Az urológiai betegségek lelki oldalával is érdemes foglalkozni

Az urológiai betegségek lelki oldalával is érdemes foglalkozni

Kispál Mónika Módosítva: 2022.12.15 09:56

Sajnos egyáltalán nem ritka eset, hogy az urológiai betegségek kihatnak a mentális, lelki állapotra is. Különösen nehéz lehet megbirkózni az olyan problémákkal, mint a merevedési zavar, az inkontinencia, az egyes urológiai daganatos betegségek vagy a férfi terméketlenség. Kispál Mónika, az Urológiai Központ pszichológusa a pszichés támogatás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az urológiai betegségek kihatnak a lelki egészségre is

A merevedési zavar, az inkontinencia kezelésében a pszichológus is fontos.Minden krónikus jellegű urológiai betegség – ahogyan természetesen más betegségek is – jelentős hatást gyakorolhat a pszichés egészségre. Nem csak az állapot, a kezelések, a bizonytalanság miatt érzett aggodalom hathat negatívan a lélekre, de sokan megélik a szégyent, az elszigeteltséget és sokszor a betegséget övező stigmatizáltságot is.
- Teljesen természetes, hogy egy súlyosabb diagnózis mindenkire nehéz terhet rak, néhányan úgy érezhetik, hogy kicsúszott a kezük közül az irányítás. Szembesülve olyan betegségekkel, mint például a prosztatarák, a hólyagrák, vagy olyan állapotokkal, mint az inkontinencia vagy merevedési zavar, nyilván nehéz azonnal meglátni a fényt az alagút végén. Ráadásul az ilyen kínosnak ítélt problémákról talán még nehezebb beszélni, mint más, kevésbé stigmatizáló betegségről. Ilyenkor a páciensek még erősebben szenvedhetnek a szégyentől, a magukra hagyottság érzésétől, a feldolgozás nehézségeitől, a tehetetlenségtől – hangsúlyozza a pszichológus. – Nem ritka, hogy sokaknál az emiatt fellépő erős szorongás, esetleg depresszió tovább nehezíti az egyébként sem könnyű helyzetet, akadályozza a gyógyulást. Fontos, hogy szakemberhez forduljunk, ha úgy érezzük valami nincs rendben. Az első lépés az elhatározás, hogy tudok/merek segítséget kérni. A következő lépés összeszedni a bátorságunkat, hogy felkeressünk egy, a témával foglalkozó szakembert. Nagyon fontos, hogy merjünk segítséget kérni, és, hogy tudatosuljon: nem vagyunk egyedül. Van megoldás, csak el kell indulnunk felé. Ez bizony sokszor nehéz feladat.

Beszélni kell róla!

A pszichológus segítségével a lelki gyógyulás is felgyorsul. A stigmatizált – vagy annak gondolt – betegségek, állapotok kezelése nem mindig egyszerű feladat, de szerencsére az orvostudomány szinte napról napra fejlődik e téren is. Ugyanakkor érdemes a helyzetnek azzal a vetületével is foglalkozni, hogy az urológiai betegségek által okozott lelki károkat enyhítsük, esetleg még az előtt foglalkozzunk a megoldással, mielőtt akár egy súlyosabb depresszió kialakulhatna.
- Ha egyetlen tanácsot kellene adni az ilyen betegségekkel élőknek, az lenne, hogy beszéljenek róla, keressenek lelki támogatást – javasolja Kispál Mónika, az Urológiai Központ pszichológusa. – Nyilvánvalóan nehéz megosztani például az inkontinenciával, merevedési zavarral járó érzéseket, és nem is mindig könnyű megtalálni azokat a személyeket, akik nyitottak a tabuk ledöntésére vagy ezeknek az információknak a befogadására. Éppen ezért nemcsak hasznos, de lehet megoldás is a pszichológiai konzultáción való részvétel. Egy elfogadó, nyitott közegben olyan témákról, részletekről is lehet beszélni, amelyeket kínosnak érez a páciens, és emiatt csak tovább görgeti magában a szégyen, a megbélyegzettség érzését. Már önmagában hangosan kimondani/elmondani valakinek is felszabadító erejű lehet, a saját erőforrások felszabadítása pedig akár a gyógyuláshoz, javuláshoz is közelebb vihet. Ha pedig nem lehet a gyógyulásra számítani, az elfogadás, az életminőség javítása lehet a terápia célja. Ha holisztikus szemlélettel közelítjük meg a helyzetet, és nem csak a fizikai, de a lelki javulásra is hangsúlyt fektetünk, a folyamatok erősíthetik egymás hatását. Hiszen a lelki jóllétünk ugyanolyan fontos, mint a testi egészségünk. Ha lélekben megerősödünk, akkor a testünk is gyorsabban regenerálódik.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Kispál Mónika

 • Szakterületek:
  • pszichológus
 • Specialitások:
  • lelki eredetű merevedési probléma
  • inkontinencia pszichés kezelése
  • libidó csökkenés lelki oldalának kezelése
  • lelki eredetű korai magömlés
  • szorongás kezelése
  • stresszkezelés

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

T Urolodus.
Következő lenne a problémám.
Lankadt állapotban a fitymám a makk alatt gyürü szerüen szoros nem mindig csuszik vissza. Erekcióalatt is érzem hogy szoros.
Könnyen hátra huzhato de visszahuzáskor érzem hogy ugrik egyett a makk pereménél.
Voltam már vele orvosnál.
Legutobb gyulladás csökkentőt kaptam nem tudom mire mivel begyuladva nincs és nem is volt.
Védekezés macerás tizből 2x 3x becsipi a fityma és a makk közé az ovszert.
Mit lehet a megoldás.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Kedves Ádám,

Nagy valószínűséggel műtéti megoldásra (körülmetélés) lesz szükség. Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel: Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megértő

A pszichológus munkatársuk személyével és (meg)értő figyelmével voltam a leginkább megelégedve. Ezúton is hálás köszönetem Kispál Mónikának!

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK