Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

Páromnál aki most 58 éves 2018-ban prosztata megnagyobbodást diagnosztizáltak. Gyógyszert nem írtak fel. A PSA érték akkor 1,72 volt.
2021-ben ismételt vizsgálatkor ultrahang szerinti méret 54x48x46mm totál PSA már 2,46-ra nőtt, szabad PSA 1,4 Étrend kiegészítőket javasoltak amit rövid ideig szedett.
2023 júniusban újabb vizsgálatkor a méret már 58x52x50 a PSA tovább nőtt 2,84-re.
A tünetek lényegében nem változtak az időszak alatt: akadozó vizelet, éjszaka 1-szer általában ki kell mennie.
Ultrahang a hólyagban jelentéktelen mennyiségű visszamaradó vizeletet mutatott. A prosztatában apró meszesedések és retentios cysták láthatók. Továbbra is étrend kiegészítőket javasoltak.
Véleményét szeretném kérni mid ezzel kapcsolatban, különösen az emelkedő PSA értékről.
Esetleg csináltassunk prosztata MR-t ? - azt hallottuk az sokkal pontosabb képet adna mint az ultrahang.
Tisztelt Hölgyem,

az emelkedő PSA értéket jóindulatú megnagyobbodás is okozhatja. Ilyen PSA érték esetén még nem tartom indokoltnak az MRI vizsgálatot,.


Üdvözlettel:

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnél (72 éves) 2022-es év elején prosztatarákot diagnosztizáltak, teljesen panaszmentes volt, az éves rutinvizsgálaton fedezték fel a daganatot. Az Országos Onkológiai Intézetben 2022.03.03-2022.04.12-ig 28 db. sugárkezelést kapott, emellett havonta a Firmagon 80mg injekciót kapja másfél éve.
A laboreredményeivel kapcsolatos lenne a kérdésem.
2022.06.07. PSA: 0,13 Tesztoszteron: 1,11
2022.09.30. 0,04 0,82
2022.12.28. 0,04 0,25
2023.03.29. 0,02 2,09
2023.07.03. 0,02 4,14
Engem a tesztoszteron emelkedése aggaszt. Nem tudom, jogos-e az aggodalmam?
Az kezelő urológus szerint szép ez a laboreredmény. Tényleg figyelmen kívül lehet hagyni ezt az emelkedést? Nincs semmi teendő?
Erre szeretném, ha lenne kedves válaszolni.
Előre is köszönöm!
Tisztelettel: Horváth Györgyné
Tisztelt Hölgyem,

én a leírtak alapján a PSA eredményt lényegesebbnek tartom a prosztatarákra vonatkozóan.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
52éves vékony testalkatú, nem dohányzó, állóképeséig sportot űző férfi vagyok. 1,5 éve vettem észre, hogy egyre kevesebbszer van spontán merevedésem. Korábban, jellemzően napi 4-5 alkalommal is volt, még sportolás közben is, de mostanra teljesen megszűnt.
Merevedés eléréséhez nagyon nagy koncentrációra és egyre hosszabb előjátékra van szükségem, míg korábban azonnal tettre kész voltam.
Tavaly voltam urológusnál, aki prosztata és ultrahang vizsgálatot végzet és potencia növelőt írt fel. Labor, szív és érrendszeri vizsgálat nem történt.
Lehet nincs összefüggés, de egyre jellemzőbb a fáradság és a sport teljesítményem is látványosan romlik.
Mit gondol?
Köszönöm,
Tisztelt Uram,

egy átfogó laborvizsgálatot én indokoltnak tartanék.

Üdvözlettel:
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Az utóbbi két évben egyre gyakoribb visszatérő hólyaghurutom van.Legutóbb háziorvos javaslatára a laborértékek: 1 kereszt baktérium, 100 fehérje a normál 0-25 referenciatartomány helyett. a három héttel ezelőtti labor után ismét volt egy enyhébb tünetem, de a háziorvos nem tartja indokoltnak a kivizsgálását, mivel 69 éve s lévén ez már majhogynem természetes .A kérdésem: indokolt lenne-e szakorvosi véleményezés a laborreredmény alapján?Válaszát hálásan megköszönöm.
Tisztelt Hölgyem!

Panaszára urológiai kivizsgálást tudok javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László, urológus

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr!
44 éves férfi vagyok. Pár napja kezdődő merevedésem volt egy olyan szituációban nyilvános helyen, amikor az nem volt alkalmas, de mivel a nadrág elég jól tartott és visszafogta a péniszemet, nem kerültem kellemetlen helyzetbe. Ilyen helyzet egy férfi életében azért szép számmal akad, és nem is éreztem emiatt fizikai kellemetlenséget sem odalent, egy idő után elmúlt.
Azonban aznap este zuhanyozás során azt vettem észre, hogy a péniszem tövénél és hosszanti irányban a felső részen pár centiméter hosszan mintha egy ér vagy ín lett volna kitapintható, ami normál esetben nem. Aztán másnapra már enyhe fájdalmat is éreztem, de főleg csak akkor, amikor hozzáértem. Most úgy érzem, hogy egy jól definiálható gócpontja van ennek, a péniszem tövétől kb. 3 centiméterre dorsalisan van egy kis kemény terület, ami jól kitapinthatóan kicsit kidudorodik, és onnan a makk felé futóan végig egy kis ér vagy ín mintha meg lenne keményedve. (nem biztos, hogy az, de ilyen érzetet ad tapintásra). Továbbá a makkom körül meg is van duzzadva a péniszem, a fitymát elég nehezen tudom hátra húzni. Tulajdonképpen nem fáj, és véraláfutásnak vagy belső vézésnek sincs tünete, nincs elszíneződve sehol. Azóta már teszteltem magam, merevedést elő tudtam idézni, nem éreztem fájdalmat sem, legfeljebb enyhe nyomás ott, ahol felületi keményedést érzek, tehát ez a funkció nem sérült.
A kérdésem az, hogy mi lehet ez az inkább kellemetlenséggel, mint fájdalommal járó furcsa tünet. Sérülhetett-e enyhébb módon is a barlangos test ( amit azért furcsállnék, mert semmilyen hirtelen fájdalmat, pattanást, törtést nem éreztem a blokkolt merevedés során).
Üdvözlettel:
Dániel
Tisztelt Uram!

Trombotizált ér is lehet. Panaszára urológiai vizsgálatot javaslok.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László, urológus

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő!
29 eves ferfi vagyok. Tavaly kezdődtek a problémáim.
Fájdalmak: Gát táji,- derék,-penisztő,-herékbe sugárzó fájdalom. Fitymagyulladás, makkon jelentkező kiütések ejakuláció után, van amikor az ejakulációt csípő égető érzés követi, szakadozó vizelet, folyamtos vizelesi inger, nemi vágy csökkenése / hianya, anorgazmia, merevedési problémával. Számos orvosnál jártam már magán rendelesen. Februárban elkezdett egy urulogus foglalkozni a betegséggel.Volt kismedencei mr, pénisz ultrahang, PSA vizsgálat, de rendben volt minden. Kaptam fluxus prostate kapszulát, amit 2 hónapig szedtem. Ettől a fajdalmaim megszuntek, de most újból jelentkeztek. A fitymagyulladas miatt vissza mentem az orvoshoz és vizelet tenyesztesbol enterobacter sp, ureaplasma urealyticum/parvum tenyésztett ki. Leflokin antibiotikumot 10 napig szedtem, 3 hét múlva lesz a vissza szűrés.
Mostanra az ondóm mennyisége is csökkent, valamint nem is "lövel" ki. Kérdésem az lenne hogy ezek a baktériumok okozhatjak a fájdalmakat, illetve az ondó mennyiségi -ürülési
merevedési problémák miből adódhatnak?
Ezek a tünetek utalhatnak prosztata gyulladasra vagy másfajta gyulladasra? Psrostata vizsgálatnál nem éreztem fájdalmat a "tapintatos"
Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Uram!

Panaszai sokrétűek. Azt javaslom, hogy keressen fel rendelésemen, hogy meg tudjam vizsgálni.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Doktor Úr!

2023 januárban kezdődött a húgyúti problémám, amit jelenleg sem sikerült kikezelni. Januárban véres vizelettel az ügyeleten Ciprinolt kaptam. Ezután 1-2 hétre eltűntek a tünetek majd enyhébb tünetekkel ugyanúgy véres/gennyes vizeleteket produkálok. Márciusban Sumetrolim-ot keptam, majd 2 héttel később 2 adag URYALOR-t. Áprilisban már urológus szakorvost kerestem fel, UH rendben, általa hüvelykúpot és NITROFURANTOIN-t kaptam. Májusban ismét véres fájdalmas vizelettel az ügyeleten 2 adag URYALOR-t. Júniusban felkerestem a Pécsi Urológiai Klinikát ahol az UH itt is rendben volt, leletemben pálcák, lhs-ek, gst-k olvasható, ismét NITROFURANTOIN-t kaptam, vizelet leoltás eredmény 2x is negatív lett. Hólyagtükrözés van csak vissza, amitől rettegek. Most 3 nappal az antibiotikum kúra vége után ismét ilyen vékony bőr jellegű darabot láttam a vizeletemben és nem múlt el az enyhe csípő érzésem ami szinte folyamatos. Gyógytornásszal is megkezdtem egy kérdést... Lenne esetleg javaslata, hogy ez mitől lehet, és milyen kezeléssel lehetne megszűntetni a problémát? 29 éves vagyok, és nagyon kellemetlen az utóbbi fél évem...
Köszönöm válaszát!
Tisztelt Hölgyem!

Az Ön problémája sajnos gyakran előfordul. A leírásból nem derül ki, hogy néztek-e hüvely gyulladást?
Azt tanácsolom, hogy keressen fel rendelésemen a meglévő leleteivel együtt.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István, urológus

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Jó napot kívánok! Én egy 20 éves lány vagyok. 13 éves korom óta be kell nyomkodom a vizeletemet mert nagyon irritál a vizeletem. Voltam a háziorvosomnál és írt fel nekem különböző féle gyógyszereket és azok nem használtak semmit. Utána elmentem az urológiára és ott is írt fel az urológus különböző féle gyógyszereket de azok sem használtak semmit. Azt mondta a háziorvosom és az urológus hogy nekem nincs semmiféle hugyúti betegségeim. Akkor maga szerint mi lehet a probléma? Melyik orvoshoz forduljak? Válaszát előre is várom! Tisztelettel: Homály Rozália
Tisztelt Hölgyem!

A tanácsom ezzel kapcsolatban az, hogy keressen fel rendelésemen.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István, urológus

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Doktor Úr!

Hólyagnyak bemetszéssel kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni.

Többéves sikertelen kutakodás után (, melyet egy meglehetősen csúnya húgyúti fertőzés indított el), a jelenlegi kezelőorvosomnak, végre sikerült feltárni a relatíve hosszú ideje fennálló tüneteim (vizelési problémák, csökkent erejű magömlés, valamint csökkent mennyiségű ondó) kiváltó okát, melyet hólyagnyak szűkületként diagnosztizált.

Jelenleg napi 1 Tamsulosin elfogyasztásával némiképp javult az állapotom, de a szakorvosom műtéti megoldást javasolt és jómagam is ebben látom a hosszú távú megoldás kulcsát (nem vagyok a tartós gyógyszerfogyasztás híve), viszont felmerültek bennem kérdések, illetve több szakértő véleményét is szívesen fogadnám, ezért írom most soraimat.

Kérdéseim a következők volnának:

Ön is javasolja a mihamarabbi műtéti beavatkozást a további károsodások (húgyhólyag, vese) elkerülése, illetve a panaszaim megszüntetése érdekében?
Milyen negatív következményei lehetnek a műtétnek (nemzésképtelenség; húgycsősérülés, -szűkület; vizelettartás képességének romlása…)?
Mit tehetek azért, hogy a műtétre a lehető legjobb kondícióban érkezzem (táplálkozás, testmozgás, életmód)?
A beavatkozás technikai részletei közül az érdekelne kifejezetten, hogy altatásban történik-e (bevallom erre elfelejtettem rákérdezni a vizsgálataim során, illetve azóta olvastam többféle alkalmazott módszerről is, a fenti műtét vonatkozásában), mivel ezt az opciót preferálnám (a helyi érzéstelenítés még talán beleférne a komfortzónámba, de a gerincvelőbe adott injekció gondolata is elveszi a kedvem a műtét vállalásától).
Műtét után milyen hosszú felépülésre számíthatok (itt leginkább a munkaképességem 100%-os visszanyerésének várható idejére gondolok)?
Milyen utókezelésre lehet szükség (a jelenlegi gyógyszeres terápiám folytatása, más készítmények átmeneti vagy tartós szedése), vagy oly mértékű eredményesség érhető el a műtéttel, hogy az időszakos kontrollokon kívül semmi másra nem lesz szükségem?
Mivel tudom elősegíteni a felépülésemet, illetve megakadályozni azt, hogy a szűkület újra kialakuljon (gyógytorna, fizikoterápia, lágy-lézer kezelés, keringés javítása, életmódváltás…)?

Megtisztelő válaszát előre is megköszönve kívánok további szép napot!

Üdvözlettel:

Szücs Norbert

Tisztelt Uram!

Első kérdésére a válasz a leírásból következtetve, csupán de a remélt panaszmentesség érdekében tanácsolom a műtétet. Tudni kell, hogy úgynevezett retrográd major is társul a beavatkozáshoz. Vagyis az ondó egy része vagy egésze a húgyhólyagba ürül és a vizelettel távozik. A beavatkozás természetesen regionális (gerinc), vagy általános érzéstelenítésben (altatásban) történik. A gerincbe adott érzéstelenítő adása napi rutin beavatkozás. Előnye az, hogy nem szükséges vegyi anyagok (altatók, ellazítók) adása, a beavatkozás után még, legalább 4-5 óráig hat az érzéstelenítő.
A beavatkozás után nem kell gyógyszert szedni maximum vizeletfertőtlenítőt.
Mint minden beavatkozásnak, ennek is lehet szövődménye, pl.: gyulladás.
Felépülés a műtét után 1-2 nap. A beavatkozás után hamar visszatérhet a munkájához.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István, urológus

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos herevízsérv műtétre lenne szükségem,azt szeretném kérdezni,hogy maga a műtét mennyire fájdalmas,ha nem altatásban végzik,illetve kb. mennyi ideig tart? Tisztelettel és köszönettel várom szíves válaszát.József.
Tisztelt Uram,

a vénák lekötése általában altatásban történik és manapság hasi tükrös ( laparoszkópos ) beavatkozás útján.
Időtartama változó, általában egy órát vesz igénybe.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus

Prima Medica Egészségközpontok