Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Urológia!
Fizikális, ultrahang és CT leleteim alapján azt állapitotta meg az urológus, hogy a hólyagomon kivül gyulladás-megvastagodás látható, valamint a vastagbélen is vannak kitüremkedések, így elküldött gasztroenterológushoz. Időpontot későbbre kaptam. Diétázom, kimélő étrend, a gyulladás miatt semmi tejtermék, minimális hús. Sok tőzegáfonya, rengeteg folyadék.
Széklet és vizelet rendben, vérzés nincs. Vizelet ürités végén néha gáz, buborék távozik a húgycsövön. Ez miatt nagyon aggódom, nem lesz baj? Mire számitsak?
Tisztelt Uram,

urológiai vizsgálatot javaslok rendelőnkben:

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr!
Vizelet citológia leletem értelmezésében kérném segítségét:
10 ml szalmasárga vizelet centrifugátumából 2 db immunlemezre készült minta, HE festés.
Hámsejtekben szegény vizelet mintában a háttérben egyenletes eloszlásban kis számban friss és decomponálódott vvt.-k, néhány neutrophil granulocyta, igen kevés coccus baktérium látható, közöttük néhány típusos urotheliális hámsejt, melyek a felszínesebb régiókból származnak.
Malignitás nem igazolható.
Vélemény: Mikroszkópos haematuria, bakteriuria.
Citológiai diagnózis: C2
Besorolás: egyéb
Előzményben nemiszerv fájdalmam, végbéltáji érzékenység, vizeléskor égő, csípő érzésem volt. Kb. három hónapja kezdődött. Ultrahang, prosztata vizsgálat negatív.
Szedtem antibiotikumokat: Tarivid, Sumamed, Ciprinol
A vizeletvizsgálat alatt is szedtem a Ciprinolt. A vizeletvizsgálat és a tenyésztés negatív lett.
A problémám csökkent, de teljesen nem szűnt meg. Olyan érzésem van, mintha valami felsértette volna a hugycsövet.
A citológia alapján szükséges-e további vizsgálatokat végezni? Úgy érzem az urológus is tanácstalan mi lehet a problémám oka.
Tisztelettel köszönöm a választ!
Tisztelt Uram,

a citológiai lelet miatt nincs további teendő.

A továbbiakban vizelet üledék és vizelettenyésztés vizsgálatot javaslok.


Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr. Enyhe jobb mellékhere fájdalommal kerestem fel urológus doktort. Ultrahang vizsgálat megvolt, semmi elváltozást nem találtak. Kis "folyadék" a mellékhere mellett, a doktor úr szerint áteshettem egy kiesebb fertőzésen. Gyulladás elleni tablettát kaptam. Kicsit enyhébb lett a fájdalom. De vissza kell mennem, húgycső kenetvételre. Ezzel kapcsolatos a kérdésem is. Mennyire fáj a hímvesszőből vett kenetvétel és a kenetvétel utáni pár nap valóban olyan szörnyű, ahogyan azt az interneten írják? "Vizelés közben 2-3 napig mint ha pengével vágnák." Válaszát előre is köszönöm.

Róbert
Tisztelt Uram,

Az hogy mennyire fájdalmas a mintavétel és utána a vizelés, egyénenkét nagyon változó és az egyéni érzékenységtől is függ.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Gombás trigonitis

Tisztelt Doktor Úr! Közel 1 éve kínoz égő érzés a hólyagomban. Baktérium, gomba sosem tenyészett ki. Tükrözésen a trigonum nyálkahártyán vastag fehér lepedék látható, alatta és körülötte piros gyulladt, húgycső is piros gyulladt. Az orvosom szerint a fehér lepedék gomba, és azért nem tenyészik ki, mert nem ürül a vizelettel, kapaszkodik a hólyag falához. Önök szerint is létezik gomba a húgyhólyagban, és nem feltétlenül beágyazódott, biofilm alá bújt baktérium a trigonitis? Gentamicines hólyag feltöltésem is volt, minimálisan csökkentett a panaszaimon. 6 hónap orungalt írtak fel a lepedékre. Ez célravezető lehet? A fehér lepedék mindig gombát jelent?
Tisztelt Hölgyem,

Létezik gombás húgyúti fertőzés, de nem gyakori.
A trigonumon lévő fehér lepedék nem feltétlenül jelent akár gombás, akár bakteriális fertőzést.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr!
38 éves férfi vagyok. Az elmúlt szűk fél évben kb 4 alkalommal volt húgycsőből genny-szerű folyásom, ebből első három alkalommal hasmenés mellet jelentkezett nagyobb mennyiségben, negyedszerre kisebb szivárgás csak úgy. Kivörösödött makk, fityma miatt balanoposthitissel diagnosztizáltak bőrgyógyászaton úgy 1 éve (std vizsgálaton 6-7 féle gombára, fertőzésre negatív voltam). Volt olyan urologús aki gyulladt aranyér miatt proktológiát javasolt, de ott is mindent rendben találtak, minimális aranyerem van, de elmondásuk szerint nem az okozta. Circumcisio műtéten átestem, illetve azóta (2 napja) korrekciós műtétem is volt mivel elég trehány munkát végeztek elsőre. Vérkép, vizelet, minden negatív eddig. Mitől lehet ez a gennny-szerű szivárgás? (színe nem sárgás, inkább áttetsző de sűrű anyag, a hasmenéssel párosuló nagyobb mennyiségnél kissé fehérebb, inkább ondó-szerű volt, utána erős, égő érzést hagyva a húgycsőben). Válaszát köszönöm előre is!
Tisztelt Uram,

panaszait húgycsőgyulladás okozhatja.
Szakorvosi vizitet javaslok.

Rendelőnkben szívesen fogadjuk önt.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Doktor Úr!
Problémáim egy kb fél éve kezdődtek egy hosszantartó nőgyógyászati gyulladás után. Olyan érzésem van, mintha a húgycsövem égne. Nem kell gyakran pisilni járni, nem fáj a hasam sem, de ez az égő, csípő érzés folyamatos. Korábban volt vizelettenyésztésem, enterococcus jött ki, amire antibiotikumot kaptam célzottan, de nem lett jobb, viszont húgycsőmintából utána azt mutatták ki urológián, hogy nincs semmi a vizeletemben. Legutóbb pedig e.coli tenyészett ki, szintén antobiotikumot kaptam, de továbbra sem lett jobb. Reggel ébredés után általában jobb, majd pisilés után egész nap tart, érintésre/törlésre rosszabb. Mi tévő legyek?
Tisztelt Hölgyem,

nőgyógyászati kontroll v izsgálatot javaslok.
Utána urológiai vizsgálat lenne javalt ambulanciánkon.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Jó napot kívánok! Édesanyám vese beteg! Jelenleg az orvosa szabadságon van engem nagyon aggasztanak az eredményei és nagyon nehez tudok várakozni mire megtudunk valamit! A papírjára az volt írva hogy: 4.cm conglomeratum a vese erek magasságában!
Ennek a jelentését szeretném megkérdezni mert sajnos nagyon skk rosszat olvastam az interneten!
Előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem,

ennyi információ alapján, nem tudok érdemi választ adni.
Vizsgálatot javaslok a rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt dr ur hereviszer tagulatom van bal heremben plusz a melekhereben egy 5mm nagysagu ciszta ezekkel nincs is baj szuletett ket gyermekem is mar.es rendszeresen jarok urologushoz panaszom a következő lenne.bal heremen 2db egymás mellett lévő 1 2 milis csomó található.5eve vettem észre akkor el is mentem vele ultrahangra viszont nem találtak semmit az ultrahangon.ha sokat vizsgálom ezt a pontot a heremben mivel szoktam végezni önvizsgálatot akkor fájdalmat erzekenyseget érzek ezekből a csomokbol mi lehet ez dr úr válaszát előre is koszonom
Tisztelt Uram,

a leírásból kiderül, hogy rendszeresen jár ellenőrzésre.
Javaslom, hogy kövesse ezt a gyakorlatot a továbbiakban is.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Doktor Úr!

33 éves vékony testalkatú, inzulinrezisztens nő vagyok. Nem szedek rá még gyógyszert, de diétázom. Feltettetem a nőgyógyásznál rézgyöngyöt és a tesztelése után jöttek a problémák. (Nem tudom lehet-e köze a rézgyöngynek vagy a szexuális együttlétnek pl egy húgyuti fertőzésnek ehhez, de a nőgyógyászati vizsgálat nem mutatta ki később.) A karácsonyi időszakban felfázásos tüneteim voltak, ami nagyon gyakori vizelési ingerrel járt, mással addig nem. Erre antibiotikumot (monural) kaptam, szedtem mellé tőzegáfonyát és urizol (medveszőlő kivonat) kapszulát. Utána el is múlt, de rá 1 hónapra visszatért, már bal hátul a vesém is fájt, illetve csípett is a vizelet, majd a vizelet probléma elmúlt de a vesefájdalom maradt és felment a lázam 38 fokra 1 este erejéig. Erre 2 nap különbséggel ismét 2 monuralt kellett meginnom. A panaszaim el is múltak, de szerettem volna kivizsgálni és labort csináltattam. Ebben az eltérő eredmények a következők voltak:
Foszfát - 0,85 mmol/L;
Glükóz - 6,0 mmol/L,
Karbamid - 2,3 mmol/L
eGFR-EPI - 82 mL/perc/1,73m2
A vizelet rendben volt.
A háziorvosom azt mondta, hogy a cukorra figyeljek és ne egyek cukrot és mézet. Az igaz, hogy előtte sok mézes teát ittam a betegség miatt, de már 10 éve nem eszem lisztet és cukrot, viszont tény, hogy jobban oda kéne figyelni az egészséges táplálkozásra még inkább.
A kérdésem, hogy a veseműködésem e szerint alacsonyabb és ez az érték mit jelent? Kicsit megijedtem. A háziorvosom nem emelte ki, annyit mondott a vérképem rendben van. Szeretnék tenni azért, hogy egészséges legyek. Hogyan támogathatnám a szervezetem? Valójában rendben van-e minden a vérképemen. Mi okozhatta ezt az eltérést?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel,
Judit


Tisztelt Judit,

A vese működésével kapcsolatban nefrológiai konziliumot javaslok.
Az ismétlődő húgyúti gyulladással kapcsolatban megemlítem, hogy a felhelyezett idegen test általában fentarthatja a gyulladást.
Az ismétlődés okának tisztázására kérem keresse fel rendelőnket.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
56 éves vagyok és évente járok prosztata szűrésre. Eddig minden leletem rendben van. Egy ideje anti depreszánst szedek ( scypa, vagy escitil. és 0,25 frontint) Az lenne a kérdésem, hogy ezek a gyógyszerek a következő vérvételnél a PSA értékét nem tudják -e beolyásolni, akár fals, nem valós olyan irányba, hogy rossz eredmény jöjjön ki, ezzel tévesen tájékoztasson?
Tisztelt Uram,

nincs tudomásom arról, hogy a felsorolt gyógyszerek befolyásolnák a PSA szintjét.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok