az egyes urológiai daganatos betegségek vagy a férfi terméketlenség. Kispál Mónika, az Urológiai Központ pszichológusa a pszichés támogatás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az urológiai betegségek kihatnak a lelki egészségre is

A merevedési zavar, az inkontinencia kezelésében a pszichológus is fontos.Minden krónikus jellegű urológiai betegség – ahogyan természetesen más betegségek is – jelentős hatást gyakorolhat a pszichés egészségre. Nem csak az állapot, a kezelések, a bizonytalanság miatt érzett aggodalom hathat negatívan a lélekre, de sokan megélik a szégyent, az elszigeteltséget és sokszor a betegséget övező stigmatizáltságot is.
- Teljesen természetes, hogy egy súlyosabb diagnózis mindenkire nehéz terhet rak, néhányan úgy érezhetik, hogy kicsúszott a kezük közül az irányítás. Szembesülve olyan betegségekkel, mint például a prosztatarák, a hólyagrák, vagy olyan állapotokkal, mint az inkontinencia vagy merevedési zavar, nyilván nehéz azonnal meglátni a fényt az alagút végén. Ráadásul az ilyen kínosnak ítélt problémákról talán még nehezebb beszélni, mint más, kevésbé stigmatizáló betegségről. Ilyenkor a páciensek még erősebben szenvedhetnek a szégyentől, a magukra hagyottság érzésétől, a feldolgozás nehézségeitől, a tehetetlenségtől – hangsúlyozza a pszichológus. – Nem ritka, hogy sokaknál az emiatt fellépő erős szorongás, esetleg depresszió tovább nehezíti az egyébként sem könnyű helyzetet, akadályozza a gyógyulást. Fontos, hogy szakemberhez forduljunk, ha úgy érezzük valami nincs rendben. Az első lépés az elhatározás, hogy tudok/merek segítséget kérni. A következő lépés összeszedni a bátorságunkat, hogy felkeressünk egy, a témával foglalkozó szakembert. Nagyon fontos, hogy merjünk segítséget kérni, és, hogy tudatosuljon: nem vagyunk egyedül. Van megoldás, csak el kell indulnunk felé. Ez bizony sokszor nehéz feladat.

Beszélni kell róla!

A pszichológus segítségével a lelki gyógyulás is felgyorsul. A stigmatizált – vagy annak gondolt – betegségek, állapotok kezelése nem mindig egyszerű feladat, de szerencsére az orvostudomány szinte napról napra fejlődik e téren is. Ugyanakkor érdemes a helyzetnek azzal a vetületével is foglalkozni, hogy az urológiai betegségek által okozott lelki károkat enyhítsük, esetleg még az előtt foglalkozzunk a megoldással, mielőtt akár egy súlyosabb depresszió kialakulhatna.
- Ha egyetlen tanácsot kellene adni az ilyen betegségekkel élőknek, az lenne, hogy beszéljenek róla, keressenek lelki támogatást – javasolja Kispál Mónika, az Urológiai Központ pszichológusa. – Nyilvánvalóan nehéz megosztani például az inkontinenciával, merevedési zavarral járó érzéseket, és nem is mindig könnyű megtalálni azokat a személyeket, akik nyitottak a tabuk ledöntésére vagy ezeknek az információknak a befogadására. Éppen ezért nemcsak hasznos, de lehet megoldás is a pszichológiai konzultáción való részvétel. Egy elfogadó, nyitott közegben olyan témákról, részletekről is lehet beszélni, amelyeket kínosnak érez a páciens, és emiatt csak tovább görgeti magában a szégyen, a megbélyegzettség érzését. Már önmagában hangosan kimondani/elmondani valakinek is felszabadító erejű lehet, a saját erőforrások felszabadítása pedig akár a gyógyuláshoz, javuláshoz is közelebb vihet. Ha pedig nem lehet a gyógyulásra számítani, az elfogadás, az életminőség javítása lehet a terápia célja. Ha holisztikus szemlélettel közelítjük meg a helyzetet, és nem csak a fizikai, de a lelki javulásra is hangsúlyt fektetünk, a folyamatok erősíthetik egymás hatását. Hiszen a lelki jóllétünk ugyanolyan fontos, mint a testi egészségünk. Ha lélekben megerősödünk, akkor a testünk is gyorsabban regenerálódik.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Kispál Mónika

 • Szakterületek:
  • pszichológus
 • Specialitások:
  • lelki eredetű merevedési probléma
  • inkontinencia pszichés kezelése
  • libidó csökkenés lelki oldalának kezelése
  • lelki eredetű korai magömlés
  • szorongás kezelése
  • stresszkezelés

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Doktor Úr!
Olyan kérdésem lene!
Hogy ma reggel mentem WC re és villágos zöld volt a Vizeletem!
Nem fáj a Hasam és látán meg ijedtem kicsit!
Ezért fordultam most önhöz hogy talán tudna vami választ adni rá!
Meg van mind 2 vesém volt vesekövem de az magátol távozot!
Ezért fordulok önhöz hogy mit tudna ajánlani!
Elöre is köszönöm!
Tiszteletel maradok!
Lackner Ilona

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Vizelet vizsgálatot (általános+üledék), majd a lelettel urológiai vizsgálatot ambulanciánkon.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megértő

A pszichológus munkatársuk személyével és (meg)értő figyelmével voltam a leginkább megelégedve. Ezúton is hálás köszönetem Kispál Mónikának!

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!