Fájdalom és vizelet visszatartás - időseknél furcsa tüneteket okozhat a húgyúti fertőzés

Fájdalom és vizelet visszatartás - időseknél furcsa tüneteket okozhat a húgyúti fertőzés

Dr. Rákász István Létrehozva: 2023.11.23 08:53

Az időseknél gyakran nem csak a klasszikus tünetekkel jelentkezik a húgyúti fertőzés, már csak az idősödéssel járó esetleges egyéb betegségek miatt sem. Különösen a demenciával küzdő személynél tapasztalhatóak olyan különösnek tűnő tünetek, mint például a zavartság és a vizelet visszatartás. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a témával kapcsolatos tapasztalatokról és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Ezek a húgyúti fertőzés klasszikus tünetei

A húgyúti fertőzés (köznapi nevén hólyaghurut vagy felfázás) leggyakrabban a fájdalmas vizeléssel és a gyakori vizelési ingerrel hívja fel magára a figyelmet, és a „szokásos” tünetek közé lehet még sorolni a vizeléssel járó égő érzés, a medencetáji fájdalmat, a sürgető vizelési ingert, esetleg a kellemetlen szagú vizeletet, a lázat és a hidegrázást. Időseknél azonban az is előfordul, hogy nem ezek a klasszikus tünetek dominálnak, hanem olyan további jelek, mint az

 • inkontinencia,
 • vizelet visszatartás, 
 • csökkent étvágy,
 • a mobilitás csökkenése,
 • esetleg zavartság és letargia.

Időseknél vizelet visszatartás is utalhat húgyúti fertőzésre.Ez utóbbiak különösen azokat az időseket érintheti, akik demenciával vagy Alzheimer-kórral küzdenek és esetleg nem is képesek beszámolni a panaszaikról. Ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy a fertőzés a vesékre is kiterjedjen, hiszen az már komolyabb probléma. A vesét érintő fertőzés tünetei lehetnek:

 • láz,
 • a kipirult bőr,
 • hátfájás,
 • hányinger, hányás.

Ha ilyen jelek mutatkoznak, minél előbb orvoshoz kell fordulni!

Ezek a húgyúti fertőzés rizikófaktorai időseknél

Az idős személyeknél elforduló bizonyos betegségek és állapotok vezethetnek vizelet visszatartáshoz és az ún. neurogén hólyag kialakulásához. (A neurogén hólyag azért működik rendellenesen, mert az agy és a gerincvelő, illetve a húgyhólyag közötti idegek megsérültek.) Ezen betegségek közé tartozik az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a cukorbetegség is, amelyek sok esetben arra kényszerítik az érintettet, hogy inkontinencia betétet viseljen, ami – ha nem cserélik rendszeresen – növeli a húgyúti fertőzés kockázatát.  

Időseknél azonban további rizikófaktorokkal is kell számolni, mint például:

 • a visszatérő húgyúti fertőzések,
 • a katéter használat, 
 • a vizelet inkontinenciával párhuzamosan jelen lévő széklet inkontinencia,
 • a hólyag süllyedés és előreesés (prolapsus).  

Idősebb nőknél további kockázati tényező a menopauza után lecsökkenő ösztrogén-szint, ugyanis az ösztrogén bizonyos szintig képes megvédeni a vaginát és a húgycsövet a húgyúti fertőzés egyik fő okozójától, az E. coli baktériumtól. Férfiaknál pedig idősebb korban gyakrabban kell számolni a vesekő, hólyagkő meglétével, a megnagyobbodott prosztatával és a prosztatagyulladással, amelyek mind rizikófaktornak számítanak.

Húgyúti fertőzés kezelése időseknél

Időseknél gondos urológiai kezelés szükséges.A húgyúti fertőzések esetén sokszor szinte automatikusan antibiotikumos kezelést rendelnek el, de időseknél – különösen, ha eleve kórházban vannak - ez nem mindig a biztonságos eljárás, mert gondolni kell az antibiotikum-rezisztencia lehetőségére is, amely akár súlyosabb fertőzések előtt is megnyithatja az utat – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Ugyanakkor súlyosabb esetben mégis szükséges lehet az antibiotikum, de annak szedésével kapcsolatban minden szabályt be kell tartani, sem korábban nem szabad abbahagyni a szedését, sem többet nem szabad bevenni az előírtnál. Emellett és akár még a gyógyszer szedése előtt is érdemes otthoni gyógymódokkal is próbálkozni. Legfontosabb a sok folyadékfogyasztás – amit időseknél gyakran erőltetni kell -, a hólyagot irritáló koffein és alkohol kerülése, a gondos tisztálkodás, inger esetén a mielőbbi vécéhasználat, és ha szükséges az inkontinencia-betét, annak gyakori cseréje. Ha medence- vagy hátfájdalom jelentkezik, egy melegvizes palack is hasznos segítség lehet.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

A rövidfékemet vágták át. Géz nem volt rajta a végén, csak elraktam anélkül. Most, hogy megnéztem szépen lassan hátrahúzva éppen hogy, láttam, hogy vérzik kissé, a bőrt visszahúztam, azt meg se nézem. Magától el fog állni így a vérzés? Tennem kéne oda valamit? Nem lesz így baj?

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt kérdező!

Helyesen tette, hogy ráhúzta az előbőrt. Így valószínűleg meg fog szűnni a vérzés.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors és hatékony vizsgálat

Nagyon tetszett, hogy keveset kellett várni, gyors és hatékony volt a vizsgálat. Ajánlom másnak is!

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!