Nem csak prosztatarákra utalhat az emelkedett PSA-szint

Nem csak prosztatarákra utalhat az emelkedett PSA-szint

Dr. Rákász István Létrehozva: 2021.09.23 08:31

Sok férfi félve ellenőrzi a PSA-szintjét a laborleleteiben, holott a prosztata specifikus antigén emelkedett szintje nem csak prosztatarákra utalhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arról beszélt, milyen egyszerű és fontos vizsgálat a PSA-szint ellenőrzése, mi minden befolyásolja az eredményt, és milyen tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

A free és a total PSA eredmény is fontos

A PSA-szintet 45 éves kor felett évente érdemes ellenőriztetni.A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A total PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.
Az American Cancer Society a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:

  • 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
  • 4 - 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os a daganat jelenléte.
  • 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.

Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.  

Milyen tényezők befolyásolják a PSA-szintet?

A PSA szintjét befolyásolhatja többek közt a megnagyobbodott prosztata, a prosztata megnagyobbodás miatt rendelt gyógyszerek, az erős fizikai terhelés, az húgyúti fertőzések, a prosztata műtétek, a prosztata gyulladásos megbetegedései, és az prosztata bármilyen stimulációja is. Éppen ezért a PSA-szint meghatározásakor az időzítés is fontos lehet, legalább 6 hetet kell várni például prosztata- és hólyagműtét után, katéter bevezetés, prosztata biopszia és húgyúti fertőzések után. A total PSA szintje az életkor előre haladtával is növekedhet, ezért például a 4,5 PSA-szint még normálisnak számíthat egy 65 éves férfinál, egy 45 évesnél viszont gyanút keltő jel, ami miatt további vizsgálatok lehetnek szükségesek.
- A PSA-szint időbeli változásai is fontosak lehetnek, különösen a daganat előrehaladásának, kiújulásának és agresszivitásának meghatározásához – ismerteti Rákász doktor.

Milyen vizsgálatok szükségesek még a prosztatarák diagnosztizálásához?

Vizelési panaszok esetén fontos a prosztata ellenőrzése.- Bár a PSA vérből történő meghatározása nagyon fontos, gyors és olcsó vizsgálat, de önmagában nem elégséges a daganat diagnosztizálásához, már csak azért sem, mert az emelkedett szint az esetek nagyobb részében csupán jóindulatú prosztata megnagyobbodásra utal. Ha felmerül a rák gyanúja, szükség van biopsziára, illetve más biomarkerek ellenőrzésére is, a megerősítés vagy a kizárás végett. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy ritka esetekben prosztatadaganat esetén is alacsony marad a PSA-szint – mondja dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – A legfontosabb azonban, hogy 45-50 éves kortól évente fontos ellenőriztetni a PSA-szintet, illetve tünetek esetén bármikor. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha gyakori, sürgető vizelési inger jelentkezik (sokszor éjjel is), ha probléma van a vizelés elindításával és befejezésével, ha vizelet visszamaradással küzd egy férfi, ha vizelés és/vagy ejakuláció közben fájdalom mutatkozik, illetve, ha vér jelenik meg a vizeletben.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.Úr!Apukám 50 éves,hasi uh 17mm-es terim-t mutatott s bal vesében.Elküldték ct-re.Semmiféle panasza nincs,véres vizelet sem.Nagyon aggódunk!Csak rosszat jelenthet,veserák vagy lehet ártalmatlan dolog-e?Ha komoly baj van milyen tünetei lennének??Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem!

Ahhoz, hogy kérdéseire megnyugtató választ tudjunk adni, a CT-vizsgálatot mindenképpen érdemes lenne megvárni és annak leletével együtt szakorvosi konzultációt lenne javasolt igénybe venni.

Üdvözlettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények
Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Prima Medica Egészségközpontok
