Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr,

24 éves fiú vagyok. Másfél hétig volt tünetem, hogy szinte folyamatosan vizelési ingert éreztem. De nem a szokásos, nagyon intenzív módon, mint amikor fel van fázva az ember. Hanem olyan érzéshez tudnám hasonlítani, mint amikor prosztatavizsgálatkor finoman megnyomják az ember prosztatáját. Olyan volt, mintha nekem kellett volna folyamatosan, akarattal tartani, akkor is ha nincs sok vizelet a hólyagban. Vizelés után rögtön nem éreztem ezt, de pár perccel később újra visszatért ez az érzés. Helyileg mintha leginkább a húgycső felső-középső részénél éreztem volna ezt az ingert, de mégis olyan, mintha az egész érintett környéken izgalomban/ingerülten lenne. Kb olyan érzés volt, mintha a vizelet a húgycsövem közepéig kijönne, és ott nekem kéne megfognom tudatosan, persze nyilván csak értetre volt ez. És amikor elmentem pisilni, érzésre a pisi feljebbről indul (tehát a normális helyről), mint ahol ezt leginkább éreztem. Hason fekve és keresztbetett lábakkal kevésbé éreztem. És érdekes, hogy pl amikor reggel felébredtem, nem éreztem egyáltalán, pedig elvileg egész éjszaka gyűlt a vizelet. De első vizelés után kb 10 perccel megint előjött. Bár ez függött attól is, mennyit ittam. Ha sokat, hamarabb előjött, ha keveset, akkor később. Váladék nem jött a húgycsőből, vizeléskor nem csípett a vizelet.
1 hét után voltam urológusnál, de őszintén szólva nem igazán vett komolyan. UH-on megnézte a veséket, a hólyagot, a prosztatát meg a heréket, de semmi eltérést nem talált. Csináltattam egy vizelettenyésztést ugyanitt, viszont előtte nem nyomta meg a prosztatámat, nem tudom ez szükséges lett volna-e, addig is felírta a Levofloxacint de a gyógyszertárban adtak helyette Savulint. Ezt szedtem 7 napig. Annyit mondott, hogy nyugodjak meg, nagy baj nincs, viszont mint mondtam annyira nem vett komolyan, meg hát a húgycsőbe és hólyagba ugye nem látott bele. Végig szedtem az antibiotikumot, és szinte teljesen elmúltak a panaszaim. Már 1,5 hete nincs tünetem (vagyis nagyon gyengén lehet hogy még érzem, de elenyésző a korábbihoz képest). Azonban, most jön a csavar: a vizelettenyésztés annyit ír, hogy semmi nem tenyészett ki, negatív a lelet! Biztos, hogy nem csak beképzeltem, mivel nem is a gyógyszertől azonnal jobb lett, hanem minden nap ahogy szedtem egy kicsivel jobb lett, fokozatosan!

Szeretném még megemlíteni, hogy több éve kezdődő gerincsérvem van a derekamnál, de nem komoly.

Nem hiszem, hogy ezt befolyásolná, de leírom, hogy eléggé refluxos vagyok, szedek rá rendszeresen Acilesolt illetve most Itopride-ot. És emiatt puffadásra is eléggé hajlamos vagyok.

Kérdéseim a következők lennének:
- Hogyan lehetséges, hogy antibiotikum (látszólag) megoldotta a problémát, de a vizeletben nem volt kórokozó?
- Ha a prosztatával van baj, a megnyomása nélkül is kimutatható a vizeletvizsgálatból eltérés, pl ha genny van? Tehát nem baj, hogy nekem előtte nem nyomta meg?
- Ettől szerintem teljesen független, de van egy keményebb ér a péniszem végén a fitymán, erre mit lehet kenni, hogy visszapuhuljon?
- Ön szerint mi okozhatta (okozhatja) a fent részletezett panaszt? Például okozhatja záróizom gyengesége vagy egyéb megbetegedése? Netán okozhatja húgycső vagy húgyhólyagrák, vagy egyéb eltérés a húgycsőben/hólyagban?
- Húgycső/hólyag daganat esetén biztosan lenne eltérés a vizelettenyésztésben, pl. vér, genny? (Bár erről nem ír semmit a tenyésztés-a tenyésztés gennyet, vért szokott tartalmazni?)
- Okozhatja rosszindulatú elváltozás, ha az antibiotikum (látszólag) (nagyon nagy részben) megoldotta?
- Csináltattam közben egy TPA marker vizsgálatot, ez jó értéktartományba esik: 58 (referencia: legyen kisebb, mint 75). Ez az érték jelezhet bajt? Van más marker amit megcsináltathatnék?

Nagyon-nagyon meg vagyok ijedve, őszintén szólva attól is, hogy tükrözésre lenne szükség, attól pláne, hogy ez mi lehetett, mi okozhatta (nagyon gyengén még talán most is érzem).

Nagyon nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!

Tisztelt Uram,

számos kérdésével kapcsolatosan kérem forduljon kezelőorvosához! Vagy keressen fel rendelőnkben egy szakorvosi vizitre ahol érdemben lehet ezekre választ adni.

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Tisztelettel:

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Jónapot kívánok azt hiszem fitymaszűkülettel küzdök egy ideje, csak merevedésnél feszül, hogyha teljesen lehúzom a makkról. Mivel ez még nem tűnik krónikusnak, láttam több helyen szteroidkrémeket, mit gondolsz az megoldhatja a problémát beavatkozás helyett?
Tisztelt Uram,

leírt panasza alapján, a további kezelés és lehetőségek megállapításához, mindenképpen urológiai vizsgálatot javaslok.

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Azt szeretném megkérdezni,hogy a prosolin tabletta szedése befolyásolja e a termékenységet? Ha ilyen tablettát szedek,lehet e még gyerekem? Fontos lenne tudni a választ. Köszönöm a válaszr
Tisztelt Uram,

A Prolapsin okozhat retrograd ejakulációt, ami azt jelenti, hogy az ondó nem ürül ki a húgycsövön, hanem visszafelé a hólyagba ürül.
Ez a mellékhatás az esetek nagy részében a gyógyszer abbahagyása után elmúlik, de nem minden esetben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Klebsiella pneu-t talaltak a vizeletben(10.4)
Tenyesztesnel egyik labor E, masik labor R mutatott ki a ciprofloxacinra.Ezek utan szedjem be? Koszonom valaszat.

Tisztelt Kérdező,

olyan antibiotikumot javasolnék, ami mindkét laboratóriumban " E " jelzést kapott. Előtte urológiai vizsgálat szükséges lenne.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tiszteletem!
Szeretném megkérdezni hogy mi okozhatja hogy nagy levegő vételekor hirtelen here görcsöt tapasztalok. Egyenlőre ez egyszeri eset .
Tisztelt Uram,

lágyéksérv szerű elváltozások okozhatnak ilyen panaszt.
Urológiai szakorvosi vizsgálatot javaslok.

Üdvözlettel:

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktornő , Doktor Úr!
88 éves idős anyám jó fél éve küzd vizelettartási problémával!
Az elmúlt években kétszer esett át combnyaktörésen, csípőizület műtéten. Jelenleg otthonában él, napi segítség mellett normális életvitellel, de a lakást nem tudja akarja elhagyni! A házi orvos a vizelettartással kapcsolatos problémáját idős korával, túlsúlyával és mozgásszegény életmódjával magyarázza!
Kérdésem, hogy milyen gyógyszeres esetleg homeopátiás vagy eszközös kezeléssel módszerrel lehetne enyhíteni panaszait az intim torna mellett ?!
Köszönettel: Kovács L.
Tisztelt Uram,

Édesanyjánál szükséges lenne egy szakorvosi, urológiai vizsgálat, de legalább egy vizelet vizsgálat a húgyúti fertőzés kizárása céljából.
Egyébként az intimtorna mellett hüvelyi ingeráram kezelés is szóba nem jön.

Tisztelettel:

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Sportolás közben érzett fájdalom kizárólag a bal herében. A tegnapi napon jelent meg, lázas tünet van jelen azóta.
Talán érzetre nagyobb is lett, mint a jobb oldali. A kérdésem az lenne,hogy érdemes-e megvizsgáltatni, vagy más oka is lehet. Köszönöm!
Tisztelt kérdező!

Sürgős urológiai vizsgálatot javaslok.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az MRCP leletemen az alábbi vesékre vonatkozó rész. Kell e vele foglalkoznom szakorvosi vonalon.
"A vesék normális helyzetûek és méretûek, szabályos kontraszthalmozást mutatnak.
Mindkét oldalon corticalisan számos, maximum 11 mm-es, cystosus jeladású, körülírt
képlet ábrázolódik, némelyikben valamelyest alacsonyabb T2 jeladás detektálható,
vsz. sûrûbb bennék miatt. A bal vese felsõ pólusában egy 8 mm-es, magasabb T1,
alacsony T2 jeladású, éles kontúrú képlet azonosítható, vsz. bevérzett vagy sûrûbb
bennékû cysta. A vesékben üregrendszeri tágulat nem látható."


Nagyon szepen köszönöm
Tisztelt kérdező!

Urológiai vizsgálatot javaslok.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tiszteletem!
Van egy 2 éves kisfiam, és feltünt, mivel van idősebb fiú testvére is( aki mondjuk úgy álló kukival született és fejen pisilte magát), hogy nem úgy áll a kicsi kukija fel. Vagyis először 9 hónaposan láttuk, azóta pedig havonta kb 1x fordul elő, de ezek sem teljesen fel, hanem előre. Fürdésnél sem. Pisilésnél nem duzzad, de nem akadozik a pisi. A makkról már lejött a bőr, nem szobatiszta még. Vannak különféle furcsa dolgai, így kértem időpontot szenzorosság-autizmus kérdesét tekintve, a kérdés az lenne, hogy ez urológiailag gond,vagy majd alakul, illetve össze függhet-e idegrendszeri betegséggel. Köszönöm! Aggódó szülök
Tisztelt kérdező!

Ennyiből nem lehet megválaszolni a kérdést. Első vonalban a házi gyermekorvoshoz kell fordulni.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr!

Urológusom – családi problémák miatt – sajnos szünetelteti a rendelését, ezért Önhöz fordulnék tanácsért.

Krónikus prosztatagyulladásom mellett minimális panaszaim vannak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizelés vége pár másodperces türelmet igényel, és akkor az időnkénti utócsepegést is el tudom kerülni. Vizelés közben nincs semmilyen panaszom, nem is kell sűrűn vagy sürgetően vécére mennem, és az éjszakai alvást sem kell megszakítanom emiatt. Napi rendszerességgel mozgok bő egy órát, kerülöm a sok ülést, igyekszem melegen öltözni alul, 7 éve szedem a Prostamol uno-t, időnként kúraszerűen prosztata teakeveréket iszom. PSA szint rendszeresen ellenőrizve van, normál tartományban van.

Hogy a minimális panaszaim is megszűnjenek, tamsulosin tartalmú gyógyszert írt fel az orvosom (Tanyz Eras 0,4 - napi 1 szem)

A gyógyszernek kedvezőtlen és kedvező hatása is lett. A harmadik nap után retrográd ejakulációt tapasztaltam a szexuális együttlétkor, és a kéjérzés minősége is elmaradt a megszokottól. A minimális vizelési problémámhoz képest ezt én jelentős hátrányként éltem meg. Ha viszont 1, max 2 nap után megszakítottam a gyógyszer további szedését, nem tapasztaltam ilyen negatív fejleményeket, ellenben jótékony hatást tett az erekciós képességemre.

Utóbbival eddig sem volt generális gondom, de tény, hogy már nem olyan, mint régen. 54 éves vagyok, szív-érrendszeri problémáim nincsenek, vérnyomásomat rendszeresen mérem, normál tartományban mozog.

Ez a véletlen megtapasztalás azt a kérdést vetette fel bennem, hogy milyen káros mellékhatása lehet, ha a fenti gyógyszert nem „intenzíven”, azaz napi rendszerességgel szedem, hanem csak heti 1-2 alkalommal, esetleg még ritkábban, viszont hosszabb távon? Vagy erre a problémára van más, célzottabb gyógyszer/megoldás?

Válaszát előre is köszönöm!
László
Tisztelt kérdező!

Ilyen jellegű vizelési panaszt sok minden okozhat. Amennyiben a heti 1-2 alkalommal szedett Tanyz Eras-tól is megfelelő hatást észlel, akkor így is használható.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!