Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr, Doktornő!

Kissé furcsa kérdéssel fordulok Önhöz. Szeptemberben voltam HIV szűrésen, amit gyorsteszttel végeztek (ujjbegyből vett vérrel). Fontos megemlítenem, hogy a szűrés előtt pár órával voltam fogászati kezelésen, mely során injekciós tűt is használtak.

Az lenne a kérdésem, hogyha egy HIV pozitív személytől a fent említett módon vért vesznek és mondjuk még nem teljesen áll el a vérzés az ujján és azzal megfogja a kilincseket, akkor a kilincsen maradt kis mennyiségű vér mennyire okozhat fertőzést, ha egy másik személy megfogja azt a kilincset és mondjuk a szájába nyúl (vagy eszik vele), amelyben egy olyan jellegű nyílt seb van (injekciós tű okozta), mint az enyém? Mennyi a fertőződés esélye? Bejuthat a seben keresztül a vírus?

Tudom, hogy elég furcsa kérdés, de rágódom ezen már egy jó ideje.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Zsófia
Tisztelt Hölgyem!

A fertőződéshez ebben az esetben hám és/vagy nyálkahártyasérülés szükséges, de a valószínűsége kicsi az ilyen fertőződésnek.

Tisztelettel:
Dr. Rákász István
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Nemrég megállapította a nőgyógyász ,ultrahangos vizsgálaton,hogy meg van vastagodva a húgyhólyagom fala.Ez mennyire veszélyes,és mennyire gyógyítható!Köszönöm a választ!
Tisztelt Hölgyem!

Urológiai vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Tisztelettel:
Dr. Rákász István
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Üdv. Pár napja nehezen megy a pisilés, ki kell sokszor preselni magamból. Nincs égő, csípő érzet, de valamiért magától ne megy. Tozegafonya tablettát szedek és medveszolo levél teát iszom. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem!

Urológiai vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor úr!

42 éves vidéki férfi vagyok. 2018. szeptembere óta vannak bal alhasi fájdalmaim. Kiderült, hogy ennek oka nem sérv ill. nem gasztro eredetű.
Hasi Uh-n többször voltam, de vesében lévő nyugvó kehelyköveket mutatott csak.
2020. márciusában (2020.03.03.) kontrasztanyagos CT mutatta ki, hogy a bal ureterben van 10x6 mm mészkő intenzív kő. A lelet ide vonatkozó részét idézem.
„A vesék helyzete, nagysága, parenchymájuk vastagsága szabályos. A bal vese alsó harmadában 5x3x5 mm nagyságú kehelyvégkő ábrázolódott.
A baloldali vese üregrendszere, a pyelon és az ureter proximalis kétharmada jelzetten tágult; pyelon AP átmérője 17 mm-es. Az ureter 9 mm lumen átmérőjű, egészen a csípőlapát magasságában a lumenben megfigyelhető 10 x 6 mm harántmetszetű mész intenzív kőig követhetően jelzetten tág.
Ettől kissé cranialisan szintén a bal ureterben 3 mmes apró ureterolith valószínűsíthető. Az uterez és pyelon fala mérsékelten fokozott kontraszterősítést mutat, amely utalhat enyhe gyulladásos folyamatra. Egyebütt a vizelet elvezető rendszerben kőre utaló denzitás eltérés nem különül el. A kiválasztás mindkét oldalon megfelelő.
A jobb veseüregrendszere és az ureter tágassága szabályos. A húgyhólyag homogénen telt, fali megvastagodás nem észlelhető. A prostata 46x27mm harántmetszetű, normális nagyságú, benne rögös meszesedés látható.a vesicula seminalisok szimmetrikusak.
Ascites nem ábrázolódott. A mesenteriumban, retroperitoneumban ill. inguinákban sem körülírt eltérés, sem megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A vizsgált régiókban malignitásra susp. csontszerkezeti eltérés nem észlelhető.
A L.V.-S.I. intervertebralis rés tágassága dorsal felé ékalakban csökkent, a résben előrehaladott degenerációra utaló vacuum fenomén képződés figyelhető meg. „

Az urológus orvosom dupla J katéter felhelyezésést javasolja. Első közelítésben a Ct időpontjától mostanáig napi 3x2 rowatinexet, 3x2 no-spa, 1 Tamsol gyógyszereket szedek. Az utóbbi napokban úgy érzem ezek ellenére kissé jobban feszül ez a bal alhasi régió. A vesém nem szokott görcvsölni. Az alábbi kérdésekben kérném segítségét:
1. A dupla J katéteren kívül van e más lehetőség ami szóba jöhető az esetemben, vagy ez a legjobb számomra?
2. Lehet e ezt a követ külsőleg zúzni?
3. Lehet e dupla J behelyézesekor helyileg zúzni?
4. A dupla J behelyésekor össze is törik mechanikusan és el is távolitják a követ?
5. A bal vesében található kisebb, de egyenlőre problémát nem okozó köveket is eltábolitják ilyenkor vagy csak azt ami az akut problémát okozza?
6. Az, hogy már 1,5 éve van problémám ezzel az ureterben ragadt kővel, jelenti e azt, hogy az eltávolítás nehezebb, mert már pl. beágyazódott stb…
7. A beavatkozást szokták e altatásban is végezni? Nagyon félek mindenféle beavatkozástól, colonoscopia közben az orvos szerint pánikoltam.
8. A gerinc érzéstelenítéstől is félek, mert ismert porckorong sérvem van, ill. a kb 7 évvel ezelőtt végzett gerinc MR is kimutatta, hogy apró kis meszedések vannak a csikolyákon. Félek, nehogy ott megsérüljön, letörjön stb… akár azért mert szúráskor bemozdulok.
9. A gerinc érzéstelenítésnél 2 injekció van? 1 helyi érzéstelíntés és egy ami a gerinc oszlopig megy?
10. A dupla J katéter egyik vége a vesében másik vége a húgyhólyagban van? Meddig van benn? Újabb műtét során szedik ki?
11. Ezt a fajt követ hasi UH során nem lehet észrevenni, vagy olyan helyen van ahogy valami takarja? A kontrasztos CT előtt több UH vizsgálatkor nem vették észre. Csak elkerülte a vizsgáló orvos figyelmét vagy nem látni?
12. Mennyi kórházi bennt tartózkodást igényel általában ez a beavatkozás?
13. Fitymaszűkületem is van, a fityambőr nehezen , csak fájdalommal húzható hátra. A vizelet elfolyást azonban nem befolyásolja ill. a mindennapi életben sem. Akadályozza ez a beavatkozást? Felnőtt korban körülmetéléssel korrigálják ezt vagy lehet vmi „bemetszéssel” is ? Érdemes e esetleg a dupla J katéterrel együtt ezt is orvosolni vagy ha nem okoz problémát akkor nem kell vele foglalkozni?
14. Hol van ehhez a megfelelő felkészültség (eszközök és szakmai tudás) pl. Budapesten?
15. Mennyire fájdalmas ez az egész beavatkozás???
Várom mielőbbi válaszát, köszönettel,
KPI.
Tisztelt Uram!

A számos kérdésével legyen szíves forduljon urológus kezelőorvosához vagy kérjen hosszú konzultációt rendelőnkben.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr!
Kettő napja avizeletem barnás színű de van mikor tiszta. A baoldalon hasamalja, és a bal herémben fájdalom van. Kérdésem ez mit jelezhet.
Tisztelettel köszönöm válaszát!
Tisztelt Uram!

Lehet húgyúti kövessége is. Urológiai vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Jó napot!
Egy kis segítséget kérnék.
A herémmel van valami, mintha nehezebbek lennének, lila viszereket látok a zacsi bőrfelűletén, borsószem alakú gombócot érzek mindkettőn. A baloldali herém az nagyobb a jobb oldalinál...
Nagyon félek, nehogy hererák legyen..
Ajánlatos vizsgálatot kérni?
Ha kell, van olcsó áron, Pest megyében lakok..
Köszönöm a választ!
Tisztelt Uram!

Urológiai vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Két oldali krónikus bakteriális mellékhere gyulladást diagnosztizáltak nálam. Ez az állapot már 7 éve keseríti az életem. Többször kaptam célzott antibiotikum kezelést de sajnos a spermába mindig van baktérium.Klebsziella amitől állítólag nehéz szabadulni. Az eddigi urológusom szerint a prosztatábol indul a fertőzés mert a vastagbél bol bejutnak a baktériumok. A prosztata mérete normális viszont mindkét mellékhere csucsában szuro égő fájdalmat érzek. A sok eredmenytelen kezelés után orvost váltottam. Az új orvos véleménye szerint a gyulladástol annyira károsodtak a mellékherék, hogy már nem lehet gyógyszeresen kezelni. Ezért műtétet javasolt. Állítólag csak a felső csúcsait kellene eltávolitani. Emellett vizet talált a here zacskóban ami a gyulladás következménye. Viszont azt mondja, hogy szinte kizárt az, hogy a vastagbél bol fertozodik a prosztata mert anatómiailag szinte lehetetlen. Arra gondol, hogy valamiféle sipoly képződött a vizholyag és a vastagbél között ami lehetőséget ad arra, hogy a bacik bejussanak a vizholyagba. Ezért első lépésként vizholyag tükrözés re kaptam időpontot. Mert amíg az ok nem tisztázott, hogy honnan jönnek a bacik addig hiába távolítja el a mellékherék egy részét. Ezt a mellékhere károsodást ultrahangon vélte felfedezni. Duzzadt, szemcsés stb. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben érdemes másod véleményt kikérni? Vagy teljesen hagyatkozhatok erre a diagnózisra? Tanácstalan vagyok. A múltkor tetszett írni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a baktériumok okozzák a szuro fájdalmat és ki kellene vizsgálni. Tisztelettel Nándor
Tisztelt Uram!

Vizsgálat nélkül nehéz okosat mondani. A heretáji fájdalom nagyon gyakori tünet és az esetek jelentős részében nem mutat szoros összefüggést az esetlegesen észlelt szervi eltérésekkel, páldául a pozitív ondó vagy masszázs utáni vizelettenyésztéssel sem.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Ur!

Parommal masfel eve probalkozunk kozos gyermekkel. Nekem van mar egy fiam.
Parom himvesszoje nem merevedik meg soha, felkemeny, legjobb esetben. Potencia novelo hatasara letre jon a merevedes, viszont az elvezet nala minden esetben elmarad. Gyogynovenyes spermium kepzo tablettat is szed honapok ota, viszont akkor is vizes alapu, keves spermium tavozik tole. Az is inkabb csak kicsorog. Nem erzi az orgazmust. Elottem evekig nem volt kapcsolata. Fiatalabb koraban tokeletesen mukodott nala minden. Most 43 eves.
Az lenne a kerdesem, hogy ennek mi lehet az oka, illetve termeszetes uton hogyan lehet ezt kezelni?

Megtisztelo valaszat elore is koszonom!

Tisztelettel: Ildiko
Tisztelt Hölgyem!

A leírt panaszok komplex szexuális diszfunkciót jelentenek, amelyek oka lehet csak pszichés is, de lehet szervi eredetű is. Urológiai és andrológiai vizsgálatot javaslok.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Jó napot . A mellékhere gyulladásával kapcsolatban lenne kérdésem. Miután a duzzanat leszáll 1 hét antibiotikumos kezelés és jegelés után , megtörténhet hogy az adott here amivel a probléma volt , kisebb lesz mint előtte ?
Tisztelt Uram!

Nem jellemző, de minden lehet.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
vizeletemben e-coli baktérium van, szinte minden AB-re rezisztens, amire nem az csak kórházban injekció, infúzió formájában adható. Panasz, húgycsőégés, derékfájdalom, ez már 2 hónapja tart. Erre a helyzetre milyen megoldás van, kórházi gyógyszereket nem javasolják, mivel az csak nagyon akut állapotban szabad. Mit tegyek, nilyen lehetőségek vannak még, a fájdalomhoz hozzászoktam de így nem jó az élet 56 évesen.
Tisztelt Uram!

Történt urológiai kivizsgálás? Amennyiben nem találtak húgyúti fertőzésre hajlamosító tényezőt, akkor lehet, hogy a célzott antibiotikus kezelés a megoldás.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus

Prima Medica Egészségközpontok